Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Cloud
Nov uporabnik

Golf V mi zre olje

Napisal/-a Cloud Pe feb 03, 2006 11:13 am

Pozdrav vsem!

Imam Golfa V 1.9TDI 90KM, in zre olje ko utrgan. Na 7.500km sem zamenjal komplet olje, dal sem noter Shell, ker se mi je vzgala rumena lucka za olje. Klical sem na servis pa so mi rekli, da je cisto normalno ker je avto nov.
Pol so mi na servisu 15.000km zamenjali filter in olje, in dali olje ki se zacne na N ali T, se ne spomnem imena :roll: , zdej pri 21.500 se mi je spet vzgala rumena lucka za olje, in spet morem dodat nekaj litrov olja. Kaj je to normalno??? Klical sem na servis in so mi rekli, da zdej bi se moglo to umiriti...
Hvala za nasvete!

LiXo
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a LiXo Pe feb 03, 2006 11:49 am

Ja kaj ti ni jasno če ga mrzuga tiščiš?
S takim načinom vožnje se ne bo nikol umiril...
P-izda..dizel res ni za usazga..

Uporabniški avatar
soso
Uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a soso Pe feb 03, 2006 12:07 pm

LiXo je napisal/-a:Ja kaj ti ni jasno če ga mrzuga tiščiš?

Kaj pa kaj tvoje zdravlje? Od kod tebi ideja ,da mrzlega tisci? :?
AH NI NAM LAHKO!

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Pe feb 03, 2006 12:10 pm

Sem 3x prebral post sam nikjer nisem najdu, da je cloud napisu da mrzuga tišči :roll:

Uporabniški avatar
vincent
Novinec

Napisal/-a vincent Pe feb 03, 2006 12:28 pm

meni je vse skupaj malo sumljivo

čisto normalno ne more biti da ti do 7.000 km požre 2 litra olja...

razumel bi da v celotnem ciklu (15.000 km) ponikne dober liter, liter in pol, pa se počasi potem umiri na standrad za TDi motroje (nekje od mah do min oznake za šibiki oz. še toliko ne).

trenutno ti ne preostane nič drugega kot da počakaš te upaš da se bo res umirilo :(

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Pe feb 03, 2006 12:40 pm

TO je sicer zelo veliko; vendar sem ravno prebral supertest Golfa V v AM-ju in so imeli enako težavo, ki je izginila kasneje in je poraba padla na normalo od 50.000 Km naprej.
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Salieri
Stalni uporabnik

Kraj: Ptuj

Napisal/-a Salieri Pe feb 03, 2006 1:09 pm

To se je dogajalo pri mojem golfu 5 v avto šoli predlani (sicer 2.0sdi). Avtu se je prižigala lučka, bil non stop na servisu, dolivali olje, potem pa vse skupaj zaribalo en dan (pa ga nisem tiščal mrzlega :P ----ni meni zaribal, hvalabogu). Dali pod garancijo nov motor not in zdaj dela brez problemov..

Lp Salieri

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Re: Golf V mi zre olje

Napisal/-a bass Pe feb 03, 2006 1:09 pm

Cloud je napisal/-a:Pozdrav vsem!

Imam Golfa V 1.9TDI 90KM, in zre olje ko utrgan. Na 7.500km sem zamenjal komplet olje, dal sem noter Shell, ker se mi je vzgala rumena lucka za olje. Klical sem na servis pa so mi rekli, da je cisto normalno ker je avto nov.
Pol so mi na servisu 15.000km zamenjali filter in olje, in dali olje ki se zacne na N ali T, se ne spomnem imena :roll: , zdej pri 21.500 se mi je spet vzgala rumena lucka za olje, in spet morem dodat nekaj litrov olja. Kaj je to normalno??? Klical sem na servis in so mi rekli, da zdej bi se moglo to umiriti...
Hvala za nasvete!

In ti verjameš vsemu, kar ti povejo na servisu :lol:
Pri servisih je tako:
Dokler si miren in lepo verjameš njihovemu nabijanju ne boš nič dosegel in bo po starem, ker "se motor mora ulaufat", "TDI žre več olja".......miljon debilizmov se najde za izgovor.
Ko se pa sp.izdiš na vse na servisu in jih pošlješ v rodni kraj, se zadeve šele ZAČNEJO premikati. Avto je NOV! Da pa žre olje je njihov problem. Ti si plačal za kvaliteten izdelek. Če ne znajo zrihtat naj ti dajo novega! Tako bi jaz debatiral z njimi na tvojem mestu.
Če boš pridna ovčka, ki se pusti voditi v klavnico, potem boš pa pač dolival olje na vsake dva meseca.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
CERES
Novinec

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a CERES Pe feb 03, 2006 1:14 pm

ban je napisal/-a:

Sem 3x prebral post sam nikjer nisem najdu, da je cloud napisu da mrzuga tišči :roll:

:vc :vc :vc Pač se je tip zmotil...

Zakaj pa si sam olje tankal notri? Okey bi razumel če bi bil star avto ampak pri novem pa se ni dobr hecati z drugimi olji... :roll:

Zato pa jest raje peljem na servis pa naj dajo tisto kar morajo potem pa je vse ok :)

Pejd na servis pa nej ti ga pregledajo....upam da si ti bo uštimalo pa zapomni si da sam olja ne dajaj v nove avtomobile.... ;)

LP
remember: it can always get worse!

Uporabniški avatar
RKay
Stalni uporabnik

Napisal/-a RKay Pe feb 03, 2006 1:20 pm

Res je kar je reku bass, dokler ne znoriš ne naredijo nič. Drgač pa Ceres jst prvič slišm da bi škodval drug olje, če je bil za olje za TDI-je, bi blo težko kej narobe.
Pejt na servis pa zahtevi pregled, ne glede na to kej bojo rekl kaj če ti spred P.M. avto ribne, kaj boš pa poj.

Uporabniški avatar
CERES
Novinec

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a CERES Pe feb 03, 2006 1:35 pm

A je pametno mešati 2 olja? Mislim da ne. :ne ..sej ne parvim da vse vem sam mislim da ni to pametno početi :roll:

Drugače pa moraš znoreti da se kej premakne na servisih....to pa se strinjam.... :roll:

Kaj vse se dogaja na servisih ko te ni zraven..... :?

LP
remember: it can always get worse!

maniaxxx

Napisal/-a maniaxxx Pe feb 03, 2006 1:45 pm

če mešaš olja istih specifikacij nima kaj škodit.Mislim da ima golf s tem motorjem predpisano porabo olja ( maximalno), in če tvoja poraba ne presega te porabe ne boš nažalost nič kaj velik dosegu, če pa jo presega pa jih vse lepo pošlji nekam pa zahtevi nov motor. :twisted: , pa glej da boš naslednjič spet kupil tdi traktor da se boš "poceni" vozil. ;)

DJ Dry Visage
Novinec

Napisal/-a DJ Dry Visage Pe feb 03, 2006 1:47 pm

Men se ne zdi normalno da pije tolk olja. Jst sm v 2.0tdi natočil prvič pri 13.000km 4dcl olja pa je blo že čist polno, brat ga mal bolj tišči pa je v 2.0tdi zlil noter pr 11.000km 7dcl olja, po menjavi pri 15.000km pa do 27.000km ni dolil niti kaplice. Tko da po moje pr teb neki ne štima. In kaj to je probi ugotovit pred potekom garancije :lol: ker če ti bo potem ribnil ne bo noben hotel slišat, da je že prej blo kej narobe

Uporabniški avatar
avtomobil
Novinec

Napisal/-a avtomobil Pe feb 03, 2006 1:52 pm

Ah meni se zdi čudno,da golf popije toliko olja.
Avto,moj partner!!!!!!!!

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Pe feb 03, 2006 2:03 pm

Bodi še naprej pozoren količino olja v motorju. Močno ti pa svetujem,da se ne zanašaj na lučko v armaturi,ampak na vsake toliko časa dejansko preveri količino olja na šipki!

Zdj a je to normaln al ne,težko rečem,ampak je res veliko. Lahko je tud kaka serijska napaka,npr. teflon ne tesni dobro itd.
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

DIZELAŠ
Novinec

Napisal/-a DIZELAŠ Pe feb 03, 2006 2:34 pm

Pozdravljeni!
To je pa malo hudo,kar praviš kako ti pije.Upam da ne priganjaš mrzlega preveč v visoke obrate delovaja turbine.Saj lahko vidiš ob intenzivnem pospeševanjem,kolko se kaj vrtinči črni,sajasti izpušni dim.Večina mehanikov,servisov daje noter Castrol ali Aral olje.Sam delam cca slabe 40 000 na leto večinoma dolge relacije nad 30km.To že moj drugi 1.9TDI 90ks motor še bosch pumpa.Dajem noter Castrol TXT Menjam ga jeseni pred zimo in pred poletjem cca 18-19 000 na servis,zamenjam pa vse filtre od A-Ž tudi naftni.Na 10 000 dolijem 2-3dcl svežega olja iste znamke,pa dela avto brez problema.Pelji ga na kak drug pooblaščeni servis, da preverijo kaj narobe.Je res da model šoba tlačilka pije malo bolj gorivo že zaradi večje moči,navora,posledično morda kaj več olja ne pa v take extreme kod praviš.Ta napaka je gotovo kje drugod,zato vstajaj na servisu dokler je avto še v garanciji.
Dobro odpravi napako!

