Nasveti in napotki ter povpraševanja...

zajec14
Nov uporabnik

Twingotu crkne števec

Napisal/-a zajec14 To jul 11, 2006 6:15 pm

Živjo!

Pred približno pol leta sem si kupil rabljenega Twingota, s katerim sm ful zadovoljen. Imam pa en problem. Digitalni prikaz hitrosti mi po določenem času preneha delovati. Enostavno ves čas piše 0 km/h. To me ful mot, ker jest sm zlo odvisn od njega. Hkrati s tem, pa mi neha delovati tudi servo volan, saj volan postane zelo trd in negiben. Na armaturi se pojavi tudi oranžna lučka v obliki volana. Drugače s samim motorjem nimam težav. Zanima me, če je ta napaka le problem z elektroniko, ali se v ozadju skriva kaj večjega? Zanima me tud, če obstaja kakšna povezava med brzinometrom in volanom? Pomislil sem na to, da volan misli da sm pri miru, ker mi števec kaže nič in se zato izklopi. Zelo bi bil vesel kakršnegakoli odgovora v zvezi z mojim problemom.

Letnik 98 1.2, 111.000 km

Miran

fifi
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a fifi To jul 11, 2006 11:32 pm

Jaz sem imel pred kratkim povsem enak problem le da jaz nimam progresivnega servo volana. Rešitev je bila menjava senzorja za hitrost pri mehaniku, kar me je stalo 7 čukov, naredi enako in težave ne bo več.
Don`t worry, be happy:)

TYKO
Nov uporabnik

Napisal/-a TYKO To jul 11, 2006 11:45 pm

Ti maš verjetno problem z elektroniko. Zato kr lepo na servis ali k avtoelektričarju. Ker servo volan imaš tudi na elektriko. Kar se pa števca tiče bi pa moral volan delati tudi kadar je avto na miru saj to je skoraj vsa poanta servo volanov.
FUN IS NOT A STRAIGHT LINE

fifi
Novinec

Napisal/-a fifi To jul 11, 2006 11:56 pm

Ne drži Tyko. Meni je serviser povedal, da je imel enak problem na svojem Twingu, ki ima progresivni servo volan, ki pač pri Twingotu tako reagira, če ne dela senzor za hitrost, da postane volan trd in praktično neuporaben. Vem, tudi meni ni to logično, sam imam navaden volan in mi samo števec občasno ni kazal hitrosti, mi je pa serviser, ki mi je menjal senzor za hitrost, omenil pač kako je bilo še na Twingu njegove žene, ko ji je tudi začel zafrkavat senzor za hitrost.

Uporabniški avatar
no_name
Novinec

Napisal/-a no_name Sr jul 12, 2006 6:00 am

fifi je napisal/-a:Ne drži Tyko. Meni je serviser povedal, da je imel enak problem na svojem Twingu, ki ima progresivni servo volan, ki pač pri Twingotu tako reagira, če ne dela senzor za hitrost, da postane volan trd in praktično neuporaben. Vem, tudi meni ni to logično, sam imam navaden volan in mi samo števec občasno ni kazal hitrosti, mi je pa serviser, ki mi je menjal senzor za hitrost, omenil pač kako je bilo še na Twingu njegove žene, ko ji je tudi začel zafrkavat senzor za hitrost.

Sam po tej logik ti servo volan na mestu ne bi nikoli delal (recimo parkiranje), ker bi ti števec za hitrost kazal nič. :roll:

Uporabniški avatar
ANJCI
TÜV ekspertinja

Napisal/-a ANJCI Sr jul 12, 2006 6:12 am

Zamenjaj senzor hitrosti, kateri se nahaja v menjalniku. Kupiš novega 7k in ga sam zamenjaš ker je samo vstavljen zadaj v v menjalnik. Kar se pa tiče servota pri Twingotu.....ja vezan je na števec in če ti senzor ne dela ti ga avtomatsko izklopi po določenem času ;) , ker ne zaznava hitrosti ...

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus Sr jul 12, 2006 9:15 am

Progresiven servo deluje obratno kot vi govorite. Pri nizkih hitrostih je MEHKEJŠI, pri višjih pa trši. Torej, napaka je na elektriki (elektro servo.press)

BAZO
Nov uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a BAZO Sr jul 12, 2006 9:29 am

sestri je na c3 servo nehu delat k ji je alternator šu

blazp
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazp Sr jul 12, 2006 10:51 am

phoebus je napisal/-a:Progresiven servo deluje obratno kot vi govorite. Pri nizkih hitrostih je MEHKEJŠI, pri višjih pa trši. Torej, napaka je na elektriki (elektro servo.press)

prav je. to kar si ti napisal, bi bil regresivni (sam ne vem, če se tko temu reče).

Uporabniški avatar
no_name
Novinec

Napisal/-a no_name Sr jul 12, 2006 10:57 am

Pri nizkih hitrostih je volan "mehek", bolj ko se hitrost veča, "trdnejši" postaja volan. Obratno ne vidim smisla (pri parkiranju bi bil volan trd ko hudič, na avtocesti pri 150+km/h pa mehek, tko da bi avto kar plaval sem in tja).

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus Sr jul 12, 2006 11:17 am

Blazp: ti dam en krog z mojim avtom pa boš vidu progresijo pa regresijo :P
Ko pariraš moraš bolj motat volan in je bolje če je mehkejši, ko pa voziš hitro pa rabiš čimbolj direktnega da ne lebdiš...
Sej je noname isto napisal..

fifi
Novinec

Napisal/-a fifi Sr jul 12, 2006 4:04 pm

Kakorkoli že je težava le v senzorju za hitrost in nobene napake ni na elektro servu in drugi elektroniki avta. Pač pri Twingotu pa ostalih Renaultih z električnim servotom je le-ta vezan direktno na ta senzor in če stvar crkne, potem pride do opisanih težav z volanom. Tako mi je zagotovil mehanik, ki ima svojo delavnico in popravlja Renaulte, verjetno že ve, saj se je njegovi ženi zgodilo isto. :P Pametovanje o progresivnih in regresivnih servo volanih in zdravi kmečki logiki je tu brezpredmetno.

zajec14
Nov uporabnik

Napisal/-a zajec14 Če jul 13, 2006 12:55 pm

Hvala za pomoč. Problem sm že odpravu in zdej vse dela!

fifi
Novinec

Napisal/-a fifi Če jul 13, 2006 1:18 pm

Si zamenju le senzor za hitrost, a ne?

zajec14
Nov uporabnik

Napisal/-a zajec14 Pe jul 14, 2006 5:07 pm

ja

Uporabniški avatar
ANJCI
TÜV ekspertinja

Napisal/-a ANJCI Pe jul 14, 2006 7:16 pm

ANJCI je napisal/-a:Zamenjaj senzor hitrosti, kateri se nahaja v menjalniku. Kupiš novega 7k in ga sam zamenjaš ker je samo vstavljen zadaj v v menjalnik. Kar se pa tiče servota pri Twingotu.....ja vezan je na števec in če ti senzor ne dela ti ga avtomatsko izklopi po določenem času ;) , ker ne zaznava hitrosti ...

:con ;)

Uporabniški avatar
supaFlaj
Nov uporabnik

Napisal/-a supaFlaj Pe nov 07, 2008 5:40 pm

Bom kr tole temo uporabu...

Men pa števc enkrat dela enkrat pa ne. Ko vžgem dela, pol med vožnjo crkne, pol se pa spet čez neki časa zalaufa. Je možno karkoli očistit al pa kontakte pregledat in kje bi naj to bilo. (R Twingo '98, brez servo)

Hvala!

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Po nov 10, 2008 9:25 am

Senzor na menjalniku zamenjaj, pa bo spet delalo tako kot mora.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po nov 10, 2008 1:45 pm

Morda je slab kontakt, zato ni nujno, da menjava senzorja odpravi težavo. Najprej poskusi pregledat/očistit kontakte - ne samo pri senzorju.

Uporabniški avatar
supaFlaj
Nov uporabnik

Napisal/-a supaFlaj Po nov 10, 2008 8:47 pm

Ja, sej nameravam pogledat kontakte, me pa tud zanima, kje se nahaja ta senzor in kako je dostopen? Pomoje ni crknu, ker večinoma dela, sam na trenutke crkne.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov