Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Freelancer
Nov uporabnik

Imam ABS ali ne?

Napisal/-a Freelancer To jan 25, 2005 4:37 pm

Lep pozrav vsem!

Situacija je taka: ko sem avto kupoval, mi je bilo rečeno, da ABS-a nima (bl 99% kot 100%). Gre za VW Polo classic 1.6 (6V2). Tudi ko dam kontakt se mi prižge le lučka za airbage, ki pa po parih sekundah ugasne, kot bi morala. Za ABS pa se mi ne prižiga nič. Ampak kolikor vem, bi se morala?
Ker pač nisem vedel pri čem sem, sem za foro probal zahodit bremze na makedamu in skopal lepo luknjo. Ko sem probal zavirati na max. pri 70km/h mi kolesa niso nič blokirala ali cvilila, zato sem bil že v skrbeh, da mi brezmze ne primejo dovolj. Če zahodim brez ABSa, mora vsaj cvilit malo, če že ne blokirat pri teh brzinah, sem si mislil. To nekaj ni OK.
No danes pa sem naredil še en nepričakovan test... Namreč peljem se po cesti izven naselja cca. 95km/h in nasproti gre nekdo resno v škarje prehitevat tovornjaka. Ker sem videl, da bo od mene ostala pašteta, če takoj ne stopim na pedal, sem zahodil sklopko & bremze s tako silo, kot da hočem polomit vsa pedala. Avto je takoj sedel dol in naprej, o blokiranju koles, cviljenju gum ali izgubi vodljivosti pa ni bilo niti sledu. Upočasnjevanje je bilo tudi primerljivo s tistim, ki sem ga doživel v Cliotu z ABSom iz 90 na 0. Sodeč po tem bi dejal, da ima avto 100% ABS, vendar pa me bega to, da mi lučka ob zagonu nič ne sveti. Aja pa po cca. dveh sekundah takega zaviranja bi prisegel, da se je malo čutilo ali vibriranje pedala ali pa pojemanje in povečavanje pritiska na zavore... V glavnem jaz sem bil preveč zaposlen z opazovanjem bližajočega se avtomobila ;) Zdej nevem, al mam ABS v pizdi, al pa mi je lučka šla v 3PM... ;)
Kako bi zdaj fizično preveril, če imam ABS. Se da to na kakšen preprost način ugotoviti, če odpreš havbo ali pa pogledaš pod kolesa? Do sedaj še nisem imel avtomobila z ABSom, zato tudi sprašujem... Ker nevem glede tega nič.
Ali pa če mogoče kdo ve (ima kakšno povezavo), kako razbrati tiste kode za dodatno opremo, ki so nalepljene v prtljažniku in v servisni knjižici?
Tnx za kakršnokoli pomoč ;)
LP
Freelancer

speedfight
Stalni uporabnik

Napisal/-a speedfight To jan 25, 2005 4:40 pm

po snegu probej zavirati pa boš videl če ti bodo blokirala potem ga nimaš če se ti bo pa avto postopoma ustavljal pa ga maš! To je ena os varijant ;)

Uporabniški avatar
ice
Administrator a.com

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a ice To jan 25, 2005 4:41 pm

:jao:
IceBreakr
Ustanovitelj portala/foruma Avtomobilizem.com

Freelancer
Nov uporabnik

Napisal/-a Freelancer To jan 25, 2005 4:42 pm

That was fast... ;) Hm ja, to mi je še prišlo na misel, samo problem zna biti najti sneg ;)
Ja no ICE, sorry če se ti zdi moje vprašanje butasto, ampak s tem pač nimam toliko izkušenj.
Zadnjič spremenil Freelancer, dne To jan 25, 2005 4:44 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
ice
Administrator a.com

Napisal/-a ice To jan 25, 2005 4:43 pm

PA KUGAJSTABO!? Pel se 40metrov do ene 40 na uro pa zahod do konca! Boš koj vidu, prej bi to naredu kokr tale post napisou...
IceBreakr
Ustanovitelj portala/foruma Avtomobilizem.com

