citroen slovenija odgovoril!
pojasnili so mi, da moje vozilo ni več v garanciji!!!

Halo, kot da tega ne vem
zadeva je pravzaprav banalna - zaradi napačne montaže se je obrabila zavorna ploščica. Poslal sem jim približno tak tekst:
Od januarja 2004 sem lastnik vozila Citroën Berlingo, HDI 2.0, leto izdelave 2003, št. šasije xxxx.
Do sedaj sva z ženo prevozila 53346 km – predvsem žena - praktično brez vsakih problemov (pohvalno). Vozilo je redno servisirano pri pooblaščenem serviserju (Avtohiša Jenko), zadnji servis je bil opravljen 23.6.06,se pravi, da sedaj prihaja na vrsto naslednji interval.
V petek 15.6.07 se je zavorni sistem na žalost okvaril. Na desnem prednjem kolesu se je pojavil karakterističen zvok, ki nastane ob drgnjenju jeklenega nosilca zavorne obloge ob zavorni disk.
Ob menjavi - poseg sem opravil sam - zavornih ploščic sem opazil izrazito neenakomerno obrabo. Zavore desnega kolesa so bile popolnoma izrabljene, medtem ko so bile na levem kolesu obrabljene v primerjavi z novimi le 3 -4 mm.
Po mojem mnenju, menim da strokovnem, je vzrok okvare površna sestava – že v tovarni - zavor v desnem kolesu. Manjkala je namreč vodilno varovalna pločevina – ena od dveh (glej sliko 1) – ravno pri uničeni ploščici. Posledica tega je bila prevelika zračnost ploščice, predvsem pa se je pojavila možnost zagozdenja ploščice, kar je povzročilo neenakomerne pritiske ploščice na disk. Ploščico je tako zagozdilo, da se je skrivila (slika 3) in verjetno je takrat del obloge tudi odstopil. Obraba se je tako skokovito povečala, da se je obloga obrabila bistveno prezgodaj.
Na srečo ni bilo kakšnih varnostnih problemov in pa tudi poškodbe na disku so bile zaradi pravilnega reagiranja minimalne, površina diska se je dala lepo zgladiti.
Vseeno pa sem napisal ta dopis, kajti zavedam se, da proizvajalec potrebuje tovrstne povratne informacije zaradi potrebe po konstantnem izboljševanju kvalitete.
V servisni knjižici je naveden rok prve kontrole zavornih ploščic – 60000 km!!
Na prvi pogled se zdi nekoliko dolg termin, upam da vaši serviserji malce ošinejo s pogledom tudi zavore, čeprav to ni predpisano!
naprej le pozdrav in podpis, namignil sem tudi na kompenzacijo stroškov.
Tole je bil približen tekst,
spodaj sta dve sličici
sedaj pa omenjena strokovnost. sem zadolžen za izobraževanje serviserjev vozil, (sicer ne osebnih avtomobilov) in za reševanje in pojasnjevanje tehničnih problemov in problemov kvalitete materiala - se pravi točno to področje - vem kako zadeve delujejo!
kot se že povedal uporablja Berlingo žena, jaz imam službenega VW, kjer je bilo kar nekaj problemov - diski, vbrizgavanje, vendar so bili garancijski zahtevki korektno rešeni, predvsem je bila komunikacija ob problemih bistveno boljša
Zaenkrat toliko
Stapler