Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Mirando
Novinec

Kraj: ...ja ka pa te ti tu delaš...

Tankanje bencina namesto nafte ...

Napisal/-a Mirando To jun 12, 2007 8:08 am

Lep pozdrav,

Sem malo preverjal forum, pa ne najdem prispevkov v tej zvezi, zatorej:

V Renault Mastera 2.2. dci je bil pomotoma natankan bencin namesto nafte! :twisted: :evil:

Po enem scenariju naj bi bil bencin prečrpan že na črpalki, po drugi je bilo z avtom narejenih nekaj km...

Zdaj pa me zanima - kaj (VSE!?) je pravzaprav lahko narobe na motorju, saj avto (motor) ne deluje več OK! Predvsem nima moči, težko pride v višje obrate...?!

Hvala!
....Vemo marsikaj, pa še se učimo.....

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a DaDek To jun 12, 2007 8:17 am

hmm, moj sodelavec mi je v berlingota natankal benzo namesto nafte pa se je avto samo ustavo na priključku na AC, pa so pol v celju na servisu menda izčrpali pa nek filter nafte al kaj so menjali, pa je zdaj ok. Tak, da tisti scenarij odpade da ni bilo nič prevoženo. Avto pa je verjetno deloval samo toliko časa kolikor je bilo še nafte do motoja.

Uporabniški avatar
Mirando
Novinec

Kraj: ...ja ka pa te ti tu delaš...

Napisal/-a Mirando To jun 12, 2007 8:25 am

če je "samo" filter nafte pol je to najmanjši problem...

malo sumim, da je še turbina fasala?! :?: ker avto "ne gre nikamor" ....
....Vemo marsikaj, pa še se učimo.....

sovjet
Nov uporabnik

Kraj: Kranj

Re: Tankanje bencina namesto nafte ...

Napisal/-a sovjet To jun 12, 2007 8:41 am

Meni se je zgodilo isto, vendar sem imel to sreco, da sem pravocasno videl in natankal le 7L. Poklical sem svojega mehanika. Ta mi je svetoval, da tank do vrha napolnim z nafto. Ko sem ga vprasal, kaj se lahko zgodi, mi je rekel, da se bo avto pregreval, da bo motor cudno delal in da ga nikakor ne smem vozit na obratih, ker lahko pride do pregrevanja in se turbina pokvari...sicer je pa rekel da se nekje po 2 tanku avto zacne normalno obnasati. Upam da bo vse ok....LP
Avtomanijak!!!

Uporabniški avatar
HOLLAND
Novinec

Kraj: V deželi sonca in vina

Napisal/-a HOLLAND To jun 12, 2007 9:41 am

Če je samo par litrov noter benzina ne bo nič narobe, če je polhen tank itak ne bo delalo. Z motorjem pa tudi ne bi smelo bit nič narobe.

bruki
Novinec

Napisal/-a bruki To jun 12, 2007 9:02 pm

Če po prečrpanju bencina in nalitju nafte ni vse ok.
Je verjetno prišlo do poškodbe črpalke,,saj je ta zelo občutljiva
Ker je bencih suh je prišlo do prevelikega trenja v njej in do njene poškodbe.
Prav tako lahko tudi vbrizgalne šobe zablokirajo ali pa jih zamašijo
opilki iz črpalke.

Uporabniški avatar
Sash1
Nov uporabnik

Napisal/-a Sash1 Sr jun 13, 2007 9:12 am

Upam da ne bo odvec ce svetujem eno malenkost. Marsikdo v zimskem casu nalije majhno kolicino bencina v nafto, proti zamrznitvi le te. V primeru, da je rezervoar goriva potreben popravila,vedno je potrebno opozoriti serviserja, da je v rezervoarju za nafto bil prisoten bencin.

bruki
Novinec

Napisal/-a bruki Sr jun 13, 2007 5:17 pm

Sash ...to se je delalo včasih ko so bile klasične bosch črpalke in v avtomobilih traktorski motorji.
Danes pa je če je kdo toliko pogumen naj kar poskusi.
Že itak je dovolj problemov z samo nafto....

Uporabniški avatar
Bric
Novinec

Kraj: Goriška Brda

Napisal/-a Bric Sr jun 13, 2007 6:00 pm

V takem primeru, so šobe najbolj izpostavljene poškodbam. Črpalka, bi mogoče še nekako delala, ampak je tudi to vprašljivo. Se srečujem, in rešujem (skoraj) vsakodnevno take probleme.

Najbolje, da prečistiš celoten sistem, zamenjaš filter, ter direktno v njega naliješ aditiv za common rail sisteme, ter zalaufaš motor. Če ni nič bolje, ni druge, kot odmontirati šobe, in črpalko, in poslat na popravilo.
Slika

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr jun 13, 2007 7:55 pm

Mene pa nekaj zanima. Doma imam eno kanglo 20 L ene take mešanice bencina in nafte, ko je sestra enkrat pomotoma tankala bencin v HDi. (Je še pravi čas opazla, tako da sploh ni zalaufala) Blo je pa tako, da je na približno 15L nafte nalila 30L bencina.
Zdaj pa mene zanima ali bi lahko zdaj jaz to mešanico porabil v mojem bencinarju. Tako da bi recimo na en rezervar (50L) dal kakih pet litrov te mešanice?
Ali lahko to kaj škodi motorju, da bi bilo recimo kaj narobe s šobami, ali pa katalizator?
Malo sem probal enkrat dat v kosilnico BCS pa predvsem pri odvzemu gasa kar lepo pokadi, zato me je malo strah to mešat v avto, da ne bi potem začel kaj kašljat. :oops:

Volvo-s60
Novinec

Napisal/-a Volvo-s60 Sr jun 13, 2007 8:04 pm

Dej lepo te prosm če imaš rad avto daj to stran fukn... ne v naravo ampak na kak zbirni plac.

Uporabniški avatar
Bric
Novinec

Kraj: Goriška Brda

Napisal/-a Bric Sr jun 13, 2007 8:10 pm

Jaz takšnih, in podobnih mešanic nebi vlil v avto.
Slika

Uporabniški avatar
HOLLAND
Novinec

Kraj: V deželi sonca in vina

Napisal/-a HOLLAND Sr jun 13, 2007 8:43 pm

mišek je napisal/-a:Mene pa nekaj zanima. Doma imam eno kanglo 20 L ene take mešanice bencina in nafte, ko je sestra enkrat pomotoma tankala bencin v HDi. (Je še pravi čas opazla, tako da sploh ni zalaufala) Blo je pa tako, da je na približno 15L nafte nalila 30L bencina.
Zdaj pa mene zanima ali bi lahko zdaj jaz to mešanico porabil v mojem bencinarju. Tako da bi recimo na en rezervar (50L) dal kakih pet litrov te mešanice?
Ali lahko to kaj škodi motorju, da bi bilo recimo kaj narobe s šobami, ali pa katalizator?
Malo sem probal enkrat dat v kosilnico BCS pa predvsem pri odvzemu gasa kar lepo pokadi, zato me je malo strah to mešat v avto, da ne bi potem začel kaj kašljat. :oops:

:o Saj ne misliš resno???

OLI
Novinec

Napisal/-a OLI Sr jun 13, 2007 9:09 pm

MIŠEK to mi delaj :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Prava faca si.Probaj.

LP
Če misliš, da zmoreš, zmoreš.
Če misliš, da ne zmoreš, imaš prav.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr jun 13, 2007 9:44 pm

Ja no glejte jaz sem res razmišljal kako bi se dalo to gorivo porabit, ker mi je škoda, da bi 20L kar nekam vstran vrgel, konec koncev lahko jaz s tem naredim 300 km.
Zdaj pa tak, če bi jaz dal pet litrov tega v 45L bencina bi to pomenilo, da je v teh 50L goriva manj kot dva litra nafte. To pa zdaj mene zanima ali bi lahko ta dva litra kaj škodovala?

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ Sr jun 13, 2007 10:17 pm

:cry

Jaz nebi vlilval tega. Mam preveč rad svoj avto. :)
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

Uporabniški avatar
andsuzuki
Nov uporabnik

Kraj: Goriška

Napisal/-a andsuzuki Če jun 14, 2007 9:01 am

Če ti ni preveč škoda avta (nevem kakšnega imaš), lahko probaš mešati po 1 liter :har
če ti ga je malo bolj škoda, potem mešaš manj (deci al pa dva) te mešanice na tank :twisted:
če pa ti ga JE škoda, potem pa ne mešaš :rofl
4x4 2.0TDI
LP Andrej

MatrixMPI
Nov uporabnik

Napisal/-a MatrixMPI To mar 11, 2008 9:16 am

Ista pesem. Cca. 10 litrov bencina v TDI dizla (letnik 99). Naknadno je bilo na polno dotočena nafta (cca. 40 litrov).

Še za 500m vožnje do parkirnega mesta.

A bo zadeva zdržala al je treba preprosto poklicat vleko in mehanika?

Avto se trese kot nor in smrdi še malo bolj. :?

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To mar 11, 2008 9:46 am

MatrixMPI je napisal/-a:Ista pesem. Cca. 10 litrov bencina v TDI dizla (letnik 99). Naknadno je bilo na polno dotočena nafta (cca. 40 litrov).

Še za 500m vožnje do parkirnega mesta.

A bo zadeva zdržala al je treba preprosto poklicat vleko in mehanika?

Avto se trese kot nor in smrdi še malo bolj. :?

..na "navadnega" dizla z bosch pumpo (kot je tvoj predvidevam) ta količina ne sme in naj nebi škodila.......

MatrixMPI
Nov uporabnik

Napisal/-a MatrixMPI To mar 11, 2008 10:11 am

Sej, to je pa to. Skoz voziš bencinarja, dobiš dizla na "posojo", moraš tankat in valda pred štelo pomisliš na to, dej de bom tankal dizla. Prideš tja, pa pizdarija. :?

j*** te. Največji hec je pa to, da se mi zdi, da sem tankal dizla. Sej pol me pa še bolj skrbi zakaj to dela avto.

Samo pomoje je to to. Tresenje mašine pa hudo kadi avto. Bo to to najbrž?
Pa je normalna reakcija, al naj rajši kličem mehanika oz. vleko. Doma pa pumpanje rezervarja, pa menjava filtrov in držanje pesti, da bo normalno vžgal avto.

P.S.: Je star turbo dizl ja, z bosch pumpo. Vsaj to, da ni common rail.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Mojca558, weasel in 7 gostov