Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
hirabbit
Nov uporabnik

Kraj: Koper

Fabia 1.4 TDI piskanje pri višji hitrosti

Napisal/-a hirabbit Če jun 14, 2007 4:05 pm

Dober dan :-P

Danes sem opazil, da mi pri omenjenem avtu (15.000 prevoženih kilometrov) začne nekaj piskati pri hitrosti okoli 160km/h. Sicer začne piskati že prej, nekje pri 120km/h, ampak je takrat zvok precej tih. Postopoma pa piska vedno več, pri 160km/h je najglasnejše, precej moteče. Ko pa to hitrost prekoračim, piska zelo zelo malo, skoraj nič.
Pri nizkih hitrostih ne piska, ali pa jaz ne slišim. Zadeva, kot sem opazu, ni povezana z obrati. Če avto ni v brzini in je na mestu,pri dodajanju gasa ne piska.
Sigurno pa ni kriv veter oziroma ležaji/kolesa, saj se to piskanje sliši le, če pritisnem gas. Če gas spustim, piskanje neha in se pojavi takoj, ko gas spet stisnem. Bolj kot je gas pritisnjen, več piska. Naj ponovim, da se to sliši le pri 120km/h in več. Tako da nimam pojma kaj bi blo. Aja sliši pa se nekje v okolici motorja/prednjega dela.
Turbino bi jst izključu iz liste krivcev, ker bi se jo moglo slišat pri vseh hitrostih in od nekje 2k obratov naprej, vsaj po moje. Pa tudi avto je skoraj nov.

Hvala!

Salieri
Stalni uporabnik

Kraj: Ptuj

Napisal/-a Salieri Če jun 14, 2007 5:11 pm

kateri motor pa imaš not? 3 cilindre?
Slika

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass Če jun 14, 2007 5:19 pm

Hmmm, kaj pa turbina?! :lol: :P
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
hirabbit
Nov uporabnik

Napisal/-a hirabbit Če jun 14, 2007 5:28 pm

3 cilindre 1.4 TDI 80KM

Turbina 100% ni.

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass Če jun 14, 2007 5:32 pm

Jaz mislim, da turbine od silnega šklopotanja vw-jevega dizel sistema "pumpe-düse" v nižjih prestavah ne slišiš, saj jo preglasi sam motor, ki je zaradi treh cilindrov še glasnejši.
Ko pa si enkrat v 5. prestavi in imaš na števcu 160km/h (realno malo manj), takrat je turbo konstantno pod pritiskom(to piskanje), dokler ne "zmanjka" navora na krivulji in je tudi pritisk turba manjši.
4. in 5. prestava sta pač najdaljši in se počasi dvigujejo obrati, zato je najbolj slišna turbina, ker je najdlje časa v pasu največjega navora ozr. pod največjim pritiskom.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
Bosko001
Novinec

Kraj: Krško

Napisal/-a Bosko001 Če jun 14, 2007 6:47 pm

bass je napisal/-a:Jaz mislim, da turbine od silnega šklopotanja vw-jevega dizel sistema "pumpe-düse" v nižjih prestavah ne slišiš, saj jo preglasi sam motor, ki je zaradi treh cilindrov še glasnejši.
Ko pa si enkrat v 5. prestavi in imaš na števcu 160km/h (realno malo manj), takrat je turbo konstantno pod pritiskom(to piskanje), dokler ne "zmanjka" navora na krivulji in je tudi pritisk turba manjši.
4. in 5. prestava sta pač najdaljši in se počasi dvigujejo obrati, zato je najbolj slišna turbina, ker je najdlje časa v pasu največjega navora ozr. pod največjim pritiskom.

Zelo vrjetna teorija! PLJOSK, PLJOSK... :lol:
Slika

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ Če jun 14, 2007 6:53 pm

Pri 160kmh pač nemoreš slišat več turbine, ker čuješ kak se motor dere pa kak veter piha. turbo se čuje ponavadi pri nizkih hitrostih na 2000 rpm, ko gas pohodiš.
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

Uporabniški avatar
Bosko001
Novinec

Kraj: Krško

Napisal/-a Bosko001 Če jun 14, 2007 7:00 pm

Zdaj sicer ne vem, kje ima Fabia postavljeno turbino, vendar sem vozu kombi (OK ima slabšo zvočno izolacijo), ki ima turbino za motorjem in mi lahko vrjameš, da se jo zelo dobro sliši tudi pri 160km/h (po števcu).
Slika

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ Če jun 14, 2007 7:20 pm

beetle ma turbo takoj za armaturko, pa ga ne čuješ, še pri mali hitrosti ga čuješ samo ko se zavtri pol pa ne več ko se na polno vrti. Razn zunaj, tam pa se dere ija :lol:
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

Uporabniški avatar
hirabbit
Nov uporabnik

Napisal/-a hirabbit Pe jun 15, 2007 2:26 pm

Sem opazil, da je zvok malo močnejši če je prižgana klima.

Turbina 100%, poznam zvok turbine. Ni to.

Drugače pa hvala za odgovore.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov