Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Perica
Stalni uporabnik

motorcek za prosti tek

Napisal/-a Perica Pe mar 04, 2005 10:49 am

Zivjo!
Imam en problem! Avto je Clio (letnik 99, 1.4) in kadar stoji pri miru (naprimer v pred semaforjem) rahlo "ruka" celoten avtomobil!!! stevec za obrate se tudi za malenkost premika gor in dol (je malce nemiren)!!! Sm ze bil na servisu in so mi rekli, da s sobami ni nic narobej, nastelali so ventile,... ampak avto se se vedno "ruka"!!! sedaj pa so mi v neki prodajalni rezervnih delov rekli (imel sem namen kupiti nove kable za svecke,ker mi je bilo receno da lahko prebijajo, ampak na servisu tega niso odkrili) da je lahko v okvari motorcek za prosti tek, ki uravnava kolicino zraka v prostem teku (cena neoriginalnega je 30k)!!! Nekaj so tudi rekli da se ga da lahko tudi samo ocistit!!! Na uradnem servisu pa so rekli da ce bi bil motorcek zanic, bi mi avto ugasal!!! ampak mi ne!!!

VPRASANJA: Kaj vi mislite da je narobe? Kako se ocisti tak motorcek (ce se sploh da)?

Uporabniški avatar
killah bee
Smrtonosni čebelj

Kraj: RS

Napisal/-a killah bee Pe mar 04, 2005 11:00 am

spucat se ga že da,sam kolk bo efekta je pa drugo,tuki imaš še eno stvar ki krmili ta motorček,si mogoče pomislil nanjo.
Slika

Uporabniški avatar
Perica
Stalni uporabnik

Napisal/-a Perica Pe mar 04, 2005 11:46 am

killah bee je napisal/-a:spucat se ga že da,sam kolk bo efekta je pa drugo,tuki imaš še eno stvar ki krmili ta motorček,si mogoče pomislil nanjo.

in katera stvar je to?

Uporabniški avatar
Fiat Tipo
Uporabnik

Kraj: Idrija

Napisal/-a Fiat Tipo Pe mar 04, 2005 12:31 pm

Potenciometer

Uporabniški avatar
Perica
Stalni uporabnik

Napisal/-a Perica Pe mar 04, 2005 12:46 pm

madona ste donc vsi "redkobesedni" :D

kolk priblizno pa potenciometer stane ???
Sej bi avto spet na servis peljov, ampak ce mi ga ze prvic niso zrihtal ga pa tud drugic ne bojo!!!

aja, mogoce vam bo to kej pomagal ce vam povem, da se je vse skupi zacel se isti da ko sm peljal na servis nastelat ventile!!! Od takrat naprej se "ruka" v stanju mirovanja!!! Ventile sm sov potem ponovno stelat na drug servis, ampak stvar se ni izboljsala!!! osebno sm celo mnenja, da avtomobila drugic niti pogledal niso, kaj sele da bi ga popravli!!! imeli pa so to sreco, da ko sm prisel po avto, se avto ni "rukal"!!! se je pa se isti dan zopet zacel!!!

peters
Stalni uporabnik

Kraj: PTUJ

Napisal/-a peters Pe mar 04, 2005 3:50 pm

Po simptomih sodeč se strinjam z motorčkom za prosti tek. Tega se da razdreti, očistiti in ponovno namazati in deluje naslednjih 50 kkm.
Sumljivo mi pa je to, da se ti je to začelo pojavljati, ko so ti štelali ventile (le zakaj hudiča ti je to nekdo počel na avtu l.99, ko pa se to dandanes več ne počne, ker se hidravlično nastavljajo sami). V glavi je namreč senzor obratov (nisem ziher za ta model), ki vodi tudi prosti tek, katerega okvara ali odklop lahko vodi k omenjeni napaki.
Osebno bi se najprej poigral z motorčkom, potem pa iskal naprej.

Ps: očitno mehaniki hitro zavohajo nekoga, ki pač nima pojma (vsi pač ne moremo vsega vedeti) in ga lepo nategujejo in vlečejo...

Uporabniški avatar
killah bee
Smrtonosni čebelj

Napisal/-a killah bee Pe mar 04, 2005 3:53 pm

Perica je napisal/-a:madona ste donc vsi "redkobesedni" :D

Sej bi avto spet na servis peljov, ampak ce mi ga ze prvic niso zrihtal ga pa tud drugic ne bojo!!!

aja, mogoce vam bo to kej pomagal ce vam povem, da se je vse skupi zacel se isti da ko sm peljal na servis nastelat ventile!!! Od takrat naprej se "ruka" v stanju mirovanja!!! Ventile sm sov potem ponovno stelat na drug servis, ampak stvar se ni izboljsala!!! osebno sm celo mnenja, da avtomobila drugic niti pogledal niso, kaj sele da bi ga popravli!!! imeli pa so to sreco, da ko sm prisel po avto, se avto ni "rukal"!!! se je pa se isti dan zopet zacel!!!

potenciometer prido približno toliko kot motorček ,če ne še dražje ;)
Slika

Uporabniški avatar
pugi405
Poznavalec foruma

Napisal/-a pugi405 Pe mar 04, 2005 4:17 pm

killah bee je napisal/-a:
Perica je napisal/-a:madona ste donc vsi "redkobesedni" :D

potenciometer prido približno toliko kot motorček ,če ne še dražje ;)

Pričakuj ceno okoli 30.000 SIT. Toliko pride za moj avto. govorim pa seveda na pamet. Žal. :?

Uporabniški avatar
Perica
Stalni uporabnik

Napisal/-a Perica Pe mar 04, 2005 4:34 pm

peters je napisal/-a:Po simptomih sodeč se strinjam z motorčkom za prosti tek. Tega se da razdreti, očistiti in ponovno namazati in deluje naslednjih 50 kkm.
Sumljivo mi pa je to, da se ti je to začelo pojavljati, ko so ti štelali ventile (le zakaj hudiča ti je to nekdo počel na avtu l.99, ko pa se to dandanes več ne počne, ker se hidravlično nastavljajo sami). V glavi je namreč senzor obratov (nisem ziher za ta model), ki vodi tudi prosti tek, katerega okvara ali odklop lahko vodi k omenjeni napaki.
Osebno bi se najprej poigral z motorčkom, potem pa iskal naprej.

Ps: očitno mehaniki hitro zavohajo nekoga, ki pač nima pojma (vsi pač ne moremo vsega vedeti) in ga lepo nategujejo in vlečejo...

Kako pa se ga ocisti? s cim se ga namaze? Ker ce se lahko to doma naredi, potem bo to naredil moj bratranec, ki ze celo zivljenje sraufa Forde, in bo verjetno tud pri Renault-u znal narest!!!

HVALA vsem

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Pe mar 04, 2005 6:21 pm

djte zdj vi men povedat o kakšnem potenciometru je govora? k men ni jasn zdj nč več? itak ima motorček notri samo en fedr pa tko na konc ima na konus narejeno in le ta se premika naprej nazaj (ja lahko se ga da spucat) ampak pri vseh avtih pa ne (vsaj za nekatere fiate vem da je kar kompletno tko da se ga ne da razdreti ampak se lahko zamenja. sam ni pa rečeno da ko ga boš spucal da bo kr dobr....lahko bo dobr šele takrat ko ga boš zamenju....pa še loputo naj ti z one shotom spuca.

aja pa prečikira naj da ni katera cev od vakuma strgana,sneta oz. prepereta.
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
killah bee
Smrtonosni čebelj

Napisal/-a killah bee Pe mar 04, 2005 6:30 pm

Potenciometer je okroglo-ploščata zadeva rdeče barve, ki je vezana na ta motorček in ga krmili, to sem imel jaz na Fordu, pa na 19ki imam tud to,pa na fiatu sem tud to videl.
Slika

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Pe mar 04, 2005 6:35 pm

ma nevem kdo se že mot...itak je petek tko da mam možgane že na off...

drugač pa nekateri dobivajo samo štrom preko konektorja...ma neda se mi več.......
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
torstorm
Uporabnik

Kraj: Ljutomer

Napisal/-a torstorm So mar 05, 2005 10:50 pm

potenciometer ziher ni hin, tisto je samo za položaj lopute.Prej motorček.

peters
Stalni uporabnik

Kraj: PTUJ

Napisal/-a peters Po mar 07, 2005 9:21 am

Motorček se razdre, odstrani staro mazivo, lepo očisti in nafila z vazelinom. Bistvo čiščenja je v tem, da motorček teče gladko, da se ne zatika, ker bo samo tako uspel lepo gladko uravnavati prosti tek. Mislim, da mu ukaze daje direktno računalnik, ki na podragi obratov krmili ta motorček, in ne potenciometer.
Je pa to dokaj pogost problem pri teh cliotih in starih meganih, zato se na servisu samo delajo neumne.

Uporabniški avatar
Perica
Stalni uporabnik

Napisal/-a Perica Po mar 07, 2005 9:41 am

HVALA vsem za odgovore!!!
Bova z bratrancem spucala ta motorcek, ampak ko bo mal lepse vreme (predvsem toplejse) :P
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov