Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Dario
Novinec

Servis Hyundai lantra wagon 2000l

Napisal/-a Dario Po feb 18, 2008 8:11 am

Aloha
Avto sem kupil kake pol leta nazaj, takrat je imel prevoženih 120k sedaj jih ima 127k
Servis bi dejansko moral opravit že takrat, a zaradi financ ni zneslo.
Kot prvo me zanima kaj vse je oz naj bi bilo fajn menjati pri taki kilometraži?
Nevem koliko niti kaki vsi jermeni, napenjalci, filtri itd obstajajo v tem avtu? Je pa vsa oprema kar se tiče avta.
Stroška si nočem nabijat v nedogled, prosil bi da mi pomagate kaj je nuja in kaj bi bilo fajn ko bom lahko.

Druga zadeva je pa problemi tega avta? Vozila ga je ženska 7 let in sklepam da je sklopka že na koncu?
Znaki tega? Prijama čisto na vrhu, ko speljujem mi avto zatrese spredaj zelooo, med predstavljanjem ni problema, ko pritisnem na gas občutim precejšnje tresenje menjalnika oz tudi premik menjalnika za kake pol centa.
PRi majhni hitrosti ko spustim gas je slišat kot kake čričke.
In še zjutraj ko je mrzlo ko obračam volan levo desno je slišat cviljenje?

Evo napisal sem vam cel roman :D
Prosil bi da se osredotočite kar se da na vse, ne samo na eno zadevo.
Tnx

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Po feb 18, 2008 8:39 am

ce je biu narejen veliki servis potem moras zamenjati olje pa filtre.pa se svecke lahko zamenjas ce neves kdaj so ble menjane.olje na bolhi kups je najceneje.
"volan" ti cvili ker jermen ki pumpo poganja ali ni dost zategnjen ali pa je ze potreban menjave(minimaln strosek)
kar se pa sklopke tice ce ti avto normaln vlece pa sklopka nc ne drsi poj ni to to.lahko da je ksn nosilc menjalnika al motorja sfuc al pa slabo zasraufan
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Po feb 18, 2008 8:39 am

Glavni jermen, jermen alternatorja/vodne pumpe, olje+oljni filter, zračni filter, olje v menjalniku, pregledat/menjat hladilno tekočino, pregledat/menjat zavore (diski, cilindrčki, batki, dihtunge, zavorna tekočina), pregled klime (plin, puščanje). To vse seveda, če ne veš, kaj in kdaj je bilo narejeno preden si ga kupil.

LP

Uporabniški avatar
paskvale
Novinec

Kraj: Liberty City

Napisal/-a paskvale Po feb 18, 2008 6:23 pm

Malo bi te pokritiziral - kaj si sploh mislil, da si kupil avto, potem ti pa ne ostane nič denarja za morebitno okvaro? A za bencin si pa imel? Ko si kupoval avto je imel iste simptome, si ga dobil zato po ustrezno nižji ceni?
Sicer so Lantre super avti, sploh motor. Samo pazi na olje, če ti je prestaro bo šlo vse k hudiču, ker je zelo občutljiv. Priporočam menjavo olja tudi v menjalniku. Sicer pa kar pripravi ene par 100€, da avto poščihtaš tko, kje treba. Če vzameš v obzir koliko keša boš zmetal stran za benz, potem je servis majhen strošek. Sicer pa servisiraj tako, ko ti je svetoval Energetik81 ;)

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Po feb 18, 2008 6:36 pm

s kje pa si? Jermeni in ostalo bi moral bit ze zamenjan, če pa nisi sigurna pa zamenja vse kar se da pa maš 100kkm mir.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Dario
Novinec

Napisal/-a Dario To feb 19, 2008 6:49 pm

Sej ne mislim da so ti avti slabi.
Prej sem vozil accenta 4leta in nisem nič menjal na njemu pa sem bil 4lastnik
Je pa tko avto je bil vožen bolj na štajerskem.
Najbolj me skrbi za sklopko??? Če jo bo potrebno menjat ali ne ter kak je kaj strošek tega z delom?
Je pa res ja vem da treba prvo pogledat kaj je.
Ni frka da nisem imel za avto in kaj popravit.
Vmes sem kupil stanovanje na kredit in vse kar spada porihtat zdraven itd...
Otroka pričakujem pa je šlo za voziček itd... Kar precej evrov.
Sedaj se nekako nagibam pripravit za avto dati 200 eu za popravila.
Pa bi rad čim bolj pametno to zapravil, tako da nekaj kar ni nujnega ne menjam brez potrebe.
Kar nepomeni da nebo čec par mesecev to menjano.
Tudi nevem koliko kaj riskiram kake druge poškodbe na avtu v kolikor je sklopka fuč???
Je pa tudi tako, da do sedaj nisem nikoli zavohal da se pali pri speljevanju?
Hvala v naprej za kritike ni nasvete

Uporabniški avatar
paskvale
Novinec

Napisal/-a paskvale To feb 19, 2008 7:08 pm

Jah, če si tako na tesno z denarjem, pa zrihti vsaj tolk, da bo avto varen (če že ni) - zavore, gume, volan in kar k njemu spada ter amortizerji (Lantra ma ponavadi fuč zadnje amortizerje, kar je lahko v neljubi situaciji usodno). Zamenjaj pa tudi motorno olje in filter olja + zračni filter. Vse ostalo pa menjaj po potrebi. Če ti sklopka še prime in nič ne smodi ti je še ni potrebno menjati. Lahko tudi, da ni prekomerno obrabljena. Včasih pač prime čisto na zgornjem koncu hoda stopalke. + Če imaš faceupan model Lantre (po letu 1999), imaš skoraj zagotovo prežgana stekla (plastiko) na sprednjih lučeh, zaradi česar je svetilnost 50 % manjša. Če je tako, jih zamenjaj - avto bo tudi lepše izgledal.

Dario
Novinec

Napisal/-a Dario To feb 19, 2008 7:45 pm

No ok
Zavore in diske sem že menjal ko sem kupil avto, takrat je bil še narejen po vsem test zavor in test blažilcev. Takat je bilo ok.
Vrjetno bo pa treba ja zadnje poštimat, ker je slišat neki da ropota pri manjši hitrosti v smisli tok tok tok . Pri višji hitrosti ni tega opazit.
Je pa brat tudi mel tak problem pa je nekaj menjal samo nevem točno kaj? Moram še poizvedet. Je pa res ja da ma sprednje luči prežgane :x

No vglavnem Olje+filter+svečke vrjetno? Nazadnje menjane na 90k. Zračni filter že menjan. Volan obvezno poštimat!
Kolko kaj koštajo napenjalci in jermeni, ter če se ve koliko in kakšne jermene ima vse taka lantra?
Hvala še enkrat.

Uporabniški avatar
paskvale
Novinec

Napisal/-a paskvale To feb 19, 2008 8:15 pm

Pogonski jermen vodne črpalke in alternatorja ter filter goriva se menja na 60.000 km, svečke na 45.000 km, zračni filter, zavorna tekočina in olje v menjalniku na 30.000 km, motorno olje s filtrom pa na 15.000 km. Verjetno sam veš kaj je bolj kritično, če pa misliš imeti avto vsaj dve leti zamenjaj vse, kar pride po kilometrini na vrsto.

Uporabniški avatar
paskvale
Novinec

Napisal/-a paskvale To feb 19, 2008 8:30 pm

Koliko kaj košta ne vem, vem pa, da se ne izplača dat popravljat na uraden servis, ker je delo 3× dražje, pa nič bolje opravljeno. A imaš karavanko?

Dario
Novinec

Napisal/-a Dario Sr feb 20, 2008 6:43 pm

Ja karavanko mam ja zakaj?
Moram prvo videt kaj mi bo rekel kaj na servisu, kolk kaj pride?
Mogoče menjam vse?
Ker tako gledano po nasvetu, bom moral itak saj imam sedaj 127k Ta prav cajt za vse :(
Če nebo treba sklopke menjat bom že bolj vesel. V nasprotnem bo malo huda.
Sem pa klical na uradni servis in so mi rekli da pride cca 500eu vse skupaj, brez sklopke.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Sr feb 20, 2008 6:50 pm

sklopka neoriginal je okol150 eur pa delao je okol 80-100 eur.pri popoldancu.
olje ol,filter pa zracni filter pa svecke pa lahko sam zamenjas.olje kupis na bolhi ostalo v a net pa bos pocen skos prsu.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Sr feb 20, 2008 7:52 pm

paskvale je napisal/-a:Pogonski jermen vodne črpalke in alternatorja ter filter goriva se menja na 60.000 km

Mislim da je po servisni knjižici to na 90tkm
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Sr feb 20, 2008 8:04 pm

Templar je napisal/-a:
paskvale je napisal/-a:Pogonski jermen vodne črpalke in alternatorja ter filter goriva se menja na 60.000 km

Mislim da je po servisni knjižici to na 90tkm

zobati jermen na 90 un ostalo pa mislm da na 60.ceprau za benz filter nism preprican

@ darioo tko nared ti.poglej v servisnoknjigo kdaj je blo kj menjan,ce je nimas poklici prejsnjega lastnika in ga prasaj ce je menjau zobati jermen.ce ga je ql,ce ga ni ga bos morau menjat.ce pa ne dobis lastnika pa h enmu mehaniku pa nj da dol pokrou pa pogleda ce je biu menjan sj se vrjetn vid.pa mas ustimano

olje pa filtre pa itak mores nujno menjat.za ostale jermene pa poglej ce so kj napokani ali poskodovani ce niso lahko vrjetn zdrzijo se en mesec ali dva.
Ni vse res kar napišem
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gostov