Nasveti in napotki ter povpraševanja...

modrina
Novinec

Ali je to napaka ?

Napisal/-a modrina So jan 07, 2006 5:01 pm

Vedno radi pomagate in to z strokovnimi odgovori. Vsaka vam čast posebej še tistim ki se zelo pogosto oglašate. Hvala vam tudi v mojem imenu.
Na corsi 1,3 cdti se mi motor nenormalno dolgo segreva cca. 20Km ali več. Novembra sem prvič opazil, ko sem stal v križišču da je kazalec temperature šel navzdol in avto po eni uri vožnje ni dosegel končne temerature ker je večkrat poustil. Da se motor ne ogreva vedno isto pri isti zunanji temeraturi se mi dogaja že od začetka. Sedaj pa zapažam da temeratura vedno bolj pogosto pada, ko se avto ustavi in motor še deluje. Na servisu me je prepričeval da je to normalno, ker ima motor tako dober izkoristek. Dejal je tud, da se motor, če bi stal na mestu sploh nebi ogrel na delovno temperaturo, kar vem da ni res ker sem preveril. Tudi to vem da je normalno ko stojiš na mestu , da temeratura samo lahko naraste in ne obratno..
Prosim za vaše mnenje.Obenem pa prosim, če kdo pozna dobrega sodnega izvedenca, ki bi mi lahko pomagal ,naj mi sporoči lahko tudi na PM, ker imam avtotehne vis že dovolj.
Avto ima še nekaj napak.
LP

Uporabniški avatar
Biskvitek
Stalni uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Biskvitek So jan 07, 2006 5:03 pm

lohk maš senzor za vodo fuč pa kr tko mal skače.... prva ideja
Slika

Uporabniški avatar
omega2.3td
Nov uporabnik

Kraj: Near the withe kiosk

Napisal/-a omega2.3td So jan 07, 2006 5:09 pm

če ti gretje zelo slabo greje je skoraj 100% termostat,mogoče je ta zaštekal pa se noče zapret ali pa se prezgodaj odpira, če je pa gretje normalno ti pa senzor za temperaturo laže

lp
Srečna budala

Uporabniški avatar
zupi13
Mojster foruma

Kraj: CE

Napisal/-a zupi13 So jan 07, 2006 6:35 pm

tudi clio in megane 1.5 dci imata iste probleme.....
rešitve ni!
Slika

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare So jan 07, 2006 7:04 pm

zima je prjatu zima, picasso HDI je rabu eno uro da se je segrel na mestu v garaži z odklopljenim grelcem ampak do ventilatorja se še ni segrel tko da je kr res tole o izkoristku sicer pa majo vsi novejši dizli take probleme razen tistih ki imajo vgrajen grelec tisti pa se segrejejo mal hitrej

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate So jan 07, 2006 7:33 pm

Mislim, da bi se motor brez gretja kabine (!) moral po nekih 15ih kilometrih ogreti do delovne temperature, razen ce je zunaj -10 ali vec. Ce se ne, je zelo verjetno nekaj narobe, na sumu bi pa imel senzor hladilne tekocine, ali ventil ki usmerja krozenje hladilne tekocine.
Slika

jony
Novinec

Napisal/-a jony So jan 07, 2006 7:49 pm

dizel se na mestu ne ogreva glih najbolj, vsaj moj sdi ne. Drgač v 12 - tih kilometrih z vožnjo do 2000 obratov se mi postavi cager za temperaturo pokonci, prej pa ne. Ampak to je kazalec hladilne tekočine, ne pa olja.

modrina
Novinec

Napisal/-a modrina Ne jan 08, 2006 10:12 am

Zanima me zakaj se mi motor pri isti zunanji temeraturi in pri isti relaciji različno dolgo ogreva.
Še bolj me pa zanima zakaj kazalec temerature včasih popusti, ko se ustavim v križišču.
To se ne dogaja vedno.Lansko zimo se to ni dogajalo. Prvič sem opazil konec novembra, ko se mi motor po eni uri vožnje v Ljubljano ni ogrel na delovno temeraturo. Vmes sem zapažal da se je temeratura spustila, ko sem se v križišču ustavil.

Avto mi namreč tudi ko več ur stoji vedno ne vžge. Včasih je potrebno to ponavljati 4 krat. Včasih ko vžge pa v istem trenutku" crkne". Kadar se pojavi problem z vžigom mi tudi ne uspe odpeljati avta brez težav s "crkavanjem" iz garaže ker mi ko mu dodam plin (1500vrtljajev) v tistem trenutku avto zamori včasih tako hitro da s stiskom sklopke to ne preprečim. Lahko pa je cel teden brez problema z vžigom.
Tudi vrtljajev mi ne drži pri minimalno dodanem plinu in avto pri speljevanju z mesta nekontrolirano pospeši. Te napake odpravljajo na avtotehni vis že več kot eno leto. Ker jim tester ne pokaže napake in v avtu ni opozorilne lučke za napako je zanje avto v redu. Zato sprašujem ponovno če kdo pozna dobrega sodnega izvedenca, ki bi mi lahko pomagal.

modrina
Novinec

Napisal/-a modrina Ne jan 08, 2006 12:30 pm

kaj a res noben ne ve a je to napaka če temperatura motorju pada ko avto stoji na mestu?

Uporabniški avatar
RKay
Stalni uporabnik

Napisal/-a RKay Ne jan 08, 2006 12:51 pm

Napaka je sigurno. Pr mojmu golfu je tako da 90 stopinj doseže samo k stoji pr mir, če se peljem ne naraste na več kot 70 stopinj, kao ful dobr dela.

Možn da ti je sam števec za temp. šel. Probi ga laufat pr mir tok da se vklop ventilator za hlajenje na mašini(cca.20-30 minut bi mogl bit zadost), takrat naj bi bila mašina segreta na cca.90 stopinj, pol pa poglej kok ti kazalec kaže.

Tko boš najlažje vidu kaj je narobe.

LP,Klemen

Uporabniški avatar
pugi405
Poznavalec foruma

Napisal/-a pugi405 Ne jan 08, 2006 1:58 pm

Evo... še jst dodam svoj delček k mozaiku. Moj avto tut doseže max 70° zdej, ko je tako mrzlo. Vozim pa se 17km do šihta. :? V koloni pa normalno temperatura naraste na 80+. Mraz je.... to moraš vzet zdravo za gotovo.... :P

butara
Nov uporabnik

Napisal/-a butara Ne jan 08, 2006 3:11 pm

Imam še jaz eno teroijo
odvisno je kako voziš
predvidevam da ko peleš mrzu avto šaltaš v nizkih obratih in tako peleš npr. 60 kmh v peti predstavi in zaradi tega se avto ne segreva dost hitro
men škoda dizel se ni hotla segrevati pa sem zamenjel način vožnje ko je mrzla enostavnoje ne spustim pod 2200 obratov

modrina
Novinec

Napisal/-a modrina Ne jan 08, 2006 3:23 pm

pugi405 je napisal/-a:Evo... še jst dodam svoj delček k mozaiku. Moj avto tut doseže max 70° zdej, ko je tako mrzlo. Vozim pa se 17km do šihta. :? V koloni pa normalno temperatura naraste na 80+. Mraz je.... to moraš vzet zdravo za gotovo.... :P

Čak men pa pade ko se vstavim !

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Ne jan 08, 2006 3:47 pm

Pomoje ma tvoj avto tezavo z enim od senzorjev za zaznavanje temperature, najverjetneje za zaznavanje temperature hladilne tekocine. Avto vcasih ne vzge, ker ima racunalnik napacen podate o temperaturi in prirpavi napacno mesanico in vzig ob napacnem casu, ne predgreje izgorevalnega prostora, ... Pri mojem Golfu IV TDI temperatura na kriziscu pocasi pada, ce imam vklopljeno gretje kabine, pa da avto se in dobro ogret - pogoj za to je pa vsaj enih -5°C. Ce je gretje kabine izklopljeno, temperatura na standgasu ne pada. Se pa temperatura precej hitro dvigne, ko pospesim pri vkljucevanju na AC.
Malo drugace je pa pri passatu 1.6, ki nima nobene plastike okoli masine in je le-ta skoraj cel cas na prepihu, tako da med voznjo ne doseze svojih 90°C ampak samo nekje okrog 70°C. Ko pa prides do semaforja, se temperatura dvigne. S tem da tudi tukajle sumim kaksen ventil ali senzor, ker bi se po mojem mnenju masina morala ogreti. Vsaj v prejsnjem golfu IV 1.6 se mi je.
Slika

Fiat007
Novinec

Kraj: Bled

Napisal/-a Fiat007 Ne jan 08, 2006 3:53 pm

modrina je napisal/-a:kaj a res noben ne ve a je to napaka če temperatura motorju pada ko avto stoji na mestu?

Da te potolažim. Kar se ti dogaja je normalno, sam bos to videl, ko bo zunaj toplejse vreme. Sam sem imel izkusnje s Fiatovim 1.3 Mjet doizlom, ki je prakticno identicen kot tvoj v Corsi in ti povem, da je to vse OK.
Enako se mi je dogajal tudi v JTD motorju v stilotih, se pravi se mi dogaja tudi sedaj.
Pri prejsnem pa sem tudi sam sumil, da je napaka pa smo v garanciji zamenjali termostat pa se je pojavlalo enako.

Ne skrbi ;)

modrina
Novinec

Napisal/-a modrina Ne jan 08, 2006 8:03 pm

[quote="Mate"]Pomoje ma tvoj avto tezavo z enim od senzorjev za zaznavanje temperature, najverjetneje za zaznavanje temperature hladilne tekocine. Avto vcasih ne vzge, ker ima racunalnik napacen podate o temperaturi in prirpavi napacno mesanico in vzig ob napacnem casu, ne predgreje izgorevalnega prostora, ...
Se bi kar strinjal s tvojim odgovorom, čeprav sem laik o motorjih. Problem z vžigom nimam vedno, pa še ta se pojavlja ko avto stoji več ur, da se motor ohladi.
Imam pa še eno vprašanje ko mi avto ne vžge prvič zakaj mi takrat ko mu dodam plin crkne in kako naj jim to napako na servisu dokažem ker jim baje tester ne javi nobene napake..
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov