Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Golden eye
Stalni uporabnik

Kraj: Notranjska

zavore?!

Napisal/-a Golden eye Če avg 30, 2007 9:16 pm

K sem se dons bozu po cesti in je dž padu, tko da je bla cesta mokra, sem na hitro zabremzal in mi je malo zadnji konc zaneslo v desno. Zgleda da je blokiralo zadnje desno kolo. prva kolesa pa niso nč blokirala. Avto Fiat Bravo 1.6 16v nima abs-a.

Kako bi moralo pravilno zavirat? A bi mogla prva kolesa blokirat? oba al sam eno? KAj vi mislite?= :roll:

turtle
Novinec

Kraj: kp

Re: zavore?!

Napisal/-a turtle Če avg 30, 2007 9:24 pm

verjetno ti ni nič blokiralo ampak je delovala samo fizika. teža se je ob bremzanju prenesla naprej in zadnji del je izgubu grip. poglej v tovarni znanja tehnike vožnje>left foot braking

edit:se opravičujem za citiranje sem komaj zdej opazu da sem citiral
Zadnjič spremenil turtle, dne Če avg 30, 2007 9:56 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Če avg 30, 2007 9:40 pm

raj probi to na suhem kjer nikogar ne ogrožaš pa boš vidu kak je ;)
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Golden eye
Stalni uporabnik

Kraj: Notranjska

Napisal/-a Golden eye Če avg 30, 2007 9:59 pm

sej sem probu na velkmu parkir palcu k nobenga ni blo, tko da ne se s tem ukvarjat!
Bl me zanima a bi mogle prednje gume blokirat al zadnje? a en kolo al oba?

turtle
Novinec

Kraj: kp

Napisal/-a turtle Če avg 30, 2007 10:02 pm

morale bi ti obe sprednje blokirat, ampak ko boš stisnu dovol na bremzo. dokler ne zablokirajo bo v ovinku med bremzanjem odnašalo zadek

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Pe avg 31, 2007 5:40 am

Če nimaš ABSa je najslabše skočit po bremzi - ko ti blokirata obe sprednji kolesi, namreč nimaš več kontrole nad smerjo vožnje in se pelješ še samo naravnost, četudi obrneš smer vožnje "v luft", ker kolesa drsijo po podlagi. Zaviranje z levo nogo zna biti koristno, ampak js sem malo na parkirišču sporbaval bremzat z levo, pa sem vsakič skoraj leto skoz šipo, tak da ostajam pri dobro učteni desni nogi. Že po suhem se je v ovinku brez vse elektronike jeba ustavit, ker če kakorkoli odreagiraš napačno, zgubiš oblast nad avtom (npr: cukneš z volanom, pa se odpelje zadnji ali sprednji konec...). Če si nam mokrem, je to še toliko prej - zato pa se tako poudarja, da prilagodimo vožnjo voznim razmeram. Če je kdo živčen zadaj, se postaviš na skrajni rob (da ne obrožaš sebe, rahlo upočasniš in naj te prehiti in se ubije...)

Drugače pa tudi ne vem zakaj ABS tako kujete v zvezde, res sicer prekleto pomaga v kritičnih zaviranjih, a tudi pri ABS, posebej na mokri cesti praktično vedno blokiranjo za nekaj časa kolesa, potem pa po presledkih - a je to koliko, da lahko spelješ ovinek, a kaj ko ti kljub zraven še EBV in TCS, še vedno odnese zadnji konec, če nimaš ESP. V zadnjem času sem že nekajkrat zaviral ravno v ovinkih, ko je kakšen i**** šel prehitevat skozi ovinek, kamijon pripeljal po mojem voznem pasu ipd. Jasno refklesno bum po bremzi in kaj se zgodi - smer vožnje že držiš nekako, a potem gre zadnji konec po svoje - nazadnje je blo na cesti listje, trčenju sem se izgognil, ker je bila hitrost samo 50, a sem se tudi na cesti obrnil za 45" (počez čez cesto). Dejansko samo primerna vožnja lahk reši kako situacijo...

Če bi ti blokirali obe zadnje kolesi, bi ti 100% letu s ceste, oziroma bi te zavrtelo, ker je zavorna sila v avto porazdeljena (kuker vsaj js vem) na večji del na prednja in večji del na manjša kolesa. Kar probaj v kakem ovinku na pakrplacu zategnat ročno pa spelajt ovinek - moreš res oblvadat, da spelješ ovinek ...
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Majestic-12 [Bot] in 17 gostov