Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
ThugBoy
Stalni uporabnik

Kraj: Morje

dihtunga na glavi¸

Napisal/-a ThugBoy Pe okt 13, 2006 10:14 am

menat moram dihtungo na glavi motorja.gre se za tipota l.91 1.6
pa me zanima kolko racuna kaki mojster za delo?
kolko je tu dela?
vete priblizne cene?

LP
ThugBoy
Even When They Kill Me They Can't Never Take A Game From Young G

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Pe okt 13, 2006 12:54 pm

Dihtunga je okol 7000 sit, samo če že menjaš dihtungo naredi še orenk servis - jermen, napenjalec, vodna pumpa, olja filtri in svečke.
Za dele boš dal okol 50.000 sit, potem pa pri kakem fušarju še 50.000 za delo.

Tko da za vse skupaj boš dal okol 100.000 sit. Če rabiš v redu mehanika ti pa tut to lahko zrihtam, če pa hočeš sam šraufat, pa lahko mal prišparaš - potem pa navodila za tvoj avto sprintat iz neta in orodje v roko pa šraufat.

Jst sm lih predvčerajšnjim sam zamenjal sklopko na avtu, pa imam mašino postavljeno vzdolžno in je morala cela ven iz avta, da sem lahko sploh do sklopke prišel.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček Pe okt 13, 2006 1:32 pm

@nebivedu: 100 t sit za veliki servis je absolutno preveč kvečjem cca max.50 k sit. To bi te koštalo za en veliki servis. Tesnilo računaj cca 10 t sit. Veliki servis ne vem če se ti splača delat. Kdaj je bil menjan pogonski jermen, Kdaj so bile svečke menjane. Vodna pumpa se menja takrat ko pušča prej se sploh ni treba pipat vsaj taka situacija je bila pri mojem golfu tako je djal prodajalec.
lp
Osu gre samo enkrat na led.lp

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Pe okt 13, 2006 1:49 pm

sonček je napisal/-a:@nebivedu: 100 t sit za veliki servis je absolutno preveč kvečjem cca max.50 k sit. To bi te koštalo za en veliki servis. Tesnilo računaj cca 10 t sit. Veliki servis ne vem če se ti splača delat. Kdaj je bil menjan pogonski jermen, Kdaj so bile svečke menjane. Vodna pumpa se menja takrat ko pušča prej se sploh ni treba pipat vsaj taka situacija je bila pri mojem golfu tako je djal prodajalec.
lp

Sonček, če delaš servise na avtomobilu jih delaj orenk, da ne boš potem 2x za delo plačeval!!! Ko mehanik razstavi mašino mora tut jermene dol vzet in če jih medtem zamneja mu to ne vzame dost časa, če pa zraven še vodno pumpo menja pa tut ne vzame več kot pol ure časa. Če pa to dela ločeno, pa pride 2x delo za plačat.

Dihtunga je 6.800 sit
vodna pumpa je 10.000 sit
jermen je 5000 sit
napenjalec je 7500 sit
olje je 5400 sit shell helih 10W40 5 litrov
svečke so 3200 sit
filter oljni 1000 sit
filter zračni 2000 sit
tole je 40.000 sit, pa še kaka drobnarija se najde za zamenjat, ko se mašina ven vzame - recimo kak nosilec, ki je že zanič, pa pride 50.000 sit. Delo za vse to zamenjat je tut tm okol 50.000 sit, tko da je 100k sit kr neka normalna cena.

Uporabniški avatar
soso
Uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a soso Pe okt 13, 2006 3:38 pm

ThugBoy imas PM. LP
AH NI NAM LAHKO!

Uporabniški avatar
ThugBoy
Stalni uporabnik

Napisal/-a ThugBoy Pe okt 13, 2006 4:15 pm

dihtunga je 5,5k
drugo je povečini menjano, samo to moram zamenjat. niti se mi ne splaca druga, za dihtungo pa je res že panika...olje kr teče iz mašine.. :/
vlkega servisa ne mislim delat ker je avto vredn komaj 100k tak da nima nobenga smisla

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Napisal/-a sonček Pe okt 13, 2006 4:59 pm

nebivedu je napisal/-a:
sonček je napisal/-a:@nebivedu: 100 t sit za veliki servis je absolutno preveč kvečjem cca max.50 k sit. To bi te koštalo za en veliki servis. Tesnilo računaj cca 10 t sit. Veliki servis ne vem če se ti splača delat. Kdaj je bil menjan pogonski jermen, Kdaj so bile svečke menjane. Vodna pumpa se menja takrat ko pušča prej se sploh ni treba pipat vsaj taka situacija je bila pri mojem golfu tako je djal prodajalec.
lp

Sonček, če delaš servise na avtomobilu jih delaj orenk, da ne boš potem 2x za delo plačeval!!! Ko mehanik razstavi mašino mora tut jermene dol vzet in če jih medtem zamneja mu to ne vzame dost časa, če pa zraven še vodno pumpo menja pa tut ne vzame več kot pol ure časa. Če pa to dela ločeno, pa pride 2x delo za plačat.

Dihtunga je 6.800 sit
vodna pumpa je 10.000 sit
jermen je 5000 sit
napenjalec je 7500 sit
olje je 5400 sit shell helih 10W40 5 litrov
svečke so 3200 sit
filter oljni 1000 sit
filter zračni 2000 sit
tole je 40.000 sit, pa še kaka drobnarija se najde za zamenjat, ko se mašina ven vzame - recimo kak nosilec, ki je že zanič, pa pride 50.000 sit. Delo za vse to zamenjat je tut tm okol 50.000 sit, tko da je 100k sit kr neka normalna cena.

Nebivedu ne pretiravat avtor te teme je napisal da je bilo po večini že menjano. Fiat tipo he da bi dajal za raznorazna popravila 100 k in več raje vzamem še dva za 100 k.
Pa sej veš da je to staro in da se ne splača kaj dost vlagat takorekoč mečeš stran denar in to 100 jurjev ponavad zamenjaš pogonski jermen pa šponar sam če je zanič...pa je toto če maš pa denar pa lahko kr mečeš gnar stran. Kot veš mam golfa in menjam le nujne stvari, po drugi strani bi sam metal gor gnar pa od tega nč mel.

lp

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Pe okt 13, 2006 6:00 pm

Zarad takih, ki samo tisto, kar je res nujno, menjate na avtih so ljudje na cestah ogroženi al pa čakajo v kolonah, ker avto ostane na cesti. Menjaj tok, da boš vedu, da je avto dober tut za več kot 1000km naenkrat odvozit, ne da moraš vmes klicat serviserja al pa tuki na forumu pisat, zakaj je avto crknu. Tut tehnični pregled ni samo zato, da se avto registrira, ampak zato da veš, da ne boš nikogar ogrožal na cestah z zmahanim avtom.
Poleg tega če menjaš samo eno dihtungo lahko prideš z 22 jurji čez. Kolega jo zamenja v njegovi mehanični delavnici za 15000 sit + cena dihtunge, ki je 6.800 sit. Tut jst za ta denar šraufam v svoji garaži, samo čez 2 meseca, ko bo pa še jermen šu, bo pa treba še enkrat najmanj 50.000 sit za plačat zarad generalke in še vsi deli + dihtunga.

Večini v tej banana republiki je težko dat 3000 sit za en po*ukan termostat, ko gre pa mašina zarad njega u ku*ac, pa jokajo kok morjo za servis plačat. Sam ga zamenjam pred vsako zimo, ker mi 3300 sit ni nevem kak strošek, mi pa zato bencinar dela že 300.000km, pa ni nekih sledi o tem, da bo crknu avto.

Dejte se navadit, da je avto prevozno sredstvo, ki povzroči največ nesreč in da naj bo avto karseda izpraven.

Uporabniški avatar
CockroaC
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a CockroaC Pe okt 13, 2006 6:48 pm

jermene itak ne smes 2x spanat .. tak da se to mora menjat, ce se pol pumpo polek ruknes pa tui ni greh pa mas pol vsaj mir.
Slika

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Pe okt 13, 2006 7:19 pm

jermen lahko komot 2X šponaš sam moraš met mal občutka je pa fino ga zamenjat pa pri tipotu ni treba vodne pumpe menjat ker je posebej gnana z svojim jermenom ,mene je prišlo tako popravilo 45 jurjev samo sem sam delal v ceno je pa všteta tudi druga glava(rabljena) ker je bla moja počena cene so ble pa:
glava 15 jurjev
komplet zgornjih tesnil z tefloni in tesnilom glave 10 jurjev
brušenje glave ,sedežev in menjava teflonov 9 jurjev
šponar in jermeni okol 10 jurjev
jermena za klimo nisem menjal ker je bil menjan ne dolgo pred tem in servisa tud nisem delal ker je bil narejen 2000 km pred tem

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Pe okt 13, 2006 7:21 pm

a ja a pa si ti siguren da ti pušča tesnilo glave ,da ti ne pušča slučajno tesnilo med glavo in odmično gredjo oz. samo tesnilo pokrova ventilov kar je pri tipotu pogost pojav

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Napisal/-a sonček Pe okt 13, 2006 11:13 pm

nebivedu je napisal/-a:Zarad takih, ki samo tisto, kar je res nujno, menjate na avtih so ljudje na cestah ogroženi al pa čakajo v kolonah, ker avto ostane na cesti. Menjaj tok, da boš vedu, da je avto dober tut za več kot 1000km naenkrat odvozit, ne da moraš vmes klicat serviserja al pa tuki na forumu pisat, zakaj je avto crknu. Tut tehnični pregled ni samo zato, da se avto registrira, ampak zato da veš, da ne boš nikogar ogrožal na cestah z zmahanim avtom.
Poleg tega če menjaš samo eno dihtungo lahko prideš z 22 jurji čez. Kolega jo zamenja v njegovi mehanični delavnici za 15000 sit + cena dihtunge, ki je 6.800 sit. Tut jst za ta denar šraufam v svoji garaži, samo čez 2 meseca, ko bo pa še jermen šu, bo pa treba še enkrat najmanj 50.000 sit za plačat zarad generalke in še vsi deli + dihtunga.

Večini v tej banana republiki je težko dat 3000 sit za en po*ukan termostat, ko gre pa mašina zarad njega u ku*ac, pa jokajo kok morjo za servis plačat. Sam ga zamenjam pred vsako zimo, ker mi 3300 sit ni nevem kak strošek, mi pa zato bencinar dela že 300.000km, pa ni nekih sledi o tem, da bo crknu avto.

Dejte se navadit, da je avto prevozno sredstvo, ki povzroči največ nesreč in da naj bo avto karseda izpraven.

P.S. :oops: Nebivedu da ne bova preveč zabredla vem sam da se vedno menja vse kar je pač dobro tako za avto kot za vožnjo v brezhibnem avtu. Kot veš imam golfa sam nujno vsako nedeljo pregledam dele po potrebi dolijem tekočine,spucam avto(not.),operem..........ponavad jest menjam dele posamezne takrat ko so zanič recimo pred nekaj dnevi mi je začel tulit ležaj danes/jutri bo že menjan ne bom si delal po nepotrebnem stroške pa metal denar stran pa menjal kar vse ležaje prav tako mi je počla manšeta pri zglobu pa bom menjal samo eno,ker so ostale še dobre. Tuakj bi potem lahko vse živo menjal nazadnje pa bi zmetal dnarja stran ko nč.

lp

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Pe okt 13, 2006 11:24 pm

sonček je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:Zarad takih, ki samo tisto, kar je res nujno, menjate na avtih so ljudje na cestah ogroženi al pa čakajo v kolonah, ker avto ostane na cesti. Menjaj tok, da boš vedu, da je avto dober tut za več kot 1000km naenkrat odvozit, ne da moraš vmes klicat serviserja al pa tuki na forumu pisat, zakaj je avto crknu. Tut tehnični pregled ni samo zato, da se avto registrira, ampak zato da veš, da ne boš nikogar ogrožal na cestah z zmahanim avtom.

P.S. :oops: Nebivedu da ne bova preveč zabredla vem sam da se vedno menja vse kar je pač dobro tako za avto kot za vožnjo v brezhibnem avtu. Kot veš imam golfa sam nujno vsako nedeljo pregledam dele po potrebi dolijem tekočine,spucam avto(not.),operem..........ponavad jest menjam dele posamezne takrat ko so zanič recimo pred nekaj dnevi mi je začel tulit ležaj danes/jutri bo že menjan ne bom si delal po nepotrebnem stroške pa metal denar stran pa menjal kar vse ležaje prav tako mi je počla manšeta pri zglobu pa bom menjal samo eno,ker so ostale še dobre. Tuakj bi potem lahko vse živo menjal nazadnje pa bi zmetal dnarja stran ko nč.

lp

Opisuješ kaj boš naredil. Če ti je šla manšeta, jo pač zamenjaš, to je jasno, vendar tukaj ne govorimo za drobnarije ala manšeta, ki te pride za golfa v štacuni 800 sit z ddv-jem. Tukaj govorimo o mašini in če se kej spoznaš na mašine, veš, da če pušča mašina olje, in da če to olje pride v stik z jermenom, da se lahko hitro pojavijo orenk problemi(olje dela čudeže z jermeni in gumijastimi cevmi). Na srečo nekaterih jermen samo preskoči za kak zob, na nesrečo drugih pa za več zob, ali pa celo poči - in takrat imaš pa orenk probleme.

Vem drago se zdi nekomu dat 100.000 sit zato, da bo imel avto poštiman, če pa je druga mašina za avto samo 50.000 sit, vendar osebno raje dam 100k, pa vem da bom imel avto vsaj še par let brez problemov z mašino na cesti.

Uporabniški avatar
OG_Blaz
Novinec

Kraj: Ok.Domžal

Napisal/-a OG_Blaz So okt 14, 2006 1:38 am

Jaz sem danes menjal punci na unotu dihtongo na glavi pa pol spotoma se na pokrovu ventilov, dela je blo kar nekaj pa slo je pocaaas ker sem prvic to delal pa je zdej postiman stroski so bli pa 3k brez da bi menjal kar koli drugega ker je jermen in vodna pumpa menjana nedolgo nazaj. Priporocam ti ce znas vsaj malo sravfat da se tega sam lotis ;) ni nobenga problema sam prej ti naj da kaksen mehanik napotke kako pa kaj.
Lp
Neki je, dobr je, nč ni!!1

bruki
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a bruki So okt 14, 2006 6:51 am

Mislim.......vsak ki se vsaj malo spozna ve da je potrebno pri snetju glave tudi
jo poravnati.
Seveda je potrebno tudi zamenjati vse tekočine,kot so olje in hladilna tekočina.
Normalno da se zamenja tudi vsaj jermen,pod pogojem da so bile ostale stvari
pred kratkim zamenjane.
Vidim da je tukaj veliko genijev,ki menjajo samo tesnilo da bi privarčevali.
Nato pa čez kratek čas ponovijo vajo,saj opazijo da ni nič boljše,da se napaka ponovno pojavlja.

Sprašujem se ?????
Če si pri sebi zamenjajo samo spodnjice,brez da bi se umili,primerjava se mi zdi podobna.

Glede tega da vsak ne more biti mehanik ne bom komentiral.
Rekel bom le,da vsak vse ne more narediti,ker ne zna.

Uporabniški avatar
sharp
Nov uporabnik

Napisal/-a sharp So okt 14, 2006 8:11 am

Ne vem od kje vam neki fušarji,ki računajo 50k sit za menjavo dihtunge,jermena in ostalih malenkosti.Meni je pred kratkim spustila dihtunga na glavi Rover 214 1.4 16v in mi je mehanik za menjavo in še nekaj drugih malenkosti računal 12k sit.

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Dariooo So okt 14, 2006 8:49 am

sharp je napisal/-a:Ne vem od kje vam neki fušarji,ki računajo 50k sit za menjavo dihtunge,jermena in ostalih malenkosti.Meni je pred kratkim spustila dihtunga na glavi Rover 214 1.4 16v in mi je mehanik za menjavo in še nekaj drugih malenkosti računal 12k sit.

kaj za menjat tesnilo glave in ves materjal si dal 12k???......to je pa nek fusar, ki dvomim da ti je sploh kaj zamenjal za tolko kesa, glede na to da treba glavo brusit, vse razstavit in je kr precej dela...a da o materjalu ne govorimo.......
12k js niti olja ne zamenjam v avtu ;)

LP ;)
Slika

Uporabniški avatar
sharp
Nov uporabnik

Napisal/-a sharp So okt 14, 2006 9:21 am

Delo me je prišlo toliko,zamenjal je tesnilo glave 12k sit,tesnilo kolektorja,olje,oljni filter,
ravnanje glave(za malenkost,ker ni bila kriva)+nekaj malenkosti skupaj z delom okoli 38k sit.Ne ni neki kvazi fušar ampak dober mehanik,ki vsak dan prešravfa kar nekaj avtov različnih znamk.

Uporabniški avatar
ThugBoy
Stalni uporabnik

Napisal/-a ThugBoy So okt 14, 2006 11:18 am

ne se kregat no :P :D
to temo lahko tudi zbrišete zaj če čete...
vceraj mel prometno, tak da nebo nic z menjavo dihtunge, najbrž bo tipo šel kr po delih...

LP

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Napisal/-a sonček So okt 14, 2006 12:28 pm

ThugBoy je napisal/-a:ne se kregat no :P :D
to temo lahko tudi zbrišete zaj če čete...
vceraj mel prometno, tak da nebo nic z menjavo dihtunge, najbrž bo tipo šel kr po delih...

LP

No vidiš vrjetno ti ni kej dost žal (kaj pa e bi novga)da si ga razbil zdej lahko greš druzga iskat za 100 jurjev pa premenaš dele pa se furaš.

lp
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 27 gostov