Napisal/-a svadreb To maj 08, 2007 10:26 am
Pozdravljeni. Imam težavo z brisalci pri avtu Nissan Almera, letnik 2001, N16.
Pri intervalnem delovanju se včasih niso vrnili v izhodiščni položaj, ampak so ostali na sredi šipe. Na forumu sem prebral vse o takih problemih in se odločil razdreti moj mehanizem. Razdrl sem elektromotor. Na rotorju očistil kolektor, kaj drugega za početi pa ni bilo. V ohišju elektromotorja je bilo še nekaj uporu podobnega in tri krtačke. Vse sem lepo sestavil nazaj. Žal pa napake nisem odpravil. Nasprotno, še povečal sem jo. Zdaj sploh nikoli brisalci ne grejo v izhodiščni položaj. Ko jih ugasnem, ostanejo tam kjer so. Pri intervalnem delovanju je sedaj en cel normalen interval, pri katerem grejo brisalci od začetka šipe do vrha in spet nazaj dol, razdeljen na nekaj kratkih, pri katerih se brisalci premaknejo za cca. 20 cm in ustavijo, pa spet za 20 cm in ustavijo itn. Sliši se rele, ki vklaplja interval brisalcev, sliši se njegov vklop in izklop in interval traja točno toliko časa, kolikor časa je rele vklopljen. Probal sem z drugim relejem, pa je bilo isto. Težava torej ni v releju.
Pred mojim posegom sem pričakoval, da bom v ohišju elektromotorja našel kak okrogel, krožni kontakt, ki daje kontakt ravno za en cikel brisalcev. Pa tega ni bilo. Razen če ni ta kontakt morda v ohišju "reduktorja" če temu lahko rečem. Mislim pa tiso ohišje, v katerega je vstavljena osovinica rotorja elektromotorja in iz katerega gre potem vzvod na brisalce. Ampak to ohišje "reduktorja" očitno ni predvideno za odpiranje, ker je zaprto s kovicami. Je pa na tem ohišju pritrjena neka v prozorno plastiko ulita elektronika iz katere gre potem priključek na konektor.
Ali se da še kaj popraviti, lahko še sam kaj probam, ali je treba zamenjati kompleten mehanizem?
Vnaprej hvala za vašo pomoč in nasvete.
LP
Svadreb