Nasveti in napotki ter povpraševanja...

valdo
Nov uporabnik

F Marea Weekend - ropotanje pri prvih kolesih

Napisal/-a valdo Pe jul 30, 2004 11:40 am

Pozdravljeni.

Nabavil sem mareo, letnik 99, 1.9 jtd. Ko sem ga testno peljal, je blo vse ok, tudi k mehaniku sem ga peljal in ga je dvignu in pregledal podvozje, vse ok.

No zdej se je pa pojavilo ropotanje nekje pri prvih kolesih, in to ko grem čez jame ali pa grbine na cesti, na zelo majhnih neravninvah ni tega ropota. Sliši se pa tako, kot da je luft u kakšnih zglobih, tak zamolkel zvok izpod motorja. Ko se pelješ je kr mal grozljivo, če grem čez več luken zaporedoma, je kr tko, kot da mi bo kolo odletu. Če se peljem hitrej, spustim volan, pohodim zavoro na polno, se avto lepo drži smeri in ga nič ne vleče.

A se komu sanja kaj bi to lahko bilo?

Hvala za vse odgovore. :)

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Pe jul 30, 2004 11:55 am

Lezaj!

valdo
Nov uporabnik

Napisal/-a valdo Pe jul 30, 2004 12:01 pm

Ležaj?

jst sm totalni laik. Kje se ta ležaj nahaja? Ker, ko sem mel še katro, pa mi je tut ležaj šu u franže, je blo tako da, ko sem šel v ovinek mi je ful ružilo, konstantno.

valdo
Nov uporabnik

Napisal/-a valdo Pe jul 30, 2004 12:04 pm

ja, tko se sliš, kot da bi mel kakšen zglob preveč lufta. Kaj pa pomeni če je zglob? Kaj je potrebno zamenjat in kok kej taka zadeva košta?

Uporabniški avatar
Skull23
Poznavalec foruma

Kraj: Kolomban

Napisal/-a Skull23 Pe jul 30, 2004 12:06 pm

Ležaj brni. Bo verjetno zglob kot pravi stratus.Treba zamenjat zglob, nebi smelo bit predrago.
Zadnjič spremenil Skull23, dne Pe jul 30, 2004 12:10 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Pe jul 30, 2004 12:10 pm

Pozdravček!

Preden te povsem prestrašijo. Dva najbolj verjetna vzroka sta slab kolesni ležaj ali pa ležaj amortizerja. Kolesni ležaj je spodaj pod zavornim diskom, ležaj amortizerja pa je na vrhu amortizerja, tam ko je vse skupaj pritrjeno v karoserijo. Malo preveri, pa poskusi avto na mesto zazibati, da slišiš če kaj poka in škripa. Če se to dogaja ja povezano z vzmetenjem, sicer s kolesnim ležajem. Obstaja pa še tretja možnost, samo je precej redka. mogoče so gumice v pušah izrabljene. Če boš avto na mestu zazibal (konkretno) paprihaja to pokanje izpod motorja, so to obrabljene puše na vilici (tam ko je prednja prema vpeta na karoserijo).

Lp Tristan01

valdo
Nov uporabnik

Napisal/-a valdo Pe jul 30, 2004 12:40 pm

Avto sem probal na mestu zibat, močno, tako da sem se s celotno telesno težo (ki ni majhna) uprl na blatnik in zibal. Ne sliši se nič, nič ne poklja, nič ne ropota.

peters
Stalni uporabnik

Kraj: PTUJ

Napisal/-a peters Pe jul 30, 2004 1:48 pm

Res ste ga prestrašili :-)

Bravo/a, Marea in Tipo imajo isti sprednji most, krake in volan, zato se napake pri vseh enako pojavljajo.
Nekaj možnosti:
- na špurštangi (stabilizator) so ene gumice, ki so lahko dobile zračnost in pri vožnji po slabi cesti klokotajo. Za varnost nič nevarnega, le moteče je.
- če lahko definiraš, da se hrup pojavlja samo pri enem kolesu, je lahko tudi zračnost dobil amortizer, ki daje podoben zvok kot stabilizator.
- čisto mogoče je, da je odtegnjen kolesni ležaj. Napako se ugotovi tako, da se poskuša z roko cukati kolo (ven-not) in če ima luft, je krivda v ležaju. Če bi bil ležaj drugače okvarjen, bi tulil.
- mogoče ima luft tudi kugla ali končnik, vendar je verjetnost manjša. Končnik se da posebej zamenjat, če pa je kugla, pa se jo mora zamenjati komplet z roko (cena: 7ksit - paše od Tipota in Bravo/a, ponaredek seveda).

Se pa je že dogajalo, da je enostavno bilo odtegnjeno kolo, pa smo to preverili čisto na koncu, zato preglej še to :-).

valdo
Nov uporabnik

Napisal/-a valdo Pe jul 30, 2004 2:42 pm

Hvala za izčrpne informacije.

Sem probal definirat, ali je na levi ali na desni, pa je nemogoče. Sem ciljal luknje samo z levim kolesom in samo z desnim, vedno zaropota.
Kolo še nisem probal cukati, bom probal zdele.

hvala za vse. v pondelk bom spet na netu.

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Pe jul 30, 2004 5:46 pm

no da te ne bodo vsi samo strašili!

lahko je samo končnik stabilizatorja zanič. Zato se ti pa na slabi cesti tako sliši.

valdo
Nov uporabnik

Napisal/-a valdo Po avg 02, 2004 6:34 am

Dobro jutro.

Probal sem cukati kolo levo-desno, pol sem pa še za kolo guncal avto, sem kolo orng drmal in ugotovil, da se pri desnem kolesu sliši luft in ropotanje, levi nič, se pravi da je ok.

peters
Stalni uporabnik

Kraj: PTUJ

Napisal/-a peters Po avg 02, 2004 12:54 pm

Najprej ugotovi kaj in zakaj ti ropota pri desnem kolesu.
Sicer pa so verjetno že utrujene gumice na špurštangi (stabilizator), ki se oglašajo ob neravninah
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov