Nasveti in napotki ter povpraševanja...

cayrex1
Nov uporabnik

Kraj: maribor

ventilator za kiler

Napisal/-a cayrex1 Ne jul 29, 2007 12:08 am

pozdrav.

mene zanima kaksna je veriga ventilatorja za kiler, mislim kaksen je potek!? (narasceno temperaturo zazna termostat- podatek posle v racunalnik- racunalnik posle na kazalec temperature- vklopi se ventilator) nekak tak, ali ne?
ker mam naslednji problem: ko avto vzgem in mi pride na delavno temperaturo (90 stopinj) se mi ventilator ne vklopi, ker pa ima avto blokado da ne zakuha, mi enostavno dol vgasne. masina in voda v ceveh sta zelo vroci.
kaj bi lahko bilo mozno da je morda kaksna cev zamasena in da voda ne krozi po motorju ali mogoce kaj krivo z vodno pumpo, morda kaksen termostat za vodo, ker pa mi ventilator ne dela je lako se kaksen senzor,...???
p.s. ventilator deluje brezhibno samo se ne vklopi ko je visoka temperatura!

prosim za pomoc!

lp

Uporabniški avatar
Misak
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Misak Ne jul 29, 2007 12:23 am

Hladilnik je vroč, ko avto preseže kritično temperaturo? Če ne, je verjetno šel termostat, ki določa količino vroče vode, ki teče skozi hladilnik.

Če ne, je šlo termostikalo na hladilniku - senzorček, ki ob dovolj visoki tempraturi, naredi stik in zažene ventilator. In upaj da je to, ker stane vsega skupaj max 5 € in eno pivo za mehankarja :D
Da bi zmanjšali število prometnih nesreč na naših cestah,
bi morali moškim prepovedati točiti alkohol.
In ženskam bencin!

cayrex1
Nov uporabnik

Napisal/-a cayrex1 Ne jul 29, 2007 12:31 am

hmm, za hladilnik pa trenutno nebi vedel ce je bil vroc, bom jutri oz dans preveril.
aha potem je termostikalo namesceno na hladilniku? samo se je eno termostikalo na vodni pumpi, ker ko sem izklopil to stikalo ni nic pokazalo na stevci za temperaturo!!?? in na katero stikalo se moram obrnit to od hladilnika ali od vodne pumpe? kaj bi lahko bilo narobe ce je hladilnik vroc in kaj ce je mrzel?

prosim za odgovor!

Uporabniški avatar
napi
Novinec

Napisal/-a napi Ne jul 29, 2007 12:23 pm

cayrex1 je napisal/-a:kaj bi lahko bilo narobe ce je hladilnik vroc in kaj ce je mrzel?

vroč=> tipalo na kilerju je crknalo - okol 8€
mrzel=> termostat crkno, oz ne funkcionra več - okol 10€ odvisno od tipa, in kje je nameščen. Če moraš menjati celotno cev z termostatom katera vodi do hladilnika te pride dražje.

Je pa še tule ena možnost, če je kdo tole že prej popravlo pa ti je narobe obrno termostat.

Senzor za temparaturo katerega si odklopil, ti daje samo informacijo kakšna je temparatura vode v motorju, ta ti ne vključuje fena. Je samo informacija tebi. Oz tebi še izključi motor ko preseže kritično temaparturo, koliko sem razbral in posta.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Ne jul 29, 2007 12:53 pm

napi je napisal/-a:
cayrex1 je napisal/-a:kaj bi lahko bilo narobe ce je hladilnik vroc in kaj ce je mrzel?

vroč=> tipalo na kilerju je crknalo - okol 8€
mrzel=> termostat crkno, oz ne funkcionra več - okol 10€ odvisno od tipa, in kje je nameščen. Če moraš menjati celotno cev z termostatom katera vodi do hladilnika te pride dražje.
Je pa še tule ena možnost, če je kdo tole že prej popravlo pa ti je narobe obrno termostat.

Senzor za temparaturo katerega si odklopil, ti daje samo informacijo kakšna je temparatura vode v motorju, ta ti ne vključuje fena. Je samo informacija tebi. Oz tebi še izključi motor ko preseže kritično temaparturo, koliko sem razbral in posta.

OOOO zelo drago 150€ za C Xantio ker je v cevi .

cayrex1
Nov uporabnik

Napisal/-a cayrex1 Ne jul 29, 2007 8:20 pm

oj!

dans sem probal ce je kiler vroc ali mrzel,.... kiler je mrzel! aja pa na kileri nisen najdo dobenega termostikala al pa kaj podobnega. gre pe za avto opel astra 98 letnik. termostikalo za vodo sem samo najdel na vodni pumpi. kaj lahko kdo pove kje se bi lahko nahajalo termostikalo na kilerju!

lp

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Po jul 30, 2007 9:20 am

Za Xantio je cel hladilnik 100€ (AC-Behr), termostat 10€ za razliko 40€ greš še na malico. Kje vas trebijo za take cene. Xantia ima tri temperaturne senzorje, eden je zelen in je za kazalec v kabini, eden je moder in je za vklop varnostnega delovanja ob pregretju in eden je rjav, ki pošilja signal računalniku (BOSCH). To velja za izvedbe s klimo. Termostat je v plastični prirobnici na bloku motorja, menja se termostat in tesnilo, gumijasti obroček. Najboljši so Vernet (Potokar) ali Behr.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 14 gostov