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Pe feb 03, 2006 3:59 pm

To, da nov avto pije olje je normalno, a le do neke mere in prvih nekaj tisoč kilometrov, morda deset, dvajset, potem bi pa pomoje moral biti mir. Tudi da avto med delovanjem spije nekaj olja je normalno in ob normalni količini popitega olja ni znak slabega motorja.

Tudi meni se je, sicer na Golfu IV, pri TDI motorju s sistemom tlačilka-šoba prižgala lučka za olje in sem ves paničen letel (se zelo počasi peljal) domov. Ko sem pogledal, je bil nivo olja na minimumu takoj potem ko sem ugasnil avto, kar pomeni, da ni bilo še nič narobe. Potem sem dolil 3 deci in je bilo olje že čez polovico, še dodatna 2 deci pa je bilo na maksimumu, kar pomeni, da je vsega skupaj zadosti, da zmanjka pol litra in že zasveti lučka. Za moje pojme je tako hitra reakcija dobra, ker se potem pravočasno dolije olje in je problem rešen. Drugače pa povprečno moj TDI porabi nekje do pol litra olja na 15kkm, ima 130kkm, uporaljam pa predpisano olje Aral tronic 431. Se je pa pri kolegu na Golfu V TDI s 105KM tudi prižgala lučka, mislim da pri 27kkm.

Hočem povedati, da poglej točno koliko olja je motor porabil in poskusi s priporočenim oljem. Če so zadeve res kritične pa na servisu malo bolj "zaropotaj" in magar zahtevaj pisno potrdilo, da si opazil prekomerno porabo olja in da ti oni kot pooblaščen servis, pri komur si avto kupil, garantirajo da je to normalno in da to ne bo povzročilo nobene nadaljne škode.

Komentarjev o špranju s TDIjem se pa prosim vzdržte, ker so povsem nepredmetni. Enako kot da se bo nekdo oglasil da "šparate" z bencinerji ko vam bo razdelilna kapa odletela al pa kaj podobnega :roll:
Slika

Cloud
Nov uporabnik

Napisal/-a Cloud Pe feb 03, 2006 5:38 pm

LiXo:
Ves, jaz sem zrastel z dizlom. Tako da vem kako se dela z dizlom

Za ostale pa hvala za odg. Ja ne vem... Zdej sem dolil en liter olja Shell in kaze da je poln karter. Prej pa da je pod polovico?! :shock: Ne vem. So se kake finte na katere morem bit pozoren?
Aja, na prvem serivsu so mi dali olja Aral ne R ali T :oops:
Glede mesanja olja, pa je dovoljeno ce je specifikacija ista, popolnoma sinteticno 505.01 v mojem primeru. Nic, bom pocakal se en mesec preveril nivo olja in pol bom sel tezit na servis.
P.S.: ko sem kupoval olje je prisel en tip v trgovino in rekel da ima Golfa V 130km in mu isto zre olje kot meni, vsaj na 7.500km je mogel dodat olje, pol pa ne vem kaj je bilo.

Cloud
Nov uporabnik

Napisal/-a Cloud Pe feb 03, 2006 5:42 pm

Mate:
Sem upal da bi bos ti kej odgovoril in spet sem se pomiril po tvojem odg. zdej tudi vem zakaj mi kar naenkrat kaze cez maksimum, ko sem dolil 1l olja. Sem mislil da ce se vzge rumena lucka je ze panika ala "dolij 2 ali 3 litre" :roll: Dobro da sem se ustavil preden bi dolil se vec. Nekdo mi je rekel, ne iz foruma, da rumena pomeni da je se mogoce 1,5 ali 2l olja noter... :roll:

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Pe feb 03, 2006 6:13 pm

Cloud je napisal/-a:Nekdo mi je rekel, ne iz foruma, da rumena pomeni da je se mogoce 1,5 ali 2l olja noter... :roll:

Ni za kej ;)

To je bilo pri starejših avtomobilih, pri svojem sem bil pa tudi sam začuden, kako hitro reagira lučka. Doma imamo še Passata 1.6, ki bo sedaj star približno 10 let, vozi se pa večinoma le na kratke relacije in je kar požrešen z oljem, pa se lučka ne prižge, tudi če manjka liter in pol olja.
Slika
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: joztom in 3 gostov