Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
matjaz19
Novinec

hladilna tekočina

Napisal/-a matjaz19 Pe nov 16, 2007 5:40 pm

JAz sem menjal hladilno tekočino v kilerju tako kot je napisal the nighrider.
Kaj je normalno če ko je tekočina vroča da jo vrže ven skozi posodo pa takšno ropotanje se sliši iz posode tako kot da bi nekaj škrtalo, samo ni vodna pumpa ker se tam ne čuje, pa hladilno tekočino čisto posrka pol pa spet pride v posodo nazaj.
Ventilator se normalno vkljaplja. Antifriza je dosti noter mislim da jo je okrog 3 l z kilerjem vret.Prosim za pomoč.
Sem pa tako naredil kot opisuje nightrider.Ko pa se pelam je pa vse vredu, ker prej se mi ni to dogajalo.
Kakšne so lahko posledice?
Hvala za pomoč

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Pe nov 16, 2007 6:03 pm

So pozabo einliftat, oz prezracit sistem?

Uporabniški avatar
matjaz19
Novinec

Napisal/-a matjaz19 Pe nov 16, 2007 6:34 pm

dajte mi še enkrat postopek povedat za prezračit sistem.
Jaz sem toto staro hladilno ven zliv sem spihal tak kot nightrider pravi pol sem vliv notri novi antifriz avto vžgal posode nisem zaprl, ko pa je bil antifriz mal bolj topu sem pa posodo zaprl in se mi je potem ventilator vžgal.
Ko je tekočina hladna jo skoraj ni v posodi, ko pa avto vžgem pa pride potem na vrh.
Pa tista cev, ki gre na pumpo začne tako pokat, kot da nebi vode doblo tak mal teče.
Je možno da je notri kaka smet.

[ReNe]
Nov uporabnik

Kraj: MAribor

Napisal/-a [ReNe] Pe nov 16, 2007 6:36 pm

da nebom nove teme odpiral bom kr tukaj vprašal. Na avtu sem menjal termostat, vse priklopil , odračil hladilnik in blok. Sprva je bilo vse vredu. Motor je držal konstantno temepraturo malo pod 90 stopinjami. Danes pa med vožnjo pogledam na kazalec temperature in je kazal skoraj 110. Avto sem celi panični ustavil, pogledal če je dovolj hladilne tekočine. Bilo je je dovolj. Nato se z avtom odpeljem in naenkrat temperatura pade na 90 stopinj. Tako je tudi ostala. Predvidevam da se termostat prepozno odpre. To mi je avto po tistem nardil še dva krat. Kaj naredit?

LP, Rene
Zadnjič spremenil [ReNe], dne So nov 17, 2007 12:54 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Pe nov 16, 2007 6:37 pm

kir avto?
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

[ReNe]
Nov uporabnik

Kraj: MAribor

Napisal/-a [ReNe] Pe nov 16, 2007 6:59 pm

im nobody je napisal/-a:kir avto?
če misliš mene potem je to peugeot 406 1.8 16v

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe nov 16, 2007 10:06 pm

matjaz19 je napisal/-a:dajte mi še enkrat postopek povedat za prezračit sistem.
Jaz sem toto staro hladilno ven zliv sem spihal tak kot nightrider pravi pol sem vliv notri novi antifriz avto vžgal posode nisem zaprl, ko pa je bil antifriz mal bolj topu sem pa posodo zaprl in se mi je potem ventilator vžgal.
Ko je tekočina hladna jo skoraj ni v posodi, ko pa avto vžgem pa pride potem na vrh.
Pa tista cev, ki gre na pumpo začne tako pokat, kot da nebi vode doblo tak mal teče.

Po temle sodeč si nalil premal tekočine....... povej prvo kok cevi pride v raztezno? V raztezni MORA bit vedno tekočina... ko je mrzel ali topel , ko je prižgan ali ugašjen....

Tisto škrtanje..... pa pomen da je zakuhal....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
JEREMIJA79
Uporabnik

Napisal/-a JEREMIJA79 Pe nov 16, 2007 10:39 pm

lisko je napisal/-a:
matjaz19 je napisal/-a:dajte mi še enkrat postopek povedat za prezračit sistem.

Po temle sodeč si nalil premal tekočine....... povej prvo kok cevi pride v raztezno? V raztezni MORA bit vedno tekočina... ko je mrzel ali topel , ko je prižgan ali ugašjen....

Tisto škrtanje..... pa pomen da je zakuhal....

Tako je poznam zadevo ko se mi je enkrat mehur naredu v bloku in mi je tako prasketalo potem sem pa glavo ravnal. :clapclap

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom So nov 17, 2007 10:59 am

Za Peugeota je termostat pri Potokarju ene 10€. Najboljši so Vernet ali Behr.

macjirep
Nov uporabnik

Peugeot 406

Napisal/-a macjirep Če mar 26, 2009 12:50 pm

Da ne odpiram nove teme imam tudi jaz eno vprašanje.
En moj prijatelj ima Peugeota 406 diesel in ima sledeč problem:
Ko zjutraj zažene vozilo, mu zasveti lučka stop, kazalec temperature je stalno na nuli, kazalec se dvigne šele po pol ure vožnje in tedaj ugasne tudi lučka stop, medtem ko temperatura olja raste normalno.
Na računalniku na servisu ne najdejo nikakršne napake.

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Kraj: Mal naokol

Napisal/-a xsara Če mar 26, 2009 1:13 pm

lahko je termostat, lahko senzor temperature hladilne tekočine narobe kaže, ko pošilja informacije števcu na armaturki......
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Kraj: Zahodna Slovenija

Napisal/-a abcabc Po jun 29, 2009 8:14 am

Živjo

Namrevam menjat hladilno tekočino. Me pa samo zanima, če lahko kaj škoduje sistemu, če prečistim dodatno z vodo iz pipe (vodni kamen).

Fiatfan
Stalni uporabnik

Napisal/-a Fiatfan Po jun 29, 2009 8:47 am

abcabc je napisal/-a:Živjo

Namrevam menjat hladilno tekočino. Me pa samo zanima, če lahko kaj škoduje sistemu, če prečistim dodatno z vodo iz pipe (vodni kamen).

ja lahko škoduje. kupi destilirano vodo al jo pa sam doma prekuhaj, je bolj zihr :)

C5
Nov uporabnik

Napisal/-a C5 Po jun 29, 2009 6:11 pm

@ Fiatfan

Pa ti ločiš med prekuhano in destilirano vodo ?

Ne ravno ...

Zakaj bi morala biti v hladilnem sistemu prekuhana voda, če se v samem sistemu občasno segreje preko temperature vrelišča v loncu ?

LP

Fizika je zanimiva, a marsikomu žal nedojemljiva, prav tako kemija.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po jun 29, 2009 10:15 pm

C5 je napisal/-a:@ Fiatfan

Ne ravno ...

Zakaj bi morala biti v hladilnem sistemu prekuhana voda, če se v samem sistemu občasno segreje preko temperature vrelišča v loncu ?

LP

Tudi tebi, tudi tebi!

Prekuhana voda in destilirana voda namreč nimata toliko vsebnosti vodnega kamna kot ga ima voda direktno iz pipe. V sistemu ko se ta voda segreje potem odlaga vodni kamen na notranjost cevi in s tem zmanjšuje pretok. ekateri avtomobili imajo potem te kanale tok zoožane, da voda ne hladi več sistema in potem pride do problemov, kot so pregrevanja, kuhanja in podobno. Končni efekt je vsem znan - ravnanje glave, menjava dihtung ali pa nakup nove mašine, če je to ceneje.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Kraj: Zahodna Slovenija

Napisal/-a abcabc Po jun 29, 2009 10:24 pm

nebivedu je napisal/-a:
C5 je napisal/-a:@ Fiatfan

Ne ravno ...

LP

Tudi tebi, tudi tebi!

Prekuhana voda in destilirana voda namreč nimata toliko vsebnosti vodnega kamna kot ga ima voda direktno iz pipe. V sistemu ko se ta voda segreje potem odlaga vodni kamen na notranjost cevi in s tem zmanjšuje pretok. ekateri avtomobili imajo potem te kanale tok zoožane, da voda ne hladi več sistema in potem pride do problemov, kot so pregrevanja, kuhanja in podobno. Končni efekt je vsem znan - ravnanje glave, menjava dihtung ali pa nakup nove mašine, če je to ceneje.

NO hvala za pojasnilo potem samo tastaro tekočino ven in novo not.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po jun 29, 2009 10:32 pm

Naj bi se to delalo na par let. Sam u bistvu niti ne dodajam vode zraven, kupim že narejeno tekočino in jo komplet zlijem v sistem, samo pri meni gre 8 litrov vode v sistem, tako da s pregrevanjem ni nekih težav.

Uporabniški avatar
obcasnigledalec
Novinec

Napisal/-a obcasnigledalec Po jun 29, 2009 10:42 pm

Destilacija pa prekuhavanje ni enako. S prekuhavanjem vode ne odstranjuješ vodnega kamna če ne ločuješ pare posebej.
Zdaj že objavlam občasno

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po jun 29, 2009 11:08 pm

obcasnigledalec je napisal/-a:Destilacija pa prekuhavanje ni enako. S prekuhavanjem vode ne odstranjuješ vodnega kamna če ne ločuješ pare posebej.

Je pa vseeno zaradi izparevanja nekaj ostane na posodi. Vsekakor je mnogo boljša destilirana voda.

C5
Nov uporabnik

Napisal/-a C5 To jun 30, 2009 7:52 am

@ nebivedu

Ne delaj si sramote !

Tvoje znanje osnovnošolske fizike in kemije je porazno.

Saj si že končal osnovno šolo ?

LP
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: clio05 in 13 gostov