Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Royal Vacuum
Nov uporabnik

Zakuhana Petka

Napisal/-a Royal Vacuum Če jan 26, 2006 10:35 am

Sem ponosni latnik Petke (Campus R5,91 letnik). Avto je za svoja leta delal kar v redu - do včeraj. Že takoj zjutraj sem imel z njim probleme - očitno zaradi hudega mraza. Avto sem tiščal in tiščal, pa ni šel več kot 90 km/h. V službo sem se pripeljal. Vendar ko sem se na parkirišču popolnoma ustavil, sem videl, da se izpod pokrova (haube) malenkost kadi. Pač - zaradi mraza, sem si mislil. Ko sem odprl pokrov (haubo) avtomobila je bil ves motor in vse kar spada zraven čisto od vode. Najprej sem mislil, da gre za kondenz :), potem pa mi je vse bolj in bolj začelo postajati jasno, kaj se je zgodilo. Očitno sem v posodo s hladilno tekočino nalil premalo Antifriza (celo poletje in jesen sem namreč posodo polnil s čisto vodo). Ko sem odprl pokrovček posode, je bila tekočina sicer tekoča, vendar so bili v njej koščki ledu. Pač, sem dolil še malo Antifriza....
Ok, popoldne se je začela kalvarija.....Avto sem zelo težko vžgal in izpod pokrova (haube) so se slišali zelo čudni, grozni zvoki. Sem si rekel – pač, star avto. Zebe ga. Grem probat, kam pridem. Že po nekaj metrih vožnje sem odkril zanimivo reč. Če sem imel pedalko za plin pritisnjeno nekje na 1/3 je bilo bolj ali manj vse OK - malo je sicer hreščalo. Ko pa sem plin pohodil do konca, so se zvoki spremenili v pravo NOČNO MORO.Groza. Kljub vsemu sem se odločil, da pot nadaljujem na ljubljanski obvoznici.
Avto je ropotal in hreščal - končna hitrost okoli 70-80km/h. Vendar je šlo. Potem pa se je prižgala kontrolna lučka za hladilno tekočino. Avto sem takoj ustavil. Izpod pokrova se je valil bel dim, ki je namigoval, da je nekaj hudo narobe. Ko sem odprl pokrov (haubo) sem opazil, da dim uhaja iz ventilčka na cevi, ki gre v vodno pumpo (vsaj zdi se mi - tam zraven jermena). Ni ga odtrgalo stran, vendar se je tam cev strgana. Sem si rekel - bom malo počakal in šel naprej, vsaj do prvega parkirišča. Po pol ure čakanja sem avto skušal ponovno zagnati, pa ni in ni hotel. Sicer ga je "verglalo", vendar ga nisem mogel zagnati. Pogledal sem olje - jasno, bil je na minimumu, kot se to spodobi za star avto (ker sem ga moral vsake 2 meseca doliti 1 liter, človek začne šparati). Vendar je izgledal OK - ni bel belkast ali kaj podobnega.
Moje vprašanje je sledeče: Ali bi mi kdo znal povedati, kakšno škodo je utrpela moja Petka. Zakaj mi noče več vžgati?
Pa še to. Registracija mi poteče naslednji mesec. V primeru, da sem uničil motor, ali bi mi bil kdo (oz. kje) pripravljeni odkupiti avto (glede na to, da je pred t.i. "incidentom" delal čisto OK)? Če bi se avto dalo popraviti (recimo da je motor še vedno OK), koliko se mi splača MAX. zapraviti za popravilo v primeru, da bi avto registriral še za eno leto?
Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem....

Uporabniški avatar
dj_em
Poznavalec foruma

Kraj: Zemlja --> Evropa --> pr mami doma :D

Napisal/-a dj_em Če jan 26, 2006 10:46 am

ti nisi normalen..... šparat na olju :bonk
jest mam tut star avto pa je olje skos na max al pa polovici... je pač treba to malo bolj gledat... in za nobeno avto se ne spodobi da je olje na min. :roll:

odgovori:
1. 5ka ti ne vžge zato ker si mel premal olja not... pa plus segrel se ti je motor preveč torej beri: ZARIBAL.... ne bo ti nikol več užgal ker je enostavno preveč lufta zdej med ventili...
2. kaj ma veze avto pred incidentom pa zdej.... a bi ti kupu plesniv kruh zdej, sej je bil prej še čist svež :roll: :ue
3. najdeš nov motor to je najlažje.. če ne ga pa prodaj po delih to se ti še najbol splača...
pol ga dej pa na odpad ( sej veš da se to plača, odjava iz prometa itd... si boš tko vsaj zato dnar zaslužu)

sam nemorš tko no ker je avto star nisem dal not olje zato ker se to za star avto spodobi :bonk
kje pa ti živiš..... pol bi lohk šol tut brez bencina po tvoji logiki :roll:
Zadnjič spremenil dj_em, dne Če jan 26, 2006 10:46 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če jan 26, 2006 10:46 am

Pojdi na odpad za 30k kupi celo novo mašino in naj ti jo kdo zmontira v avto. Najceneje bo to prišlo.

Lahko pa se odločiš za popravilo. Če je voda zmrznila, je lahko blok počen, ali pa so samo cevi počene. To bi moral videt, pa bi ti takoj povedal kok je novo popravilo.
Ampak če je samo dihtunga šla te bo stalo najmanj 40.000 tolarjev za popravilo
Old subarus never die, they just get faster!

Damjan19
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Damjan19 Če jan 26, 2006 10:50 am

ne splača se več te mašine rihtat. al daš drugo not al pa se avta znebi pa kup kej drugega.
po moje je odnesl dihtongo na glavi, avto se je le pregrel. sam z mašino je okoli 50jurjev, če menjaš le dihtongo, sam ker je zaribu ne bo le tolk ampak več.
zakaj, se je to nardil je drugo vprašanje. nekaj je mogl bit z termostatom narobe ali pa se je voda, ker praviš da nisi mel antifriza not ustavla v hladilniku kjer je zamrznila ob vožji, voda pa ni mogla nadaljevati svoje poti, ker je blo že vse zabito do amena.zato se je hladilna pregrela, pritisk je postal prevelik in je hladilno vrgl skoz najšibkejši člen, ventilček za spuščanje lufta.
to je moje mnenje, nism bogve kej mehanik, vžgal pa ne bo več, dokler se ne nardi kr generalka.

Royal Vacuum
Nov uporabnik

Napisal/-a Royal Vacuum Če jan 26, 2006 11:06 am

dj_em: Olja nikoli nisem dal PREMALO!!!!! JE pa res, da je bil večino časa POD polovico, blizu MIN. (razn takrat, ko sem dolil notr cel liter novega). Nikoli pa z avtom nisem imel problemov - tako da ni bil kot plesnov kruh :)

Drugače pa mi pomoje avto ni zaribal.Ne vem no. Ker sem sam ustavil mašino. Ni mi crknil ali kaj podobnega. Samo lučka je gorela pa iz ventilčka se je kadilo. Pa ne spet tok, da bi bilo VSE zakajeno. Bolj me skrbi to, da je avto od sebe spuščal take zvoke, kot da bi ga trgalo - ko sem pritisnil na plin

tešo
Novinec

Kraj: Krško

Napisal/-a tešo Če jan 26, 2006 11:08 am

malomarnost !

motorja se ne splača rihtat.
Slika
Slika
Lep Pozdrav By tešo

Damjan19
Uporabnik

Napisal/-a Damjan19 Če jan 26, 2006 11:24 am

glava je zvita, verjami...
ni kompresije dovolj in zato ne vžge.
res se ti najbolj splača na odpad po drugo mašino.

Uporabniški avatar
dj_em
Poznavalec foruma

Napisal/-a dj_em Če jan 26, 2006 11:34 am

Royal Vacuum je napisal/-a:dj_em: Olja nikoli nisem dal PREMALO!!!!! JE pa res, da je bil večino časa POD polovico, blizu MIN. (razn takrat, ko sem dolil notr cel liter novega). Nikoli pa z avtom nisem imel problemov - tako da ni bil kot plesnov kruh :)

Drugače pa mi pomoje avto ni zaribal.Ne vem no. Ker sem sam ustavil mašino. Ni mi crknil ali kaj podobnega. Samo lučka je gorela pa iz ventilčka se je kadilo. Pa ne spet tok, da bi bilo VSE zakajeno. Bolj me skrbi to, da je avto od sebe spuščal take zvoke, kot da bi ga trgalo - ko sem pritisnil na plin

glede an to kake butaste pišeš.... nevem
mislm pa da smo ti dost dobr napisal.. če pa ne verjameš pa poklič amzs al pa odšlepi do najbližiga mehankarja pa mu povej tko kot si nam da se ti bo režu še tri dni pol ti bo pa povedu kako pa kaj ;)

LP

bsmuk31
Stalni uporabnik

Napisal/-a bsmuk31 Če jan 26, 2006 12:29 pm

Damjan19 je napisal/-a:glava je zvita, verjami...
ni kompresije dovolj in zato ne vžge.
res se ti najbolj splača na odpad po drugo mašino.

Se popolnoma strinjam
Klikni za povezavo na salon.

Uporabniški avatar
croma_man
Mojster foruma

Napisal/-a croma_man Če jan 26, 2006 12:41 pm

ubil si petko :jao:
the brand with the three stripes :)

Uporabniški avatar
Turbobitch
Stalni uporabnik

Kraj: Prvi levi sedež 5ke GTT

Napisal/-a Turbobitch Če jan 26, 2006 12:44 pm

NEEEE!!! Ubil je petko :cry: :cry: :cry:

:) Pejd po en drug motor na odpad al pa mal vpraš pa poglej na netu za kkšno nal butneno al pa kej tazga...znajd se...sam vedi da pač avto ni vredn več kot sam pleh...
Slika
Ne mene krivit za Mobisux, če maš pa probleme pa sam prtiski prekliči.

Royal Vacuum
Nov uporabnik

Napisal/-a Royal Vacuum Če jan 26, 2006 12:45 pm

Se strinjam, da je avto več kot samo pleh. Na ta avto sem se kar navezal. Sam zdej je kar je. Je pomoje že odslužil svoje - vsaj zame. NA žalost pa nimam časa, da bi okoli letal in iskal rezervne dele.
Mogoče kdo ve, kje bi potem lahko prodal avto za rezervne dele (v enem kosu)? Ker ostalo je pomoje bolj ali manj cool. Sem že eneparkrat listek v BTCju fasal: KUPIM AVTO, pokliči... :)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če jan 26, 2006 12:49 pm

Royal Vacuum je napisal/-a:Mogoče kdo ve, kje bi potem lahko prodal avto za rezervne dele (v enem kosu)?

Če imaš srečo ga bodo vzeli na odpadu, drugače boš pa še plačal, da bo šel od hiše.
Na žalost je to danes tako.
Old subarus never die, they just get faster!

tešo
Novinec

Kraj: Krško

Napisal/-a tešo Če jan 26, 2006 1:05 pm

Royal Vacuum je napisal/-a:Se strinjam, da je avto več kot samo pleh. Na ta avto sem se kar navezal. Sam zdej je kar je. Je pomoje že odslužil svoje - vsaj zame. NA žalost pa nimam časa, da bi okoli letal in iskal rezervne dele.
Mogoče kdo ve, kje bi potem lahko prodal avto za rezervne dele (v enem kosu)? Ker ostalo je pomoje bolj ali manj cool. Sem že eneparkrat listek v BTCju fasal: KUPIM AVTO, pokliči... :)

parkiraj pred BTC in čakaj na listek :lol:

drgač so pa cele take petke po 100 jurjev pa z 1.4 Five motorjem
Slika
Slika
Lep Pozdrav By tešo

Uporabniški avatar
soncy
Novinec

Kraj: malo na Vrhniki, večina v Senožetih :)

Napisal/-a soncy Če jan 26, 2006 1:24 pm

moji sestri je tut včer zakuhu, pežo 106, pa je ostala pr siesti dokler ni avtovleka pršla. druzga se ni dal. Je pa med vožnjo nehalo gretje delat, pa segrev se do fulla.
Pa sm se bala da je pumpa, termostat, zmrznilo... pa dons reče mehanik da je samo termostat šel, ufff :D

lp soncy
Honda sedan- 6.gen.

Royal Vacuum
Nov uporabnik

Napisal/-a Royal Vacuum Če jan 26, 2006 2:14 pm

No super...malo spodbude :lol:

Uporabniški avatar
dj_em
Poznavalec foruma

Napisal/-a dj_em Če jan 26, 2006 4:53 pm

joj ljudje dej te mal pregledat inštrumente kaj vam kažejo na armaturi...
k se vozš če vidš da se temp ne spusti po nekem času se ne pel več naprej...
pa olje mora bit skos... voda, antifriz, gume itd...

bsmuk31
Stalni uporabnik

Napisal/-a bsmuk31 Če jan 26, 2006 5:34 pm

Kolikor je meni znano petka žal nima kazalca za temperaturo, ampak samo rdečo lučko za pregretje.
Klikni za povezavo na salon.

Uporabniški avatar
OG_Blaz
Novinec

Kraj: Ok.Domžal

Napisal/-a OG_Blaz Če jan 26, 2006 6:02 pm

Res je.Tele masine se pa skos iz petke v petko dajejo ;) .Ce si navezan nov motor so pocen al pa nov avto.
Neki je, dobr je, nč ni!!1

Royal Vacuum
Nov uporabnik

Napisal/-a Royal Vacuum Po jan 30, 2006 9:13 pm

Sem bil danes pri enmu frendu mehaniku. Je pokrov od mašine odprl. Pa rekel, da je en bat mal zaribal. Sicer se zdaj premika, ampak je naredil mal špure notr. Bi se kao dalo popravit, samo bi baje full ropotalo....pa olje bi še bolj žrlo :shock:
Izgleda mi ne preostane drugega, kot da probam stvar prodati...ali pa odpeljati na odpad :(
Da bi pa popravljal se pa ne splača...
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 5 gostov