Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Poldy
Nov uporabnik

Servis hyundai coupeja

Napisal/-a Poldy So avg 06, 2005 8:16 pm

Pozdravljeni.

Avto bo kmalu star 9 let in ima že 140.000 prevoženih. Ležaje, amortizerje in podobno imam že porihtano, zanima pa me, kaj naj dam popraviti na samem motorju. Zadnji redni servis je bil narejen pri 90.000. Zamenjane imam jermene in svečke.

Ker od samega motorja nimam kaj dosti razjasneno, me skrbi, da me na servisu ne bodo obrali za brez veze. Avto se od časa do časa že kar malo čudno oglaša, pa tudi občutek imam da je postal zamorjen. Kaj svetujete?

Aja, kdaj pa se ponavadi naredi generalna in približno koliko denarja to pride?

Hvala.

Uporabniški avatar
marko stare
Novinec

Napisal/-a marko stare So avg 06, 2005 9:48 pm

Če imaš zamenjane jermene, pol te ne rabi nič skrbet, ob normalnem rednem vzdrževanju(olje-filtri) še brez skrbi brez generalne voziš še 9 let :D

Uporabniški avatar
alexmazda
Novinec

Napisal/-a alexmazda So avg 06, 2005 9:52 pm

pride odvisno kam ga pelješ...
uradni servisi, torej hyundai, so zelo dragi, raje ga pelji nekam drugam...jst vem za svojga(mazda uradni servis) mi je reku, da pride plačat ena ura ko mi je avto na servisu tudi do 7 000 sit...pa sem si premislu...

jermeni se menjajo na 100 k km, tak da jih ni treba. olje in ostalo pa redno pregleduj... mogoče pa nisi vlil dobro motorno olje(mislim glede gostote in syntetic ali semy-syntetic)... filter zamenjaj ko zamenjaš olje, svečke na 4 menjave olja, drugo pa nevem če bi kaj trebalo.

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Re: Servis hyundai coupeja

Napisal/-a sonček So avg 06, 2005 10:17 pm

Poldy je napisal/-a:Pozdravljeni.

Avto bo kmalu star 9 let in ima že 140.000 prevoženih. Ležaje, amortizerje in podobno imam že porihtano, zanima pa me, kaj naj dam popraviti na samem motorju. Zadnji redni servis je bil narejen pri 90.000. Zamenjane imam jermene in svečke.

Ker od samega motorja nimam kaj dosti razjasneno, me skrbi, da me na servisu ne bodo obrali za brez veze. Avto se od časa do časa že kar malo čudno oglaša, pa tudi občutek imam da je postal zamorjen. Kaj svetujete?

Hvala.

Če so bili redni servisi in seveda po navodilih servisne bo avto zdržal veliko tako da te ni treba skrbet. Generalka kdaj se dela je pa vse vprašanje lahko že pr 150000 km ali pa pr 300000 km al pa pr 500000 km,vse je odvisn kolk kej porab olja,pa če vžiga,pa če se da normalno kam prpelat....dokler avto gre brez problemo ti ga ni treba rihta,generalke so tam nekje 100000 sit nisem čist prepričan odvisn spet od znamke avta....
Če se motm me nej kdo poprav.

lp

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček So avg 06, 2005 10:19 pm

alexmazda je napisal/-a:pride odvisno kam ga pelješ...
uradni servisi, torej hyundai, so zelo dragi, raje ga pelji nekam drugam...jst vem za svojga(mazda uradni servis) mi je reku, da pride plačat ena ura ko mi je avto na servisu tudi do 7 000 sit...pa sem si premislu...

jermeni se menjajo na 100 k km, tak da jih ni treba. olje in ostalo pa redno pregleduj... mogoče pa nisi vlil dobro motorno olje(mislim glede gostote in syntetic ali semy-syntetic)... filter zamenjaj ko zamenjaš olje, svečke na 4 menjave olja, drugo pa nevem če bi kaj trebalo.

Jermeni se menjajo na 120000 km pri dizlu pa na 90000 km.

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus So avg 06, 2005 11:04 pm

Hm, kolikor mi je znano, so Hyundai originalni servisi eni izmed najcenejših.... (odgovor na komentar češ da so Hyundai servisi med dražjimi)

Dario
Novinec

Napisal/-a Dario Ne avg 07, 2005 1:48 am

Kar se tiče hyundai servisov, lahko povem da sem pri njih dobil puno ceneje iste kose, kot bi mi večina privatnikov v naši okolici, nabavilo.
Kar se tiče servisa, lahko b pregledal giblijvo izpušno cev? v kakem je stanju, prepucal lopute, prečistil z sprejom izpušni sistem? zamenjal filter, olje in oljni filter, po možnosti svečke? če že dolg niso bile menanje?
Če nisi nikoli menjal filter goriva bi ti priporočel tudi to, stane cca 3.5k.
Tu pa tam se najde morde ša kaka malenkost, katero bo treba popravit?
Lp

Uporabniški avatar
alexmazda
Novinec

Napisal/-a alexmazda Ne avg 07, 2005 10:22 am

Dario je napisal/-a:Kar se tiče hyundai servisov, lahko povem da sem pri njih dobil puno ceneje iste kose, kot bi mi večina privatnikov v naši okolici, nabavilo.
Kar se tiče servisa, lahko b pregledal giblijvo izpušno cev? v kakem je stanju, prepucal lopute, prečistil z sprejom izpušni sistem? zamenjal filter, olje in oljni filter, po možnosti svečke? če že dolg niso bile menanje?
Če nisi nikoli menjal filter goriva bi ti priporočel tudi to, stane cca 3.5k.
Tu pa tam se najde morde ša kaka malenkost, katero bo treba popravit?
Lp

če je oče zaposlen na tem servisu potem verjetno ve, kolko je ceneje ali pa dražje... drage so ure, kjer je teža dela zelo visoka... delo z elektroniko, noranja oprema... pa drago je, če avto dajo na računalnik...drugo pa je če imaš veze, pa pol ni tolko drago, pa ti obračunajo npr. pol manj...

naugednejši avtodeli mislim da so v evrotonu...pa še popust dobiš, okoli 15%...ne delam reklame! :lol:

Poldy
Nov uporabnik

Napisal/-a Poldy Ne avg 07, 2005 10:37 am

Ja, kar se izpuha tiče, sem tudi že vse zamenjal. Moti me nekaj stvari, recimo to, da pokuri liter olja na cca. 3-4 mesece, iz izpuha se vonja bencin (ne vem kako je to pri drugih hyundaih), pa kot sem že rekel, ni več tako poskočen... bi to na servisu lahko popravili?

Uporabniški avatar
alexmazda
Novinec

Napisal/-a alexmazda Ne avg 07, 2005 11:05 am

Poldy je napisal/-a:Ja, kar se izpuha tiče, sem tudi že vse zamenjal. Moti me nekaj stvari, recimo to, da pokuri liter olja na cca. 3-4 mesece, iz izpuha se vonja bencin (ne vem kako je to pri drugih hyundaih), pa kot sem že rekel, ni več tako poskočen... bi to na servisu lahko popravili?

po moje ni vanj nalito pravo olje, s tem mislim znamko olja in gostoto. poglej na notranjosti havbe ali pa na motorju, če slučajno kaj piše glede vrste in znamke olja.

Uporabniški avatar
marko stare
Novinec

Napisal/-a marko stare Ne avg 07, 2005 1:15 pm

Jermeni se menjajo na 90000 km oz. na 4 leta ne glede na štev. prevoženih km in pika.
-deli na pooblašč. servisih so, ker so original relativno poceni glede na druge znamke.
-alexmazda.ne na pamet...servisne storitve na pooblaščenih servisih Hyundai so poceni ,mislim na urne postavke med 3500 in 4000 sit do zdaj še nisem nikdar plačal več. :!:
-Poldy, izgleda da si zdaj kupil coupeya ker ti praktično ni nič jasno. Motorji že po normativu trošijo olje, koliko pa ti prevoziš v štirih mesecih 1000. 5000. 15000 km ?
Vonj iz izpuha pa je lahko tudi "učinek" katalizatorja :!:

Dario
Novinec

Napisal/-a Dario To avg 09, 2005 11:32 am

Glede olja lahko nekaj povem!
Ko sem sam točil valvoline not, se mi je v avtu na vsake toliko ko je bil mrzel slišal ropot, vse dokler se ni malo ogrel, cca 1min
Nato mi je serviser priporočal za accente castrol in glej ga zlomka zvoka ni več :D
Sicer stane liter 2400sit
ampak vsen, sam da ni tistega sounda.
Ure so malo drage ja, kar se tiče servisiranja!
Samo kosi sami pa ne, hyundaie vozimo in servisiramo že 16let in napram kolegom, s katerim primerjam cene? se mi zdi to ceneje.
Naj omenim samo eno zanimivost, Sklopka za lantro ali accenta stane 13k če to ni pocen pol nevem :roll:
Lp

Damjan19
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Damjan19 To avg 09, 2005 12:10 pm

da so tak pocen deli?jz sm pa mislu, da je to kot vsak azijc, drag ko pes :oops:

tony1
Novinec

Napisal/-a tony1 Ne avg 14, 2005 5:25 pm

spet smo pri predsodkih brezveznikov o korejcih (in če to jaz napišem, ki vozim bavarca, je še toliko bolj grozno!!! :evil:)

Enkrat za vselej: rezervni deli za hyundaije so poceni, servisne ure URADNIH servisov so pa ZELO poceni. Pika.

In ja, razen ne-bleščeče porabe, pitja olja in plastike (na starejših avtih) nimate Hyundaiju veliko očitati - so precej neuničljivi. Mati se je s ponyjem pred leti celo leto vozila brez hladilne tekočine :lol:

Dragan Klep
Novinec

Kraj: Gaj pri Pragerskem

hyundai!

Napisal/-a Dragan Klep Ne avg 14, 2005 9:32 pm

Glede servisa za hyundai, napotki samo.

Menjava komplet jermenov obvezno pri 90000 in ne pri 120000, kot je tmle en napisu, do takrat bos ti obstal na cesti, z zabitimi bati, polomljenimi ventili itd.

Menjava olja, ki naj bo 15w40 na vsakih 15 do 20000km, menjava filtra pri menjavi olja, menjava sveck pri vsakih 30000km, menjava filtra za gorivo pri 100000km.

In, ce tole delas redno, ne skrbi, zivljenska doba motorja 400000km, generalka priblizno pri 200000km, pa se to samo menjava teflonov in mogoce obrockov, po potrebi, odvisno kako vozis avto.

Ce je len, kot pravis, menjaj svecke, menjaj olje in filter olja in filter za gorivo, potem pa malo pod gas, pa bo zazivel.

To bi bilo vse.

Pa lep pozdrav.

Damjan19
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Damjan19 Ne avg 14, 2005 10:10 pm

brezveznik :?: :?:

Le s čim sm si zaslužu tole, pa od kod ti mene sploh poznaš, da me znaš tak dober precent?

jaooooooooooooooooooooooooooooooooooo!!!!!

Čojko
Novinec

Kraj: Koper

Napisal/-a Čojko Po avg 15, 2005 7:58 am

Jaz sem pred leti tudi imel zelo dobre in poceni izkušnje z uradnim Hyundai servisom (Bolčič Ankaran). Ko mi je na Pony-u crknila žarnica osvetlitve na stikalu za zadnji brisalec sem po enem tednu iskanja take mini žarnice po vseh možnih trgovinah obupal in vprašal koliko stane celo stikalo - 1.500 SIT!!!!!

Lp Čojko
Citroen Xsara HDi

joze2
Nov uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a joze2 Po avg 15, 2005 1:28 pm

Lp,
Poldy je napisal/-a:Avto bo kmalu star 9 let in ima že 140.000 prevoženih. Ležaje, amortizerje in podobno imam že porihtano, zanima pa me, kaj naj dam popraviti na samem motorju. Zadnji redni servis je bil narejen pri 90.000. Zamenjane imam jermene in svečke.

kaj si mislil s tem, da je bil zadnji redni servis narejen pri 90.000 km? Ali si mislil na pooblaščenem servisu? Kaj pa zadnjih 50.000 km?

Poleg splošnih kontrol (ki so vse pomembne) je pri servisiranju zelo pomembno naslednje:

Za Hyundai Coupe z motorji G4F, G4GR do 07/98
menjava:
olje v motorju + oljni filter na 15.000 km
svečke in zračni filter na 30.000 km
olje v menjalniku na 30.000 km kontrola in dolivanje po potrebi
filter goriva na 60.000 km
hladilna tekočina na 45.000 km
zavorno olje na 30.000 km
zobati jermen na 60.000 km (40 milj) ali 4 leta

Preventivno se pri 130-150.000 km obnovi alternator, starter in zamenja vodna črpalka s termostatom.

Za zamorjenost so lahko krive svečke, bencinski filter, zračni filter, izpušni sistem,...
Generalna bi morala biti še daleč.
Lep dan še naprej ,
Jože

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Po avg 15, 2005 2:37 pm

Jože ne vem od kje ti ta spisek, ampak je popolnoma napačen, glede na to da sem lastnik coupeja in da imam knjižico pri roki, bi rekel da nisi ravno dobro obveščen.
Olje, oljni filter vsakih 15 tkm
zraćni filter menjava vsakih 30tkm
Svečke 60 tkm kontrola in po potrebi menjava(bolje da kot ne)
En kup jermenov in španarjev 90 tkm
Vodna črpalka 120 tkm

Pa še nekaj; hyundai pooblaščeni ima izredno poceni servise, tako da nima smisla hodit kam drugam, pa še garancijo obdržiš ter se lahko zmeniš za marsikatero brezplačno menjavo delov ko avto ni več v garanciji na račun kulance ker si redna stranka ;)
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

joze2
Nov uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a joze2 Po avg 15, 2005 3:37 pm

Lp,
nisem niti omenjal Hyundai servisov.
INFINITI je napisal/-a:Jože ne vem od kje ti ta spisek, ampak je popolnoma napačen, glede na to da sem lastnik coupeja in da imam knjižico pri roki, bi rekel da nisi ravno dobro obveščen.
Olje, oljni filter vsakih 15 tkm
zraćni filter menjava vsakih 30tkm
Svečke 60 tkm kontrola in po potrebi menjava(bolje da kot ne)
En kup jermenov in španarjev 90 tkm
Vodna črpalka 120 tkm

če je to spisek iz tvoje servisne knjižice, potem moje navedbe niso popolnoma napačne.Kot vidim je razlika pri menjavi svečk in zobatega jermena.

Ne bi se strinjal, da sem slabo obveščen, saj so podatki iz servisne dokumentacije izdane 2004. Podatki veljajo za Coupeja z motorjem G4F ali G4GR ki je bil narejen do 07/1998 in za vozilo ki ni voženo samo občasno. Kontrola svečk pri 60.000 km, je realna samo, če so vgrajene svečke s platinasto elektrodo, če pa so navadne, pa ni Hyundai nobena posebnost, se menjajo na 40.000 km. In za navadne svečke je za omenjeni avtomobil interval menjave predviden na 30.000 km.
Za jermen in seveda napenjalce pa je za kasnejšo izvedbo, po 08/1998 predviden interval 50 milj ali 5let.
Tudi če so ti podatki napačni, kot praviš, niso v škodo avtomobila. Takšne podatke je navsezadnje posredoval Hyundai, nisem se jih izmislil jaz.
Lep dan še naprej ,
Jože
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov