Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
AM
Stalni uporabnik

Praske od nohtov

Napisal/-a AM Po avg 07, 2006 6:23 am

Včeri sem spravil z vapom dol nalepko SLO , pa sem dejansko razkril ko je prejšnji lastnik z nohti praskal dol prejšnjo nalepko. Mene pa zanima, ker nočem devat nazaj nalepke Slo, kako bi to popravu. Pač sijaj barve je dol z nohti popraskan.
Zanima me če bi polir pasta to lahko popravla, me pa zanima katera polir pasta je dobra za te stvari. Mam pa črne barve avto, če to kaj vpliva.

Vprašu bi še kako dol spravit nalepko, namreč na desni strani imam pa nalepko PORSCHE slovenija, ki je že kar zdelana, pa z vapom ne gre sploh. Mal sem probal z nohti, sem pazil ful ampak nič. Ne vem kaj naj. A bi mogoče z sušilcem za lase segrel pa poizkusil, samo da nebi barve oz lak poškodovalo. Kaj pravite ???

Uporabniški avatar
no_name
Novinec

Napisal/-a no_name Po avg 07, 2006 6:57 am

Kar lepo s fenom pogrej, ampak ne z navadnim. Probaj z industrijskim (ne vem kako se mu točno reče), mislim pa da piha zrak z okoli 500 stopinj.

Praske pa probaj spolirat z 3M pasto.

Uporabniški avatar
lexuss
Stalni uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a lexuss Po avg 07, 2006 8:13 am

hm ni z nohti poškodvou ampak s kšnim topim predmetom. po štacunah maš v tubah prodajajp tako snov k zadela manše praske in nato greš s polir pasto še čezinčez in se nč ne pozna. ampak če se ne spoznaš ti mogoče ne bo ratalo. rabš pa velik potrplenja ;)
golf 3 vr6

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ Po avg 07, 2006 10:18 am

jaz sem to tudi z sušilcem za lase zmehčal.pol sm si pa še pomagal z klingicami iz olfa noža- samo tukaj bodi previden ker hitro zraven še barvo "odrežeš"!!počasi pa bo
litr bencina, litr olja ;)

Uporabniški avatar
Blueboy_RM
Novinec

Kraj: Posavje

Napisal/-a Blueboy_RM Po avg 07, 2006 10:29 am

Vzam navadn fen za lase pa jo zmehčaj in potegn dol, gre 100%. Potem sšisti lepilo z čistilnim bencinom, potem se še spolira prek in to bi blo to.
RM

Uporabniški avatar
AM
Stalni uporabnik

Napisal/-a AM Po avg 07, 2006 11:41 am

lexuss je napisal/-a:hm ni z nohti poškodvou ampak s kšnim topim predmetom. po štacunah maš v tubah prodajajp tako snov k zadela manše praske in nato greš s polir pasto še čezinčez in se nč ne pozna. ampak če se ne spoznaš ti mogoče ne bo ratalo. rabš pa velik potrplenja ;)

Tuki gre samo za sijaj. Pač vidi se kako je sijaj dol spraskan z nekimi nohti al čem podobnim. Drugače barva je črna samo sijaja ni tam, kjer je praskal . Pač tak se vidi točno okol kak je nalepko dol dobival. Pol je pa kr drugo slo nalepko gor čez prlimal. Pomoje bi moralo it dol z kako polir pasto. Kake firme polir paste uporabljate in ste zadovoljni z njimi ????

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Po avg 07, 2006 12:46 pm

Za fleke na laku je tudi zelo dober navaden kaolodont.

Uporabniški avatar
AM
Stalni uporabnik

Napisal/-a AM Po avg 07, 2006 12:48 pm

joztom je napisal/-a:Za fleke na laku je tudi zelo dober navaden kaolodont.

Ne me zezat. A si ziher ?

Uporabniški avatar
no_name
Novinec

Napisal/-a no_name Po avg 07, 2006 12:52 pm

AM je napisal/-a:
joztom je napisal/-a:Za fleke na laku je tudi zelo dober navaden kaolodont.

Ne me zezat. A si ziher ?

Ne nasedaj na takšne oslarije, sploh pa pri črni barvi ne. Kupi si 3M polirno pasto, spoliraj, pa bo problem rešen.

Uporabniški avatar
AM
Stalni uporabnik

Napisal/-a AM Po avg 07, 2006 5:54 pm

Kje prodajajo 3M polir paste ???

