Nasveti in napotki ter povpraševanja...

DMouse
Nov uporabnik

Tresenje volana

Napisal/-a DMouse To dec 26, 2006 11:05 am

Lep pozdrav!

Imam dva problema in bi rad eno strokovno mnenje o tem, ali je možno, da sta med sabo povezana. Avto je Ford Fiesta 1.4 TDCI, star dve leti. Že zelo kmalu sem opazil, da mi pri določeni hitrosti (malo nad 120km/h) rahlo trese volan... gume so ob vsaki menjavi centrirane, feltne so ok (imam jeklena in alu platišča, trese v obeh primerih). Tudi tukaj na forumu sem bral, da se to pri tem avtomobilu rado dogaja... stvar me pravzaprav niti toliko ne moti, kot me moti drug problem, tudi pri zaviranju mi namreč trese volan. Serviser je glede tega takoj povedal, da imam krive diske... kljub temu, da zadeva ni šla pod garancijo, sem nekako stisnil zobe in plačal nove. Po tistem je bilo tresenja konec... za nekaj časa! Po parih mesecih pa se je spet začelo, ni še tako hudo kot je bilo pred menjavo, se pa opazi in je moteče. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da mi stvar počasi najeda živce in da si ne morem privoščiti menjave diskov vsake pol leta.

Zanima me pa sledeče: ali je možno, da vzrok za skrivljenje diskov tiči v prvem problemu? Če mi pri 120 trese volan in takrat pritisnem na zavoro, ali se to tresenje prenese na disk in ga tako skrivi?

Za odgovore se že vnaprej zahvaljujem.

Uporabniški avatar
stealth
Novinec

Napisal/-a stealth To dec 26, 2006 11:21 am

Sem mel podoben problem in sem ga resil tako da sem zamenjal diske z malo boljsimi, zracno hlajenimi. NAvadni diski se radi pregrejejo in skrivijo, sploh pri zaviranju pri visokih hitrostih, ce je pa se kaka fina luzica zraven v katero zapeljes s pregretimi diski so pa prec fuc. Sicer to pomojem ne velja za vse "stock" diske, recimo pri mojmu Dodgeu pa si z originalnimi diski samo enkrat fino zabremzu pa je ze zacel trest...
Dodge Stealth Twinturbo AWD

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To dec 26, 2006 11:27 am

Točno tak. Navadni diski soza mal hujše ( športno) zaviranje krepko preslabi. Sploh če rad mal hitrej voziš in naglo zaviraš potem navadne stock diske takoj spovije, sploh pri avtih cenejšega razreda. Problema pa nista povezana med sabo.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Maxx
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Maxx To dec 26, 2006 11:34 am

Če trese nad 120km/h je ponavadi napaka na zadnjih kolesih,pri predjih diskih je pa lahko tudi,da če pri menjavi niso dobro očistili naležne površine lahko začne trest.

Uporabniški avatar
coffa06
Novinec

Napisal/-a coffa06 To dec 26, 2006 12:20 pm

Mislim, da ima ta fiesta že serijsko hlajene kolute. Res je, da bi moral probat kakšen brembo , bendix al kaj podobnega.

Uporabniški avatar
oorosh
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a oorosh To dec 26, 2006 12:37 pm

Enak problem smo imeli tudi pri naši Fiesti (l. 2004, bencinar, 1.4 59KW). Le, da je volan tresel tja od 130-150 km/h. Prvo se je to pojavilo nekaj mesecev od nakupa, na servisu (Ford Summit) so zadevo pregledali in po njihovo ni bilo nič narobe.

Uporabniški avatar
stealth
Novinec

Napisal/-a stealth To dec 26, 2006 2:41 pm

oorosh je napisal/-a:Enak problem smo imeli tudi pri naši Fiesti (l. 2004, bencinar, 1.4 59KW). Le, da je volan tresel tja od 130-150 km/h. Prvo se je to pojavilo nekaj mesecev od nakupa, na servisu (Ford Summit) so zadevo pregledali in po njihovo ni bilo nič narobe.

hehe standard. Nic pa ni blo narobe zato ker je bil avto se pod garancijo. Ves kolko hitro bi nasli napake ko ne bi mel vec garancije. U stvari moras ti pridt na servis z ze znano napako in vztrajat da ti to zamenjajo.
Dodge Stealth Twinturbo AWD

Uporabniški avatar
oorosh
Stalni uporabnik

Napisal/-a oorosh To dec 26, 2006 3:31 pm

stealth je napisal/-a:
oorosh je napisal/-a:Enak problem smo imeli tudi pri naši Fiesti (l. 2004, bencinar, 1.4 59KW). Le, da je volan tresel tja od 130-150 km/h. Prvo se je to pojavilo nekaj mesecev od nakupa, na servisu (Ford Summit) so zadevo pregledali in po njihovo ni bilo nič narobe.

hehe standard. Nic pa ni blo narobe zato ker je bil avto se pod garancijo. Ves kolko hitro bi nasli napake ko ne bi mel vec garancije. U stvari moras ti pridt na servis z ze znano napako in vztrajat da ti to zamenjajo.

Vem to jaz vse. Avto je pa vozila v 90% mama in je tresenje volana ni motilo. Kmalu smo potem avto prodali in zamenjali za MB A150. 8)

Uporabniški avatar
rover416
Poznavalec foruma

Kraj: žužemberk

Napisal/-a rover416 To dec 26, 2006 3:35 pm

gume mas prazne :D

Uporabniški avatar
oorosh
Stalni uporabnik

Napisal/-a oorosh Ne dec 31, 2006 12:22 pm

Očitno tresenje volana ni problem samo pri Fiestah, ampak tudi pri Fusionih. Par dni nazaj sem govoril z znancem, ki ga vozi približno eno leto in se je tresenje pojavilo šele pred kratkim. Trese pa od cca. 135 km/h+. Po vsej verjetnosti so tudi tukaj krivi diski. :roll:

Uporabniški avatar
Pavka
Stalni uporabnik

Kraj: IZLAKE

Napisal/-a Pavka Ne dec 31, 2006 10:32 pm

Seveda, to je slaba kvaliteta materiala diskov. Ko se diski menjajo pri denarju ni dobro "šparati".

Uporabniški avatar
LudiLimun
Stalni uporabnik

Napisal/-a LudiLimun Po jan 01, 2007 10:56 am

diske si skuru, ko ti je pr vecji hitrosti (recimo na AC), na prehitevalni pas skocil ksn res gnil jugic, al pa tovornjak (da ne bo spet polemike) in si moral naglo bremzati.
ce za bolse diske nimas, ti ne preostane drugega, da ob nezmanjsani hirosti malo bolje predvidevas :) ali pa zmanjsas hitrost

LP

Uporabniški avatar
dnovak24
Uporabnik

Napisal/-a dnovak24 Ne apr 06, 2008 3:26 pm

js ne rabm bremzat pa mi trese, če pa zabremzam mi pa ne trese, torej niso diski krivi?

Uporabniški avatar
Miha Gorišek
Novinec

Napisal/-a Miha Gorišek Ne apr 06, 2008 7:54 pm

Ti je pa utež padla s felge in ni več nacentrirana tak ko je treba

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso Sr jun 10, 2009 10:25 pm

jst imam glih tak problem na Meganu letnik 1996, ki sem ga pred kratkim kupu...
le da se začne trest že nekje nad 100km/h. kje bi blo najbolj pametno začeti gledati? avto ima nove gume, bi blo pametno jih iti še 1x scentrirati? je možno da je kriv kak amortizer ker ko zapeljem čez luknjo se sliši malo močnejši pok (če sem prav slišal iz desne strani avta). kako bo sam opazu če je fuč? dvignu sm na krik pa kolo nima nobenga lufta, amortizer zgleda vredu.
pišem kar v to temo, da ne po nepotrebnem odpiram nove.
hvala za odgovore/predloge in lep pozdrav

Uporabniški avatar
dnovak24
Uporabnik

Napisal/-a dnovak24 Če jun 11, 2009 5:21 am

za tresenje je skoraj vedno krivda razcentriranih gum ali slabe/obrabljene/zlizane gume ti lahko avto vleče tudi v levo ali desno.

Za amortizer pa nevem.

Uporabniški avatar
Romzis
Novinec

Kraj: okolica LJ

Napisal/-a Romzis Če jun 11, 2009 6:57 am

LudiLimun je napisal/-a:diske si skuru, ko ti je pr vecji hitrosti (recimo na AC), na prehitevalni pas skocil ksn res gnil jugic, al pa tovornjak (da ne bo spet polemike) in si moral naglo bremzati.
ce za bolse diske nimas, ti ne preostane drugega, da ob nezmanjsani hirosti malo bolje predvidevas :) ali pa zmanjsas hitrost

LP

Pa nehajte ga srat no. Nov avto in pod garancijo - če trese, naj popravijo.
Ko/če bo pa v kakšnih navodilih od avtomobila pisalo, da so žlajfi samo za nedeljo dopoldan za parkiranje pred cerkvijo, bom pa verjel zgodbicam o močnem in naglem zaviranju.
-----------------------
Romzis

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus Če jun 11, 2009 8:55 am

itak da se ne zvijejo če močno prižlajfaš.
Če pa z vročimi zapelješ v lužo...to je pa druga.

Uporabniški avatar
Romzis
Novinec

Kraj: okolica LJ

Napisal/-a Romzis Če jun 11, 2009 9:24 am

Ma.pejte.no.mal.u.rt.no :lol:
-----------------------
Romzis

blaz_2311
Nov uporabnik

Tresenje volana_fiesta l. 97

Napisal/-a blaz_2311 Ne mar 03, 2013 1:32 pm

Lep pozdrav!

Imam sledeč problem, postal sem solastnik Fieste 1.3 l. 97, pred tem ga je vozila mati, sedaj ga pa imava skupaj s sestro, opazil sem,da mi zelo trese volan samo pri zaviranju pri 135 + pri nižji hitrosti (50, 60) pa ne?! so tukaj krivi diski? (predvidevam iz prejšnih ''člankov'' ) menjal sem jih skupaj s ploščicami leto pa pol leto nazaj, (kupil sem pa boljše kot jih ima Ford v originalu so bili).
pnevamtike so pa stare 2 leti imam pa zimsko-letne. ( spredaj imam nafilane 2.2 zadaj pa 2,0 )

bi lahko bilo še kej drugega poleg diskov, ali moram tudi jaz zamenjati diske?!!

LP.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov