Perica je napisal/-a:Zivjo!
Imam problem, ceprav nisem ravno 100% ...
Stvar je sledeca: v avtu imam zaslon, na katerem se mi ob vsakem vzigu motorja prikazejo "krogci" ki prikazujejo nivo olja! Teh krogcov je 6, in ce olja zmanjkuje, zacnejo eden za drugim izginjati tudi krogci.
No, danes zjutraj sem se vsedel v avto in manjkala sta mi 2 krogca .... zato sem se "rocno" preveril nivo olja in je res na palcki bil nivo olja slab centimeter pod MAX oznako!
Ko pa sem prisel domov, je avto 3 ure stal pri miru (naj omenim da avto sicer stoji v garazi, vendar je temperatura v njej enaka zunanji temperaturi) in sem zopet preveril nivo olja .... prikazani so vsi krogci, in tudi na palcki sega olje skoraj do MAX.
Sedaj pa me zanima, zakaj se to dogaja? Ima to kaksno vezo s temperaturnim raztezanjem olja??? Se mogoce skrci pri nizjih temperaturah???
Ceprav tole krcenje se mi ne zdi ravno smiselno, ker se mi do sedaj pozimi ni to dogajalo .... Aja, olje pa je ELF.
No, upam da razumete moj problem in da me boste z odgovori malce pomirili .... ker upam da mi ne pije olja!?!?
LP, Peter
Cash je napisal/-a:Zakaj misliš, da upoštevanje naklona ne pride v poštev? Še zmeraj se je merilo na ravnem ali pa te nisem prav razumelČe imaš kako knjižico od avta, si jo poglej. Tisto o Min pa Max pa si najverjetneje narobe zastopu. Zdej se trenutno ne spomnim, kako je pri Cliotu palčka(šipka) za olje označena, ma med min in max je potrebno več olja, kot 1 dc, najbolje, da Savinjcan malo bolj podrobno to pove, katera črtica označuje 1 dc, morda pa je več črtic med min pa max, to bi bilo potem verjetno.
nebivedu je napisal/-a:Vžgal si avto in olje je zmetalo po mašini, ko si meril je bilo olja zaradi tega seveda manj. Kasneje ko je avto 3 ure stal, pa se je olje steklo nazaj dol, torej si ga zmeril polno.
Kaj je tukaj zdej narobe - jst bi edin reku da drugič meri olje preden vžigaš avto.
Perica je napisal/-a:Zivjo!
To vem, da je odvisno od naklona avtomobila .... ampak moja garaza je precej "ravna" in mislim da upostevanje naklona tukej ne pride v postev.
A to je res da tista razdalja na palcki (med MIN in MAX oznako) pomeni samo 1 deciliter??? tega pa res ne vem ...ops:
aja ... hvala za odgovore!
LP, Peter
nebivedu je napisal/-a:Vžgal si avto in olje je zmetalo po mašini, ko si meril je bilo olja zaradi tega seveda manj. Kasneje ko je avto 3 ure stal, pa se je olje steklo nazaj dol, torej si ga zmeril polno.
Kaj je tukaj zdej narobe - jst bi edin reku da drugič meri olje preden vžigaš avto.
Cash je napisal/-a:Ne meri se, ko je olje mrzlo, ker ga je manj, meri se ogret avto, pa počakaš ene 15 min, da se steče v karter in potem izmeriš.
Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 14 gostov