Jackal81 je napisal/-a:Že naslov teme pove vse - Avto je Hyundai Pony 1.5, prevoženih 140.000 km - sem opazil tole belo zadevo na čepu, ko sem dolival olje. Malo sem tudi iskal po forumu in ugotovil, da naj bi se začela mešat voda z oljem.
Preveril sem šipko za olje, samo tam zgleda vse normalno - tudi nisem opazil, da bi mi "pil" kaj hladilne tekočine.
Olje uporabljam Valvoline 15W-40.
Je lahko vzrok tega tudi to, da delam zadnje čase bolj kratke "mestne" razdalje in se v bistvu motor niti ne zagreje na poti? Je možno, da bi se nabiral kje kondenz, ki bi se potem mešal z oljem, ker je avto stalno zunaj?
Če bo treba menjat tesnilo glave - kakšen strošek je to in koliko je potrebno razdret pri tem - mogoče se bom kar sam lotil, če bo potrebno.
Jackal81 je napisal/-a:Že naslov teme pove vse - Avto je Hyundai Pony 1.5, prevoženih 140.000 km - sem opazil tole belo zadevo na čepu, ko sem dolival olje. Malo sem tudi iskal po forumu in ugotovil, da naj bi se začela mešat voda z oljem.
Preveril sem šipko za olje, samo tam zgleda vse normalno - tudi nisem opazil, da bi mi "pil" kaj hladilne tekočine.
Olje uporabljam Valvoline 15W-40.
Je lahko vzrok tega tudi to, da delam zadnje čase bolj kratke "mestne" razdalje in se v bistvu motor niti ne zagreje na poti? Je možno, da bi se nabiral kje kondenz, ki bi se potem mešal z oljem, ker je avto stalno zunaj?
Če bo treba menjat tesnilo glave - kakšen strošek je to in koliko je potrebno razdret pri tem - mogoče se bom kar sam lotil, če bo potrebno.
Jackal81 je napisal/-a::shock:
Uf... tole bi pa bila skoraj generalka.
Ko se zagreje ne kadi - oziroma ni videt - morem pa že kar nekaj časa po malem dolivat olje - ti Ponyji ga pri visokih obratih kar radi cuknejo... poraba je bila ~ 1dl / 1000km - odvisno tudi od teže noge na avtocesti.
Za glavo je treba dat nove vijake? Zanimivo.
No, na avtu je bilo že marsikaj zamenjanega (sklopka + semeringi, zobati jermen, amortizerji...), tako da po moje je še najslabši del sam pleh... Je pa letnik '92
Orodje ni problem - tudi momentni ključ imam. Sicer pa bi lahko dobil malo asistence tudi od strica, ki je avtomehanik (domači mojster)
Poravnat glavo (pobrusit?) najbrž tudi ne bi smelo bit problem, ker imam dostop do precej težke mašinerije v službi.
Bom naredil še en test, takoj ko bo možno - spucat tisto smetano s pokrovčka in naredit malo daljšo relacijo - pa da potem vidim kakšna bo situacija.
Malo sumim tudi pokrovček za olje - mam občutem, da ne tesni ravno 100% (včasih opazim malo olja okoli pokrovčka) - ne vem ta druge Hyundaije, samo ta ima ultimativno butasto natejen sistem pokrovčka, ki zelo slabo drži - se je že namreč zgodilo enkrat, da je odpadel. Mogoče lahko tam zraven pride zrak in se naredi kondenz.
bass je napisal/-a:Menjaj avto![]()
Resno mislim.
M3 je napisal/-a:a avto nič ne cuka?
monster_d je napisal/-a:spucaj cev za odusnik pomoje je zamasena
MacK je napisal/-a:To je cisto normalno pri Hyundaih. Jaz imam accenta 1.3 pa mam tudi pozimi " smetano " na pokrovu. Dostikrat je vzrok za smetano nekvalitetno olje, kratke relacije in staro olje. Pac kondenz se ti nabira na cepu. To je se dalec od generalke![]()
Lp MacK
pugi405 je napisal/-a:Če tega nisi opazil poleti se ne sekiraj. Gre za kondenz. 1 dl olja pa ni nič za 1000 km. To pomenm 1l na 10000 km. Če tankaš 15w40 je to max 1700 SIT. To je 5.9 SIT stroška na km sam za olje. Wod of advice: Čuti i vozi.Moj ma tut rad olje
(verjetn tefloni)... pa ne sam 1 dl na 1000. Tiste smetane mam pa za na kruh namazat
. Mašina pa lepo vleče... primer... 1500 obratov, četrta prestava prtisnem in čutim kako vleče.... Pomoje je kompresija gut. Ma ti sam voz.
Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gostov