Nasveti in napotki ter povpraševanja...

-MiTjA-
Nov uporabnik

dalinjski vklop

Napisal/-a -MiTjA- Ne jan 21, 2007 9:11 pm

Lep pozdrav najprej vsem članom-sem nov na forumu in me še verjetno kaj bega glede vseh tem in topicov, zato brez zamere.

pa gremo k stvari:
moj problem ni okvara. je pa težava, ki jo hočem rešiti-namreč pri dalinjskem zaklepanju vrat bi rad naredil kontakt da bi mi notranja luč tista na "stropu" zasvetila. celo zadevo imam že nekako v mislih ampak bi rad naredil tako da bi ta lučka se prižgala le za nekaj časa (cca 5-10sek). zanima me kak vmesnik bi potreboval da bi se lučka vklopila le za določen čas. Če pa ima kdo toliko časa, da mi napiše celi postopek bi bil še bolj hvaležen. Da bi potem videl ali sem si zamislil pravilen koncept. hvala že vnaprej!

lp
MiTjA

Uporabniški avatar
DrMr
Uporabnik

Napisal/-a DrMr Ne jan 21, 2007 10:10 pm

... dve diodi in kondenzator...
... kdor ne dirka, naj se vozi...

-MiTjA-
Nov uporabnik

Napisal/-a -MiTjA- Po jan 22, 2007 10:07 am

aha...sedaj pa malo boljše razumem-nekako sem imel v mislih nekaj takega (ala kondenzator), ampak kakšnega naj kupim??? zakaj pa diode?kaj nebi šlo vezati celotno zadevo na že obstoječe lučke? najlepša hvala še za prejšnji odgovor!

lp
MiTjA

-MiTjA-
Nov uporabnik

Napisal/-a -MiTjA- Sr jan 24, 2007 2:46 pm

če se še komu da odpisati na moje vprašanje bi bil zeloooo hvaležen!ker imam potem še nekaj drugih vprašanj-ampak najprej bi rad razčistil tega.hvala!!

lp
MiTjA

Bor
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Bor Sr jan 24, 2007 3:05 pm

Ti boš signal od centralnega zaklepanja vezal na lučko, ki bo imela pred sabo še kondenzator. Ampak ker nočeš da se ti avto odklene zaklene/odklene vsakič ko boš prižgal lučko moreš umes vezat še diodo. Ker ti boš zdej mel ubistv dvojno napajanje lučke. Zato moreš zaščititi vsako vejo. Da ti ne bo tok tekel nazaj po drugem.
In zato potrebuješ diode. Seveda pa jih moreš prov obrnit ;)

-MiTjA-
Nov uporabnik

Napisal/-a -MiTjA- Sr jan 24, 2007 5:24 pm

najlepša hvala-skoraj sem že šel nekaj montirat pa bi verjetno vse skupaj zaj...al :lol: zato bi te prosil "bor" oz. kdorkoli, ki se spozna da mi napišeš točno zaporedje kako ja vežem...najprej potegnem žice iz modula za centr. zaklepanje kam? do diod ali kondenzatorja???kako naprej? diode vežem na obe žici + in -??ali kako. res vas prosim če se komu da da mi to malce bolj poenostavljeno napiše. še bolje pa bi bila kakšna preprosta shema.
še enkrat-ker se mi je celotna zamisel "podrla" bi res prosil za eno malce bolj podrobno "laično" razlago. pa še to kakšen kondenzator potrebujem?????HVALA!!

lp
MiTjA
p.s.: vsi, ki mi boste pri celotni zadevi pomagali imaste pir v dobrem :twisted: :lol: 8)

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Sr jan 24, 2007 5:39 pm

Pozabi na preprosto vezje s kondenzatorjem, če imaš v lučki na stropu žarnico noter. Ker žarnice tam so ponavadi od 5 W naprej, kar je vsaj 0,42 A toka. In če bi želel kondenzator, ki bi ti tako žarnico še napajal nekaj časa, bi se morali pogovarjati o elektrolitskih kondenzatorjih velikosti nekaj mF (mili faradov), ki pa so že veliki kot 2 dcl kozarec. Zato predlagam to vezje:

S tem se ti bo lučka prižgala in ostala prižgana nekaj sekund in nato počasi ugašala. Vendar le ko boš odprl in zaprl vrata. Če želiš imeti res preko odklepanja, pa vezje veži na motorček na žico za odklepanje; namesto na stikalo vrat, kot je tu narisano. V tem primeru bi bilo dobro dat eno diodo še vmes.
Priponke
22-23a.jpg
20-21a.jpg
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

cordobavario
Nov uporabnik

Napisal/-a cordobavario So feb 17, 2007 12:47 pm

neka napaka je v tej dokumentaciji v tabeli porabljen material piše C1 10uf v besedilu pa je omenjeno 100mF oz. 220mF(mili??verjetno mikro).Kaj je sedaj prav.
Pomoje je prav in tudi iz sheme je razvidno, da gre za 100uF(mikro)oz 220uF.
lp

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh So feb 17, 2007 1:04 pm

Ta kondenzator določa kako dolgo bo ostala žarnica prižgana. Vrednost je po želji.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

cordobavario
Nov uporabnik

Napisal/-a cordobavario So feb 17, 2007 2:04 pm

ja uf ne pa m-mili.
Pa vrednost še zdaleč ni poljubna preberi si
lp
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten