Nasveti in napotki ter povpraševanja...

ninos
Nov uporabnik

Kraj: Ptuj

Ali je potrebno menjati olje v klasičnem ročnem menjalniku?

Napisal/-a ninos Po nov 27, 2006 3:48 pm

Na koliko km oziroma na kakšne časovne intervale bi se naj menjavalo olje v menjalniku? Imam 10 let star avto z 80.000 km in olje še ni bilo menjano......ali bi moral menjati olje? V knjigi piše, da kao ni potrebno....na servisu pa še mi ga tudi niso menjali (sicer ga več ne bom vozil na pooblaščen servis).

Torej...kaj priporočate...menjati ali ne menjati? :)

Hvala!
Lep pozdrav!

Uporabniški avatar
FRANCIVW
Stalni uporabnik

Kraj: KAMNIK

Napisal/-a FRANCIVW Po nov 27, 2006 4:00 pm

Menjaj ;)
Slika

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus Po nov 27, 2006 4:28 pm

Pravijo da se (pri večini avtov) olja ne menja (kao za življenjsko dobo avta). Glede opilkov je tako da je na čepu magnet ki jih povleče nase, da ne meljejo dalje po menjalniku.

Samo če imaš rad svoj avto, boš enkrat zamenjal...80k km je malo, samo starost je že kar velika. Jaz sem menjal pri 165k in se je kar malo poznalo na mehkoti menjanja.

Moraš pa bit previden glede tipa olja (znano je to predvsem za renaulte)- dogajalo se je namreč, da je bilo vse isto (iste številke olja) samo druga firma, pa je bil menjalnik nenormalno trd. Pri celi seriji cliotov so tako že kar pri novih [baje] morali menjati olje.

Uporabniški avatar
peroa
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a peroa Po nov 27, 2006 4:39 pm

Jest sem menjal zaradi preprostega razloga, ko je bilo mrzlo sem le težko prestavljal v drugo.
Pa so mi to vsi odsvetovali, od znancev do mehanikov, češ, zakaj pa bi, sej ko se ogreje lahko normalno šaltaš; ni treba; dej,dej zakaj pa, sej olje zdrži...

No, potem sem le zamenjal in razlika je očitna, tko da ne vem zakaj ne bi menjal olje na tako starem avtu ali pa tudi na mlajšem.
Povsod drugje ga pa lahko?
Motor, bremze, servo...
Zakaj pa tuki ne? Še na traktorju ga menjamo vsake par let, pa ne bi potem avtu privoščil in riskiral tistih 5-6k?

Ne razumem...

Maxx
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Maxx Po nov 27, 2006 4:50 pm

Pri starem avtu se ti splača,če ne drugega daj 80w noter in bo mehkoba šaltanja dokaj boljša.

user562
Novinec

Kraj: jesenice

Napisal/-a user562 Po nov 27, 2006 5:56 pm

Zamenjaj saj te ne bo drago kostalo,men je tipo tako skrtal ko da nisem kuplnge uporabljal,pa mi je reku mehanik naj prvo olje menjam poj pa naprej.Not je bil tako posmojeno olje bolj saje ko olje.Sesdaj je kull,popravljeno za 3000sit,2l olja

user562
Novinec

Kraj: jesenice

Napisal/-a user562 Po nov 27, 2006 5:56 pm

Zamenjaj saj te ne bo drago kostalo,men je tipo tako skrtal ko da nisem kuplnge uporabljal,pa mi je reku mehanik naj prvo olje menjam poj pa naprej.Not je bil tako posmojeno olje bolj saje ko olje.Sedaj je kull,popravljeno za 3000sit,2l olja
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov