Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Majster
Nov uporabnik

Tezave z avtoakustiko...CVILECI VISOKOTONCI

Napisal/-a Majster Če jan 11, 2007 2:21 pm

:!: Pozdravljeni, imam eno veliko tezavo,ki ji ni in ni konca. :!: ...:(
Pred pribl.pol leta sem v avtu (Alfa 147) menjal vso ozvocenje. Originalne 2 sistemske zvocnike sem zamenjal z novimi JBL GTO(70W RMS) in jih vgradil na originalna mesta, v prtljaznik sem namestil bass JBL GTO(300W RMS) , ozvocenje poganja ojacevalec JBL GTO (560W RMS), vse skupaj pa je priklopljeno na radio PIONEER model 6800-DEH. Vsi kabli so visjega kakovostnega razreda....
TEZAVE:
-najprej mi je 2x skurlo cince v radiju (slaba masa) POPRAVLJENO
-bass zvok (brez subwooferja) JE V AVTU ZELO SLAB, zvocniki ne dajo nobenga bassa (SLABSE KOT ORIGINALNI ZVOCNIKI)
-NAJHUJSE IZMED VSEGA: med voznjo konstantno zvizga v visokotoncih (tweeterjih), z dodajajnjem plina (GASA) se zvok zvisa....kakor obrati,tako zvok....!!!

KAKO TO ODPRAVITI, JAZ SEM OBUPAL, PROSIMMM ZA POMOC....

Linki:
-ojacevalec:http://www.jbl.com/car/products/product_detail.aspx?prod=GTO755.6%20II&Language=&Country=US&Region=USA&cat=AMP&ser=GTS

-zvocniki: http://www.jbl.com/car/products/product ... OS&ser=GTS
MOJI SO 4 Ohmski

-bass: http://www.jbl.com/car/products/product ... EN&ser=GTS

Hvala, Lp

Uporabniški avatar
Majster
Nov uporabnik

Napisal/-a Majster Če jan 11, 2007 2:26 pm

P.S.
Se opravicujem, ker ni sumnikov...

Uporabniški avatar
rover416
Poznavalec foruma

Kraj: žužemberk

Napisal/-a rover416 Če jan 11, 2007 2:35 pm

prvic preveri maso radia in maso ojacevalca, v prtlazniku kjer ms privito maso zbrusi barvo da se bo llepo videl pleh.cince vleci po drugi strani,recimo po levi napajalne kable,po desni cinc.glede zvocnikov pa tko moras met prov nastavljen amp.dvoje cince
aja pa radio pioneer standard da hitr odkur izhode(cinc)

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash Če jan 11, 2007 2:43 pm

Najprej tiste zvočnike kao 70RMS-a prodaj, ker: imam USBlaster 120 Wmax, ki daje 60 RMS-a, sam ker jaz temu nisem verjel, sem kupu une JBL zvočnike, posledica, čez 1 uro sem jih nesel nazaj in zamenjal za brivnik in vgradil nazaj USBlaster, ker je bila razlika kot noč in dan. Basa niso dal nič ,ma res nič in če sm dau bl naglas, so začeli hreščat in pri isti glasnosti sm odklopu in dau USBlaserjev zvočnik in je špilalo čist lepo, tko da si lahka dal še več bassbosta in potem sem naredu obratno-dau sm USBlasterjeve tolko naglas, in olko basa, da ravno še niso hreščali in zamenjal z JBL-om in mislm da bi ga skor vn vrglo, tolko je hreščalo, tko da pol sm popizdu in nesu nazaj prodajalki in ji reku, da je to sranje na kvadrat!
Glede piskajočega zvoka pa ti rečem, da je to zvok od alternatorja. Maso od ojačevalca potegn še enkrat na pleh od avta. Presek kabla naj bo praviloma isti kot za + in naj bo čimkrajši, pleh pa dobro zdrgni in če ti bo še piskalo, dobiš kao eno anti napravco, ki zmanjša te motnje. Dobro je tudi, d maso od avtoradija popraviš.

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash Če jan 11, 2007 2:46 pm

Ups, me je že rover416 prehitu :lol: sm meu dost za napisat, hehe 8)

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Če jan 11, 2007 7:34 pm

@Cash. Kot vidiš je impedanca kretnice tega sistema JBL 2 Ohma, kar redki ojačevalci zmorejo brez stresa. Torej prigospodaril si si močan klipping (za enako voltažo na terminalih zahteva 2 ohmski zvočnik proti 4 ohmskem dvojno moč v Amperih), kar v tvojem primeru ni rešljivo (kompatibilno). Potrebno je pognati zadevo z ustrezno končno stopnjo. Obenem je treba paziti na faze vseh zvočnikov, posebej stestirati sub proti srednjetoncem s ton generatorjem, ker lahko na preklopu igrajo v protifazi in delajo luknjo. Jaz zabojev v prtljažnikih ne podpiram, bolj se ogrevam za aktivni subwoofer, flat izvedba 7cm višine z Ebaya (20cm), ki gre pod prvi sedež. Če je sub zadaj nekako trapara, zamuja, sicer nabija, ampak nekaj čisto svojega, zvok se sliši kot pinkponk žogica čez mizo. Zavisi pa seveda ali želiš v avtu prvoklasno glasbo ali samo "šundr" in PA za javnost. Vsi okusi so vsekakor enakopravni.

Uporabniški avatar
Majster
Nov uporabnik

Napisal/-a Majster Če jan 11, 2007 9:56 pm

Fantje hvala za vse odgovore, upam da bo se prisel kaksen..... Pa zvocnikov ne bi menjaval vseč (sem ze prevec dnarja zmetal), so se plani za kaj druga. Iz tega kar je je treba nekaj nardit!! :? 8)

P.S.
A je kje v MB in okolici, kdo ki bi znal to porihtat enkrat za vselej.... servis, privat, men je vseeno, sam da se zrihta!!!! :D
Hvala

Snoop
Nov uporabnik

Napisal/-a Snoop Pe jan 12, 2007 2:58 am

zadeva z piskanjem se da uredit z nakupom dušilca, katerega sem jaz osebno kupil v Media Marktu, sem pa ga zasledil tudi v Big Bangu in v prodajalnah z avto akustiko v Mariboru. Stane pa ca. 15€

lp
I LeT My LiTTle HoMiEs RiDe On YoU

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Pe jan 12, 2007 8:05 am

V MB imate izkušenega in kvalitenega monterja v Rušah, pri samopostrežbi desno, čez progo takoj levo in naprej tik pred gozdičkom na desni (Damir). Izjemno dober.

Uporabniški avatar
Airborne
Novinec

Napisal/-a Airborne Pe jan 12, 2007 8:40 am

joztom je napisal/-a: Če je sub zadaj nekako trapara, zamuja, sicer nabija, ampak nekaj čisto svojega, zvok se sliši kot pinkponk žogica čez mizo. Zavisi pa seveda ali želiš v avtu prvoklasno glasbo ali samo "šundr" in PA za javnost. Vsi okusi so vsekakor enakopravni.

Zato pa obstajajo časovne zakasnitve ;)
lp
Born to be wild !

Uporabniški avatar
Eddis
Novinec

Napisal/-a Eddis Pe jan 12, 2007 10:04 am

Kajster samo informativno me zanica cena popravila teh cicev na avtoradiu, ker si tudi sam lastim Pioneer 6800, pa me zanima kje in koliko si placal za popravilo?

LP!
...ima se - može se, nema se - folira se...

Uporabniški avatar
jay
Mojster foruma

Kraj: Mb-Ruše

Napisal/-a jay Pe jan 12, 2007 10:14 am

Majster je napisal/-a:Fantje hvala za vse odgovore, upam da bo se prisel kaksen..... Pa zvocnikov ne bi menjaval vseč (sem ze prevec dnarja zmetal), so se plani za kaj druga. Iz tega kar je je treba nekaj nardit!! :? 8)

P.S.
A je kje v MB in okolici, kdo ki bi znal to porihtat enkrat za vselej.... servis, privat, men je vseeno, sam da se zrihta!!!! :D
Hvala

če še nisi nič ugotovil te najboljše da se zapelješ do Damira pa da pogledata. Na PM sem ti napisal cifro
Lp
Slika
dB team united
16. dB awards 2009
Slika
irmscher vectra C GTS

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Pe jan 12, 2007 11:11 pm

@Airborne. Subwoofer itak kasneje špila (prihaja do ušes), kam bi dal časovne zakasnitve, v osnovni radio? Časovna zakasnitev, allpass filter se daje v vrhunske zvočnike, da uskladiš razliko v mm med motorji visokotonca in srednjetonca za odpravo zameglitve preklopnih frekvenc. Subwwofer je pa dva metra zadaj in kasneje pride zvok do ušes. Namenjen je samo za efekte in manjke na nizkofrekvenčnem področju, ljudje ga pa imajo radi za center zvoka in glavno atrakcijo.

Uporabniški avatar
Airborne
Novinec

Napisal/-a Airborne So jan 13, 2007 12:07 am

joztom je napisal/-a:@Airborne. Subwoofer itak kasneje špila (prihaja do ušes), kam bi dal časovne zakasnitve, v osnovni radio? Časovna zakasnitev, allpass filter se daje v vrhunske zvočnike, da uskladiš razliko v mm med motorji visokotonca in srednjetonca za odpravo zameglitve preklopnih frekvenc. Subwwofer je pa dva metra zadaj in kasneje pride zvok do ušes. Namenjen je samo za efekte in manjke na nizkofrekvenčnem področju, ljudje ga pa imajo radi za center zvoka in glavno atrakcijo.

Ok, časovne zakasnitve oz. time delayi so resda domena boljših avtoradijev, ampak če se gremo sound quality potem je to ali še bolje procesor nuja.

Ravno zato, kot si zgoraj napisal, ker ima sub daljši odzivni čas zaradi velikosti membrane in ker je najbolj oddaljen od voznikovih ušes, slišimo zvok iz suba ponavadi malce zakasnjeno, čeprav človeško uho najbolje razloči izvor visokih tonov, nizkih pa ne toliko.

Ta problem rešujemo z uporabo časovnih zakasnitev, kar pomeni, da celoten sprednji sistem(npr par 16cm midov in visokotoncev) zakasnimo za toliko kot "zamuja" sub in tako zaradi zakasnitev npr. 16k in visokotoncev pride zvok iz suba do naših ušeš istočasno kot zvok iz sprednjega sistema, seveda ob predpostavki da so delayi pravilno nastavljeni ...
Delayi se pa tudi uporabljajo za zakasnitev zvočnikov bližje poslušalčevim ušesom, da zvok pride do ušes istočasno kot iz bolj oddaljenih.

lp
Born to be wild !

Uporabniški avatar
Majster
Nov uporabnik

Napisal/-a Majster So jan 13, 2007 11:38 am

jay Tvoja pomoč, mi bo še najbolj koristila....

Moje težave so se začele, ko sem dobre komponente , dal v roke "izkušenega" moterja. Sam sem 2x trgal dol tapete in popravljal, da ne govorim o kablih, in o masi....
Sam sem popravil, kolikor se je pač dalo... za več pa rabim strokovnjaka

P.S. kabli so ločeni , činči in štrom kabli...pa vse komponente so 4ohmske...

lp.
Hvala

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom So jan 13, 2007 11:00 pm

@Airborne. Hvala za pojasnila, avtomobil je v akustičnem smislu izrazito nepripraven prostor za kvaliteto in ne razvijam idej za izboljšavo mojega skoraj zadovoljivega zvoka (Clarion 4x45, 160, 135 in visokotonci). Če bi se podal v razvoj, bi iskal monitorje JBL (Control 1, par za 90€ v zadnji polici + aktivni 20cm sub pod sedež) Garantirano brez zakasnitev, špila kot utrgano.

Uporabniški avatar
Majster
Nov uporabnik

Napisal/-a Majster Ne jan 14, 2007 12:07 am

Fantje danes sem z kolegom nekaj poiskusil, poglejte kaj sem odkril... ;)

1.) Zvočnik JBL sva zamenjala z njegovim GRAND ZERO ( http://www.ground-zero-audio.com/english/04_hc165x.htm ) , ter vse skupaj priklopila na negov feršterker.. A izboljšave ni bilo, kljub temu da je G.Zero boljši zvočnik ni dal niti 1/2 svojih kapacitet (v primerjavi z njegovim avtomobilom). :cry: :x

2.) Drugo finto sva odkrila naključno, med privijanjem kablov nazaj na feršterker (moj) je po pomoti zamenjal žici (L in D stran)... Po vžigu avtomobila ( in radija ) je ponorel levi sprednji tweeter ( prej je žvižgalo v sprednjem desnem tweeterju, in občasno v zadnjem levem). Ko sva žici privila na prvotno mesto, pa je, kot po starem, pričel žvžgat desni tweeter. Kljub zamenjavi činč pozicij ( L in D) je še vedno žvižgalo na sprednji desni oz. levi strani (odv. od pozicije žic). :? :o :evil:

3.) Pri nastavljanju kretnic na feršterkerju je pri menjavi iz FLAT v HIGH PASS močno počilo zvočnikih... :shock:

VZROKI za to? Nekaj je očitno narobe z feršterkerjem, ali ne?

P.S. Prej so bili tweeterji vezani na radio, sedaj pa ko so na kretnice pa cvili... Ali je možno da bi tweeterje skurlo??? :o :o :?: :?:

Hvala za trud...
Lp ;)

Uporabniški avatar
jay
Mojster foruma

Kraj: Mb-Ruše

Napisal/-a jay Ne jan 14, 2007 1:33 am

Majster je napisal/-a:jay Tvoja pomoč, mi bo še najbolj koristila....

Moje težave so se začele, ko sem dobre komponente , dal v roke "izkušenega" moterja. Sam sem 2x trgal dol tapete in popravljal, da ne govorim o kablih, in o masi....
Sam sem popravil, kolikor se je pač dalo... za več pa rabim strokovnjaka

P.S. kabli so ločeni , činči in štrom kabli...pa vse komponente so 4ohmske...

lp.
Hvala

vprašal si za mb in okolico jaz sem ti odgovoril. Kaj misliš s tem "dobre" komponente
lp
Slika
dB team united
16. dB awards 2009
Slika
irmscher vectra C GTS

Uporabniški avatar
Majster
Nov uporabnik

Napisal/-a Majster To jan 16, 2007 3:46 pm

@jay dobre komponente....mislo sem dobre dele ferštekarije, v roke mutecu... ;)
Če gre, GRE...če ne pa potisnemo!!
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov