Napisal/-a svadreb Pe feb 16, 2007 2:07 pm
Živjo!
Po konstantnem prižiganju in ugašanju oranžne lučke za motor, sem obiskal pooblaščeni servis. Diagnoza: zanič merilec pretoka zraka. Ker je ta drag ko hudič, se že dobrega pol leta vozim z light showom v avtu, saj se oranžna lučka prižiga in ugaša.
Ker temu serviserju nisem najbolj zaupal, oz. sem imel občutek, da me hoče nategnit, sem šel pred kratkim na drug pooblaščen servis. Tu so diagnozirali pokvarjeno lambda sondo.
Zdaj pa ne vem, kateremu servisu naj verjamem. Nekako bi raje temu, ki pravi, da je lambda zanič, ker je strošek menjave manjši. Nova originalna stane 124 EUR + strošek menjave.
Zdaj me pa zanima, kako je z univerzalnimi lambda sondami. Se jo splača uporabit, od katerega proizvajalca so dobre, ali je bolje dati univerzalno in sam polotati žice, ali je bolje kupiti namensko z že nameščenim ustreznim konektorjem. Skratka, rad bi vedel, kako je s temi univerzalnimi sondami. So uporabne, ali je bolje dati originalno.
Moja almera ima dve lambda sondi: ena je takoj za izpušnim kolektorjem, druga pa pri katalizatorju. Kako naj zdaj vem, katera je zanič?
Ali je bolje, da jo zamenjam v tistem trenutku, ko lučka ne bo gorela, ali je to vseeno?
Ali moram po menjavi obiskati servis in avto priklopiti na diagnostično napravo in kaj ponastaviti, ali ne?
Avto je Nissan Almera, 1.5, letnik 2001, 90 HP, motor QG15DE.
Hvala za odgovore in nasvete.