Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
mastr1
Novinec

Kraj: Dolenjska

Termostikalo

Napisal/-a mastr1 To jan 23, 2007 2:33 pm

Lep pozdrav!
Pri mojem avtu se zatika (ali pa ne dela termostikalo) kazalec, ki kaže temperaturo motorja oz. vode.Zdej pa me zanima, ali to lahko vpliva na to, da avto zakuha (da se ventil ne odpre).Sama vetrnica dela, ne vem pa, ali kroži voda v sistemu.Avto je pa golf IID.
Danes je težko biti glup-je prevelika konkurenca!!

Uporabniški avatar
red_mamba
Stalni uporabnik

Napisal/-a red_mamba To jan 23, 2007 3:25 pm

poglej ali je radiator vroč, če ni ti bo avto zakuhal ker voda kroži samo znotraj motorja
Bad things happen to good people all the time for no reason!

Adijo Slovenija

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček To jan 23, 2007 3:49 pm

red_mamba je napisal/-a:poglej ali je radiator vroč, če ni ti bo avto zakuhal ker voda kroži samo znotraj motorja

Zakuhat ne more kr tako odvisn v kakšnem položaju je termostat(odprt,zaprt), imel sem dva golfa tako da prevri termostat le ta je ostal v odprtem stanju, avto skoz hladi in zato se ne dvigne kazalec, zamenjat vložek termostat stane cca 1700 sit ali ?€. Kako pa drugač dela golf, če pa bi bil termostat v zaprtem stanju bi pa zakuhal,ker voda ne krož v tem primeru pa bi zakuhal tako je bilo pri škodi

Lahko pa je tipalo zanič dej probaj lanfat 10min na mestu avto in če se bo dvignil kazalec je 100% termostat
Osu gre samo enkrat na led.lp

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom To jan 23, 2007 4:21 pm

Vse pojme si pomešal. Senzor temperature pošilja podatke kazalcu, včasih tudi klimatu ali račuanalniku, naj bi ne vplival na kuhanje, lahko poveča porabo zaradi stalnega zauglaufa. Termostikalo vklaplja ventilator in je na hladilniku, če ne dela se ventilator ne vklaplja in zadeva v koloni ali v hribu zakuha. Termostat je kovinski del v cevi, vsebuje mešanico voskov, ki odprejo pot tokokrogu vode pri predvideni temperaturi (cca 83-87°), če ne dela zadeva zakuha, posledice so tragične, zvita glava in menjava tesnila. Ker so vsi opisani kosi po 10€ jih menjaj pravočasno.

Uporabniški avatar
mastr1
Novinec

Napisal/-a mastr1 To jan 23, 2007 5:33 pm

joztom je napisal/-a:Vse pojme si pomešal. Senzor temperature pošilja podatke kazalcu, včasih tudi klimatu ali račuanalniku, naj bi ne vplival na kuhanje, lahko poveča porabo zaradi stalnega zauglaufa. Termostikalo vklaplja ventilator in je na hladilniku, če ne dela se ventilator ne vklaplja in zadeva v koloni ali v hribu zakuha. Termostat je kovinski del v cevi, vsebuje mešanico voskov, ki odprejo pot tokokrogu vode pri predvideni temperaturi (cca 83-87°), če ne dela zadeva zakuha, posledice so tragične, zvita glava in menjava tesnila. Ker so vsi opisani kosi po 10€ jih menjaj pravočasno.

Kazalec v armaturi se včasih odzove in kaže temperaturo.Po določenem času začne delati , potem pa neha, pa spet začne!A je možno, da tipalo dela in nato spet ne, al je možno, da se kazalec zatakne in zato ne kaže?Drugače avto greje (pri normalni vožnji bolj slabo, ko pa se "tera" greje bolje), čeprav pravijo, da se dvojka segreje že po parih prevoženih kilomtrih vožnje in da greje ko mikrovalovka.
Same porabe nima velike, tam okoli 5.2 litra trenutno.Sem pa zmeren voznik, tako da ga ne vozim preveč hitro.

Uporabniški avatar
Stasky
Nov uporabnik

Kraj: Koper

Napisal/-a Stasky To jan 23, 2007 5:38 pm

iz razbranega sem razumel, da se ventilator vklopi...torej kar se tiče hlajenja in termostata dela stvar v redu... težava je ali v senzorju temperature ali kazalcu samem... če pa sem narobe razbrau težavo se pa opravičujem!

Uporabniški avatar
mastr1
Novinec

Napisal/-a mastr1 To jan 23, 2007 5:44 pm

Stasky je napisal/-a:iz razbranega sem razumel, da se ventilator vklopi...torej kar se tiče hlajenja in termostata dela stvar v redu... težava je ali v senzorju temperature ali kazalcu samem... če pa sem narobe razbrau težavo se pa opravičujem!

Prav si razumel

trafo66

Napisal/-a trafo66 Sr jan 24, 2007 9:30 pm

če ti zalaufa ventilator potem je termostikalo ok. nikakor ti ni pokvarjen cagr za temperaturo ampak maš zanič termostat če niha temperaturja motorja. to je lih tko če bi mislu ko ti posveti lučka za olje da je lučka pokvarjena. najlažje jo je odrezat pa ne bo več svetila. menjaj termostat in ti bo tudi gretje delalo kot je treba

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ Če jan 25, 2007 1:51 am

Sem mel na Audiju iste probleme s tem kazalcem za temp. vode. Prejšni teden menjal termostat, zdaj pa stoji cajger kot da bi viagro popapcal :twisted: :lol:
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Če jan 25, 2007 7:46 am

A kazalec niha lepo, gladko in zvezno, ali trza, poskakuje in se neenakomerno premika? Če je trzajoč, pol je napaka v senzorju za temperaturo ali samem kazalcu (napaka v samem kazalcu je manj verjetna varianta).

Probaj ugotovit, če ti z nihanjem kazalca za temperaturo resnično tudi niha temperatura - preveri, če je takrat, ko je kazalec nižje, zrak v gretju hladnejši in obratno. Če je tako, potem je termostat zanič in ga zamenjaj.

Če je pa temperatura v izpihanem zraku za gretje skoz približno enaka, kazalec pa vseeno niha, pol je pa senzor za temperaturo zanič.

Uporabniški avatar
mastr1
Novinec

Napisal/-a mastr1 Če jan 25, 2007 11:42 am

svadreb je napisal/-a:A kazalec niha lepo, gladko in zvezno, ali trza, poskakuje in se neenakomerno premika? Če je trzajoč, pol je napaka v senzorju za temperaturo ali samem kazalcu (napaka v samem kazalcu je manj verjetna varianta).

Probaj ugotovit, če ti z nihanjem kazalca za temperaturo resnično tudi niha temperatura - preveri, če je takrat, ko je kazalec nižje, zrak v gretju hladnejši in obratno. Če je tako, potem je termostat zanič in ga zamenjaj.

Če je pa temperatura v izpihanem zraku za gretje skoz približno enaka, kazalec pa vseeno niha, pol je pa senzor za temperaturo zanič.

Kazalec lepo niha, ne trza.Je pa počasen, počasi pade dol.Pa spet počasi pride gor.Nima sunkovitih potez.
Se mi pa res zdi, da avto manj greje ko je kazalec na nuli.Se ne segreje zlepa.Ko je cager gorej, se mi pa zdi da res greje kot se spodobi.
Kolko pa stane termostat, pa kje se nahaja?Bi ga magari v lastni režiji zamenjal!

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Če jan 25, 2007 11:52 am

mastr1 je napisal/-a:
svadreb je napisal/-a:A kazalec niha lepo, gladko in zvezno, ali trza, poskakuje in se neenakomerno premika? Če je trzajoč, pol je napaka v senzorju za temperaturo ali samem kazalcu (napaka v samem kazalcu je manj verjetna varianta).

Kazalec lepo niha, ne trza.Je pa počasen, počasi pade dol.Pa spet počasi pride gor.Nima sunkovitih potez.
Se mi pa res zdi, da avto manj greje ko je kazalec na nuli.Se ne segreje zlepa.Ko je cager gorej, se mi pa zdi da res greje kot se spodobi.
Kolko pa stane termostat, pa kje se nahaja?Bi ga magari v lastni režiji zamenjal!

Če je tako kot praviš, je zagotovo pokvarjen termostat, ki neenakomerno oz. nepravilno spušča vodo skozi hladilnik. Kje točno se pri Golfu 2 nahaja in koliko stane pa ti žal ne znam povedat. Stane menda nekaj tisočakov SIT.

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček Če jan 25, 2007 12:09 pm

Ko ti "traktor" vžgeš in pričneš z vožnjo je kazalec na nuli po cca 2-3-4-5 km bi mogu bit kazalec že na sredini ali na delovni temperaturi,pri tebi to vrjeni ni,ker med vožnjo se avto skoz hladi, ko se ustaviš recimo pred semaforjem kazalec počas leze gor toda ko pa spet voziš malo hitreje pa spet pade dol edino po mestu bi kazalec bil nekje na 1/4 polja,če je tako kot sem opisal je termostat kriv.

Termostat zamenjaš lahko sam je zelo izzi odšranfaš tista dva vijaka not se nahaj vložek tisto zamenaš in daš skupaj,vložek stane cca 1500-200 sit.

Če še kaj rabiš vpraš
Priponke
Slika245.jpg
Osu gre samo enkrat na led.lp

Uporabniški avatar
mastr1
Novinec

Napisal/-a mastr1 Če jan 25, 2007 12:18 pm

sonček je napisal/-a:Ko ti "traktor" vžgeš in pričneš z vožnjo je kazalec na nuli po cca 2-3-4-5 km bi mogu bit kazalec že na sredini ali na delovni temperaturi,pri tebi to vrjeni ni,ker med vožnjo se avto skoz hladi, ko se ustaviš recimo pred semaforjem kazalec počas leze gor toda ko pa spet voziš malo hitreje pa spet pade dol edino po mestu bi kazalec bil nekje na 1/4 polja,če je tako kot sem opisal je termostat kriv.

Termostat zamenjaš lahko sam je zelo izzi odšranfaš tista dva vijaka not se nahaj vložek tisto zamenaš in daš skupaj,vložek stane cca 1500-200 sit.

Če še kaj rabiš vpraš

Tenk ju veri meni :lol:

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Pe avg 29, 2008 8:49 pm

Eno prasanje o termostikalu; a lahko na moj avto dam termostikalo od istega avta, samo z drugim motorjem? Pol se magari ga drzi nekaj časa na mestu pri minimumu, pa se gleda kako narašča temperatura vode na števcu in kdaj prizge ventilator. Bi se dalo to naredit?

Kolko računajo na odpadu za eno termostikalo?
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Kroky
Nov uporabnik

Kazalnik temperature

Napisal/-a Kroky Sr sep 03, 2008 8:29 pm

Jaz imam problem pri A6 2.5 TDI, da mi nekaj ne deluje pravilno. Včasih, npr. ko z mrzlim avtom zavijem na avtocesto, da se mi temperatura pokazana dvigne na 60 stopinj, nato ko vozim za kamijonom malo naraste, pa zopet pade. Tudi, ko mi naraste na 90 stopinj, mi potem zopet pade, dokaj nelogično. Sumil sem termostat, pa sem ga zamenjal. Isto, oz. še slabše. A termostikalo meri temperaturo, ki jo vidimo na števcu, ali je mogoče kaj z elektroniko, lahko narobe? Mislim, da bi se moral kazalec na 90 stopinj zalepit, nazaj poti ni več, le če se temperatura poveča. Se motim?
Hvala za kakršnokoli pomoč.

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Sr sep 03, 2008 8:44 pm

senzor za temperaturo motorja
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Sr sep 03, 2008 11:00 pm

pri našem je kazalec redko kdaj šel čez 60 stopinj, neglede na pogoje okolice. Olje pa je blo na neki normalni temperaturi. govora je o V6tdi
LP Rok

Uporabniški avatar
Žiiga
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana Bežigrad

Napisal/-a Žiiga Če sep 04, 2008 5:30 am

Blinder je napisal/-a:Kolko računajo na odpadu za eno termostikalo?

kašn avtoodpad ti to? :? Stikalo se daje novo, zmerej. cena cirka 4-8€
Slika
Koni Sport Adjustable Dumpers, Renault sport CV axles, Renault sport suspension arms with powerflex, Williams front subframe, Williams cams, Custom made hydraulic hoses, custom made exhaust system

Uporabniški avatar
Skubic
Stalni uporabnik

Napisal/-a Skubic Če sep 04, 2008 7:31 am

Na golfu sem meu podoben problem, mašina se je ogrela dokaj počasi, včasih je kazalec padel dol, še posebej ko si vključil greteje. Napaka - termostat je bil pokvarjen oziroma "prebit" in je ves čas nekaj vode prišlo mimo in zato je hladil tudi ko nebi bilo treba.
LP
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov