Nasveti in napotki ter povpraševanja...

1jaka
Nov uporabnik

okvara ventilatorja Primera

Napisal/-a 1jaka To jul 26, 2005 1:01 pm

Pozdravlejni. Prosim za nasvet.
Avto: Nissan Primera 1.6, l.99

Ventilator za zračenje kabine (klimo) ne deluje na prvih treh stopnjah (deluje le na 4.-najmočnejši). A mi lahko svetujete kaj je vzrok ovare in kaj naj naredim. A je sploh vzrok ventilator ali kaj drugega in ali poznate koga ki bi to znal za zmerno ceno popravit.

Hvala za odgovore.

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb To jul 26, 2005 1:17 pm

Mogoče je pa kaj s stikalom narobe. Mogoče se je sam kaka žica snela. Pa vseeno poglej varovalko.

Uporabniški avatar
Neelix
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a Neelix To jul 26, 2005 1:27 pm

Lahko da je krivo stikalo

Lahko pa so ležaji od ventilatorčka izrabljeni ali umazani, pa ima motorček samo na največji stopnji dovolj moči za poganjat. :roll:

Razmišljam pač.

Če nisi preveč mojstra, boš moral odpeljat do kakšnega električarja. Ne vozi na uradni servis, ker ti bodo brez potrebe pol avto ventilacije menjali. :shock:
Slika

1jaka
Nov uporabnik

ventilator

Napisal/-a 1jaka To jul 26, 2005 1:57 pm

V stikalu (elektronskem) se sliši klik ob prestavljanju na višjo hitrost, tudi indikator venmtilatorja na LCD displeju kaže, da bi moral ventilator delat. Pa vseeno nič dokler ne prideš do četrte stopnje.
Varovalka je OK.
Se strinjam, da bom moral nekoga poiskat. A pozna kdo koga v LJ ali bližini.

LP

max2
Nov uporabnik

Napisal/-a max2 To jul 26, 2005 2:04 pm

imam podoben problem pri Twingotu, na servisu so mi rekli, da je precej dela , da je potrebno sneti celo armaturo, ker je pregorel, mislim da so rekli rele ali nekaj podobnega

Uporabniški avatar
Bosko001
Novinec

Kraj: Krško

Napisal/-a Bosko001 To jul 26, 2005 2:39 pm

Pregorel ti je vrjetno upor.

L.p.

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate To jul 26, 2005 4:16 pm

Namesto upora bi raje rekel tranzistor, ki regulira tok in napetost na ventilatorju.
Slika

Uporabniški avatar
FireSTORM
Poznavalec foruma

Kraj: Murska Sobota

Napisal/-a FireSTORM To jul 26, 2005 5:57 pm

svadreb je napisal/-a:Mogoče je pa kaj s stikalom narobe. Mogoče se je sam kaka žica snela. Pa vseeno poglej varovalko.

če se sname žica niti 4. nebi delalo ;)
basic electronics :P
tudi varovalka ne ;)
ker z stikalom samo uravnavaš moč upora
samo dve žici sta gor(faza in nula)

pomoje je stikalo šlo po gobe

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a lublancan To jul 26, 2005 6:28 pm

jst bi reku da upor
ker pri max brizini, dela ventilator direkt, pri nižji brzini pa prek uporov, ki so ponavad namontirani tako, da jih ventilator hladi (torej na uni pečki od kabine, kjer je ventilator)

drgač pa se to s kšn multimetrom ugotovi dost hitr, peleš k kšnmu avtoelektričarju, če neznaš sam
podpis

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ To jul 26, 2005 6:31 pm

100% je upor vantilatorja zanič,zato pa ti tud ne dela nobena hitrost razen najmočnejša - ker je direktna. Kaj narest....zamenjat upor z novim...par tisočakov boš dal pa je stvar rešena!
Zadnjič spremenil RedBull™, dne Sr jul 27, 2005 4:46 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

1jaka
Nov uporabnik

Napisal/-a 1jaka Sr jul 27, 2005 4:12 pm

šmeks je napisal/-a:100% je upor vantilatorja zanič,zato pa ti tud ne dela nobena hitrost razen najmočnejša - ker je direktna. Kaj narest....zamenjat rele z novim...par tisočakov boš dal pa je stvar rešena!

Oprostite moji nevednosti pa vseeno: a menjava releja pomeni originalni Nissan del ali ima rele vsak avtoelektričar?

1jaka
Nov uporabnik

Napisal/-a 1jaka Sr jul 27, 2005 4:14 pm

Pa še nekaj - Je rele tisa mala škatlica zraven varovalk?

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus Sr jul 27, 2005 4:42 pm

Navaden avtoelektričar!

In ni relejev pri stikalu- so upori, pri novejših pa gre to naprej na vezje kjer je kak tranzistor al kej odpullo- to bi ti znal vsak električar uredit za male pare.

Uporabniški avatar
bostjan11s
Nov uporabnik

Kraj: Kozje

nissan primera upor

Napisal/-a bostjan11s Sr jul 27, 2005 9:52 pm

Šel ti je upor, originalna zadeva stane pri nissan pooblaščenih servisih 12000 sit.

Razlog. Umazan oz poškodovan motorček ventilacije, zato je na tistem uporu pregorela ena izjemno preprosta varovalkava

Je pa to zelo enostavno popravit, dela nekje cca 15 min, s tem,da se spuca oz pregleda tudi stanje motorja ventilacije.

če si kje blizu maribora mi pošlji pm, ti naredim za 1 pivce.

LP
Boštjan

Uporabniški avatar
bostjan11s
Nov uporabnik

Kraj: Kozje

Napisal/-a bostjan11s Sr jul 27, 2005 9:54 pm

aja takega uporčka če bi želel novega nimajo vsepovsot in se ga mora za nissane posebej naročit oz. ga imajo na skoraj vsakem nissan servisu.

lp

1jaka
Nov uporabnik

nadaljevanje

Napisal/-a 1jaka To avg 09, 2005 12:24 pm

Žal mi še ni uspelo popravit Primere. Ker sem ga peljal avtoelektričerju mi je zatrdil, da se reostata ne da popravit in zmenila sva se da naroči novega, ki ga je celo danes dobil (po cca. 10 dnevih).

Vidim, da odlično obvladaš popravila Primere in bi izkoristil priložnost. Odkar je električar odklopu reostat se mi je že večkrat (5x v 10 dnevih) zgodilo, da avto ni hotel vžgati. Verglal je, črpalke pa se ni slišalo. Nazadnje sem po več kot 1 uri (avto sem pustil, da se spočije ;), ko še vedno ni hotel štartati, klical AMZS. Seveda, ko se je mojster vsedu v avto, je brez težav zaštartal. Električar trdi, da se česa drugega kot reostata ni dotikal in, da to nima zveze s črpalko.

Ali mislite, da se električar moti oziroma, ali je možno, da sta okvari povezani.

Malo me je strah peljat avto na servis, ker črpalka stane 70.000 sit.
ALi lahko na servisu s testerjem ugotovijo kaj je (bilo) narobe? Ali tester pokaže samo, če v tistem trenutku nekaj ne dela (ali moram tja peljat avto, ko ne bo vžgal ;)).

LP J

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ To avg 09, 2005 4:26 pm

malce poglej kje imaš rele za bencinsko pumpo...lahko da rele nagaja,oz. imaš pri releju slab stik. A pa je mogoče pumpa bla zadnje čase kaj bolj glasna in je piskala? Drugače pa takrat ko se pumpa ne bo slišala,preverte če pride štrom do pumpe al ne.
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

1jaka
Nov uporabnik

Napisal/-a 1jaka To avg 09, 2005 7:42 pm

Nisem opazi, da bi se pumpa kaj drugače oglašala. Po mojem občutku del čisto normalno (ko dela). Sicer pa avto tudi ne cuka ali kaj podobnega.
Samo ne vžge vedno ko bi moral.

Ali se da kje na netu dobiti sheme elektro naprav in napeljav za Primero?

Je pa sranje preverjat če pride štrom do pumpe takrat, ko te avto pusti nekje na parkirplacu (itak ko pelješ k mehaniku dela vse normalno)

LP J

PS: glede reostata oziroma upora ventilatorja. Popravilo z novim reostatom 18.500 SIT. Doma sem za hec zalotal starega (ki sem ga medtem ko sem čakal na novega pustil pri električarju-napaka!) in glej ga zlomka - del kot urica. Kot kaže avtoelektričar ni bil prav neki maher. Smola za moj denarnico.

Sicer se pa tolažim s tem, da je mogoče zdaj bolj zanesljivo delovanje in ne bo še kaj drugega crknilo.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov