Situacija je taka: ko sem avto kupoval, mi je bilo rečeno, da ABS-a nima (bl 99% kot 100%). Gre za VW Polo classic 1.6 (6V2). Tudi ko dam kontakt se mi prižge le lučka za airbage, ki pa po parih sekundah ugasne, kot bi morala. Za ABS pa se mi ne prižiga nič. Ampak kolikor vem, bi se morala?
Ker pač nisem vedel pri čem sem, sem za foro probal zahodit bremze na makedamu in skopal lepo luknjo. Ko sem probal zavirati na max. pri 70km/h mi kolesa niso nič blokirala ali cvilila, zato sem bil že v skrbeh, da mi brezmze ne primejo dovolj. Če zahodim brez ABSa, mora vsaj cvilit malo, če že ne blokirat pri teh brzinah, sem si mislil. To nekaj ni OK.
No danes pa sem naredil še en nepričakovan test... Namreč peljem se po cesti izven naselja cca. 95km/h in nasproti gre nekdo resno v škarje prehitevat tovornjaka. Ker sem videl, da bo od mene ostala pašteta, če takoj ne stopim na pedal, sem zahodil sklopko & bremze s tako silo, kot da hočem polomit vsa pedala. Avto je takoj sedel dol in naprej, o blokiranju koles, cviljenju gum ali izgubi vodljivosti pa ni bilo niti sledu. Upočasnjevanje je bilo tudi primerljivo s tistim, ki sem ga doživel v Cliotu z ABSom iz 90 na 0. Sodeč po tem bi dejal, da ima avto 100% ABS, vendar pa me bega to, da mi lučka ob zagonu nič ne sveti. Aja pa po cca. dveh sekundah takega zaviranja bi prisegel, da se je malo čutilo ali vibriranje pedala ali pa pojemanje in povečavanje pritiska na zavore... V glavnem jaz sem bil preveč zaposlen z opazovanjem bližajočega se avtomobila

Kako bi zdaj fizično preveril, če imam ABS. Se da to na kakšen preprost način ugotoviti, če odpreš havbo ali pa pogledaš pod kolesa? Do sedaj še nisem imel avtomobila z ABSom, zato tudi sprašujem... Ker nevem glede tega nič.
Ali pa če mogoče kdo ve (ima kakšno povezavo), kako razbrati tiste kode za dodatno opremo, ki so nalepljene v prtljažniku in v servisni knjižici?
Tnx za kakršnokoli pomoč

LP
Freelancer