Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Primoz_86
Stalni uporabnik

Olje za Fiat Uno

Napisal/-a Primoz_86 Sr jul 12, 2006 1:16 am

Jutri bom menjal olje na Unotu 60, Mk2, 1.1 motor - fergazer, pa me zanima ali je olje Castrol GTX3 Protection+ 15w/40 primerno za ta motor? Fiat sicer priporoča Selenio, prejšnji lastnik avtomobila pa je že skoraj od začetka točil zgoraj omenjeno olje, ker naj bi mu tako svetovali na servisu. Če ni razlike, bi raje ostal pri Castrolu, saj imam še skoraj 1L novega olja viška :) .

Preventivno postavljam še dve vprašanji, ker ne bi rad kakšnih težav:

Kako je z menjavo oljnega filtra? Ko je motor brez olja odvijem starega, tesnilo novega namažem z oljem, ga privijem in v motor nalijem olje ali je potrebno še kaj drugega, da mi npr motor ne bi lavfal na suho, dokler se filter ne napolni z oljem?

Kako pa je z menjavo filtra za gorivo? V knjižici ki sem jo dobil poleg avtomobila piše, da naj bi to opravilo prepustil servisu :shock:

Lp

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden Sr jul 12, 2006 10:27 am

olje je dobro, mada bi ti jst raj priporoču 10-40W.
kar se tiče oljnega filtra, mogoče ga bo težko dol odvit, zato obstaja temu primerno orodje. odšravfaš starega dol, v novega ga zlij ene pol deci olja, mogoče še manj. če boš dal več bo iz njega izteklo ven olje še preden ga prišravfaš nazaj, sej ga moraš obračat in se lahko izlije. drgač pa nobene mojstrovine. prvo zamenjaj filter, potem pa natoči sveže olje notri. :D

Uporabniški avatar
no_name
Novinec

Napisal/-a no_name Sr jul 12, 2006 10:30 am

Tut če nič olja ne naliješ v novi filter ne bo nobenega problema. :D

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček Sr jul 12, 2006 1:20 pm

no_name je napisal/-a:Tut če nič olja ne naliješ v novi filter ne bo nobenega problema. :D

Tako je treba narest. Oba mata prov

Ti olje not nali ne vem kok ti ga gre not pa filtr zategn pejt v avto zalanfi mal dej gasa tok da se nafila po pa še mal dolij...in to je vse...kaj pa zračni filtr,

lp
Osu gre samo enkrat na led.lp

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr jul 12, 2006 1:30 pm

ta avto nima frgazerja ampak monotronic vbrizg!! bencinski filter pa tud lahko sam zamenjaš je pa na desnem koloteku če se ne motim samo da ne boš kupoval unga prozornega filtrčka za moped na petrolu ker un ne drži tok pritiska glede oljnega filtra pa tko kot so napisali samo olje ne nalivi not ker uno ma filter postavljen vodoravno in bo vse ven stekl

Primoz_86
Stalni uporabnik

Napisal/-a Primoz_86 Sr jul 12, 2006 4:11 pm

ta avto nima frgazerja ampak monotronic vbrizg!!

Mislim, da ima fergazer, saj ima v kabini še gumb za zauh. Tudi katalizatorja, lambde, računalnika in električne črpalke za gorivo nima, gre pa vseeno za FIRE motor, enak kot pri Puntu 55

Če se ne motim ima monotronic vbrizg Uno Mk2 1.1 ie, Punto 55, Tipo 1.4/1.6 ie.... (lahko pa sem monotronic vbrizg zamenjal za kaj drugega)

Če koga zanima, naj povem, da sem nabavil filter za zrak, za olje, za gorivo, svečke, gumico za brisalec in 4L GTX olja. Vse skupaj me je prišlo 14.000SIT. Ko se zunaj malo shladi bom zamenjal :)

Hvala za odgovore

Lp
[/quote]

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr jul 12, 2006 7:02 pm

kaj maš ti to zaenga unota aje brazilski CS al kaj da ma še frgazer ???

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Napisal/-a sonček Sr jul 12, 2006 8:04 pm

Primoz_86 je napisal/-a:

Mislim, da ima fergazer, saj ima v kabini še gumb za zauh. Tudi katalizatorja, lambde, računalnika in električne črpalke za gorivo nima, gre pa vseeno za FIRE motor, enak kot pri Puntu 55

Če se ne motim ima monotronic vbrizg Uno Mk2 1.1 ie, Punto 55, Tipo 1.4/1.6 ie.... (lahko pa sem monotronic vbrizg zamenjal za kaj drugega)

Če koga zanima, naj povem, da sem nabavil filter za zrak, za olje, za gorivo, svečke, gumico za brisalec in 4L GTX olja. Vse skupaj me je prišlo 14.000SIT. Ko se zunaj malo shladi bom zamenjal :)

Hvala za odgovore

Lp
[/quote]

Pa olje takart zamenjaj k je topu motor...jest sem zdej pri golfu menjal in ko sem pršu dam sm ga zapelov na dile in zamenjal olje.(no za veliki servis sem menjal šponar,zobat klinast jermen,diske,ploščice,manšete,ter tri filtre.)...takorekoč olje je kot voda zaradi vročga motorja.

lp

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Napisal/-a sonček Sr jul 12, 2006 8:07 pm

Primoz_86 je napisal/-a:

Hvala za odgovore

Lp
[/quote]

Sej se vid npr. škoda favorit in felicia ki ma že el. vbrizg(ma sej se vid da favoritka nima pri uplinjaču nobene elektrike pol je valda navadn požrešn frgazar..če pa je okol neki elektrike pol pa veš da je el. vbrizg itak pa maš navodila).....težko rečem da maš elk. vbrizg

lp

Primoz_86
Stalni uporabnik

Napisal/-a Primoz_86 Sr jul 12, 2006 11:05 pm

Zamenjal sem vse razen filtra za gorivo, ker mi je zmanjkalo časa. Avto dela :)

Sej se vid npr. škoda favorit in felicia ki ma že el. vbrizg(ma sej se vid da favoritka nima pri uplinjaču nobene elektrike pol je valda navadn požrešn frgazar..če pa je okol neki elektrike pol pa veš da je el. vbrizg itak pa maš navodila).....težko rečem da maš elk. vbrizg

Na fergazer gre le ena žica in še ta je za elektromagnetni ventil za gorivo

Pa olje takart zamenjaj k je topu motor...jest sem zdej pri golfu menjal in ko sem pršu dam sm ga zapelov na dile in zamenjal olje.(no za veliki servis sem menjal šponar,zobat klinast jermen,diske,ploščice,manšete,ter tri filtre.)...takorekoč olje je kot voda zaradi vročga motorja.

Sem naredil tako. Je pa treba pazit, da se ne opečeš z vročim oljem

kaj maš ti to zaenga unota aje brazilski CS al kaj da ma še frgazer ???

Uno je Mk2 letnik 1992, 60S. Je sigurno Italijanski. Na videz ni nič posebnega, pač Mk2, le da ima že originalno bele smernike pri sprednjih lučeh in pokrova na feltnah. Od 1.1IE se razlikuje še po moči, saj ima 60S 57KM, 1.1IE pa 50KM. Ni še pocinkan, tako, da imam kar precej dela, da spravim podvozje v normalno stanje (nekaj lukenj)

Lp
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov