Dejan-k je napisal/-a:cuj ti pacijent ce je olja prevec se neo zaribo sit je ce ga bi blo premalo.pa ko sn pelo pa mi je zasvetla lucka sn takoj ustavo pa pogleo nivo olja pa to trikrat v 10 kilometrih pa pocako sn da se olje vleze da neo pardona pa je blo malo cez maximum pol sprobo sem ce olje pride do gor tak da sn roko nastavo tam pri stoplu ko je avto laufo pa so male pikice spricale vun razumes.avto sem pol vozo do prvega placa ki sn ga lahko pusto do 1500 obratov na minuto do teh obratov se mi lucka ni prizigala.pol pa tam ko sn postavo avto sem gledo kaj bi blo narobe sem odpr haubo pa malo okoli gleo ce se vidi kaj ki masno al pa kaj takega pa mi je pol na stangasu zruzlo sao 2x tk tk pa gotovo.dans sem avto premakno malo sem pa tja v brzini pa je pol slo zaverglat sao vergla v prazno.bom vjutro pogleo ce bi bla moznost da je jermen preskoco.pa pred tem avto ni dajo cudnih zvokov nic od sebe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Patrik_A3
Patrik_A3 je napisal/-a:Lumpy_ je napisal/-a:Sej nima zdaj olje tu veze da je počlo, pa če je malenkost prek tud ne pokne v motorju.
s tem pa se ne strinjam! olje mora bit med max in min.... če je preveč ni ravno kul
Dejan-k je napisal/-a:cuj ti pacijent ce je olja prevec se neo zaribo sit je ce ga bi blo premalo.pa ko sn pelo pa mi je zasvetla lucka sn takoj ustavo pa pogleo nivo olja pa to trikrat v 10 kilometrih pa pocako sn da se olje vleze da neo pardona pa je blo malo cez maximum pol sprobo sem ce olje pride do gor tak da sn roko nastavo tam pri stoplu ko je avto laufo pa so male pikice spricale vun razumes.avto sem pol vozo do prvega placa ki sn ga lahko pusto do 1500 obratov na minuto do teh obratov se mi lucka ni prizigala.pol pa tam ko sn postavo avto sem gledo kaj bi blo narobe sem odpr haubo pa malo okoli gleo ce se vidi kaj ki masno al pa kaj takega pa mi je pol na stangasu zruzlo sao 2x tk tk pa gotovo.dans sem avto premakno malo sem pa tja v brzini pa je pol slo zaverglat sao vergla v prazno.bom vjutro pogleo ce bi bla moznost da je jermen preskoco.pa pred tem avto ni dajo cudnih zvokov nic od sebe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Patrik_A3
Oilsludge je usedlina, ki se pojavi v izrabljenem motornem olju. Je navzven neopazna, vodi pa lahko do katastrofalnih okvar motorja. Zaradi nalaganja usedlin na površine motorja pride do zmanjšanega pretoka (oz. celo prekinitve pretoka) olja v motorju, povišanega tlaka olja, slabšega hlajenje in večjega trenja med gibajočimi deli. Oilsludge je usedlina, ki se pojavi v izrabljenem motornem olju. Je navzven neopazna, vodi pa lahko do katastrofalnih okvar motorja. Zaradi nalaganja usedlin na površine motorja pride do zmanjšanega pretoka (oz. celo prekinitve pretoka) olja v motorju, povišanega tlaka olja, slabšega hlajenje in večjega trenja med gibajočimi deli. Posledica tega pa je večja obraba motorja, višja poraba goriva ali/in celo totalna odpoved motorja.
Oilsludge oz. »black death« se je začel pojavljati že v '80 letih, v večjem obsegu pa leta '97 in '98. V teh letih je avtomobilska industrija pod pritiskom zniževanja škodljivih emisij in zmanjševanju porabe goriva (Euro III norma je stopila v veljavo leta 2000. Slučaj?) v avtomobilih zvišala delovne temperature v motorjih (in s tem povečala izkoristek). Višja temperatura pa je hkrati pomenila, da so se produkti izgorevanja v valjih lažje vezali na olje, in to se je hitreje obrabljalo. In ne glede na to, da je bilo olje že zaradi višjih zgorevalnih temperatur bolj obremenjeno, pa so proizvajalci avtomobilov v tem obdobju servisne intervale še občutno podaljšali (od 5000km sredi osemdesetih let, do tudi 30000km danes).
Usedline so posledica združevanja produktov zgorevanja (saje, voda, ...) v večje kepe. Te kepe se nato usedejo na površine motorja, ter tako ovirajo pretok in packajo filter olja. Zoper temu pojavu so bili za avtomobilska olja razviti aditivi kontrole kontaminacije. Ti aditivi ohranjajo kislost olja, ter preprečujejo aglomeracijo (vezanje večjih delcev v olju v kepe). Po načinu delovanja ločimo dve vrsti aditivov, detergente in disperzente. Detergenti polarnim substancam v olju preprečujejo da bi tvorili kisline (vežejo se z snovmi v olju), disperzenti pa napadejo trdne delce v olju, ter jim preprečujejo vezanje med seboj.
Ti aditivi se med delovanjem porabljajo (razlog, da olje postaja črno), in ker jih v olju ni neskončno, jih zaradi že prej omenjenih višjih temperatur ter podaljšanih servisnih intervalov začne primanjkovati in se enostavno začne pojavljati oilsludge.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov