Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Pudgar Uroš
Novinec

Ležaji, prednje kolo, možna menjava?

Napisal/-a Pudgar Uroš Pe jul 07, 2006 11:47 am

Zanima me, ali je na prednjem kolesu možno menjati samo ležaj, ali se mora menjati celotni kolut v katerem so ležaji. Za lažjo predstvo dve slikici. Na prvi je prikazan celotni kolut, na drugi pa ležaj kako se vstavlja v ta kolut. Pri meni ja namreč ta problem, da sem bil na servisu in so mi rekli da ni možno menjati samo ležaja in da sem potemtakem kupil ležaj za zadnje kolo. Vendar sem preveril pri svojem dobavitelju in ležaj, ki ga imam je definitivno za moj tip vozila in zagotovo je to ležaj za sprednje kolo. Je možno, da so se na servisu zmotili in kje v MB je kakšen mehanik ki bi znal zamenjati samo ležaj znotraj koluta?

Hvala!
Priponke
lagerhubassembly.JPG
lager2.jpg

VLEKAR
Novinec

Kraj: cviček land

Napisal/-a VLEKAR Pe jul 07, 2006 12:00 pm

seveda se zamenja samo ležaj
menjava ostalega je nepotreben strošek :)
kit bo zacelil use,kit bo polepšal avto le.....

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Re: Ležaji, prednje kolo, možna menjava?

Napisal/-a sonček Pe jul 07, 2006 1:46 pm

Pudgar Uroš je napisal/-a:Zanima me, ali je na prednjem kolesu možno menjati samo ležaj, ali se mora menjati celotni kolut v katerem so ležaji. Za lažjo predstvo dve slikici. Na prvi je prikazan celotni kolut, na drugi pa ležaj kako se vstavlja v ta kolut. Pri meni ja namreč ta problem, da sem bil na servisu in so mi rekli da ni možno menjati samo ležaja in da sem potemtakem kupil ležaj za zadnje kolo. Vendar sem preveril pri svojem dobavitelju in ležaj, ki ga imam je definitivno za moj tip vozila in zagotovo je to ležaj za sprednje kolo. Je možno, da so se na servisu zmotili in kje v MB je kakšen mehanik ki bi znal zamenjati samo ležaj znotraj koluta?

Hvala!

Zmotil sigurno ne okol so te hotl prnest....tisto je pesta menja se sam ležaj.(vidš če bi jest pelov na pooblaščen servis za velk servis bi menjal vse tud sprednje ležaje,vodna pumpa,bremeze... pa tako dalje po nepotrebnem, čeprav glede ležajev pa tako se ni za hecat men bi kmal na avtocesti odfrčal kalu stran hvalabogo sem predčasno dal mehaniku zamenat tako da menja se takrat ko se mena diske da ni treba še enkrat....najbolje da se zapelješ do kakega fušarja in da ti zamenja..

lp
Osu gre samo enkrat na led.lp

Uporabniški avatar
zcmr
Novinec

Kraj: GO

Napisal/-a zcmr Pe jul 07, 2006 5:54 pm

tovarna pac kot original ne da samo lezajev. to pa kot vidim zato ker je ze ugrajen senzor ABS in tam se ob demontazi lahko kaj poskoduje in potem se zacnejo problemi se okrog tega....
Mercedes Benz service

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Dariooo Pe jul 07, 2006 8:14 pm

hmm....ne vem ce se motim...samo ta lezaj ki je na sliki ki se not vstavlja a je navaden al je konusni?? ker ce je konusni je za idzadaj pa se se mi zdi da prvi lezaj bi mogu bit zaprtega tipa.no vsaj se mi zdi da je tko.drugace eni avti pa imajo tudi to da se more menjat celotno pesto.Ostali (vecina) pa se zamenja samo da je problem ga vn dobit.dobis pa ga s preso oz stiskalnico in tudi tako ga pol not nabijes ker je ujem tesen tako da se zunanji obroc lezaja tesno nasede not v pesto.
upam da ti bo uspelo zamenjat ta lezaj ;)
LP
Slika

Uporabniški avatar
5ka
Novinec

Kraj: planina

Napisal/-a 5ka Pe jul 07, 2006 8:34 pm

podobno zgleda lager pri manti in definitivno se da zamenjat sam lager.je pa res da v primeru če hočeš menjat tudi šalčke od ležaja imaš velke težave.jaz sem menjav sam konuse(ležaje) pa je blo spet vredu
ride to live live to ride

Mihc
Novinec

Napisal/-a Mihc Pe jul 07, 2006 9:56 pm

ah naredi preprosto zamenaj samo kotalni del tisto kar je pa not vpresano pa pusti prvo se zrabijo kotalni elemetni tiste okrogle zadeve pol pa pesto in ostalo tako da ce ni znucan lepo daj samo drugega notr in nazaj gor pa bo cisto ql
I am kept in place by G-forces, not seatbelts

Mihc
Novinec

Napisal/-a Mihc Pe jul 07, 2006 9:57 pm

ah naredi preprosto zamenaj samo kotalni del tisto kar je pa not vpresano pa pusti prvo se zrabijo kotalni elemetni tiste okrogle zadeve pol pa pesto in ostalo tako da ce ni znucan lepo daj samo drugega notr in nazaj gor pa bo cisto ql
I am kept in place by G-forces, not seatbelts

Uporabniški avatar
m power
Novinec

Napisal/-a m power So jul 08, 2006 8:13 am

Predvidevam, da ima avto pogon zadaj...pri teh avtih ni v navadi menjava samo lezaja na prednjih kolesih, ampak se menja skupaj s pestom. Sicer tukaj vidim, da imas konusni lezaj, ki se naceloma lahko zamenja, medtem ko ima npr. bmw spredaj dvoredni kroglicni lezaj in pesto je v bistvu ze njegov zunanji obroc in menjava samega lezaja odpade.

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Napisal/-a sonček So jul 08, 2006 11:37 am

lenivec je napisal/-a:
sonček je napisal/-a:čeprav glede ležajev pa tako se ni za hecat men bi kmal na avtocesti odfrčal kalu stran hvalabogo sem predčasno dal mehaniku zamenat tako da menja se takrat ko se mena diske da ni treba še enkrat....najbolje da se zapelješ do kakega fušarja in da ti zamenja..
lp

sory ampak kak pa ti bluziš.... zarad ležaja bi ti kolo odfrčalo... :roll:
drugač ap ležaj sne menj takrat ko diski, ampak kose ga sliši da je hin.

Lenivec: Govorim resnica,mehanik k je vzel kolu stran ter bobn g bi kmal pobral....ležaj je tako že piskal ampak recimo naredil sem jih cca 100km in je bilo že kako kritično.(uničlo mi je cel komlet na tem delu zadnjega ležaja tp se prav niti ne vem kako se tem reče kamor pride kalu)...glede ležajev pa tako več al manj ga eni mehanik ne menjajo eni pač rečejo da ga zamenjat...saj pri prvem velikem servisu da pol ni treba.
lp

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR So jul 08, 2006 5:30 pm

zcmr je napisal/-a:tovarna pac kot original ne da samo lezajev. to pa kot vidim zato ker je ze ugrajen senzor ABS in tam se ob demontazi lahko kaj poskoduje in potem se zacnejo problemi se okrog tega....

Točno to je bilo pri fotrovem avtu ko je zadaj začel tulit ležaj ga je bilo treba menjati skupaj s pesto, ker ima avto ABS in diske tut zadaj. So pa cene zelo različne glede na proizvajalca, pri sami kvaliteti pa ni takih razlik.

@ lenivec, ja zaradi ležajo ti komot stran pade kolo. Če ti lečaj prežre semering in polosovino oz. pesto in zablokira ti prav lepo odtrga kolo in to po možnosti še na AC pri 130 na uro. :D
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Napisal/-a Nejko87 Ne jul 09, 2006 12:54 am

sonček je napisal/-a:za hecat men bi kmal na avtocesti odfrčal kalu stran hvalabogo sem predčasno dal mehaniku zamenat tako da menja se takrat ko se mena diske da ni treba še enkrat.
lp

resno bi te neki uprašu...
ti menjaš ležaje preventivno?
:pray:

ps: da ne bom čisto o.t.
kaj pa če bi preveril v trgovini z avtodeli če se za tvoj tip da naročiti samo ležaj?
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

Uporabniški avatar
xyxyxy
Novinec

Napisal/-a xyxyxy Ne jul 09, 2006 1:01 am

Pesto na prvi sliki je popolnoma različno od tistega na drugi.

danny
Novinec

Napisal/-a danny Ne jul 09, 2006 10:27 am

Za moj voziček (vectra B) je potrebno kar celo pesto menjat, ker je ABS senzor v ležaju... pa zadnji stane 22k, tako da je odvisno od tipa avtomobila, ali se menja samo ležaj ali tudi pesto....

So pa tudi avtomobili, kjer se menja ležaj, in je tudi važno, kako je obrnjen... (mislim da je to novejša laguna) ker če se narobe obrne ležaj, ABS ne dela...

V glavnem... ležaj naj menja nekdo, kateri je to že kdaj počel... da ne boste tople vode odkrival... razen pri kakih starejših avtomobilih, kjer rabiš samo "majzl, macolo ter prešo" ;)

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Napisal/-a sonček Ne jul 09, 2006 11:37 am

Nejko87 je napisal/-a:
sonček je napisal/-a:za hecat men bi kmal na avtocesti odfrčal kalu stran hvalabogo sem predčasno dal mehaniku zamenat tako da menja se takrat ko se mena diske da ni treba še enkrat.
lp

resno bi te neki uprašu...
ti menjaš ležaje preventivno?
:pray:

ps: da ne bom čisto o.t.
kaj pa če bi preveril v trgovini z avtodeli če se za tvoj tip da naročiti samo ležaj?

Po potrebi se menja pa pika :!:

Uporabniški avatar
Pudgar Uroš
Novinec

Napisal/-a Pudgar Uroš Ne jul 09, 2006 3:26 pm

Sliki sta samo simbolični, naključno pobrani iz interneta, ker nisem točno vedel, kako se reče "pesti" in sem si pomagal s sliko. Drugače pa moj ležaj zgleda točno tako kot na drugi sliki, imam tudi šalčko za ležaj. Del pa se je dalo brez problema naročiti, točno za moj tip avta. Po tem sem tudi sklepal, da ga je možno menjati kot samostojnega, torej brez peste. Avto ima ABS in pogon spredaj, ne zadaj. V torek sem naročen na servisu pa bomo videli kaj bodo ugotovili. Če mislijo tudi na tem servisu mučkat in znanost odkrivat, bom pač naročil celo pesto, z ležaji vred.
Problem je, da se skoraj vsak mehanik ustraši, ko sliši ime Chrysler :roll: Jaz pa sem še vedno prepričan da šravf je šravf, pa naj bo vgrajen v katerikoli tip vozila, a ne?

Uporabniški avatar
xyxyxy
Novinec

Napisal/-a xyxyxy Ne jul 09, 2006 5:18 pm

Glede na to sliko, je v tvojem primeru ležaj skupaj s pestom.
Slika
Malo dvomim, da se da tukaj samo ležaj zamenjat. Taki kompleti so ponavadi sprešani skupaj in tudi nimajo varovalk, ki bi omogočale rastavljanje in sestavljanje.

Uporabniški avatar
Pudgar Uroš
Novinec

Napisal/-a Pudgar Uroš To jul 11, 2006 11:02 am

xyxyxy je napisal/-a:Malo dvomim, da se da tukaj samo ležaj zamenjat. Taki kompleti so ponavadi sprešani skupaj in tudi nimajo varovalk, ki bi omogočale rastavljanje in sestavljanje.

In točno to je bilo v mojem primeru. Sem pravkar prišel s servisa in pravijo da je potrebno celo pesto menjat. Očitno je res ne gre razstavit, čudno pa je da sem lahko naročil samo ležaj. Sicer ni bil drag, ampak vseeno ne vidim smisla.
V glavnem hvala za pomoč, pesto pa sem že naročil.

Lp, U.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov