Nasveti in napotki ter povpraševanja...

timberwolf
Nov uporabnik

Trese

Napisal/-a timberwolf Če jun 01, 2006 8:36 am

Kakšna dva tedna nazaj sem kupil Laguno II 1,9dci 20.000 prevoženih. Od takrat sem naredil kakšnih 500km (večinoma sicer mestne vožnje), zadjih nekaj dni opažam, da pri prostem teku motor bolj trese kot pa na začetku. Sprva je motor res imel nekako zelo, kako naj opišem zelo nežen miren tek. Zdaj pa kot sem rekel opažam, da bolj trese. Ne da bi karkoli trokiral to sploh ne ampak v kabini preposto bolj čutim tresljaje motorja (pri prostem teku). Ni to nobeno trokiranje motor deluje povsem enakomerno ampak preprosto čutim tresenje in vibracije. Zdi se mi tudi da je motor za odtenek tudi glasnejši kot prej. Kaj bi to lahko bilo, marsikdo bi rekel dizel trese ampak glede na to da prej v kabini nisem čutil ničesar zdaj pa potem se je nekaj sigurno spremenilo ne? Kaj bi to lahko bilo. Avto je 2002 letnik ampak ima 100% realno število kilometrov. Je pa pred prodajo kar nekaj časa stal.

Uporabniški avatar
AbartH
Nov uporabnik

Napisal/-a AbartH Če jun 01, 2006 9:03 am

Diza ti je šla. To se pr Lagunah 02 letnik dogaja full. Sploh če je avto iz uvoza. Tko da kr prpravi nekaj cankarjou pa na servis. Prej al slej ti bo avto začel rukat še bolj.

LP

timberwolf
Nov uporabnik

Napisal/-a timberwolf Če jun 01, 2006 9:18 am

AbartH je napisal/-a:Diza ti je šla. To se pr Lagunah 02 letnik dogaja full. Sploh če je avto iz uvoza. Tko da kr prpravi nekaj cankarjou pa na servis. Prej al slej ti bo avto začel rukat še bolj.

LP

Diza? Ne spoznam se preveč na dizle, a je to vbrizgalna šoba? Koliko pa je to tako od oka $$? In pa zakaj pa "sploh če je iz uvoza"? Kilometrov ima toliko kolikor sem napisal in nič več.

Uporabniški avatar
vincent
Novinec

Napisal/-a vincent Če jun 01, 2006 9:30 am

hm ja...vrag ga vedi kaj bi lahko bilo.

Boš videl čez čas če se bos tvar umirila, ko ga boš dlje vozil (lahko daje kje kak usedlina pa jo zdajpočasi poriva naprej in ne gre vse tako kot bi moglo)

lahko da je zračni filter (in natnbi?) že rahlo zapacan in motor težje vleče v prostem teku..oz. se čutijo vibracije.

lahko pa je motor to počel že od prej pa je prodajalce vlil noter kak 'magic' dodatek ki je prvih nekaj tisoč km motor malo utišal, zmanjša porabo, lepše je tekel...zdajpa je počasi spet vse po starem.

Uporabniški avatar
AbartH
Nov uporabnik

Napisal/-a AbartH Če jun 01, 2006 9:38 am

timberwolf je napisal/-a:
AbartH je napisal/-a:Diza ti je šla. To se pr Lagunah 02 letnik dogaja full. Sploh če je avto iz uvoza. Tko da kr prpravi nekaj cankarjou pa na servis. Prej al slej ti bo avto začel rukat še bolj.

LP

Diza? Ne spoznam se preveč na dizle, a je to vbrizgalna šoba? Koliko pa je to tako od oka $$? In pa zakaj pa "sploh če je iz uvoza"? Kilometrov ima toliko kolikor sem napisal in nič več.

Drži. Vbrizgalna šoba je to. Točno kolk pride nevem, mislim pa da je med 30 in 40k. Ne me držat za besedo :?

Kar se tiče "sploh če je iz uvoza" i n kilometri nimajo vloge. Govorim ti iz izkušenj. Laguna '02 dizl, 75.000 pa smo menal dizo. Pa čez 3000 km-jev smo pa še tadrugo.. ;)

Nimaš kej.... tko to je.. :roll:

LP

timberwolf
Nov uporabnik

Napisal/-a timberwolf Če jun 01, 2006 9:47 am

vincent je napisal/-a:hm ja...vrag ga vedi kaj bi lahko bilo.

Boš videl čez čas če se bos tvar umirila, ko ga boš dlje vozil (lahko daje kje kak usedlina pa jo zdajpočasi poriva naprej in ne gre vse tako kot bi moglo)

lahko da je zračni filter (in natnbi?) že rahlo zapacan in motor težje vleče v prostem teku..oz. se čutijo vibracije.

lahko pa je motor to počel že od prej pa je prodajalce vlil noter kak 'magic' dodatek ki je prvih nekaj tisoč km motor malo utišal, zmanjša porabo, lepše je tekel...zdajpa je počasi spet vse po starem.
Zračni filter sem menjal takoj, olje je bilo pa tudi pred prevzemom menjano. Možnost je tudi res kaka usedlina. Ali bi kakšen dodatek za nafto (za čiščenje šob itd.) kaj pomagal? In ali je sploh dobro in dovoljeno to dodajati v nafto. Pri bencincu sem to vsake toliko časa vlival v kesel.

Uporabniški avatar
vincent
Novinec

Napisal/-a vincent Če jun 01, 2006 10:27 am

poskusi - vlij noter dodatek za čiščenje šob (TSP mislim da ima enega dobrega - je v pol litreski !!! flaški).

je pa to tako...kar nekaj mejati nima smisal, treba je najprej pogruntati vzrok

uro
Nov uporabnik

Napisal/-a uro Če jun 01, 2006 10:28 am

Meni ga je tako treslo v prostem teku, zoprne vibracije so bile (passat 1.9 tdi 115 KM, l. 2000, po števcu cca 140000 km). Na koncu sem moral zamenjati vztrajnik, ker pa je bil menjalnik že dol, pa še sklopko... 250 kSIT.

LP

milankregar
Uporabnik

Napisal/-a milankregar Če jun 01, 2006 10:30 am

ko je diza zamašena, ti ne pomaga več noben dodatek za čiščenje

timberwolf
Nov uporabnik

Napisal/-a timberwolf Če jun 01, 2006 10:33 am

A bi lahko bil vzrok tudi slab dizel - gorivo? Ne vem mogoče je naključje ampak se mi zdi da se to dogaja od zadnjega tankanja, sicer sem tankal na OMV ker Petrolu čisto nič ne zaupam.

Uporabniški avatar
AbartH
Nov uporabnik

Napisal/-a AbartH Če jun 01, 2006 12:07 pm

timberwolf je napisal/-a:A bi lahko bil vzrok tudi slab dizel - gorivo? Ne vem mogoče je naključje ampak se mi zdi da se to dogaja od zadnjega tankanja, sicer sem tankal na OMV ker Petrolu čisto nič ne zaupam.

Ja lej.. Ponavad je res tko, da je po kšnem tankanju tko, ampak pol ni nč bolš več. So lagune pač občutljive na to in nimaš kej.. Če maš kšnga kolega na Renoju pejt tja, ti bo prklopu na računalnik (to drgač stane 7000) pa ti bo povedou kaj je...
Pa povej pol kaj so ti rekl ;)

LP

fifi
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a fifi Če jun 01, 2006 12:37 pm

uro je napisal/-a:Meni ga je tako treslo v prostem teku, zoprne vibracije so bile (passat 1.9 tdi 115 KM, l. 2000, po števcu cca 140000 km). Na koncu sem moral zamenjati vztrajnik, ker pa je bil menjalnik že dol, pa še sklopko... 250 kSIT.

LP

A je bilo pri tebi kaj razlike, če si v prostem teku pritisnil sklopko ali pa si imel menjalnik nastavljen na prosti tek sklopko pa spuščeno? Če je bil vztrajnik kriv, se mi zdi logično, da bi se občutila kakšna razlika pri vibracijah v tem primeru. Je morda, ko je bila mašina hladna in je motor tekel pod več obrati kaj manj vibrirala mašina kot potem, ko se ti je že ogrela?
Don`t worry, be happy:)

fifi
Novinec

Napisal/-a fifi Po jun 05, 2006 9:53 pm

Meni je poseg pri mehaniku zmanjšal vibracije v prostem teku za okoli 70% po občutku v povprečju. Malenkost nagaja še motorček prostega teka ali potenciometer na loputi, a menjava lopute bi le malo zmanjšala vibracije, ker gre za majhno zafrkavanje. Večinsko se je reč poštimala z ultrazvočnim pucanjem šob, štelanjem ventilov in menjavo kablov za štrom.

Uporabniški avatar
OG_Blaz
Novinec

Kraj: Ok.Domžal

Napisal/-a OG_Blaz To jun 06, 2006 10:31 pm

Mal prepuci avto na avtocesto ponoc pa do konca nabi, vem da je beden predlog sam zna pa to doskrat pomagat ;)
Lp
Neki je, dobr je, nč ni!!1

Keymaker
Nov uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Keymaker To jun 06, 2006 11:22 pm

hehhehe js sm isto razmišlu :D

fifi
Novinec

Napisal/-a fifi Sr jun 07, 2006 1:25 pm

Ja, če ga mal na obrate turiraš, se ponavadi vibracije zmanjšajo, če so za njih krive recimo šobe, vendar pa je to le (zelo) začasno. Dolgoročna rešitev pa je ugotovitev dejanskega vzroka in odprava le-tega. Pri meni je bilo več vzrokov, večina je že odpravljenih(ultrazvočno čiščenje šob, nastavitev ventilov, čiščenje lopute za zrak, menjava električnih kablov zaradi cukanja,...). Po teh posegih so se vibracije v prostem teku občutno zmanjšale. Ostaja pa sicer še manjša napaka nekje na loputi za zrak - na motorčku prostega teka ali pa potenciometru, ki pa bi se odpravila le z menjavo celotne lopute, ker posameznih delov se ne da menjati na tipu lopute, ki je na mojem avtu.

uro
Nov uporabnik

Napisal/-a uro Če jun 08, 2006 8:03 am

FIFI, pri meni ni bilo nič razlike - treslo je s sklopko ali brez nje. Motor pa je bil ogret, sem se pripeljal z vožnje, avto je stal, noter pa je treslo kot v traktorju. Sem ga spravil v garažo, drugi dan spet vžgal (čez noč kakašna napaka tudi sama zgine :-) - bilo je isto, nato sem ga peljal le še na servis in tam pustil. LP

fifi
Novinec

Napisal/-a fifi Če jun 08, 2006 1:47 pm

Boš videl kaj ti bodo na servisu ugotovili, možno, da nič pametnega, ker če se avto le trese, je zelo verjetno, da tester ne bo nič pokazal. Če ti enkoliko ali pa precej nihajo obrati je lahko zamazan motorček prostega teka ali pa ti nagaja potenciometer na loputi oz. je kaj narobe s celim mehanizmom lopute za zrak, možno je pa tudi, da se te vibracije, katerih osnovni vzrok bi lahko bilo našteto, še pojačajo zaradi kakšne slabe šobe ali ventila in prihaja do neenakomernega delovanja motorja(neenakomerno izgorevanje v cilindrih), lahko pa je za te vibracije kriv tudi vztrajnik(samo, če praviš, da ni razlike, če imaš sklopko pritisnjeno ali ne, je zelo malo možnosti, da bi bilo to), lahko je slaba cin špula, električni kabli, težave s kakšno svečko, lahko ti vleče pri sesalnem/izpušnem kolektorju kakšen fouš luft. Zelo možno pa gre za kombinacijo več možnih vzrokov, kot je to bilo pri meni.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov