Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

katero olje v corso gsi 1.8??

Napisal/-a Dariooo To sep 04, 2007 8:58 pm

zdravo

no priblizuje se servis oz je ze tu.No zdaj imam not olje 5W-40, problem pa je da mi ga pije (ce je to normalno ok, ce ne pa tudi :)) in zdaj me zanima kaj da naj dam not.
Da pustim isto oznako al da dam kiro drugo v upanju da mi ga bo pilo kej manj, ampak da bo se vedno kvalitetno mazalo.
Kot sem gledal po navodilah pise da lahko uporabljam sledeca olja :
10W-30 pa do 50
5W-30 do 50
0W-30 in 40

od tega so ta prva olja od -20°C naprej
drugo je od -30°C naprej
tretje pa dejansko za vse temperature.

Zdaj ne vem.Prodajalec olj mi je reku naj dam not 10-40 da ki ga bo manj pilo, pa bo vseeno zadoscalo za moj motor.Po servisni knjizici so dajali pooblasceni serviserji not olja 5W-40 in 0W-30 ce se ne motim.
No kaj mi predlagaste??
tu v navodilih pise se o nekih oznakah olja A3-98 in A3-98/B3-98 a je to kej pomembno??

Lep pozdrav pa hvala za pomoc
Slika

Uporabniški avatar
SAVINJCAN
Mojster foruma

Napisal/-a SAVINJCAN To sep 04, 2007 9:31 pm

5W40, ne ga srat z 10W40

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo To sep 04, 2007 9:40 pm

SAVINJCAN je napisal/-a:5W40, ne ga srat z 10W40

zakaj pa?.......js tudi nebi dal 10W-40, samo zakaj pa ne vem...dej utemelji ta odgovor..?!

LP
Slika

Uporabniški avatar
davorz
Stalni uporabnik

Kraj: Velenje

Napisal/-a davorz To sep 04, 2007 10:23 pm

Lep pozdrav Dariooo.

Prva številka viskoznosti, torej ta pred "w" se nanaša na obnašanje avtomobila pri hladnem zagonu, oz delovanja motorja ob hladnem motorju nasploh. Torej, manjša cifra, boljše lastnosti olja pri hladnem motorju. Druga cifra pomeni ravno obratno: višja cifra, boljše delovanje pri ogretem motorju.

Zato je torej za športne avtomobile primerno olje SAE 0W-60 (60 za hujše obremenitve motorja, ter 0, ker se avto "tera" že takoj.)

Tako nekako so nas učili ob izobraževanju za nova olja, ki jih prodajamo pri nas na šihtu. (OMV).

Za kratice A3-98 in A3-98/B3-98 pa ti bom pogledal na šihtu v brošuro olj, kaj naj bi te pomenile, in ti sporočim, takoj ko pridem jutri iz šihta.
zakaj imamo moški radi ženske v usnju?? ker dišijo po novem avtu :):)

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo To sep 04, 2007 10:26 pm

davorz je napisal/-a:Lep pozdrav Dariooo.

Prva številka viskoznosti, torej ta pred "w" se nanaša na obnašanje avtomobila pri hladnem zagonu, oz delovanja motorja ob hladnem motorju nasploh. Torej, manjša cifra, boljše lastnosti olja pri hladnem motorju. Druga cifra pomeni ravno obratno: višja cifra, boljše delovanje pri ogretem motorju.

Zato je torej za športne avtomobile primerno olje SAE 0W-60 (60 za hujše obremenitve motorja, ter 0, ker se avto "tera" že takoj.)

Tako nekako so nas učili ob izobraževanju za nova olja, ki jih prodajamo pri nas na šihtu. (OMV).

Za kratice A3-98 in A3-98/B3-98 pa ti bom pogledal na šihtu v brošuro olj, kaj naj bi te pomenile, in ti sporočim, takoj ko pridem jutri iz šihta.

hmm..ok predpostavimo da js avta hladnega nikoli ne teram ampak vozim lepo pocasi oz tudi hitro ampak pod nizkimi obrati torej lahko vzamem tudi 10W? :) in pol ko se segreje da se ne olje pregreva oz hlapi oz prevec utekocini in skuri vzamem 60?
torej 10W60 bi tudi blo ok? al ne? :)

LP
Slika

Uporabniški avatar
davorz
Stalni uporabnik

Napisal/-a davorz To sep 04, 2007 10:36 pm

Jah zdej tako je: jaz većinoma poznam samo ta olja, ki jih mi prodajamo ter svoje, ki ga jaz uporabljam :lol: torej ne vem vseh ustreznih kombinacij viskoznosti, zdi se pa mi, da 10W-60 ne boš našel. Torej bi bilo olje 5W-40 več kot dovolj dober nakup za tvojo corso. Čeprav takšnega tudi sam uporabljam za polota (pa čeprav ni nobena zverina) :-P

Uporabniški avatar
davorz
Stalni uporabnik

Napisal/-a davorz To sep 04, 2007 10:45 pm

Našel sem ti še nekaj (v hrvaščini), nanaša se pa na tvoj prvi post, ko si napisal katera olja so napisana v navodilih. Prej nisem pozorno prebrau. Piše ti 5W-30, kar pa se točno sklada s tistim kar piše v priponki.

Malo premisli, mogoče pa še kaj vprašaj. :lol: Velik sreče pri odločitvi.
Priponke
OMV_BIXXOL_special_G_hr.pdf
(85.14 KiB) Prenešeno 117 krat

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo Sr sep 05, 2007 10:33 pm

Ah sej niti sam ne vem kaj bi dal not....
bom se vidu....aja se to..kaj pa je fora olj...sinteticno, pol sinteticno in to??..je kaka razlika??

kaj pa firma olja....a je razlika recimo ce dam castrol, Q8 al ELF???.....al je ista pasta, samo da je ta prava oznaka???

Lep pozdrav pa dejte mi se kak nasvet ;)
Slika

Uporabniški avatar
rhino
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a rhino Sr sep 05, 2007 10:45 pm

5W-40 bo najbolje zate.GSi in na splošno starejši Opli pijejo malo več olja. 0W-xx se uporablja v dizlih.10W-60 je pa namenjeno športnim avtomobilom(ps nad 180)
Sintetika in pol sintetika in mineralna olja.V sintetiki in pol sintetiki je določen % plastičnih vlaken.Takšna olja so namenjena novejšim vozilom,mineralna olja pa so v bistvu naravna olja.Sintetika povzroča da se med stenami in batom naredi nekakšna zmes ki ščiti pred drgnjenjem(lubrikant bi lahko temu rekli :D ) Ta stari frgazer način pa ma mineralna olja 15W-40(se mi zdi vsaj-naj kdo popravi če se motim).

Uporabniški avatar
rhino
Stalni uporabnik

Napisal/-a rhino Sr sep 05, 2007 10:46 pm

Dariooo je napisal/-a:
kaj pa firma olja....a je razlika recimo ce dam castrol, Q8 al ELF???.....al je ista pasta, samo da je ta prava oznaka???

Lep pozdrav pa dejte mi se kak nasvet ;)

V bistvu je vse ista pašta,samo da ustreza specifikacija olja tvojemu avtomobilu...

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ Če sep 06, 2007 2:13 pm

je kaj narobe če daš polsintetiko al pa sintetiko v star motor z frgazarjem?
litr bencina, litr olja ;)

Uporabniški avatar
rhino
Stalni uporabnik

Napisal/-a rhino Če sep 06, 2007 5:28 pm

_YUGO-GVX_ je napisal/-a:je kaj narobe če daš polsintetiko al pa sintetiko v star motor z frgazarjem?

Pomoje da ne,samo je škoda denarja...
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Majestic-12 [Bot] in 14 gostov