Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
MortaL
Nov uporabnik

Osvetlitev armaturke

Napisal/-a MortaL Sr mar 08, 2006 11:37 am

Vceraj zvecer se peljem, ko ugotovim, da mi osvetljava armaturke ne dela. Probam obrniti stikalo za intenzivnost osvetljave, ko se armaturka osvetli. Prej mi je z linearnim obracanjem armaturka tako tudi svetla, vceraj pa se mi je priblizno na 3/4 obrata komaj vklopla, ce sem pa zavrtel do konca pa ni bilo spremembe v intenzivnosti (ko se je vklopla, potem je isto naprej gorela).
Tako sem nekajkrat poizkusil obracati stikalo od min do max, nakar se po nekaj poizkusih armaturka sploh ni vec prizgala . :shock:

Pogledal sem varovalke, ki so vredu. Pred casom mi ista osvetljava ni delala, ker je prislo nekje do kratkega stika (pregorela varovalka). A v tem primeru mi ni delala tudi lucka v predalu(pri sopotniku) in lucki za osvetljitev tablice, ki pa sedaj delujejo.

Sam sumim stikalo, sem pa odprt za druge moznosti.
Avto je Audi 80, letnik 94.
Hvala za pomoc
Bolje vrabec v roki kot rak na grlu!

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Sr mar 08, 2006 11:52 am

Po moje je tud stikalo fuč. Lahko pa da le nima dobrega stika. Probaj ga vzet ven, pa vse kontakte in žice malo predrmat. Mogoče bi tud konektor zadi na števcih moral malo predrmat pa očistit kontakte.

Mogoče bi se dalo zvezat tud brez stikala, kar direkt. Sam pol bi ti verjetno skus na ful svetlo.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Sr mar 08, 2006 12:29 pm

Tisto stikalo je potenciometer in če ni napaka na konektorjih, se je zagvišno znucala uporovna plast na potenciometru. Rešitev je v menjavi ali pa zalotaš en fiksen upor namesto tega potenciometra, vendar boš moral sprobat kakšno vrednost upora vzet, da bo armatura osvetljena ravno prav..
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
MortaL
Nov uporabnik

Napisal/-a MortaL Sr mar 08, 2006 12:39 pm

OK, sedaj pa malo tezja zadeva in sicer kako sploh priti do tega potenciometra? Je kaksna druga moznost kot razstaviti celotno armaturko?

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Sr mar 08, 2006 12:54 pm

Ne vem, kje ima audi to zadevo montirano, bo pa dovolj, da nekako prideš vsaj do konektorja in tam upor vtakneš/zaciniš..Če pa ta potenciometer odmontiraš, ga lahko za nekaj časa "popraviš" tako, da ga sčistiš (prah) in če je dosegljivo, še dodatno zakriviš jeziček, ki drsi po uporovni plasti (če je to odprti tip potenciometra). ;)
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
Skull23
Poznavalec foruma

Kraj: Kolomban

Napisal/-a Skull23 Sr mar 08, 2006 1:50 pm

Ja boh ve kje ima audi to montirano. Najbrž v tanku goriva al pri katalizatorju. Najbrž bo treba mašino ven, menjalnik dol dat, pa malo pleha porezat za zraven prit. Raje druga avto kupi ki mu tazadeva dela. No to je samo moje mnenje...

Uporabniški avatar
MortaL
Nov uporabnik

Napisal/-a MortaL Sr mar 08, 2006 2:21 pm

Skull23 je napisal/-a:Ja boh ve kje ima audi to montirano. Najbrž v tanku goriva al pri katalizatorju. Najbrž bo treba mašino ven, menjalnik dol dat, pa malo pleha porezat za zraven prit. Raje druga avto kupi ki mu tazadeva dela. No to je samo moje mnenje...

Pa ravno ti, ki si tolko casa posvetil opremljanju svoje bivse 80tke... Je pa potenciometer pod stevcem, kjer se tudi nastavlja ura, v kolikor si pozabo. Da bi prisel do njega mi je na poti plastika ter seveda zunanji del stevca.
Pa hvala za sarkazem :roll:

Uporabniški avatar
Skull23
Poznavalec foruma

Kraj: Kolomban

Napisal/-a Skull23 Sr mar 08, 2006 2:37 pm

citiram tebe iz enega drugega foruma:

Obstaja se kaksna druga moznost kot razstavitev armaturke?

Upam da si hotel napisat števca. Gre pa takole:

(Če nimaš airbaga, bomo odstranili volan. Drugače spusti prvo točko)

1. Tisti del kjer je troblja na volanu povleči na silo dol. Je precej trdo, vem, potrudi se. Ko imaš to dol, pazi na kabelček od troblje da ga ne potrgaš. Volan postavi tako da bo čisto vodoraven (tako da ko ga boš nazaj gor dajal bo tudi stal ravno). Pol pa gedora 24 in odšraufaj vijak na volanski letvi. Volan povleči dol.

2.Plastika za volanom: križni šraufciger, spodaj so levo in desno dve luknje. vtakni ga noter in šraufaj. Zgornja plastika: ko je odšraufana, jo povleči k sebi in ne gor (!) ker boš polomu ena dva jezička (zato je dobro tudi dat volan dol).

3.Števec: Videl boš 2 vijaka ki držita števec na armaturko. Odšraufaj. Števec je prost, povleči ga počasi ven in ga nagni navzgor, tako da gre spodnje del števca proti tebi in zgornji del števc (prozorna plastika gor. Števec ima 3 konektorje. Moder, bel, rumen. Če imaš italjanski avto imaš še eno žarnico prikolpljeno. Bel konektor sam dol povleči, na modrem in rumenem pa moraš najprej varovalko iztaknit (js to delam z ključem od avta).

4.Potenciometer: na zadnjem delu števcev boš vidu eno pravokotno škatlico ki je pritjena z dvemi maticami (majhne, men se zdi da so od 7). odšraufaš in povlečeš ven. (pazi da ne zgubiš 2 zelo majhnih podložk.

Hvala za potrpljenje.

p.s.: zasebno sporočilo iumaš na tistem drugem forumu že ene par ur gor, pa ga očitno nisi pogledal.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 10 gostov