Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Golden eye
Stalni uporabnik

Kraj: Notranjska

Ležaji v kolesu!

Napisal/-a Golden eye Če feb 24, 2005 10:03 pm

Se pelm z frendom pa mi reče da se mal sliš da ležaji "tuljo". Mam golf II GTI in me zanima kok bi stala zamenjava? Sej zdej še ni kritično sam me vseen zanima za pol kako je s to zadevo?!

Uporabniški avatar
PiLLLe
Poznavalec foruma

Kraj: lublana

Napisal/-a PiLLLe Če feb 24, 2005 10:12 pm

Prvo kao prvo tole nespada sm ampak pod popravila in okvare.
Drugo kt drugo bos moru povedat ker lezaj je su, ker je razlika med sprednim in zadnjim.
Zamenjava je razlinca zato pa ugotov ker je pa ti lahk povem do zadnga sraufa kako je.
Cena za sprednga je men se zdi od 2k do 4k odvisn zadn je pa cenejsi ker je odprti.

LP PiLLLe

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 So feb 26, 2005 2:12 pm

Pozdravček!

Cene so tako kot je rekel Pille dokaj nizke. Vedeti pa moraš kateri ležaj je odpovedal (spredaj ali zadaj).

Če je zadnji je treba sneti kolo, zavorno čeljust in disk (saj imaš diske, če je GTI), potem pa odviješ tisto veliko matico, ki drži pesto na mostu. Zadeva se lepo sname dol, znotraj pa sta dva ležaja. Menjaš OBA. Pri tem pa pazi, da ju pravilno nasadiš v ležišče, da ni prisotnih smeti ali vlage. Vso zadevo lepo namažeš z mastjo, ter sestaviš nazaj.

Spredaj je dela malo več. Snameš kolo, zavorno čeljust in disk. Snameš volanski drog (tam, ko končnik pride v pesto). Odviješ polos (velika matica v sredini), odviješ dva vijaka na amortizerju, tam kjer pride priterjen na pesto, ter odviješ "kuglo" na nihajni roki. Sedaj snameš še pesto iz polosi. Sedaj imaš dve možnosti:

1.
Pesto odneseš k mehaniku, da ti s primernim orodjem odstrani stari ležaj in vstavi novega. vse skupaj ponovno sestaviš.

2. Sam se lotiš menjave ležaja, ki je precej na tesno vpet v pesto. Potrebuješ kos cevi primerne debeline, ter težko kladivo (macolo), da stari ležaj zbiješ ven. Nov ležaj na isti način samo precej bolj nežno "potisneš" v ležišče. Pri tem pazi, da ga potisneš do konca v ležišče. Vse skupaj ponovno sestaviš.

OPOZORILO: Druga možnost je predvsem za izkušene mehanike, ki imajo občutek za te stvari. Ko zateguješ veliko matico (pri prednjem ali zadnjem ležaju) pazi, da ne zategneš preveč, saj se kolo ne bo vrtelo kot je treba, pa še ležaj oz ležišče ležaja lahko poškoduješ.

Skratka cena med prijatelji je pivo ali dva, v delavnici pa bi moral skupaj z ležajem plačati malo več kot 5.000 sit (ne na VW Servisu)

Lp Tristan01

P.S. Zadnji ležaj je odprtega tipa in ga je treba pri menjavi OBVEZNO namazati z mastjo, ki je običajno v kompletu z ležajem. Prednji ležaji pa so zaprti in ne rabijo mazanja.

Uporabniški avatar
Gti-Driver
Novinec

Napisal/-a Gti-Driver So feb 26, 2005 2:20 pm

hej 8)

Kar se tiče cene ležajev je tako za prednjega lahko računaš nekje okoli 7k sit za komad zadnji pa nekje 3k sit za komad. Sem jih nekaj mesecev nazaj sam menjal. ;)

Uporabniški avatar
sinke
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sinke Po jul 17, 2006 10:34 pm

Da ne odpiram nove teme

Pri odprtem ležaju - a se lahko ležaj notri namaže z navadno litijevo mastjo ali mora bit kakšna posebna mast?

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh To jul 18, 2006 8:53 am

kolesni ležaji se ponavadi mažejo z grafitno mastjo. S tako smo namazali zadnje ležaje na tovornjaku MB 814 pred skoraj 10 leti, pa še zdaj drži.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Karletto
Novinec

Kraj: KP

Napisal/-a Karletto Po sep 03, 2007 12:55 pm

Zanima me, kašnega tipa sta zadnja ležaja (bobni) pri cliotu 99. tylp

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Po sep 03, 2007 2:53 pm

takšen ležaj je... (slika simbolična) Če maš prešo,je zamenjano,en,dva tri... varovalko vn,izprešaš starega,vprešaš novega in si zmagu ;)

Slika
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
stench
Poznavalec foruma

Kraj: bilo kuda, kiki svuda

Napisal/-a stench Po sep 03, 2007 3:17 pm

točno tak je
menjava skupaj z ležajem pa je brata stala 35€
Slika

renault no 1
Nov uporabnik

Napisal/-a renault no 1 Po sep 10, 2007 12:01 pm

Jest sploh ne bi kej razmišlu.Pejt u W-est na Tržaški in tm dubiš za tvoj avto orig. nemški ležaj za oko 15 eurov.Za delo pa daš tud okol 10 eurov pr kermukol fušarju.

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Po sep 10, 2007 12:12 pm

za petko pride zadnji ležaj 15 evrov.sam rabim prešo.mislte da bi šlo če bi kr na šraufštuku stisnu? :-P :P mi že pošteno tuli.če pa nebo šlo bom pa k enem majstru nesu da mi stisne
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Majestic-12 [Bot] in 17 gostov