Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
mat3j
Novinec

Kraj: Maribor

Poškodovana pnevmatika

Napisal/-a mat3j To jul 18, 2006 9:44 pm

Včeraj sem nekaj rihtal po avtu in ga je bilo potrebno dvigniti, ko sem to storil sem opazil na notranji strani zadnje desne gume da je en delček fali, in to do železa :shock:

Zaj me pa zanima al se lahko še dalje vozim :?:, ali jo je treba zamenjat :?:, ale se da poravit :?:
Guma je pa letnik 02 in še ima 5 mm profila in na drugih mestih ni poškodovana.

še slika:
Slika

Fajs
Nov uporabnik

Kraj: Ribnica

Napisal/-a Fajs To jul 18, 2006 10:01 pm

hm..kaj pa vem.pomojm se da popraut sm se ti ne splača

Uporabniški avatar
ANJCI
TÜV ekspertinja

Re: Poškodovana pnevmatika

Napisal/-a ANJCI To jul 18, 2006 10:11 pm

mat3j je napisal/-a:
Zaj me pa zanima al se lahko še dalje vozim :?:, ali jo je treba zamenjat :?:, ale se da poravit :?:

Lahko se voziš ( vendar ne v nedogled) , poškodovani del se da se popraviti ....še najbolje pa storiš če si kupiš 2 novi pnevmatiki ter jih namestiš na zadnjo os ;)

Uporabniški avatar
zupi13
Mojster foruma

Kraj: CE

Napisal/-a zupi13 Sr jul 19, 2006 6:30 am

ZARADI SVOJE VARNOSTI ZAMENJAJ TAKOJ!!! :!:
Slika

Uporabniški avatar
marko01
Poznavalec foruma

Napisal/-a marko01 Sr jul 19, 2006 6:31 am

zupi13 je napisal/-a:ZARADI SVOJE VARNOSTI ZAMENJAJ TAKOJ!!! :!:

se strinjam :!:

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Sr jul 19, 2006 6:02 pm

Kakšne pnevmatike si pa imel?

helvis
Novinec

Napisal/-a helvis Sr jul 19, 2006 6:29 pm

zamenji drugo gumo,pa če ne zamenjaš pel čim bol počas da se ti guma ne segreje preveč

Uporabniški avatar
ANJCI
TÜV ekspertinja

Napisal/-a ANJCI Sr jul 19, 2006 6:44 pm

Pnevmatika je sestavljena iz
1. Karkase kateri je del strukture avtoplašča, na katerega so pritrjene stranske stene in tekalna plast; sestavljen je iz niti, področja noge in trakov ( Običajno gre za 2 ali 3 sloje jeklene žice, ki zagotavlja obrobno ojačitev karkase ).
2. Korda - Zasukano vlakno iz poliestra, rejona, najlona ali jekla, ki daje karkasi in trakovom avtoplašča večjo čvrstost.
3. Notranji vložek - Sloj gume na notranji strani avtoplašča brez zračnice; varuje pred izgubo zračnega tlaka pri normalni uporabi.
4. Profila ( oblikovanost, vzorec tekalne plasti) Rejon ali poliester, prekrit z gumo, namenjen zagotavljanju dimenzijske stabilnosti
5. Tekalna plast - Rejon ali poliester, prekrit z gumo, namenjen zagotavljanju dimenzijske stabilnosti.
Ostalo pa tako kot sem napisala zgoraj ....

Uporabniški avatar
mat3j
Novinec

Re: Poškodovana pnevmatika

Napisal/-a mat3j Sr jul 19, 2006 7:10 pm

ANJCI je napisal/-a:Lahko se voziš ( vendar ne v nedogled) , poškodovani del se da se popraviti ....še najbolje pa storiš če si kupiš 2 novi pnevmatiki ter jih namestiš na zadnjo os ;)

bo najbolše res menjat, samo ko še majo vse 5-6 mm pa mi gre malo na ... bom pa šo tui do kakega vulkanizera pa ga vprašo kok je kaj sploh cena za popravilo. Drugač pa hvala za informacije.

simply je napisal/-a:Kakšne pnevmatike si pa imel?

hmm Nokian nekaj, pa še jih mam :)

helvis je napisal/-a:zamenji drugo gumo,pa če ne zamenjaš pel čim bol počas da se ti guma ne segreje preveč

sej se ne vozim dosti pa tud divjam nena nekaj ... mam do faxa 5km, pa do šihta 8 :) , je pa finta da je lahko guma poškodovana že dalj časa pa sploh vedo nisem za to :)

ANJCI je napisal/-a: ... 2 ali 3 sloje jeklene žice ...

to sem mislo, ko sn napiso do železa :D

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Sr jul 19, 2006 8:39 pm

Bom še jaz pristavil piskerček kar v tole rubriko...
Zanima me, zakaj mi guma konstantno spušča, ko jo napumpam na cca.2 bar, imam po 3-4 dneh še samo 0,8 bara v pnevmatiki ? Se da to kako zrihtat al se bo treba odpravit po nove ?
Pa najverjetneje je začela spuščat, ko se nas je 5 pelal v avtu, pa je guma ribala po robu. :oops:
Hvala in LP!

Uporabniški avatar
ANJCI
TÜV ekspertinja

Napisal/-a ANJCI Sr jul 19, 2006 9:16 pm

Pri tubeles ( brez zračnice ) pnevmatikah je puščanje pritiska postopno . Da boš ugotovil kje pušča je najbolje, da kolo odvijačiš ter ga potopiš v vodo. Možni so vzroki kot povožen tujek ( žebelj, vijak, steklo ), zarjavel ali poškodovan rob platišča, TB ventil....
Vsekakor pa je najbolje da se odpelješ do najbljižjega vulkanizerja, da ti pnevmatiko in platišče strokovno pregleda ter uredi . ;)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov