Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
bridgestone
Novinec

rahlo trese volan nad 160 km/h

Napisal/-a bridgestone Sr mar 16, 2005 8:22 pm

zdej ko je bla zima in povsod sneg pa sem večkrat kšn robnik bočno pošlatu - pri parkiranju, nazadnje sem pa na enga zapelu kar počes s približno 8 km/h, samo z desno prednjo gumo.

zdej mi pa pri nad 160 km/h malce trese volan, drugače pa poškodb na gumi ni vidnih, a je možno da sem na robniku poškodaoval notranjo strukturo gume ali je težava kje drugje. kar se pa optike tiče ne bi smelo biti težav ker je avto dokaj nov in ni bil nikoli kam zaleten. a je možno da trese zaradi kamečkov med gumo, k jih je zdej vse polno?

Uporabniški avatar
Quik
Novinec

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a Quik Sr mar 16, 2005 8:33 pm

po mojih izkušnjah kamenčki nebi smeli biti problem
edin če si kj optiko z.... k si robnik ošlatov pod nepravim kotom.... :(

Uporabniški avatar
FireSTORM
Poznavalec foruma

Kraj: Murska Sobota

Napisal/-a FireSTORM Sr mar 16, 2005 8:35 pm

lahko je optika
lahko pa probaš pelat k vulkanizeru če je mogoče padla ona "ploščica" ki jo nabije na feltno da centrira kolo...

Uporabniški avatar
killah bee
Smrtonosni čebelj

Kraj: RS

Napisal/-a killah bee Sr mar 16, 2005 8:36 pm

Kaj si šel k vulkanizerju, lahko ti je utrgal kako utež pa zdej ni nacentrirano kolo,
prvo pejt tja da pogleda ,pol bomo pa raziskovali naprej :D
Slika

Uporabniški avatar
bridgestone
Novinec

Napisal/-a bridgestone Sr mar 16, 2005 9:06 pm

Quik je napisal/-a:po mojih izkušnjah kamenčki nebi smeli biti problem

dej quik ne pametuj :D :D

ne optika je statistično skor zihr okej, ker drugače ne more bit, ker nikoli nisem zadel kakega robnika ali kaj druzga, avto je pa dost nov. in tut nebom kr optike opravljal ker to stane povedal mi bojo pa da je vse okej.
uteži ne morejo dol past, razen če jih stolčeš dol, so vse gor, drugače pa grem jutr k vulkanizerju ker grem menat gume, sam sej veš kako je tam če kej vprašaš, je pa ni.
tko da me zanima če mate kej izkušenj iz prve roke, ker bral sem v avtomagazinu, da če zapeleš čez robnik (sam more bit kr več kot 20km/h), dobi guma mikro poškodbo (poškoduje se notranje ogrodje gume), ki na zunaj ni vidna, pokaže se pa kot tresenje pri višjih hitrostih.

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Kraj: MariboR

Napisal/-a RegY Sr mar 16, 2005 9:16 pm

hmnj... samo prestavljam v okvare in popravila ;)
Slika

XTR
Novinec

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a XTR Sr mar 16, 2005 9:18 pm

Poglej še če se ti je slučajno nabralo blato pa pesek na feltni z notranje strani. Men je začelo trest pri 140+, pa mi ni bilo jasno zakaj. Danes sem pa menjal gume, pa vidim da je bilo znotraj precej peska. Sicer ne vem če je bil to vzrok za tresenje ampak vseeno poglej..

sasiti
Novinec

Napisal/-a sasiti Sr mar 16, 2005 9:25 pm

bridgestone je napisal/-a:
Quik je napisal/-a:po mojih izkušnjah kamenčki nebi smeli biti problem

dej quik ne pametuj :D :D

...., ker bral sem v avtomagazinu, da če zapeleš čez robnik (sam more bit kr več kot 20km/h), dobi guma mikro poškodbo (poškoduje se notranje ogrodje gume), ki na zunaj ni vidna, pokaže se pa kot tresenje pri višjih hitrostih.

Če bi blo to res, bi se glede na to, kakšne luknje so na naših cestah, vozili po kockastih in ne okroglih gumah.

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber Sr mar 16, 2005 11:30 pm

Dejte no, guma se ne poškoduje kr tko hitr. Pri parkiranju pri majčkeni hitrosti se guma ne poškoduje tako hitro, razen pri res debilnih zadetkih robnika. Optika pa se premakne še toliko težje.
Najprej dobr operi podvozje, feltne gume, potem pa poskusi še enkrat in potem pojdi do vulkanizerja, optike ... pa ti bodo tm povedal, lahko da je utež padla dol, verjetno še največja možnost.
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

Uporabniški avatar
Mare9mm
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Re: rahlo trese volan nad 160 km/h

Napisal/-a Mare9mm Če mar 17, 2005 12:09 am

bridgestone je napisal/-a:zdej ko je bla zima in povsod sneg pa sem večkrat kšn robnik bočno pošlatu - pri parkiranju, nazadnje sem pa na enga zapelu kar počes s približno 8 km/h... ker nikoli nisem zadel kakega robnika ali kaj druzga.

Kako se ti pol tole zdej zdi logično? :roll:

Gumo lahko poškoduješ na robniku tudi pri 5 km/h, pa sploh ni nujno, da je to samo "mikro poškodba". Tudi optiko zlahka premakneš pri 8 km/h. :jao:
Naj ti vulkanizer razstavi gumo, in jo znotraj pregleda, če pa ne bo nič, naj ti jo pa pred naslednjo montažo zares natančno zbalansira. Zaradi kamenčkov in peska in umazanije na feltni, naj do tega ne bi prihajalo, kvečjemu se ti to spuca pri 160 km/h. Ko smo že pri tem...pa sploh brez veze se sekiraš stari, ker itak bi moral vozit največ 130 km/h :P in se zaradi 160 nimaše kej sekirat, ne? ;)
Če pa vse ostalo ne bo pomagalo, pa poišči poceni, oziroma zastonj pregled, optike in naj ti samo povejo, če kaj ne štima.
...ampak to je samo moje mnenje.
Slika

suzukinm
Nov uporabnik

Napisal/-a suzukinm Če mar 17, 2005 12:10 am

Lahk je vse od naštetga, najbrž uzež al pa bulica na gumi.OPTIKA ne more biT!

Uporabniški avatar
Kennman
Stalni uporabnik

Kraj: Velenje

Napisal/-a Kennman Če mar 17, 2005 12:47 am

feltna je minimalno zvita.dej jo poravnat, oz. z utezmi ustimat.

bolj je zvita, pri nizji hitrosti vrtenja kolesa se bo zacelo trest.

georges
Novinec

Kraj: krško

Napisal/-a georges Če mar 17, 2005 9:22 pm

Hmmm..a naj nebi blo tko, da ko ti vulkanizer gor namontira gumo pa scentrira pa da se pol po kakih 1000Km mal spremeni centraža ker se guma lepo uleže? Pr men je blo vedno tko mal je zaćelo tresti pr velki brzini, sem se odpeljal centrirat in pol je blo vse ok.

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Če mar 17, 2005 9:42 pm

Da bi s tem, ker si enkrat zapeljal na robnik unicil gumo in celo zvil feltno zelo tezko verjamem. Dvomim tudi, da bi se "optika pokvarla". Najprej poglej, ce so gume nacentrirane, potem pa na optiko. Pregled te pri spanu stane 3k, pri kaksnem lokalnem majstru pa 2k.
Slika

Dario
Novinec

Napisal/-a Dario Če mar 17, 2005 11:03 pm

No ku glih o temu problemu pišete mene tud zanima, zakaj men od 110 do 130 trese volan k hudič in ta vibracija se fajn prenaša tud na voznikov in sovoznikov sedež?
Enkrat ko pa začnem prehajat 140-150 kmh pa tresenje počas zginjava?
Mam accenta
A je možn da je to tud zarad slabega upora pri teh avtih?
Ker to se mi ne dogaja vsakič, enkrat več drugič manj.
Definitivno bom pa moral feltne menjat, ker te naj bi bile slabe? vsaj tako je bilo rečeno s strani vulkanozerja.

Ps: če mogoče kdo ve kaka je cena za kom navadna feltna za ta avto?

Lp

Uporabniški avatar
Alfa-boxer
Novinec

Kraj: Ljubljana-Vič

Napisal/-a Alfa-boxer Če mar 17, 2005 11:18 pm

Dario je napisal/-a:No ku glih o temu problemu pišete mene tud zanima, zakaj men od 110 do 130 trese volan k hudič in ta vibracija se fajn prenaša tud na voznikov in sovoznikov sedež?
Enkrat ko pa začnem prehajat 140-150 kmh pa tresenje počas zginjava?
Mam accenta
A je možn da je to tud zarad slabega upora pri teh avtih?
Ker to se mi ne dogaja vsakič, enkrat več drugič manj.
Definitivno bom pa moral feltne menjat, ker te naj bi bile slabe? vsaj tako je bilo rečeno s strani vulkanozerja.

Ps: če mogoče kdo ve kaka je cena za kom navadna feltna za ta avto?

Lp

Zvite feltne, lahko pa samo treba peljati centirat.

P.S: Izkušnje pač-delal kot vulkanizer pol leta :)
Prej znan kot Alfa
Slika Slika Slika

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Pe mar 18, 2005 8:00 am

Kot je ze Alfa-boxer napisal. Najverjetneje centriranje.

Cena nove jeklene feltne 15" na uradnem VW servisu je bla 10k pred tremi leti.
Slika

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Pe mar 18, 2005 9:05 am

XTR je napisal/-a:Poglej še če se ti je slučajno nabralo blato pa pesek na feltni z notranje strani. Men je začelo trest pri 140+, pa mi ni bilo jasno zakaj. Danes sem pa menjal gume, pa vidim da je bilo znotraj precej peska. Sicer ne vem če je bil to vzrok za tresenje ampak vseeno poglej..

jst tut mislm da je lahko to. ker tud une utezi k ti jih napopajo gor grejo po gramih, tko da kksn gram se ti pa z lahkoto km prime ;) mal poglej ce je vse cisto not po feltnah pa to.

Uporabniški avatar
Neyo-Neyo
Uporabnik

Napisal/-a Neyo-Neyo Pe mar 18, 2005 9:30 am

kaj vi tuki gor ste že slišal kdaj za KONČNIKE :lol:
....
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 6 gostov