Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

"klenkajoč" zvok

Napisal/-a lisko Po mar 06, 2006 2:27 am

Torej spet jaz :) Motor 1.6 N/A diesel.

Prevoženih ima 15kkm po generalki. In vedn bolj do izraza prihaja tipičen dizlski klenkajoč zvok....
Zanima me vzrok oziroma ozadje tega saj tega pred generalko ni blo. Kompresijski prostor ima zmanjšan za 0.3mm ( brušenje glave + tanše tesnilo). Da pa je fora vsega še večje je pa u tem da ima iz dneva u dan ta zvok vedn bolj močno obliko. Takoj po generalki ( in tud pred njo) le tega ni blo slišat. A je možn da se obročki počas ulegajo in dobiva posledično s tem večjo kompresijo in tud bolj tipičen dizlski zvok?

Motor je poskočen v vseh pogledih.... se dost lepše pelje kot pred generalko poraba se mu je mal zmanjšala..... vžiga lepše in tud končna in pospeški so za odtenek bolši.
Predvžiga ima 12.7 stopinje ( na bosh servisu je nastavu in reku da je to za te dizle normalno)

Zanima me predvsem če je to normalno ker le prej tega ni blo slišat.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Po mar 06, 2006 6:05 am

Pren se usuje nevemkulk odogovrov (seveda napačnih) ti povem da je to zarad nižje glave in s tem posledično višje kompresije.Za dizla ni dobro da ma nižano glavo glih zarad tega "klenkanja".Takrat ko si brusu glavo za 0.3mm si mogu dat tut dihtungo za 0.3mm debelejšo.
Stvar se da rešit s tem da pumpo mal obrneš in to za malenkost jo prestaviš nasprotno smer urinega kazalca.Sam pol je vprašanje kak bo užigal in kako bo laufu.

LP!
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Re: "klenkajoč" zvok

Napisal/-a sonček Po mar 06, 2006 2:06 pm

lisko je napisal/-a:Torej spet jaz :) Motor 1.6 N/A diesel.

Prevoženih ima 15kkm po generalki. In vedn bolj do izraza prihaja tipičen dizlski klenkajoč zvok....
Zanima me vzrok oziroma ozadje tega saj tega pred generalko ni blo. Kompresijski prostor ima zmanjšan za 0.3mm ( brušenje glave + tanše tesnilo). Da pa je fora vsega še večje je pa u tem da ima iz dneva u dan ta zvok vedn bolj močno obliko. Takoj po generalki ( in tud pred njo) le tega ni blo slišat. A je možn da se obročki počas ulegajo in dobiva posledično s tem večjo kompresijo in tud bolj tipičen dizlski zvok?

Motor je poskočen v vseh pogledih.... se dost lepše pelje kot pred generalko poraba se mu je mal zmanjšala..... vžiga lepše in tud končna in pospeški so za odtenek bolši.
Predvžiga ima 12.7 stopinje ( na bosh servisu je nastavu in reku da je to za te dizle normalno)
Zanima me predvsem če je to normalno ker le prej tega ni blo slišat.

Lisko: To tud pri men dela k je po generalki kakih 50.000 km, brat ima istiga in ni bila še nobenkrat narejena generalka je pa tišji,mehanik je reku da more bit glasen,v glavnem men dela tako kot je treba,....lp

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Po mar 06, 2006 4:05 pm

Fora je u tem da takoj po generalki tega ni blo..... šele pol se je začel pojavljat. Prav tako je motor dobu mal bolj brutaln zvok.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

maniaxxx

Napisal/-a maniaxxx Po mar 06, 2006 4:07 pm

a si mogoč ugradil turbino pa si pozabil :D :D hecam se..
Kokr se js spoznam bo to res zaradi nižanja glave kot je že en omenil prej, preveri kompresijo...

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček Po mar 06, 2006 9:03 pm

lisko je napisal/-a:Fora je u tem da takoj po generalki tega ni blo..... šele pol se je začel pojavljat. Prav tako je motor dobu mal bolj brutaln zvok.

Probi mal po servisih tečnart poklič pa povpraš.
lp

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Po mar 06, 2006 10:01 pm

sonček je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:Fora je u tem da takoj po generalki tega ni blo..... šele pol se je začel pojavljat. Prav tako je motor dobu mal bolj brutaln zvok.

Probi mal po servisih tečnart poklič pa povpraš.
lp

Na servisih pa lih vejo ja...... nazdnje se je z mano skregu da je treba pumpo nastavt.... a jaz pa lih z bosch servisa..... očitn bo treba enga popoldanca najd če nem prej kje kaj sam zgruntu.

Fora je da se to sliš sam u določenih vrtljajih.. in lih u tistih vrtljajih ma tud največji navor.razlika od prej pred generalko je pa ko noč in dan.
Slika

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Po mar 06, 2006 10:45 pm

Pa sej ti pravim...fazo pumpe mal prestavi pa bo manj klenku oz. sploh ne bo.To se ti je pojavlo šele zdej pa glih zarad tega ker se je motor počas ulaufu in so se obročki lepo pose po cilindru in maš zdej višjo stopnjo kompresije kot si jo mel tist moment ko si motor skup zmetu.Pol pa še dodaš nižjo glavo + nižjo dihtungo in maš tak zvok motorja.

LP!
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
omega2.3td
Nov uporabnik

Kraj: Near the withe kiosk

Napisal/-a omega2.3td To mar 07, 2006 7:52 pm

ob tem pa seveda še oljčni ležaji trpijo bolj ko prej, če je to res seveda, jest bi rekl da so ti ležaji začeli tolčt, jest ti predlagam da jih prečekeraš če je kaj fulta oz jih je treba bol privit

lp
Srečna budala

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To mar 07, 2006 10:23 pm

pa niso oljčni ležaji ampak OJNIČNI ker so ojnice in ne oljnice dej si že enkrat zapomn to pa te ležaje ne morš kr zategvat če je delu generalno je menju tud ležaje po navodilih zategnu in nimaš pol več kej šlatat dokler jih spet ne menjaš pa ležaji nabijajo že pri verglanju ker zarad prevelike zračnosti ni oljnega filtra na njih in jih pol zbije njemu motor KLENKA kar je tud pomoje razlog PREDVBRIZG ker si naredu napako ker si glihu glavo pa nisi dal debelejše dihtnge zdej maš pa kompresijo malenkost preveliko pa je to to poznam primer tipota TD ki je imel predvžig za pol stopinje premaknjen pa ni nikamor šel ko smo ga naštelal je delal normalno brez zaganjanja in vleku ko pes

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko To mar 07, 2006 10:39 pm

Ne vem no...... sam men se zdi da fora ni u predvžigu...... ker pelje se zelo lepo..... prožen v vseh obratih..... edin kaj ma ( je blo isto pred generalko) da rab mal obratov da dejansk potegne tist pravo ( občuti se kot turbo luknja... sicer smešno ampak za predstavo) pri bencincih je to res pomenl predvžig.... ampak tle ga ne moem lih sam nastavt..... poleg tega so ga nastavl na bosch servisu in pol bi verjetn mogu bit uredu....

Ležaji ziher ne tolčejo...... ker dobr poznam njihov zvok:)

Je pa še ena druga možnost ( pravkar kapnilo ampak naj mi en zagotovo pove)...
Ko je mrzel itak ruži ko hudič..... med samim ogrevanjem nekje pri polovični temparaturi se pri štangasu pojavijo vibracije ( slišat enak kot pri bencincu ki ima mal preveč predvžiga) pol ko pa se ogreje pa to preneha.....

No in ta fora ki jo imam u glavi je, da ima na poleg vodne pumpe en senzor kateri je povezan z bosch pumpo...... baje naj bi mu ta premaknu predvžig. In sicer ko je topl bi ga naj imel manj ko pa je mrzel pa ga rab več ( tko so mi razložli=)

Tist senzor pa naj ne bi delal.....

Kok bi mu naj tist senzor dejansk prestavu predvžig? Ponavljam da ima zdej 12.7 stopinje predvžiga...... kok more sploh ta motor imet predvžiga?
Slika

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To mar 07, 2006 10:55 pm

jest sm zdele gledu po avtodati za 5-ko 90 letnik 1.6 D 55 KM za boscheva napravo more met 9 +/-1 sam dej mal bolj točne podatke o motorju pa bom probu bolj zihr številke poiskat je pa tud od naprave za nastavitev odvisn kok jepredvbrizga ker ma pač vsaka svoj sistem kontrole

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko To mar 07, 2006 11:04 pm

čare je napisal/-a:jest sm zdele gledu po avtodati za 5-ko 90 letnik 1.6 D 55 KM za boscheva napravo more met 9 +/-1 sam dej mal bolj točne podatke o motorju pa bom probu bolj zihr številke poiskat je pa tud od naprave za nastavitev odvisn kok jepredvbrizga ker ma pač vsaka svoj sistem kontrole

F3N ali pa F2N eden izmed teh motorjev je..... ne spomnim se zdej točn za pogledat it se mi pa ni :oops:

Kaj pa za lucas je razlika? Torej pol po tem takem ma res prevveč predvžiga....
Ker mi je že to čudn da rečmo dizli pri višjih obratih zgubijo moč...... a moj lepo zvezno vleče skor vse do blokade..... poleg tega se prekleto rad obrne v obrate ( no kok jih pač zmore) in je rečmo prav čutit pojemek moči ko obrati padejo pod določeno mejo.
Slika

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To mar 07, 2006 11:12 pm

F3N al pa F2N je po autodat bencinar 1.7 dej jutr povej komplet tip motorja,letnik pa kero pumpo maš gor BOSCH ali ROTO DIESEL

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko To mar 07, 2006 11:47 pm

Res da nisem gledu u avto.... ampak u knjigici sta sam F3N in pa F2N en je dizl drug bencinar...... je pa od zunaj isti motor..... če na dizlu ni pumpe gor ne skapiraš da je dizl motor.....

Bom pa jutr točn povedu.
Slika

AS_
Novinec

Kraj: Vas na Gorenjskem:)

Napisal/-a AS_ Sr mar 08, 2006 1:23 am

to ti bati tolcejo ob svecke :cry
GTi rocks?!

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr mar 08, 2006 7:22 am

@Lisko: Predvžig oz. kak bi reku.....točko vbrizga lahk prestaviš in sicer s na jermenici odtegneš tiste tri vijake in potem tisto matico na sredini prestaviš malenkost v nasprotni smeri urinega kazalca.S tem povišaš prevžig.Če pa matico obrneš v smeri urinega kazalca,mu pa zmanjšaš (zakasniš) predvžig.S tem se mal poigraj.Ampak če se boš tega lotu,si prej pocahnaj na jeremnici da boš znal nastavt na isto točko kot je blo prej (če se izkaže da ni to krivo,kar pa še zmeri trdim da te to zajeb....).Isto je blo pr meni..sam s to razliko,da mam jest Lucas-ovo pumpo gor.
Če sem mu prestavu na kasnejši predvžig je ratu glasn ko ku...tut o je bil hladn je deloval tako kot si ti opisal.Pol sem pa zadevo nastavu in zdej mašina laufa ko frajtonerca.

Tist senzor ki pa tebi ne deluje je pa za avtomatski čok.In sicer je tako da ko je motor hladen,ta senzor "sporoči" pumpi da nej bolj odpre dovod goriva oz. nej poveča količino goriva.In s tem ko je povečana količina goriva,se tudi spremeni predvžig (postane boj zgoden).To je to.

Aja pa tist za obrate je tko...moj se lepo zavrti vse do 5300 rpm,brez da bi blo čutit kakšn pojemek moči...isto kot pri tebi.Jest pravm da če je motor dobr,pol se more lepo vrtet.S tem da maš pa ti generalko narjeno je pa tvoj motor vbistvu nov.

LP!

Uporabniški avatar
monster_d

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Sr mar 08, 2006 10:26 pm

ventili kleplejo :D
so se vlegli :P

Uporabniški avatar
omega2.3td
Nov uporabnik

Kraj: Near the withe kiosk

Napisal/-a omega2.3td Pe mar 10, 2006 11:19 pm

a si pri generalki menjal vložke šob, nism usega prebral zato sprašujem ker nimam ravno dost časa (eh)

če so vložki zanič obstaja možnost da oni tolčejo, sam se mi zdi da se to tdogaja samo pri motorjih, ki niso dlje časa delovali, slabo vleče pa lahko ravno zato ker ker so vložki zanić (ščijejo)

p.s.:se oproščam predvsem čaretu za tist L pr ojnicah

lp
Srečna budala

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko So mar 11, 2006 10:41 am

čare je napisal/-a:F3N al pa F2N je po autodat bencinar 1.7 dej jutr povej komplet tip motorja,letnik pa kero pumpo maš gor BOSCH ali ROTO DIESEL

F8N motor letnik 91 BOSCH sistem vbrizga.
Slika
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 8 gostov