Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

lasnosti olja za menjalnik

Napisal/-a Dariooo Ne nov 19, 2006 8:55 pm

zdravo
doma imam 2x po liter olja naslednjih oznak od omw-ja:
UNIGEAR S fully sinthetic hear oil 75W-90
in
UNIGEAR synthetic gear oil 80W-90

in zdaj me zanima kaka je razlika in ce ju lahko zmesam skupaj? aja za unega prvega pise da je primeren za zelo teske pogoje delovanja, spodnji je pac samo za menjalnike, torej predvidevam da je fully sinthetic bolse? kaj se mi bolj splaca dat v menjalnik, ki bo prenasal 160 poskocnih konjev? ;)
LP
Slika

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Re: lasnosti olja za menjalnik

Napisal/-a Nejko87 Ne nov 19, 2006 9:50 pm

Dariooo je napisal/-a:kaj se mi bolj splaca dat v menjalnik, ki bo prenasal 160 poskocnih konjev?
LP

predvidevam da ni ravno yugo... tko da riskiraj tistih par tisoč tolarčkov pa skoči po novo olje takih oznak kot so predpisane...
ne pa eno različno staro omw sranje noter ulivat...

vsaj to bi js naredu ;)
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ Ne nov 19, 2006 11:06 pm

Jaz ti isto svetujem,da reskiraj denar pa kupi nekaj kvalitetnega. 8)
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

Uporabniški avatar
imilet1
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a imilet1 Po nov 20, 2006 10:54 am

al pa če daš ATF olje za avtomatske menjalnike notr. bo isto ok

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Po nov 20, 2006 11:05 am

Menjalniki imajo običajno 75W80 olje. Za zahtevnejše pogoje je zapovedano 75W90 sintetika. Tisto, kar si ti napisal, si se verjetno zmotil (80W90). 75W90 imaš olja premalo, ker ga rabiš 1-2 litra več, kot je kapaciteta, ker ga toliko v pumpah ostane (odvisno od avta). Vsaj pri meni je tako, ker je izjemno nemogoč dostop do menjalnika MT5L PSA (140kW motor), olje je 75W90, kapaciteta 2l, rabim ene 4l, npr menjava sklopke ali manšete ali srednjega ležaja polosi. TAF je pa Castrol sintetika, nekdaj sem jo v Renault točil, ni slabo, le pri Elfu je bilo mehkejše prestavljanje, ne bi vedel zakaj. O ATF v navadnem menjalniku, saj tega misliš, pa ne bi verjel, že zaradi tesnil, ali pa je to drugače, to strokovnjaki najbolj vedo, tukaj ni heca.

Uporabniški avatar
imilet1
Uporabnik

Napisal/-a imilet1 Po nov 20, 2006 11:55 am

ja ubistvu se na bmw forumu veliko govori da je najbolj dat ATF olje za avtomatske menjalnike pa se pozimi se ful mehko menja ze v same startu.

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mad Po nov 20, 2006 12:08 pm

...Castrol SAF XJ 75W140 sem dajal sam v menjalnike, ker naj bi preneslo vse vrste obremenitev in zmanjšalo trenje ter povečalo izkoristek menjalnika - olje spreminja med delovanjem karakteristiko glede na temperaturne obremenitve - hidrodinamične lastnosti ... daje se ga po navodilih proizvajalca v diferencial BMW M3 ... Za to olje mi je rekel Darko Peljhan ... verjetno ima od kje pobrati izkušnje in po meritvah je dal ven menjalnik podatek 5 km manj izgub oziroma toliko večja moč na kolesih ... ;) L.p. Mad
kinkyllama & Yoni fun club ...

bruki
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a bruki Po nov 20, 2006 2:25 pm

Nekateri avtomobili imajo predpisano tudi uporabo olja za avtomatske menjalnike
v navadnem menjalniku.(nekateri fordi,vw sharan itd.)
Najboljše da pogledaš kaj proizvajalec priporoča in temu primerno olje
tudi naliješ.

Uporabniški avatar
Pudgar Uroš
Novinec

Napisal/-a Pudgar Uroš Po nov 20, 2006 2:46 pm

Odvisno od avta! Jaz ti priporočam, da kupiš tisto olje, ki ga je prepisala znamka tvojega avta. Pri nekaterih avtomatskih menjalnikih največji procent okvar predstavlja ravno uporaba napačnih olj. Razmisli malo.

PS: Pri avtomatiku olje ne služi samo podmazovanju! Pravzapram ta tekočina vodi celotni sistem prestavljanja skozi posebne kanale in ventile.

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mad Po nov 20, 2006 11:59 pm

Pudgar Uroš je napisal/-a:Odvisno od avta! Jaz ti priporočam, da kupiš tisto olje, ki ga je prepisala znamka tvojega avta. Pri nekaterih avtomatskih menjalnikih največji procent okvar predstavlja ravno uporaba napačnih olj. Razmisli malo.

PS: Pri avtomatiku olje ne služi samo podmazovanju! Pravzapram ta tekočina vodi celotni sistem prestavljanja skozi posebne kanale in ventile.
... kakšen avtomatski menjalnik ? ... vprašal je kakšnega dat notri v ročni menjalnik, ki je verjetno namenjen za Peugeot 205 GTi z mašino 1.9 Mi 16 ... ali imaš tisto 2.0 T 16 Darioo ? verjetno ne ;) pol bi napisal 204 ;) L.p. Mad

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ To nov 21, 2006 1:01 am

Ja pa je eden napisal da isto kot v avtomatika, pa ti je Uroš odgovoril kako vlogo ma olje v automatiki. ;) Fajn je cele poste čitat :twisted: :lol:
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mad To nov 21, 2006 1:18 am

Lumpy_ je napisal/-a:Ja pa je eden napisal da isto kot v avtomatika, pa ti je Uroš odgovoril kako vlogo ma olje v automatiki. ;) Fajn je cele poste čitat :twisted: :lol:
... in kaj naj bi meni odgovoril ? daj razloži mi, ker sem izgleda butec kaj si hotel ti povedat ... kaj je on rekel sem razumel - meni ni nič odgovoril ...

ninos
Nov uporabnik

Kraj: Ptuj

Napisal/-a ninos To nov 21, 2006 8:56 pm

Na koliko km oziroma na kakšne časovne intervale pa se bi naj olje v menjalniku menjavalo? Imam 10 let star avto z 80.000 km in olje še ni bilo menjano......ali bi moral menjati olje? V knjigi piše, da kao ni potrebno....na servisu pa mi ga tudi še niso menjali.

Torej...kaj priporočate...menjati ali ne menjati?

Hvala!
Lep pozdrav!

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mad To nov 21, 2006 10:52 pm

ninos je napisal/-a:Na koliko km oziroma na kakšne časovne intervale pa se bi naj olje v menjalniku menjavalo? Imam 10 let star avto z 80.000 km in olje še ni bilo menjano......ali bi moral menjati olje? V knjigi piše, da kao ni potrebno....na servisu pa mi ga tudi še niso menjali.

Torej...kaj priporočate...menjati ali ne menjati?

Hvala!
opel nima vijaka za ispust olja vsaj Vektra ga ni imela ;) je pa notri olje z dolgo življensko dobo vseeno slej kot prej kje začne nekaj puščat pa ko razdreš pač zamenjaš ... ti poglej navodila proizvajalca tam ti piše vse ... škodilo ne bi če bi pomagalo pa ti ne vem odgovoriti ... sam dajem povsod dodatke - razne aditive - tako se zaščitim pa tudi lepše teče in pretika in manj porabi ;) npr. Sintoflon , Megalon, Ceramic Power Liquid , STP , Winns , Gunk ... L.p. Mad

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo Sr nov 22, 2006 9:59 pm

Mad je napisal/-a:
Pudgar Uroš je napisal/-a:Odvisno od avta! Jaz ti priporočam, da kupiš tisto olje, ki ga je prepisala znamka tvojega avta. Pri nekaterih avtomatskih menjalnikih največji procent okvar predstavlja ravno uporaba napačnih olj. Razmisli malo.

... kakšen avtomatski menjalnik ? ... vprašal je kakšnega dat notri v ročni menjalnik, ki je verjetno namenjen za Peugeot 205 GTi z mašino 1.9 Mi 16 ... ali imaš tisto 2.0 T 16 Darioo ? verjetno ne ;) pol bi napisal 204 ;) L.p. Mad

ja ja tocno tko imam 205mi16 motor not in je 5 stopenski rocni menjalnik+ vzvratna tako da ne vem od kje vam tu govora o avtomatskem menjalniku.
glede predpisanega olja ne vem, ker je avto star in ne vem kiro je predpisano ampak glede na to da je isti menjalnik za 205-ko 1.6, 1.9, 309mi16 ter za 405-ko in se za kakega peugeoja nebi smel bit tak problem olje :)
mad T16 pa lahko sanjam.....only ce dobim sedmico na lotu...hee ;)
aja....kaj pa olje v motor? da dam sinteticnega, glede na to da je ta motor kr obcutljv na mazanje al da da navadnega? kaj meniste?

Lp pa hvala vsem za pomoc ;)
Slika

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mad Sr nov 22, 2006 10:48 pm

... daj sintetiko . Meni je všeč Shell Helix Ultra 5W40 in z njim imam dobre rezultate ... preberi si na : http://www.shell-lubricants.com/product ... 0ULTRA.PDF

Uporabniški avatar
Pudgar Uroš
Novinec

Napisal/-a Pudgar Uroš Po nov 27, 2006 3:22 pm

Prehitro sem prebral in pa glede na to, da pri ročnem menjalniku načeloma ni potrebno menjati olja sem sklepal da govoriš o avtomatskem. Na olja ročnih menjalnikov se ne spoznam.

Lp.

Uporabniški avatar
imilet1
Uporabnik

Napisal/-a imilet1 Po nov 27, 2006 3:50 pm

ti dj unga k pise na avtodati pa bo uredu

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mad Po nov 27, 2006 3:51 pm

Pudgar Uroš je napisal/-a:Prehitro sem prebral in pa glede na to, da pri ročnem menjalniku načeloma ni potrebno menjati olja sem sklepal da govoriš o avtomatskem. Na olja ročnih menjalnikov se ne spoznam.

Lp.
...dobro, da si dal informacijo naprej sigurno je komu koristila ... L.p. Mad
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gostov