Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Slash83
Novinec

Kraj: MB - okolica

Mašina se ne segreje nad 50C!

Napisal/-a Slash83 Pe feb 18, 2005 1:25 pm

Imam Tipo-ta in sedaj pozimi ima mašina vedno delavno temperaturo 50C-razen če stojim 5 minut v koloni-potem pride na 70C. Mislim da zaradi tega ne deluje tudi gretje (to začne pihat toplo nad 60C) in pa tudi poraba je sedaj pozimi skoraj 3litre večja kot poleti. tak da sumim da se avtomatski zauk sploh ne ugasne ker ne dosega mašina nikakršnih temperatur.

Kateri del moram to zamenjat?

Baje obstaja neki del ki skrbi za pretok vode po mašini? Je to hin?

Tnx

Uporabniški avatar
Josephe
Stalni uporabnik

Kraj: LJ-črnuče

Napisal/-a Josephe Pe feb 18, 2005 1:28 pm

tako je termostat. Pojdi menjati.
Zdej če se menja samo vložek je ca 1500 sit.

LP Joseph

robcon
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a robcon Pe feb 18, 2005 1:34 pm

zamenji termostat

Uporabniški avatar
Fiat Tipo
Uporabnik

Kraj: Idrija

Napisal/-a Fiat Tipo Pe feb 18, 2005 2:55 pm

To dela tud meni in ko je zunaj mrzlo še nisem videl Tipota da bi se segrel takoj . Ko hodim v službo nardim okol 10 km pa se mi šele tolk ogreje da mal mlačno piha. In tud drugi Tipoti kolikor vem se zlepa ne segrejejo. Pa sn zamenjal termostat pa je blo isto.

Uporabniški avatar
dj_em
Poznavalec foruma

Kraj: Zemlja --> Evropa --> pr mami doma :D

Napisal/-a dj_em Pe feb 18, 2005 3:16 pm

pol je pa tok zjeban.....
ponavad gre za termostat če je tko

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko Pe feb 18, 2005 4:07 pm

men je začel po 5 km mlačno pihat, po 10ih km je bil pa zmeri že na delovni temp malo pod 90 stopinjami!
nikol mel problemov, razne polet se je temp skoz vrtela čez 90 in se je ventilator ful vklapljal (po mestu!)
sem pa zamenjal termostat, koj k sem ga kupu, ker je bil prejšni zanič!!

če se ti res tako težko segreje menjaj termostat!!!

Uporabniški avatar
black
Poznavalec foruma

Napisal/-a black Pe feb 18, 2005 4:21 pm

Moj se segreje na 90 stopinj v štirih kilometrih.

music_man
Novinec

Kraj: doma

Napisal/-a music_man Pe feb 18, 2005 4:44 pm

Zgleda d mam cudn avto men toplo piha po 4km s tem d se ves ta cas pelem po klancu dol. pol k pridm na ravnino ma pa masina v 1 km 90 stopinj pol.
VSAKA PALICA IMA DVA KONCA
JE REKEL MODREC, KI ŠE NI VIDEL ROGOVILE

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gricko Pe feb 18, 2005 4:46 pm

black je napisal/-a:Moj se segreje na 90 stopinj v štirih kilometrih.

kaj se prve 4 km voziš pod štantgasom v prvi??? :P

če ga maš v garaži ti verjamem, če pa ga imaš zunaj in da je mrat, ti pa NIKAKOR ne verjamem!!!Šezmeri je velik vode za segret in to traja!!!, sploh pri starej avtih, ki imajo Sondo za temp na bloku motorja!!!
eni novejš avti jo majo na glavi in tisto hitro pakaže da je mašina ogreta, ki pa v resnici še zdaleč ni !!!Tudi za gretje kabine imajo odvod blizu glave, zato da začne hitro pihat topel zrak, čeprav mašina še ni segreta!!! Samo tipo ni novejši avto ;)

Uporabniški avatar
Fiat Tipo
Uporabnik

Napisal/-a Fiat Tipo Pe feb 18, 2005 4:49 pm

Pol je pa z mojm že od nekdaj nekaj narobe. Kater termostat točno ste pa menjal ker jest vem sam za enga da je na desni strani motorja navrh. če gledaš s sprednje strani. dal sn pa ene 5 jurijev za njega. Pol verjetno ni ta termostat kriv..Ker zdaj pozimi se mi nikoli ni ogrelo voda na več kot 60-70 stopinj. Pol je pa še edn ki je v killerju. za drugega pa ne vem.

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gricko Pe feb 18, 2005 5:03 pm

Fiat Tipo je napisal/-a:

Pol je pa z mojm že od nekdaj nekaj narobe. Kater termostat točno ste pa menjal ker jest vem sam za enga da je na desni strani motorja navrh. če gledaš s sprednje strani. dal sn pa ene 5 jurijev za njega. Pol verjetno ni ta termostat kriv..Ker zdaj pozimi se mi nikoli ni ogrelo voda na več kot 60-70 stopinj. Pol je pa še edn ki je v killerju. za drugega pa ne vem.

mmm mislim da je BLACK mal napihnil podatek :P ....., ampak taka temp, ki jo imaš ti, pa zopet ni vredu!!

jaz sem menjal samo tist termostat, na desni(od spredaj gledaš) , ki je pod frtajlerjem!!
kakor vem imaš še en ventil ,ki se uporablja za gretje v kabini (za pečko), samo to ne more bit vzrok!
za kakšnega v kilerju, pa prvič slišim??

pa glede termostata , jaz sem za njega dal nekaj čez 2 k sit, mogoče 3 k sit več ne!!

LISKO je enkrat omenjal, da je moral zamenjati 3 NOVE termostate, da mu je začel vredu delat, tko da mogoče si dobil kak termostat, ki prehitro odpre!!, samo še vedno bi se ti moral segret avto vsaj na 80 (razen po kaki AC)samo dolgo bi trajalo!!

kaj pa če imate tipalo, za kazalec pokvarjeno?? (eni avti imajo za računalnik posebi tipalo, za kazalec pa drugega- za tipota pa nevem kako ma)

Uporabniški avatar
Slash83
Novinec

Kraj: MB - okolica

Napisal/-a Slash83 Pe feb 18, 2005 7:29 pm

Hvala za pomoč - sem prej glih peljal avto k mehaniku in zamenjal termostat. Termostat je bil 2700sit, je pa pol avto po 5min laufanja na mestu prišel na 90C-in pol vseh 5km vožnje domov držal 90C-pihalo pa je zelo toplo(malo je tako že verjetnoi grelec zadelan).

Tako da: problem rešen!:)

TNX

_Jerry_
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a _Jerry_ Pe feb 18, 2005 11:40 pm

music_man je napisal/-a:Zgleda d mam cudn avto men toplo piha po 4km s tem d se ves ta cas pelem po klancu dol. pol k pridm na ravnino ma pa masina v 1 km 90 stopinj pol.

To je normalno, ker pri zaviranju z motorjem med voznjo navzdol v motor ne priteka skoraj nic goriva in se zato tudi ne more dovolj segreti. Ceprav je normalno, pa to nikakor NI DOBRO za motor :ne Ce motor deluje hladen, se ZELO obrablja :!: Ce si doma na vrhu hriba, raje vsakic, preden gres v dolino (kadar ti pac to dopusca cas) na mestu segrej motor. To sicer v drugih primerih odsvetujemo, ampak pri tebi je pac edina resitev... ;)

music_man
Novinec

Kraj: doma

Napisal/-a music_man So feb 19, 2005 12:07 am

_Jerry_ je napisal/-a:
music_man je napisal/-a:Zgleda d mam cudn avto men toplo piha po 4km s tem d se ves ta cas pelem po klancu dol. pol k pridm na ravnino ma pa masina v 1 km 90 stopinj pol.

To je normalno, ker pri zaviranju z motorjem med voznjo navzdol v motor ne priteka skoraj nic goriva in se zato tudi ne more dovolj segreti. Ceprav je normalno, pa to nikakor NI DOBRO za motor :ne Ce motor deluje hladen, se ZELO obrablja :!: Ce si doma na vrhu hriba, raje vsakic, preden gres v dolino (kadar ti pac to dopusca cas) na mestu segrej motor. To sicer v drugih primerih odsvetujemo, ampak pri tebi je pac edina resitev... ;)

Sej take panike pa spet ni. Pelem se v tretji tam od 2 do 2,5 k rpm na ravnincah med ovinki mal dodas gas pa pred ovinkom spustis. Tko d ni lih panike. Sam ni pa motor obremenjen skor nc. Ubistvu je obremenitev motorja od nevtralne pa do neke minimalne ravno zaviram z njim lih ne. Ni tak klanc :lol: 8)
VSAKA PALICA IMA DVA KONCA
JE REKEL MODREC, KI ŠE NI VIDEL ROGOVILE

Uporabniški avatar
Janko Žerjal
Nov uporabnik

Kraj: Koper

Napisal/-a Janko Žerjal So feb 19, 2005 11:52 am

Tudi sam imam Tipota in tud meni se temperatura pozimi ne dvigne nad 60 do 70 stopinj, poleti pa je stalno okoli 92, tako, da se mi ventilator neprestano vklaplja...

A lahko kdo da gor kako fotko, kjer bi blo razvidno, kateri termostat je treba menjat? Namreč ga ne najdem...
Avto je smisel življenja, a breme denarnice!

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gricko So feb 19, 2005 1:37 pm

če motor gledaš od spredi: Na desni strani motorja, imaš frtajler (tam grejo vsi kabli iz enega mesta na svečke), točno pod frtajlerjem imaš en železen del v katerega sta speljani dve cevi za vodo!! No to železno ohišje je treba dol dat in notri imaš termostat!!

Uporabniški avatar
Fiat Tipo
Uporabnik

Napisal/-a Fiat Tipo So feb 19, 2005 2:08 pm

Gricko je napisal/-a:če motor gledaš od spredi: Na desni strani motorja, imaš frtajler (tam grejo vsi kabli iz enega mesta na svečke), točno pod frtajlerjem imaš en železen del v katerega sta speljani dve cevi za vodo!! No to železno ohišje je treba dol dat in notri imaš termostat!!

Ups jest sn čist mim usekal sn imel v mislih ubistvu tipalo za temperaturo vode , zato sn mislu da je pol tud tisto na kilrju tist del :oops: :oops: :oops: grem zdej pogledat dol kako je ker tistega pa nisem še menjal.

Uporabniški avatar
soso
Uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a soso So feb 19, 2005 2:25 pm

Da se jaz neklaj tu zraven vprasam.
Recimo da ti avto kljub normalni temperaturi motorja slabo greje kaj bi bil lahko vzrok?
Mogoce kaj narobe z grelcem? Se da to kak popravit ( scistit) al samo zamenjat? LP
AH NI NAM LAHKO!

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ So feb 19, 2005 2:38 pm

soso je napisal/-a:Da se jaz neklaj tu zraven vprasam.
Recimo da ti avto kljub normalni temperaturi motorja slabo greje kaj bi bil lahko vzrok?
Mogoce kaj narobe z grelcem? Se da to kak popravit ( scistit) al samo zamenjat? LP

zamašena pečka v kabini...kaj občutnega se ne da narediti razn menjava (lahko se ti pa znotraj loputa za topel zrak ne odpre dovolj)
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
PiLLLe
Poznavalec foruma

Kraj: lublana

Napisal/-a PiLLLe So feb 19, 2005 3:18 pm

soso je napisal/-a:Da se jaz neklaj tu zraven vprasam.

A ti piha mocno? mozno je da je kilercek zamasen na rebrih.
Zdj ce piha mocno je mozno da mas zrk v sistemu in ga negreje, mozno je tudi da te ventil zajebava kokr vem ga talijani majo.

LP PiLLLe
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov