Nasveti in napotki ter povpraševanja...

escobar
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Čudn problem!!! OPEL SERVIS - Vžigalna Tuljava (cinšpula)

Napisal/-a escobar Če jul 06, 2006 8:53 am

Pozdravljeni!
Imam Opel Calibro 93 letnik in sicer pred kakšnim tednom mi je med vožnjo pršlo do ene napake (avto ni reagiral na gas in se je ugasnil čez nekaj sekund nato sploh ni več hotel vžgat.) Na Oplov servis v mostah so mi rekli da je vžigalna tuljava, nato se jo zamenjali in spet isti problem. Avto ne vžge!! Na kablu ki vodi iz cinšpule ni elektrike. Preverili so tudi kable, ki vodijo do cinšpule tam pa je elektrika (baje)!! Kupil sem novo cinšpulo in spet ni elektrike. Nikakor ne razumem! Bi mi mogoče kdo od vas znal kej povedat ker na servisu nimajo pojma. :( :cry: :cry:

xandrej
Poznavalec foruma

Kraj: Slovenija

Napisal/-a xandrej Če jul 06, 2006 9:03 am

So ti oni dali diagnozo? Kupil si vžigalno tuljavo, si vrgel denar stran, zdaj če pa niso sposobni zrihtat pa idi drugam na servis, tem pa reči naj ti denar vrnejo. Ko jih j**e ko na tržnici... Ja to je hin... Aja pa ni, mogoče pa to, nene ono na drugi strani. Jao ti nekateri serviserji v sloveniji pa so res mimo.

Uporabniški avatar
Sigor
Stalni uporabnik

Kraj: MB - okolica

Napisal/-a Sigor Če jul 06, 2006 9:07 am

lahko da si naletel na slabo tuljavo in je takoj crknila, probaj jo reklamirat
lahko pa da je kak druga napaka, zarad katere tuljava crkne, to bi pa kak izkušen avto električar najprej ugotovil, takih pa na pooblaščenih srvisih ponavadi ni ali pa so zelo redki
lahko pa da je kaj druga, pa ne najdejo in pač rečejo tuljava, ker itak ti vse plačaš
sem mel sam januarja problem, ko mi je na Roverju 214 SI šla tuljava, je trajalo kar nekaj časa da so ugotovili, ampak tud ko so tuljavo naročili, smo se zmenli da je ne plačam, če ni to krivo. No, k sreči je bilo to krivo in avto dela spet kot urca, na servisu so bli pa tud kar dobri, moram rečt
Zadnjič spremenil Sigor, dne Če jul 06, 2006 9:13 am, skupaj popravljeno 1 krat.

escobar
Nov uporabnik

Napisal/-a escobar Če jul 06, 2006 9:08 am

JA tko rečeneo dnar sem stran vrgel za cinšpulo! Na drug servis pa ne morem ker majo sam na tega priklop za računalnik za kalibro 93 letnik. Šlep služba je pa draga da bi se sprehajal s servisa na servis. Mogoče kdo ve za kakšno altenativo! Mogoče kdo ve kje bi bla napaka. Mogoče kdo ve to zrihtat plačam mu duplo!

Uporabniški avatar
Sigor
Stalni uporabnik

Kraj: MB - okolica

Napisal/-a Sigor Če jul 06, 2006 9:16 am

si ti sam kupil tuljavo ali so jo oni menjali iz svoje zaloge rezervnih delov?
je avto sploh vžgal po menjavi tuljave ali čist nič?

escobar
Nov uporabnik

Napisal/-a escobar Če jul 06, 2006 9:37 am

oni so sprava rekl da majo vžigalno tuljavo in da bojo zrihtal. Pol so me poklical in rekl da vžigalna tuljava k so jo mel ne dela in pol so me poslal kje da kupm tuljavo in kakšno. Jst sem kupu in jim prnesu in pol k so zmonteral avto spet ne pržge. Sploh ne daje elektrike iz cinšpule. Dovodna elektrika do nje pa je vredu! Kako je to možno. Mi sploh ni jasn. Na dovodno elektriko do cinšpule je še na eno žičko povezan alarm za blokado motroja in to smo zbrikal (povezal) in spet ne dela. Res nimam več idej kaj bi lohk blo tistim serviserjem se pa tud ne sanja kje je napaka. Računalnik je pokazu cinšpulo. Damo novo in ne dela. Ma kdo kakšno zamisel?

escobar
Nov uporabnik

Napisal/-a escobar Če jul 06, 2006 9:48 am

in kam naj z avtom. Na drug servis ga ne morem pelat ker tm nimajo tega prključka za ta računalnik od kalibre. Pa tud kot sem že reku avto vleka je draga! Jst bi ga najraj pelu nekam drugam sam ne morem ker me bojo spet poslal v isti servis nazaj lih zarad tega kurč... priklopa za rač! Sem ga že prej mel pr enmu avto električarju in ni mogu zrihtat. Reku je pel ga nekje na oplov servis da ga na rač. prklopjo. Sem ga pelu na oplov servis na vič in so me poslal v moste. In spet avto vleko klicat spet dodatn strošek. Čist sem že obubu! Mogoče še kakšna zamisel. Kje bi lohk biu problem??? :?:

robert11
Nov uporabnik

Napisal/-a robert11 Če jul 06, 2006 10:26 am

Elektrika možno ,da je do cinšpule, ampak pomembno je, da to elektriko prekinja elektronika, saj takrat, ko se prekine primarni tok, se inducira v sekundarni tuljavi visoka napetost.
Če se priklopi lučka na primarno tuljavo, se vidi, če utripa pri zaganjanju motorja.

escobar
Nov uporabnik

Napisal/-a escobar Če jul 06, 2006 10:41 am

kje elektriko prekinja elektronika v cinšpuli al pred cinšpulo. Kje naj priklopm žarnico pred cinšpulo, seprav v dovovodne dve žički al po cinšpuli. Kje se nahaja ta elektronika ki prekinja tok!

robert11
Nov uporabnik

Napisal/-a robert11 Če jul 06, 2006 7:49 pm

Včasih so bile za to platine, da so prekinjale primarni tok cinšpule, potem se je namesto platin pojavil magnet pod razdelilno kapo in elektronski vžig s pomočjo tranzistorjev, ki je prekinjal primarni tok.

Kako je to pri tem avtu urejeno, tega ne vem.
En konec probirke daj na maso, drugi konec pa na primarni ( nizkonapetostni )del oz. na napajanje tuljave in daj kontakt, da vidiš, če lučka sveti, potem pa poskusi vžgati motor in gledaj, če utripa .
Verjetno je kaj narobe z elektroniko vžiga...
če pride na cinšpulo + pol napetosti , je treba preveriti, če ima tudi maso....

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Re: [b]Čudn problem!!! OPEL SERVIS - Vžigalna Tuljava (cinšp

Napisal/-a sonček Če jul 06, 2006 10:30 pm

escobar je napisal/-a:Pozdravljeni!
Imam Opel Calibro 93 letnik in sicer pred kakšnim tednom mi je med vožnjo pršlo do ene napake (avto ni reagiral na gas in se je ugasnil čez nekaj sekund nato sploh ni več hotel vžgat.) Na Oplov servis v mostah so mi rekli da je vžigalna tuljava, nato se jo zamenjali in spet isti problem. Avto ne vžge!! Na kablu ki vodi iz cinšpule ni elektrike. Preverili so tudi kable, ki vodijo do cinšpule tam pa je elektrika (baje)!! Kupil sem novo cinšpulo in spet ni elektrike. Nikakor ne razumem! Bi mi mogoče kdo od vas znal kej povedat ker na servisu nimajo pojma. :( :cry: :cry:

Probaj sam ugotovit kje je napaka.....kot prvo preveri če dovaja bencin ima iskro..preveri varovalke(to je men delalo pri favoritki in sem sam spucal varovalke in je delala pol BP)..potem pa ti bomo naprej svetovali....
OFF: predčasom je pri meni (cca par mescov nazaj sem jo mel)crknila cordoba(pelov sem se in kar na enkrat izgubljala moč po nekaj 5 sekundah je crknila....no pol pa dam pa ugotavljanje...najprej sem prašal tukaj...pol pa sem šel po novo pumpo za benc jo zamenal in gasa pol je pa delalo..)
Simpl da bl ne more bit.

Pa mal poišč po starih temah je bilo velik debat..pa še kej se boš nauču tk kot jest...lp
Osu gre samo enkrat na led.lp

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Napisal/-a sonček Če jul 06, 2006 10:33 pm

escobar je napisal/-a:oni so sprava rekl da majo vžigalno tuljavo in da bojo zrihtal. Pol so me poklical in rekl da vžigalna tuljava k so jo mel ne dela in pol so me poslal kje da kupm tuljavo in kakšno. Jst sem kupu in jim prnesu in pol k so zmonteral avto spet ne pržge. Sploh ne daje elektrike iz cinšpule. Dovodna elektrika do nje pa je vredu! Kako je to možno. Mi sploh ni jasn. Na dovodno elektriko do cinšpule je še na eno žičko povezan alarm za blokado motroja in to smo zbrikal (povezal) in spet ne dela. Res nimam več idej kaj bi lohk blo tistim serviserjem se pa tud ne sanja kje je napaka. Računalnik je pokazu cinšpulo. Damo novo in ne dela. Ma kdo kakšno zamisel?

Aja še tole preveri kapo(frtajler) probaj dobit od kakšnga pa jo zmontiraj....dej a ma sploh iskro

Uporabniški avatar
marko01
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a marko01 Če jul 06, 2006 10:59 pm

oky mejbi butasto vprasanje ampak vseeno dobi motor benz sploh :D

escobar
Nov uporabnik

Napisal/-a escobar Pe jul 07, 2006 8:04 am

nove ugotovitve:

sem uporabil robertov nasvet in sem pred tuljavo priklopil lučko. Ko sem jo priklopu sem opaziu da lučka čist mal svet (ko je kontakt pržgan) in med verglanjem utripa. Pol sem probal na drugem avtomobilu (opel astra) lučka ne sveti, ko sem pa verglu je pa utripala.

Še ena ugotovitev:

Iz cinšpule prihaja elektrika, le da je čisto slaba. Sicer ko dam kabl iz cinšupule na maso daje neke iskre med verglanjem, ampak le ko dam kabl čist blizu mase (1mm). Ko dam pa svečko na kabel in potem svečko na maso pa ni iskre. Sem sparva mislil da je do svečke in sem sprobal svečko na drug avto in dela. Seprav iz cinšpule prihaja čisto majhna elektrika, ki je tok šibka da ne vrže iskre na svečki.

Ima mogoče kdo idejo kako to zrihtat. Sem gledal tisti dve žički k vodjo do cinpule in sta priklopljenje direkt na računalnik motorja. A sta v te dve žički nonstop tok al moram bit samo med verglanjem oz. delovanjem motorja!!

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Napisal/-a sonček Pe jul 07, 2006 1:55 pm

escobar je napisal/-a:nove ugotovitve:

sem uporabil robertov nasvet in sem pred tuljavo priklopil lučko. Ko sem jo priklopu sem opaziu da lučka čist mal svet (ko je kontakt pržgan) in med verglanjem utripa. Pol sem probal na drugem avtomobilu (opel astra) lučka ne sveti, ko sem pa verglu je pa utripala.

Še ena ugotovitev:

Iz cinšpule prihaja elektrika, le da je čisto slaba. Sicer ko dam kabl iz cinšupule na maso daje neke iskre med verglanjem, ampak le ko dam kabl čist blizu mase (1mm). Ko dam pa svečko na kabel in potem svečko na maso pa ni iskre. Sem sparva mislil da je do svečke in sem sprobal svečko na drug avto in dela. Seprav iz cinšpule prihaja čisto majhna elektrika, ki je tok šibka da ne vrže iskre na svečki.

Ima mogoče kdo idejo kako to zrihtat. Sem gledal tisti dve žički k vodjo do cinpule in sta priklopljenje direkt na računalnik motorja. A sta v te dve žički nonstop tok al moram bit samo med verglanjem oz. delovanjem motorja!!

Dej dob eno kapo pa boš mir mel....a benc pride....lp

robert11
Nov uporabnik

Napisal/-a robert11 Pe jul 07, 2006 8:05 pm

escobar je napisal/-a:nove ugotovitve:

Ko pa utripa, pa utripa s polno svetilnostjo ?
In če razumem, pomeni, da nikoli čisto ne ugasne ?
To bi lahko pomenilo, da elektronika ne prekine čist toka in se zato ne inducira zadosti velika napetost v cinšpuli.

Ko preizkušaš iskro ali probaš s tistim kablom, ki gre direkt iz cinšpule ?
Ker lahko prebija razdelilna kapa ali rotor, če preizkušaš s kablom, ki grejo na svečke.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To jul 11, 2006 9:42 pm

čaki na servisu so te poslal po drugo cinšpulo in ti jo pol oni zamenjal kar si plaču no in če si plaču pol maš garancijo če avto ne dela naj ga zrihtajo ali vrnejo denar drgač pa če ma ta avto še frtajler lahko da je problem u razdelilni kapi modulu vžiga ali pa tisti špulci v frtajlerju ki koordinira kateri cilinder bo vžgal modul in špulca v frtajlerju sta kar rada crkovala pri kadettih je pa čist možno da ti una špulca u frtajlerju prebija če praviš da lučka skoz brli takrat ko pač ne utripa

Uporabniški avatar
lexuss
Stalni uporabnik

Kraj: ljubljana

Re: [b]Čudn problem!!! OPEL SERVIS - Vžigalna Tuljava (cinšp

Napisal/-a lexuss So jul 15, 2006 9:09 pm

sonček je napisal/-a:
escobar je napisal/-a:Pozdravljeni!

Probaj sam ugotovit kje je napaka.....kot prvo preveri če dovaja bencin ima iskro..preveri varovalke(to je men delalo pri favoritki in sem sam spucal varovalke in je delala pol BP)..potem pa ti bomo naprej svetovali....
OFF: predčasom je pri meni (cca par mescov nazaj sem jo mel)crknila cordoba(pelov sem se in kar na enkrat izgubljala moč po nekaj 5 sekundah je crknila....no pol pa dam pa ugotavljanje...najprej sem prašal tukaj...pol pa sem šel po novo pumpo za benc jo zamenal in gasa pol je pa delalo..)
Simpl da bl ne more bit.

Pa mal poišč po starih temah je bilo velik debat..pa še kej se boš nauču tk kot jest...lp

s fotrom mava isti problem na favoritki, a samo varovalke si spucu in je delala, ja a so ble zarustane varovalke?
golf 3 vr6

escobar
Nov uporabnik

Napisal/-a escobar Če okt 12, 2006 2:52 pm

mogoče mal smotrn da sem staro temo spet začeu ampak če bo imeu kdo še take probleme mu mogoče ta tema lahko pomaga. Sicer po vsem kar sem zamenju na calibri (cinšpulo, kapo, svečke, kable...) sem na koncu zamenju še računalnik in avto je izprve užgau...mater mu...Nikol si nebi mislu da je računalnik šou po gobe, ker v oplovem servisu so mi rekl kao da jim je računalnik pokazu da je cinšpula šla. Kako jim je to pokazu če računalnik sploh ni delu. Še enkrat se opravičujem ker sem načeu staro temo. LP pa vseeno hvala vsem za trud. ;)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov