Lep pozdrav vsem sem nov na tem forumu ne vem točno kako in kaj no bo že
imam pa sledeče vprašanje sem lastnik roverja 200 motor 14 16v
katero olje je proizvajalec priporočil za to vozilo kake viskoznostije
sem tik pred menjavo in bi mi info prav prišla
zdej mam notr elfovga 5w-40 pa se ni ne vem kaj izkazal sej to je čista sintetika a ne?? baje se to olje mena na 15000 men ga pa pozru na 10000 kak deci, deci pa pol motor ma pa 125000. no ja bom probal s kerim od teh naštetih upam da kaka razlika :P
pa še neki vem da to ne spada pod to rubriko iščem pokrovče od alu platišč za rovera 200 pa nikjer ne najdem so mi jih "spizdl " če kdo ve kje dobit al pa če ma kdo
Vsekakor vzemi kakšno polnosintetično olje, sam uporabljam za carismo valvoline racing 5W 50, je malce dražje, je pa vredno tega denarja, mislim da tudi tvojemu roverju nebi škodil
Jaz sem v Roverja 200 1.4 16V letnik 1997 dolgo nalival Esso ultra (ali morda ultron)5W-40, zdaj mam not Total 5W-40. Menjaval sem ga konstantno na 20.000 km in nikoli nisem dolil niti decilitra olja. In pri 215.000 prevoženih mašinca še vedno lepo prede.
Olje, ki zelo verjetno popolnoma ustreza je viskoznosti SAE 10W-40, s klasifikacijo API SH ali višje, evropska klasifikacija ACEA je verjetno A1. Takšno olje je izdelano s Hydro-crackingom (HC) in mu trgovci rečejo velepametno "polsintetično".
Kupi najcenejše olje s takšno klasifikacijo, menjaj ga pravočasno. Ni pa nobenega olja, ki bi ščitilo motor pred bedaki, ki priganjajo hladen motor v visoke vrtljaje.
Kar se tiče znamk: to je bolj verovanje v fetiše in bljižnica za neznanje. Dopovedat kaj kakšnemu gostilniškemu strokovnjaku, ki verjame le v to ali ono znamko, je kot razprava o religiji s talibani.