Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

citroen AX-težava s hladilnim sistemom za motor+še nekaj...

Napisal/-a myster To nov 06, 2007 8:16 pm

težava je sledeča...hladilnik ali cevke niso nikjer pokjene, ampak v kiler sm lahk kr dolivo vode (po 1dl), pa nikol ni blo dovolj, men pa tudi ni bilo jasno kje spuša...nakar mi nekdo omeni da bi mogu sistem prezračit (ker tudi v avtu mi ne greje-samo takrat ko dolijem vodo in temperatura motorja je mal pred rdečim in se vozim ko po jajcih)...zdj me zanima kje so kaki šravfki za odzračevanje, da jaz ta zrak spravim in nalijem vodo(mogoče naskicira za lažjo predstavo)...ker tudi se bliža zima in morem nujno dodat antifriz...no če so možno tudi druge okvare...kr z besedo na dan

lp
Zadnjič spremenil myster, dne Sr nov 07, 2007 7:32 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Dariooo To nov 06, 2007 8:37 pm

ja ce nisi dobro prezracu sistema imas v sistemu mehurcke zraka in na njihov racun se ti avto pregreva.
Zdraj je tko..ne vem kako imas ti, ampak mislim da nimas ekspanzijske ampak da nalivas vodo kr v hladilnik ne? Tko, vijak za prezracevanje bi moral biti v najvisji tocki celotnega sistema ( logicno, ker zrak je lazji od vode in gre vedno gor...torej v tvojem sistemu naj bi bil zrak na vrhu).Ce tega vijakca nimas nikjer, vzemi kako cev dol (ko je vse skupaj hladno) in pol tam nalij not vodo.Pol pa ga zalaufaj da se vzge ventilator in zopet ugasne, pol pocakaj ce je vse oke...ce ni, dolij se vode in ponovi postopek...tako prej al slej se ti bo prezraclo... ;)

LP
Slika

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Napisal/-a myster To nov 06, 2007 8:43 pm

ja gre se za citroen AX 1.1 l. 94 TRE

prezračit je pač treba sistem?

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo To nov 06, 2007 9:36 pm

jah seveda...ce si ispustil vn hladilno tekocino, ko si jo pol na novo not nalil jo mores vedno prezracit..to ti je 1x1.....nekateri avto imajo recimo ekspanzijsko posodo, pa ko to nalijes (itaq je ona na najvisjem mestu) pa se samo prezraci...misim da tvoj ax bi moral imeti al na ohisju termostata kak vijakev al na kaki cevki kje okoli glave motorja....no ti glej najvisje tocke tokokroga ;)

LP
myster je napisal/-a:ja gre se za citroen AX 1.1 l. 94 TRE

prezračit je pač treba sistem?
Slika

Uporabniški avatar
Badmike
Novinec

Kraj: Tu pa tam

Napisal/-a Badmike To nov 06, 2007 10:58 pm

ko odprš havbo poglej na levo stran proti nosilcu amortizerja in požarne stene boš videl en ventilček na cevkah. Tukaj ga odzračiš:
Glej sliko
Priponke
DSC00067.jpg
Make my day

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mad Sr nov 07, 2007 1:11 am

... Tam odzračiš en del sistema - grelec kabine moraš imeti odprt,(daš na gretje), da ti voda kroži skozi njega - motor mora delovati ! ... pol odzračiš še motor kjer sem ti narisal - tisti drugi zelen krog - imbus 5 ključ na ohišju termostata in končno lahko tudi odpreš na tistem delu hladilnik, kjer sem ti narisal puščico... to je na vrhu hladilnika en črn okrogel čep, ki ga zarotiraš za cca 90 stopinj ... tako si siguren da gre ves zrak ven iz sistema pustiš delovati motor, da se prižge ventilator tako boš videl če ti prav odpira termostat in takrat ti mora po cca 30 sekundah delovanja ventilatorja ta spet ugasnit - če se to ne zgodi in imaš problem z temperaturo je lahko vzrok tudi vodna pumpa ... včasih zna hladilni medij pojesti lopatice pumpe ... efekt je slabo kroženje vode in pregrevanje motorja ... L.p. Mad
Priponke
DSC00067.jpg
kinkyllama & Yoni fun club ...

traktorist
Novinec

AX

Napisal/-a traktorist Sr nov 07, 2007 7:16 am

ponavadi nimajo te mašine ekspanzijske posode. Na hladilniku imajo pokrovček z vzmetjo in ko naraste tlak v sistemu hlajenja stisne vzmet in vodo malo ven vrže skozi eno majhno luknjico ob strani (pri tem pokrovčku-čepu). Zato ti malo vode vedno manjka. Ni nič narobe če jo manjka 1 dl.
Brez skrbi in LP

Uporabniški avatar
Toni-saxo
Novinec

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Toni-saxo Sr nov 07, 2007 7:18 am

pri teh motorjih moras pocakat da zalaufa termostat (ventilator) potem pa prezraci motor ker prej ti ne bo spustilo zraka ven
Nic vas ne zapelje, HITREJE kot CiTrOeN

Slika

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Napisal/-a myster Sr nov 07, 2007 7:41 am

zanima me samo, kako se da ta del amaturke odvijačit?
pa še nekaj...enkrat se je palca (štanga) od prestavne ročice do menjalnika snela.pritrdil sem jo BP nazaj.pade mi dol tam pri menjalniku, ki je v sredini krogla (od mennjalnika), ki se potem namesti palca, zgoraj pa spodaj sta pa dve palčki ki "držijo" palco v nekem centru. spodnja palčka od zdaj naprej mi kar naprej pade...mogoč bom najdu kako sliko za lažjo predstavo

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik Sr nov 07, 2007 10:01 am

@myster: Celega dela se ne da snet, da se pa sneti tisti predal, ki ga imaš tam zdraven in pa ploščico v sredinski konzoli, tam kjer imaš gumb za ventilator in drsnika za usmerjanje zraka in temperaturo.... Te zanima kako se ta mala ploščica sname?
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik Sr nov 07, 2007 10:16 am

@myster: Opa, morda sem se celo malo zlagal.... lej loti se zadeve tako: Najprej butni ven tisti predalnik tam na desni, more it ven brez problema. Ko ga boš butnil ven boš dobil precej prostora, da boš lahko z roko segel zadaj, za armaturko, če se bo pokazala potreba po tem, pa še malo več svetlobe bo za delo naprej....
Naslednje butni ven radio z tistim kovinskim okvirjem.... poglej notri, mislim da sta na vsaki strani dva vijaka, ki držita zgornji del. Naslednja stvar je da vzameš klešče v roke in potegneš ven tista dva drsnika za zrak, nič bat sta samo nasajena notri. Potem enako potegneš ven še gumb od ventilatorja, ki je tudi samo nasajen. Predlagam da pri puljenju uporabiš kakšno cunjo, da ne boš poškodoval plastike s kleščam. Pod tem gumbom od ventilacije je en vijak, križni. Odvij ga in ven dobiš celotno ploščico, za katero se skrivajo tudi lučke za osvetlitev. Poglej v tej reži levo in desno, mislim da sta tu tudi dva vijaka ki držita ta sredinski del pritrjen. Če imaš pepelnik vzemi še tega in njegovo ohišje ven, poglej še tam za kakšne vijake. Morda obstaja kje še kakšen vijak, nisem ziher, ker tega nikoli nisem vlekel dol, tako da use extreme caution ko boš vlekel dol zadevo.

Upam da ti to kaj pomaga.
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

Uporabniški avatar
Badmike
Novinec

Napisal/-a Badmike Sr nov 07, 2007 10:44 am

tista palčica sem mel isti problem
Če dobro pogledaš je v palčici plastika katera je obrabljena in začela se ti je sneti!
To se da kupit novo ali pa narediš kot jaz ki sem ta del segrel da se je plastika zmehčala in nato še vrošo gor nataknil in še danes drži!
Make my day

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Napisal/-a myster Sr nov 07, 2007 5:19 pm

no sedaj sem pa ugotovil napako...
prezračil cevi...vse lepo in prav.natočil vodo in antifriz...v kabini je začelo toplo pihat.vse lepo in prav.temperaturo je nabilo nad 90 stopinj.in kot ste rekli bi se mogel vklopiti ventilator (pa se ni)...ko je avto stal se je temperatura povpela nad 105 stopinj in razkiram in se peljem...kmalu temperatura začne padati na 95 stopinj in ko sem se vozil je držalo okoli 95.pri semaforju je pa se začel hitro dvigat temp.nakar mi je prišlo na misel da je ventilator zanič.snel sem tisto "vtičnico" in poizkusil s unim faznpriferjem (za štrom merit) za 12V in naredim ozemljitev.tam kontakt in lučka na šravfncegarju je svetila (čeprav ni bilo kontakta).čez 2 uri ko se je motor ohladi preverim še enkrat in lučka ni več svetila...kljub kontaktu

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mad Če nov 08, 2007 2:40 am

myster je napisal/-a:no sedaj sem pa ugotovil napako...
prezračil cevi...vse lepo in prav.natočil vodo in antifriz...v kabini je začelo toplo pihat.vse lepo in prav.temperaturo je nabilo nad 90 stopinj.in kot ste rekli bi se mogel vklopiti ventilator (pa se ni)...ko je avto stal se je temperatura povpela nad 105 stopinj in razkiram in se peljem...kmalu temperatura začne padati na 95 stopinj in ko sem se vozil je držalo okoli 95.pri semaforju je pa se začel hitro dvigat temp.nakar mi je prišlo na misel da je ventilator zanič.snel sem tisto "vtičnico" in poizkusil s unim faznpriferjem (za štrom merit) za 12V in naredim ozemljitev.tam kontakt in lučka na šravfncegarju je svetila (čeprav ni bilo kontakta).čez 2 uri ko se je motor ohladi preverim še enkrat in lučka ni več svetila...kljub kontaktu

... Kakšna vtičnica ? misliš na termostikalo na hladilniku ? iz njega gredo žice na ventilator - če ti kljub kontaktu ko snameš desno žico ne sveti in je motor hladen to pomeni da deluje - ko se segreje na določeno vrednost (od avta odvisno - lahko je 86 ali 93 to pogojuje vrednost termostikala) se v njegovi notranjosti termoelement razširi in z tem naredi stik - poveže ventilator z baterijo ... ko je hladen te potrebe ni ... L.p. Mad
Priponke
facet7.5279.jpg
... Tako izgleda termostikalo ...
kinkyllama & Yoni fun club ...

Uporabniški avatar
Toni-saxo
Novinec

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Toni-saxo Če nov 08, 2007 8:47 am

no sm ti reku termostikalo pol zamenjej pa bo, ker ne vrjamem da je su ventilstor
Nic vas ne zapelje, HITREJE kot CiTrOeN

Slika

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Napisal/-a myster Če nov 08, 2007 5:29 pm

sem preveril...in menjal termostikalo...še vedno ni zalavfal ventilatorja...na kar sem potem ugotovil, da ima zanič rele.zato pa ventilatorja nikoli ni vklopilo...dobim drug rele iz enega starega AX-a in menjam.začelo mi je vklaplat ventilator...ampak še vedn me moti ko drži malo nad 90 stopinj...zakaj to? je zato ker ni antifriza?

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Če nov 08, 2007 6:25 pm

antifriz tle nima veze
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
Badmike
Novinec

Napisal/-a Badmike Če nov 08, 2007 11:52 pm

potem pa maš termostat ki je visokotemperaturni kot ti je MAD napisal!
naj te to ne moti na mojem bivšem AX-u je bilo enako in je delalo vse! To je normalno da ga kasno vklopi mislim da maš tam nekje okoli 95 stopinjskega notri!
Če pa bi rad bil ziher pa kupi manj stopinjskega pa bo!
Make my day

Uporabniški avatar
JEREMIJA79
Uporabnik

Napisal/-a JEREMIJA79 Pe nov 09, 2007 12:17 am

myster je napisal/-a:sem preveril...in menjal termostikalo...še vedno ni zalavfal ventilatorja...na kar sem potem ugotovil, da ima zanič rele.zato pa ventilatorja nikoli ni vklopilo...dobim drug rele iz enega starega AX-a in menjam.začelo mi je vklaplat ventilator...ampak še vedn me moti ko drži malo nad 90 stopinj...zakaj to? je zato ker ni antifriza?

Ne sekiraj se preveč in ga pusti pri miru(ne odpiraj ekspanzije)pa se vozi. :roll:

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe nov 09, 2007 12:21 am

Če boš menjal termostikalo, stori to šele na pomlad, te bo pozimi bilje grelo ;)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov