Nasveti in napotki ter povpraševanja...

metulj
Nov uporabnik

prva prestava - ročna zavora

Napisal/-a metulj Po jan 10, 2005 7:39 pm

Spoštovani!
Predkratkim sem začel voziti nov avtomobil. Vedno so me učili, naj ne zategnem ročne zavore, predvsem pozimi, ampak naj raje avto zaustavim v prvi prestavi. Tudi če gre za mnajše naklone terena. Vse OK, ampak zmotilo me je, da moram sedaj obvezno zategniti ročno zavoro, če pustim avto na manjšem klancu. Klanec nima velikega naklona, toliko da voda normalno odteka. Avto kljub prvi prestavi najprej zelo počasi leze ritensko, potem pa kar naenkrat občutno zaniha nazaj, kot da bi popustila kompresija in se zaustavi. Spet začne počasi lesti nazaj, itn.
Pozanimal sem se že pri različnih ljudeh, ki imajo kakorkoli opravka z avtomobili. Dobil pa dve različni razlagi. Ena, da je z avtom nekaj narobe (motor ne drži kompresije), druga, da je to popolnoma normalno (današnja olja so zelo viskozna, kar zmanjša kompresijo v motorju) in da naj kar uporabljam ročno.
Če imate podobne izkušnje, nasvete, prosim, sporočite.
Hvala
LP
K

mitja320
Novinec

Napisal/-a mitja320 Po jan 10, 2005 7:49 pm

Napiši še, kater avto je to.

Če je avto res nov in ne samo tebi nov je možno, da malo kompesije pušča, ker se batni obročki še niso nalegli dobro na stene cilindrov. Če ima avto manj, kot 5.000 km bi znalo biti to.

Kaka je poraba olja?

Drugače pa, če je naklon res majhen se ti tudi 900 ccm motor ne bi smel obrniti. Tudi v 5 prestavi ne. Če se to dogaja res počasi (ca. 30 sek) za en obrat motorja bo res verjetno kje spuščal kompresijo. Probaj dati še v vzvratno prestavo, ker ima drugo razmerje in bi moral bolj držati. Olje tukaj nima veze, oziroma zanemraljivo.

Uporabniški avatar
PiLLLe
Poznavalec foruma

Kraj: lublana

Napisal/-a PiLLLe Po jan 10, 2005 8:02 pm

Ti kr redno uporabli rocno pa bo :) fora je v tem da jo eni celo zimo neuporabljajo in se nabere notr voda zajla zacne rjavet in je ziva scena ko jo potegns se noce vrtn tko da ob redni uporabi se nebi smel nc zgodit.

LP PiLLLe

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Napisal/-a Nejko87 Po jan 10, 2005 8:20 pm

ni nujn, pr zajli ti lohk voda oz vlaga zamrzne, al pa pakne na boben.
vroče so, pol se pa ohlajajo, pol pa vlaga zamrzne :?
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

Uporabniški avatar
Need_Power
Stalni uporabnik

Kraj: Lenart

Napisal/-a Need_Power Po jan 10, 2005 8:27 pm

Jaz ročno vedno in povsod uporabljam ko parkiram pa do sedaj še nisem imel niti najmanjšega problema nikoli....pa avto ni v garaži ali pod streho. Opažam pa, da ima zelo dosti ljudi 'strah' pred ročno zavoro in jo zelo redko uporabijo, ko pa jo uporabijo pa imajo probleme z njo.

LP

Uporabniški avatar
Josephe
Stalni uporabnik

Kraj: LJ-črnuče

Napisal/-a Josephe Po jan 10, 2005 8:36 pm

Jaz skoz ročno zategnem, pa do sedaj še ni bilo nobenih težav. Ročna se sprime če avto stoji dalj časa.

LP Joseph

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Po jan 10, 2005 8:40 pm

glede uporabe ročne zavore: zaželjeno je da ročno zavoro uporabljate vsak dan. kajti z neredno uporabo ročne zavore s časoma "zarusta" vzvod paken iz tega pa sledi da se ne bo vračam nazaj v prvotno lego in zaradi tega se bodo pregrevale pakne. Vsekakor podobno velja tudi za žice ročne.

Kdaj jo ne uporabljati: priporočam ti da jo ne uporabljaš pozimi samo takrat ko je na cesti veliko snega oz. snežne brozge ter nizke temparature. kajti lahko bi se zgodilo da bi ti med tem časom ko bi avto stal,zamrznil sneg okol žice ročne in posledica bi bila da bi potem stežka spustila.

Jst jo potegnem vsak dan ko stojim pred semaforjem,to ti sčasoma pride v navado...vsaj meni je :)

aja pa ko jo potegneš stisni tisti gumbek notri da se ne obrabljajo zobje.

ko pa parkiraš avto pa daj vedno v 1 prestavo + potegnjena ročna.
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
gre_up
Novinec

Kraj: LJ barje

Napisal/-a gre_up To jan 11, 2005 7:23 am

smo se že na Yugecu naučili da se ročna vedno potegne (sicer je bila zajla po par mesecih neuporabna)
sicer ima pa veliko avtomobilov sistem prenosa tako narejen da je zelo priporočljiva redna uporaba ročne zavore, da se odstranjuje oz. preprečuje rjavenje in nabiranje umazanije, kar posledično privede do neuporabne ročne zavore

glede premikanja avtomobila pa glede na opis zgleda kot slabo tesnjenje/kompresija, če je avto tovarniško nov kar prodajalca zamorit naj zadevo uredijo, da se ne bi takoj po izteku garancije pokazala večja napaka :roll:

LP
G
Nasveti so dani v dobri veri, za rezultate ne odgovarjam!
Slika

metulj
Nov uporabnik

Napisal/-a metulj To jan 11, 2005 7:09 pm

Zdravo!
Hvala za prve nasvete.
Avto je nov, star mesec dni, model astra classic 1.7 ctdi. Trenutno je naredil 3500 km, bil že na pregledu - dodali pol litra olja, ampak pri novih avtih bi rekel, da bo na začetku poraba olja malo večja.
Bom poskusil še v vzratni prestavi.
LP
K

mitja320 je napisal/-a:Napiši še, kater avto je to.

Če je avto res nov in ne samo tebi nov je možno, da malo kompesije pušča, ker se batni obročki še niso nalegli dobro na stene cilindrov. Če ima avto manj, kot 5.000 km bi znalo biti to.

Kaka je poraba olja?

Drugače pa, če je naklon res majhen se ti tudi 900 ccm motor ne bi smel obrniti. Tudi v 5 prestavi ne. Če se to dogaja res počasi (ca. 30 sek) za en obrat motorja bo res verjetno kje spuščal kompresijo. Probaj dati še v vzvratno prestavo, ker ima drugo razmerje in bi moral bolj držati. Olje tukaj nima veze, oziroma zanemraljivo.

yogo
Novinec

Napisal/-a yogo To jan 11, 2005 7:48 pm

ti kr uporabljaj ročno + pusti avto v prvi prestavi...samo eno ali samo drugo ni nikoli dovolj varno :twisted: ...

sem jst par dni nazaj pustu avto pred garažo z zategnjeno ročno...ko sem se zvečer hotel odpeljat ven...sem našel avto v jarku :shock: :evil: ...na srečo jo je avto brez odnesel brez praske...jst sem pa zgubu živce, ko smo ga ven vlekli :D

mitja320
Novinec

Napisal/-a mitja320 To jan 11, 2005 8:51 pm

1.7 dizel bi moral držati na rahlem klancu :shock:

Če se to ne bo nehalo po še po prvem servisu je verjetno res nekaj narobe. Drugače pa dizlov ne poznam toliko in ne morem rečti točno, če je sploh narobe.

Uporabniški avatar
pugi405
Poznavalec foruma

Napisal/-a pugi405 Sr jan 12, 2005 4:01 pm

Če si z nosom v dolino daj v rikverc, če si z ritjo pa v prvo. Jaz ga lahko v res hudem klancu pustim brez ročne pa se ne premakne ama za nč.. pa olje papa..... kar pomoje nima veze s konjskim` dirkam.. ;)

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Sr jan 12, 2005 4:50 pm

Josephe je napisal/-a:Jaz skoz ročno zategnem, pa do sedaj še ni bilo nobenih težav. Ročna se sprime če avto stoji dalj časa.

LP Joseph

Se strinjam.
Sem mel dve leti avto zunaj za blokom parkiran.
Tudi po -10 in vec blo pa je ni nikoli prjelo.

darwin
Uporabnik

Napisal/-a darwin Sr jan 12, 2005 5:27 pm

Jst tut zmer ročno zategnem. Zaenkrat še ni blo nč narobe.

metulj je napisal/-a:Avto je nov, star mesec dni, model astra classic 1.7 ctdi.

Mtka ma Opla merivo, sicer easytronic menjalnik, in kadar ne zategne ročne, k ugasne avto, ji piska, pa na armaturi utripa lučka za ročno.
Licet volare si in tergo aquilae volat.

Uporabniški avatar
pugi405
Poznavalec foruma

Napisal/-a pugi405 Sr jan 12, 2005 11:11 pm

Jst sm enkrat pozabu ročno zategnjeno..... Avto je ostal zabetoniran do odjuge... Kaj naj rečem... :roll:
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 10 gostov