Freelancer
Nov uporabnik

Napisal/-a Freelancer To jan 25, 2005 4:45 pm

Ja no sej če si prebral moj post, si videl, da sem pri švoh 100 pohodil do konca. OK sem pravi imam ABS. Fino. Zakaj mi potem ob kontaktu lučka ne zasveti, kot bi morala? Pač sprašujem zato, ker do sedaj še nisem imel avtomobila z ABSom in nimam izkušenj, da ib jih primerjal, pa vsi so mi rekli, da nima ABSa... Pač hotu sem se prepričat.

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar To jan 25, 2005 4:46 pm

Če maš ABS bi ti v prej omenjenih situacijah puščal za sabo črtkasto zavorno pot. Glede na to da ti zavore v omenjenih situacijah ne blokirajo bi rekel da imaš že precej obrabljene zavorne ploščice.
Je še en pokazatelj ali imaš ABS ali ne in to je da zavorni pedal "ritmično" vibrira takoj ko močno stopiš na pedal.

Po moje ABSa nimaš
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Freelancer
Nov uporabnik

Napisal/-a Freelancer To jan 25, 2005 4:49 pm

Zadnjič sem dol vzel sprednje kolo, ker sem bil v dvomih, in sem si ogledal ploščice, so še skoraj nove, edino diski so že malo obrabljeni, imajo na obeh straneh cca. 1-2mm robu.

Uporabniški avatar
povzek
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a povzek To jan 25, 2005 4:57 pm

ice je napisal/-a:PA KUGAJSTABO!? Pel se 40metrov do ene 40 na uro pa zahod do konca! Boš koj vidu, prej bi to naredu kokr tale post napisou...

Se čist strinjam s tvojmu odgovoram!
Me pa še neki druzga zanima, ZAKWA ZA BOGA TE TO ZDEJ MOT A MAŠ ABS AL NE, ČE TE TO NI MOTIL KO SI AVTO NABAVLOV :?: :!: :?:
Slika

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar To jan 25, 2005 4:59 pm

Freelancer je napisal/-a:Zadnjič sem dol vzel sprednje kolo, ker sem bil v dvomih, in sem si ogledal ploščice, so še skoraj nove, edino diski so že malo obrabljeni, imajo na obeh straneh cca. 1-2mm robu.

Daj zbrusit diske pa ti bojo blokiral....
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
BlackWind
Tw1ng0 p0wah

Kraj: Kranjsterdam

Napisal/-a BlackWind To jan 25, 2005 5:21 pm

jah ne vejo vsi vse ane :) zato pa klele sprasujejo-jemo, tko da jst sm to probal najlazje na asvaltu ki je posut z peskom....tko da ko sem pohodil bremzo fotovega audia je pedal ritmicno zacel vibrirati ali kokr kol ze recete (pumpat je zacel) :) tko da cutis sigurno!!! ce pa ne pol pa to ni ABS...

Uporabniški avatar
Sonny
Stalni uporabnik

Napisal/-a Sonny To jan 25, 2005 5:26 pm

do sedaj sem na vseh avtih takoj na pedalu čutu ko sem malo bolj pobremzal ,brez kakih blaznih testov

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron To jan 25, 2005 5:33 pm

Če se ti lučka ne prižge, pol ziher nimaš ABS, ker je mala verjetnost da bi pregorela, ker majo ti poloti LED diode in ne navadnih žarnic, LED-ica pa ne crkne kar tako (saj maš lučko za AriBage v števcih, ne?).

OK, zdaj pa k bistvu:

Poglej pod motorni pokrov, če maš ABS bi mogla bit tam pumpa od ABS-a (neka kvadratna zadeva, na katero pridejo zavorne lajtnge (kovinske) ).

Potem če oreng pohodiš bremzo, bi pri ABS moral pedal bremze rahlo pulzirat in zasliši se značilen zvok, avto pa nekoliko sunkovito ustavlja.

Ena varianta je tudi, da maš kao nek "mehanski" ABS, včasih se je dobila neka blokada za glavni zavorni cilinder, ki naj bi preprečevala blokiranje koles. Kako to deluje, ne vem (bi pa rad vedel, zato če kdo kaj ve, naj napiše kaj več o tem).

Zadnja možnost pa je, da maš nekaj narobe z zavorami. Ali ti pedal bremze otrdi, če avto ugasneš?? Če ti, potem ti verjetno pušča kakšna podtlačna cevka za servo aparat.

Pejd na asfalt in pri ene 40 km/h močno pohodi bremzo. če ti ne uspe potegnit špur, ali začutit delovanja ABS-a, je verjetno nekaj narobe!!

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ To jan 25, 2005 5:41 pm

napiši mi letnik avtomobila pa iz prometne mi napiši oznako motorja (npr.AFT,AEE,AKS) pa ti povem. to kar si ti napisu 6V2 sploh ni oznaka motorja,nevem kje si to pobral.
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
CST™accim
Uporabnik

Napisal/-a CST™accim To jan 25, 2005 5:52 pm

ma makadam pa malo po gasu pol pa bremza do konca. če se ti trese pedal bi mogu bit abs. če se pa trese pa ga nimaš..pa ni ql :D

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD To jan 25, 2005 6:00 pm

RedBaron je napisal/-a:Če se ti lučka ne prižge, pol ziher nimaš ABS, ker je mala verjetnost da bi pregorela, ker majo ti poloti LED diode in ne navadnih žarnic, LED-ica pa ne crkne kar tako (saj maš lučko za AriBage v števcih, ne?).

OK, zdaj pa k bistvu:

Poglej pod motorni pokrov, če maš ABS bi mogla bit tam pumpa od ABS-a (neka kvadratna zadeva, na katero pridejo zavorne lajtnge (kovinske) ).

Potem če oreng pohodiš bremzo, bi pri ABS moral pedal bremze rahlo pulzirat in zasliši se značilen zvok, avto pa nekoliko sunkovito ustavlja.

Ena varianta je tudi, da maš kao nek "mehanski" ABS, včasih se je dobila neka blokada za glavni zavorni cilinder, ki naj bi preprečevala blokiranje koles. Kako to deluje, ne vem (bi pa rad vedel, zato če kdo kaj ve, naj napiše kaj več o tem).

Zadnja možnost pa je, da maš nekaj narobe z zavorami. Ali ti pedal bremze otrdi, če avto ugasneš?? Če ti, potem ti verjetno pušča kakšna podtlačna cevka za servo aparat.

Pejd na asfalt in pri ene 40 km/h močno pohodi bremzo. če ti ne uspe potegnit špur, ali začutit delovanja ABS-a, je verjetno nekaj narobe!!

Pri meni je bla ABS lučka hin

Drugače pa je ABS tista svetla stvar ko ma na levi en taki črni valj:

Slika

Slika
Slika

Uporabniški avatar
super98
Uporabnik

Napisal/-a super98 To jan 25, 2005 6:05 pm

Jao bože...

Lučka se bi ob zagonu avta morala prižgat.

KAKO NE ČUTŠ ABS-a????? Trzanje se čut na pedalu...in to fajn

Daj dol tepih v prtlažniku...tam maš tovarniško nalepko. Gor piše z velikimi črkami ABS če ga maš...poleg oznake za barvo in kode motorja (ki je najbrž AEE)

Ko odpreš haubo bi mogu met na desni strani (če gledaš v haubo) kovinsko stvar :D s cevkami...to je ABS...

ABS nima nobene veze z obrabljenostjo diskov in ploščic.
TJUNING PA TO...

Uporabniški avatar
super98
Uporabnik

Napisal/-a super98 To jan 25, 2005 6:09 pm

Veš kaj ti ABSa nimaš... ti jst povem 100%

Nočem razlagat kako sm to ugotovu...

bolš je tko
TJUNING PA TO...
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 8 gostov