Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
mihant
Novinec

Kraj: Lj

akumulator lučka Citroen Xantia

Napisal/-a mihant To mar 21, 2006 11:38 am

vsake toliko časa, se mi pri vžigu motorja na armaturi prižge lučka za akumulator. poseldica tega je, da se mi radio ne prižge (drugače se mi prižge samodejno, ker se ugasne ko ugasnem avto). pa tudi začne nekaj piskat za armaturo in avto se matra med vožnjo (opazim hitro ampak vseeno se kdaj zgodi, da se par deset metrov že peljem). se pa zadeva reši, če avto ugasnem in ponovno prižgem, je potem vse normalno - radio se prižge in avto normalno vozi, tud lučke ni. akumulator je nov (januar letos).

ne vem kaj bi bil problem, je pa res, da mam malo skurjeno izolacijo na minus kablu od akumulatorja, kar se je zgodilo enkrat pri napačnem vžiganju drugega avtomobila na kable. kolikor sem gledal, ni prežgano do konca, ampak samo zunanja izolacija tam pri kontaktu, do treh žic spodaj, izgleda pa izolacija teh žic cela in nepoškodovana. ker tudi normalno vse dela, pa mislim, da to ni vzrok.

kaj bi bil problem?
jaz niti nimam kej dost pojma o avtih.

xandrej
Poznavalec foruma

Kraj: Slovenija

Napisal/-a xandrej To mar 21, 2006 11:43 am

Mislim, da boš ta broblem rešil prej tukaj:

www.citroenbilten.com

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver To mar 21, 2006 12:47 pm

Pozdravljen!

Osnovna funkcija te lučke je, da se prižge ko alternator ne polni zadovoljivo akumulatorja..lahko ti je prebila ena izmed diod ali pa regler (oboje je v alternatorju)
Radio se ti ne prižge zato, ker je napetost (zaradi nepolnjenja akumulatorja) nižja od tiste, ki vžge radio..
Rešitev: k avtoelektričarju pojdi pa tiste zadeve v alternatorju poštimaj :D
Če je pa kabel za - gol sploh ni problema..bolj bi bil problem, če bi bil to kabel za +
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
omega2.3td
Nov uporabnik

Kraj: Near the withe kiosk

Napisal/-a omega2.3td To mar 21, 2006 3:58 pm

če zadeva obrne starter pol ni nobenga problema da bi se še radio drgač se pa strinjam da poj k električarju

lp
Srečna budala

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Re: akumulator lučka Citroen Xantia

Napisal/-a sonček To mar 21, 2006 7:45 pm

mihant je napisal/-a:vsake toliko časa, se mi pri vžigu motorja na armaturi prižge lučka za akumulator. poseldica tega je, da se mi radio ne prižge (drugače se mi prižge samodejno, ker se ugasne ko ugasnem avto). pa tudi začne nekaj piskat za armaturo in avto se matra med vožnjo (opazim hitro ampak vseeno se kdaj zgodi, da se par deset metrov že peljem). se pa zadeva reši, če avto ugasnem in ponovno prižgem, je potem vse normalno - radio se prižge in avto normalno vozi, tud lučke ni. akumulator je nov (januar letos).

ne vem kaj bi bil problem, je pa res, da mam malo skurjeno izolacijo na minus kablu od akumulatorja, kar se je zgodilo enkrat pri napačnem vžiganju drugega avtomobila na kable. kolikor sem gledal, ni prežgano do konca, ampak samo zunanja izolacija tam pri kontaktu, do treh žic spodaj, izgleda pa izolacija teh žic cela in nepoškodovana. ker tudi normalno vse dela, pa mislim, da to ni vzrok.

kaj bi bil problem?

Ja no jest imam podoben problem na golf 2 dizla ko ga vžgem mi lučka še zmeri svet ko pa dam malo gasa pa ugasne, vsakič ko dam kontakt in prižgem radio in ko vžgem avto se radio skluči in pol ponovno pržge, zdej pomoje bom moral menat akumolator saj imam starga ko zemla.lp Verjetno boš moral obnovt altenator je pa zelo težko reči kaj bi bilo narobe, obisk električarja najboljša hitra rešitev.....

Uporabniški avatar
mihant
Novinec

Napisal/-a mihant Po maj 08, 2006 4:25 am

no moja 11-letna xantia mi še malo para živce:

1. recimo da se normalno peljem, v tretji 50km/h. in želim nekoga prehiteti, se pravi da pohodim gas. ampak moja xantia se ne premakne, ampak se samo vrtljaji dvignejo do 4000 (nikoli več), nato se ustavijo in avto se začne premikat, pa še to počasi. kakšnih pospeškov sploh nima, tako da se je punca sploh boji vozit. mislim, da pri xantii 1,8 81kW to nebi smelo biti tako

2. ko sem se vozil v garažni hiši pri cityparku, sem pri vožnji iz etaže v etažo, ko se delajo ostri ovinki (180 stopinj), opazil da mi v desnem sprednjem kolesu nekaj ropota. če je tako tudi pri levem ne vem, ker to pomeni, da bi se vozil nepravilno. za zadnje pa tudi ne vem. pripeljem z neko normalno hitrostjo, ne divjam, in pač zavijem skoraj do konca volana. sem razmišljal, da imam morda premalo privito kolo, vendar se spomnim, da se mi je to zgodilo tudi že prej parkrat... koliko pa moram priviti kolo, če recimo to poskusim. imam pa jeklena platišča. a lahko dokler lahko z močjo v rokah?

3. včasih mi jermen cvili. zanima me samo, koliko stane zamenjava...

PS: a kdo ve, kaj majo zdej pri citroenu neko akcijo za menjavo olja pa neke preglede za nekaj tolarjev?

hvala vsem!

URŠA
Novinec

Kraj: ljutomer

Napisal/-a URŠA Po maj 08, 2006 5:28 am

Po tem vsem kaj si opisal je tvoj avto potreben že poštenega servisa.Najbolše da kar obiščeš mehanika.

Uporabniški avatar
mihant
Novinec

Napisal/-a mihant Po maj 08, 2006 6:48 am

sj vem... kam pa nej grem? do zdej je bil vse servisiran pri jerovšku v grosupljem, ampak nisem niti tok več navdušen nad to rešitvijo, ker mislim da bi se dalo ceneje, originalni deli, servisna knjiga in ostalo pa niso tok pomembni pri tok starem avtu. samo ne vem kam nej grem... (sem pa iz ljubljane) pa a kdo ve, kok bi to vse stalo?

xandrej
Poznavalec foruma

Kraj: Slovenija

Napisal/-a xandrej Po maj 08, 2006 8:37 am

Zgoraj sem ti dal link pa tam vprašaj in opiši tvoje težave mislim, da boš dobil obilo informacij.

dirkač85
Nov uporabnik

Kraj: zreče

Napisal/-a dirkač85 Če maj 11, 2006 8:13 pm

LP.tist k se ti lučka prižiga si pejd porihtat alternator.Pa če ti jermen cvili pa da ni preveč star ga sam zategni kr to ti cvili klinast jermen na alternatorju.Kr včasih je lahka problem ko se ti prižiga lučka za akumulator to da ko ti zdrsava jermen da alternator nima dovol velike vrtilne frekvence da ti polni akumulator in pol se ti prižiga lučka.Sam men se zdi da maš še ti probleme z alternatorjem.Tist k pa ti ropoče pa poglej če nima kje tenila na polosovini hin.Kolo pa tud ne preveč zategovat ampak bol po občutku kr pol neboš več odtegnil kr alu platišča so zajebana če jih preveč zategneš pol pa ko se ti sprimejo vijaki maš lahka probleme.No porihtaj te zadeve pa bo.
Ajde uživaj.
Hya folk če koga kaj zanima naj kr upraša drgač pa Lep dan še na prej.

Uporabniški avatar
mihant
Novinec

Napisal/-a mihant So jun 24, 2006 7:37 am

tako.

večina stvari že deluje oziroma smo zrihtali par zadev - sklopka je bila glavna zadeva. Sva pa z mehanikom ugotovila, da je prednji desni nosilec za kuglo že slab. nevem kako se temu točno reče, zato tudi ne najdem da bi ga kdo prodajal. Mi lahko kdo pomaga?

Uporabniški avatar
frenk19
Novinec

Napisal/-a frenk19 So jun 24, 2006 9:50 am

Napaka je 100% na altenatorju.

Moj oče rihta te zadevšne, tak da to sploh ni velki strošek.
če te še kej zanima piši na pm

Uporabniški avatar
mihant
Novinec

Napisal/-a mihant So jun 24, 2006 4:21 pm

to me niti ne skrbi več. sem v mojem prejšnjem postu napisal drugo težavo

Sva pa z mehanikom ugotovila, da je prednji desni nosilec za kuglo že slab. nevem kako se temu točno reče, zato tudi ne najdem da bi ga kdo prodajal. Mi lahko kdo pomaga?
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: motom in 8 gostov