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Po avg 07, 2006 6:03 pm

...lahko si pa nabavis
sonax extreme polish
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Po avg 07, 2006 8:22 pm

Polirno sredstvo za odpravljanje matiranih površin se imenuje tudi Sonax Lack Reiniger, rdeča flaša, Bauhaus ene jurja košta. Zelo dobro polira tudi kalodont, ki je enako kot polirno sredstvo fino mleti kaolin, le z vodo je razredčen, velja za manjše površine. Poskusiš lahko znotraj haube ali kje drugje, če ne verjameš. S kalodontom se zelo lepo spolira tudi šipa od ure ali mobiteljna. Kaj se ne polira? Metalik lakov, ker prideš do baze, ki je mat in potem si zajebal. Takrat pomaga samo prelakirati poškodbo z prozornim Überlackom, če je baza še zdrava. Problem tega prozornega svetlečega laka je, da je dvokomponenten in ga ni možno kupiti manj kot pol litra ali postopno porabiti. Včasih se dobi tudi kot korekturno sredstvo prozorni lak v flaški (Bauhaus-1Ksit). Ena boljših mešalnic laka v LJ je na Zaloški Blik d.o.o. (MaxMeyer laki), kjer ti tudi svetujejo in namešajo tvoj ton. Tam se dobi jo tudi profesionalna polirna sredstva raznih stopenj grobosti, nesilikonska (brez vosk), zato je torej kalodont isto, samo malo finejši je.

Uporabniški avatar
Clio_16V
Novinec

Kraj: No Adress

Napisal/-a Clio_16V Po avg 07, 2006 8:28 pm

@joztom kaj pol naj se metalik lakov sploh ne bi poliralo al sm te js narobe zastopu?

Sam sem namrec glih pred nakupom paste za polirat, seveda cim bolj fine pa pocakat na pravo vreme pa se spravit k delu. Ima sonax kaksno cimbolj fino pasto, ker ene sem nasel ampak so za mocno obledele lake...

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Po avg 07, 2006 9:50 pm

Metalik lak je že nešteto ljudi pokvarilo z nepoznavanjem. Omenjeni Sonax LackReiniger naneseš na opran avto, ki je še moker od spiranja. Z vlažno krpo ga s krožnimi gibi in z občutkom umiješ in ne pretiravaš s trenjem. Ko se posuši v meglo, le-to odstraniš s čisto krpo. Avto še ni zaščiten. Namažeš ga z voskom, ki ima najmanj dodanih abrazivov, primer je SealIt neabrazivni polimer:
http://www.automagic.biz/waxes.htm
Ko se posuši, ga samo zglancaš s čisto krpo in avto je zaščiten. Večina sodobnih sredstev obenem vsebuje kredo (abraziv, kalodont) in vosek skupaj, torej vsakič snameš sloj laka. Da ne govorim o strojnem poliranju, veliko robov ali mest, kjer se je stroj ustavil, je bilo poškodovanih, predrgnjenih. Se pa o poliranju da napisati milijon stališč in izkušenj, jaz pišem o svojih, zato se morebitni nadaljnji zajedljivi polemiki odpovedujem.

Primoz_86
Stalni uporabnik

Napisal/-a Primoz_86 Če sep 14, 2006 4:27 pm

Pred enim mesecem sem na roke spoliral svoj 14 let star avto, ki je navadne bele barve in je bil že zelo meglene barve, povsem brez sijaja. Polir pasta je bila bolj slabe kvalitete, neke noname znamke, čeprav je stala 1500sit. Avto se zdaj sicer bolj sveti, še vedno pa je nekoliko meglen in po novem še lisast. Ker mi je po poliranju celega avta ostalo še nekaj paste, sem en manjši del še 3x spoliral in prišel do pravega rezultata. Avto pa drugače nima prask, le barva nima več pravega leska.

Naj nabavim omenjeni Sonax Lack Reiniger ali kakšno drugo polir pasto. Kakšna naj bo? Groba ali fina?

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Če sep 14, 2006 5:36 pm

LackReiniger imajo v Bauhausu, ostala profesionalna polirna sredstva različnih stopenj abrazivnosti pa v Blik d.o.o. na Zaloški v Ljubljani. (Fuji No Moto - Fužine)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot], zundapp in 6 gostov