Nasveti in napotki ter povpraševanja...

mitnica
Nov uporabnik

poraba olja

Napisal/-a mitnica Ne maj 13, 2007 4:31 pm

Zanima me kolikšna je še normalna količina porabljenega olja pri novem avtomobilu. V mojem primeru je to Toyota CV 2,2 D. Pri prvem vmesnem servisu na 15000 km je bilo dolito 1,2 l olja. Zanima me še kakšno mnenje, ali je to v mejah normale ali pa naj me pričenja skrbeti in naj se začnem pripravljat na reklamacijo - avto je še v garanciji.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Re: poraba olja

Napisal/-a MacTron Ne maj 13, 2007 4:55 pm

verjetno bo tole podobna zgodba tako da se nimas cesa bat (nov avto pac) vpeljevanje itd...
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... oraba+olja
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Maxx
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Maxx Ne maj 13, 2007 5:02 pm

Če bi ti ga spilo 1l na 1000km pol bi bla šele reklamacija,to kar tebi je pa normalno ker se motor uteka,več km boš imel manj ti bo olja pokuril.No do neke meje km :D

mitnica
Nov uporabnik

Napisal/-a mitnica Ne maj 13, 2007 6:04 pm

No, vprašal sem iz čisto preprostega razloga ker sem laik, vsaj kar se tiče strokovno mehaničnega dela. Na Toyotinem forumu že nekaj časa teče debata o tem in nekateri trdijo, da je omenjena količina absolutno prevelika. Tudi sam sem najprej pomislil na nov motor in utekanje in menim da je to res tisto. Vseeno Maxx-u in MacTron-u hvala za spodbudo, že objavljeno temo pa sem spregledal.

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček Ne maj 13, 2007 6:18 pm

mitnica je napisal/-a:No, vprašal sem iz čisto preprostega razloga ker sem laik, vsaj kar se tiče strokovno mehaničnega dela. Na Toyotinem forumu že nekaj časa teče debata o tem in nekateri trdijo, da je omenjena količina absolutno prevelika. Tudi sam sem najprej pomislil na nov motor in utekanje in menim da je to res tisto. Vseeno Maxx-u in MacTron-u hvala za spodbudo, že objavljeno temo pa sem spregledal.

Ni se ti treba nič bat.
Osu gre samo enkrat na led.lp

evilson
Novinec

Kraj: Mežiska dolina

Napisal/-a evilson Ne maj 13, 2007 6:33 pm

Moj avto (passat 1.8T) ima prevozenih 180.000KM in sem nekaj casa nazaj menjal olje. Po 5000 KM ko sem preveril olje ga na uni 'palici' za odcitavanje sploh ni bilo vec!! tako da sem ga moral doliti 1.5 litra, al 2..:). Meni se to ne zdi normalno...

Lp,
Matej
Passat 1.8T ---> BMW 523i

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Napisal/-a sonček Ne maj 13, 2007 8:22 pm

evilson je napisal/-a:Moj avto (passat 1.8T) ima prevozenih 180.000KM in sem nekaj casa nazaj menjal olje. Po 5000 KM ko sem preveril olje ga na uni 'palici' za odcitavanje sploh ni bilo vec!! tako da sem ga moral doliti 1.5 litra, al 2..:). Meni se to ne zdi normalno...

Lp,
Matej

opala, tole pa ni vredu, ni pametno prelagat pregled vozila
Zadnjič spremenil sonček, dne Ne maj 13, 2007 8:37 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

evilson
Novinec

Napisal/-a evilson Ne maj 13, 2007 8:31 pm

Mogoce kdo ve kaj bi to lahko bil vzrok? Prej sem na VOX gledal oddajo ko so govorili in pokazali kako obnovijo turbino in so rekli da ce veliko olja pozre avto, da je tudi to eden znak, da je turbina potrebna obnove. Kaj menite o tem vi ?

Hvala in lp,
Matej

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Napisal/-a sonček Ne maj 13, 2007 8:36 pm

evilson je napisal/-a:Mogoce kdo ve kaj bi to lahko bil vzrok? Prej sem na VOX gledal oddajo ko so govorili in pokazali kako obnovijo turbino in so rekli da ce veliko olja pozre avto, da je tudi to eden znak, da je turbina potrebna obnove. Kaj menite o tem vi ?

Hvala in lp,
Matej

dokler nimaš več kot 1l/1000km porabe olja si lahko oddahneš.
Sam ne čakaj, da ti motor ribne ampak pogosteje kontroliraj nivo olja, magar ko boš pucal avto preveriš, da se usede ole na dno motorja.
Tisti palčki se reše šipka tako jest pravm. Drugač pa jest mislim, da bi bilo pametno tvoj avto mal zapeljat k mehaniku na kontrolo.
lp
Zadnjič spremenil sonček, dne Ne maj 13, 2007 9:02 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
traktor TDI
Novinec

Napisal/-a traktor TDI Ne maj 13, 2007 8:49 pm

Olja ne sme avto pit skoraj nič. Vedno ko olja zmanjkuje, je nekaj narobe. Lahko prihaja do nekih minimalnih sprememb, 2mm max na šipki, ne pa suša. Avto kliče po manjši generalki, ko je tako.

Uporabniški avatar
zcmr
Novinec

Kraj: GO

Napisal/-a zcmr Ne maj 13, 2007 8:52 pm

evilson je napisal/-a:Mogoce kdo ve kaj bi to lahko bil vzrok? Prej sem na VOX gledal oddajo ko so govorili in pokazali kako obnovijo turbino in so rekli da ce veliko olja pozre avto, da je tudi to eden znak, da je turbina potrebna obnove. Kaj menite o tem vi ?

Hvala in lp,
Matej

Seveda je lahko eden od vzrokov tudi netesnenje olja na osovini v turbini.Za to ugotovit imamo na servisih dolocen postopek.

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Napisal/-a sonček Ne maj 13, 2007 8:54 pm

traktor TDI je napisal/-a:Olja ne sme avto pit skoraj nič. Vedno ko olja zmanjkuje, je nekaj narobe. Lahko prihaja do nekih minimalnih sprememb, 2mm max na šipki, ne pa suša. Avto kliče po manjši generalki, ko je tako.

ah to ni niti tako res, 1l/1000km ne sme presegat, vsak avto ga nekaj porabi ampak ne sme prekorači te porabe, meni je golf pil 6l olja na 10 tkm pač generalka bi bilo potrebno naredit sam jo nisem sem raje prodal avto (golf 2 gtd)

Kaj boš pa potem nei reku, ker mi ga 2-3l spije na 10 tkm z avto pa ni nič, ker so bili vsi deli pregledani, tud sam sem jih, in mehanik.

Ni treba se takoj spravt v paniko ja olje mi avto pije ja dej bo pa treba narest generalno, ne prehitevajte !!!

lp

trafo66

Napisal/-a trafo66 Ne maj 13, 2007 9:02 pm

vsak avto troši olje. eni bolj eni manj. to ni res da ga nič ne pije če je ok. lahko ga troši tudi tako da je malo opazno. meni je na bravotu bila poraba na 15 tisoč takšna da se ni sploh videlo da bi nivo kaj padel na to kilometrino. sedaj ko ima avto več kilometrov pa troši na 10 tisoč kakšen liter pa pol. vzrok so otrdele gumice ventilov. to pa ni napaka na motorju. da bi bilo kaj hudo narobe. sam razdirat ga pa zaradi litra olja ne grem.
to kar se tebi dogaja ni nič nenormalnega. motor čez 2 litra pa valda malo več olja rabi kot tisti tisoč kubični.

evilson
Novinec

Napisal/-a evilson Ne maj 13, 2007 10:13 pm

Kam pa bi lahko dal turbino na pregled, ce je morda res z njo kaj narobe oz. je vzrok za toliksno porabo olja ?

Uporabniški avatar
vincent
Novinec

Napisal/-a vincent Po maj 14, 2007 10:15 am

TOvarna sevedno zaščiti in napiše če je poraba (običjano kar) do 1 litra na 1.000 km je vse v redu.

KOt kaže se pri novih dizlih rado dogaja da ga v prvem intervalu (Torej nekje v času utekanja) poraba dokaj veliko...kasneje pa se zadeve umirijo.

tako da jaz bi ti svetoval do naslednje menjave, pa boš videl ali se bodo stvari umirile. Druga opcija pa je da se zamenja proizvajalca olja...ker lahko se dogaja da ti (primer!) Ara-al pije, Shell-a pa ne.

Za moje pojme je v mejah normale takrat ko ti olje drži v dovoljenih mejah (Torej na šibiki med max in min) v celem intervalu (Običjano 15.000 km). Torej da v času menjave ne potrebuješ dolivati olje.
Zdaj če ga doliješ pol litra, takod aje stalno na mx. vrednosti je tvoja stvar...načelom pa da od servisa do servisa ne rabiš gledat nivoja olja (teoretično...praktično ga enostavno moraš, če si količkaj skrben lastnik).

wiliamskis
Novinec

Napisal/-a wiliamskis Po maj 14, 2007 10:51 am

Poraba olja je poleg vrste olja, stanja motorja in utekanja, odvisna tudi od načina vožnje! Še posebej pri 16v-jih, ki ima več ventilov in s tem več izgubnih mest med tefloni. Do zadnjega servisa sem svojga vozil normalno in po 15kkm je bil nivo olja praktično enak sveže dolitega! Sedaj pa avto večkrat priganjam do blokade in ga ne ne šparam preveč- včeraj zgroženo pogledam nivo, ki je bil nižji za cca 5mm od max, prevoženih pa več kot11kkm!
A ves ka je moč??? Ko biku tako v rit pihneš, da se mu rogovi zravnajo!!!

evilson
Novinec

Napisal/-a evilson To maj 15, 2007 8:41 am

Se kar pritiskam na gass ja, pogosto do zelo visokih obratov! Je pa 1.8T 20V. Kolega ima pa audi (2003 letnik) 1.8Tquattro, pa je reko da mu isto veliko olja spije.

Uporabniški avatar
ru7
Novinec

Napisal/-a ru7 To maj 15, 2007 9:26 am

Za moje pojme je v mejah normale takrat ko ti olje drži v dovoljenih mejah (Torej na šibiki med max in min) v celem intervalu (Običjano 15.000 km). Torej da v času menjave ne potrebuješ dolivati olje.

S tem se ne strinjam. Eni avti majo med min in max do 2l (mislim, da Focus recmo), eni pa 4dl (Honda Civic).
I would make no more than 0.5 horsepower. A horse can make 1, and since I'm not a horse, then 0.5 hp sounds like a good figure.

Uporabniški avatar
vincent
Novinec

Napisal/-a vincent To maj 15, 2007 9:43 am

ru7 je napisal/-a:

S tem se ne strinjam. Eni avti majo med min in max do 2l (mislim, da Focus recmo), eni pa 4dl (Honda Civic).

in kaj to pomeni?

da nekatri proizvajalci še vedno gaantirajo nemoteno delovanje pri večji razliki v količini olja (Potrebnega za dobro mazanje motroja).

Ali rečeno drugače....vse do menje 'min' ganatira proizvjalec da je količina olja zadovoljviva. KOliko pa je med min in max pa verjetno od proizvajalca do proizvajalca precej vavrira.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 23 gostov