Napisal/-a mattiazz Pe feb 29, 2008 9:40 pm
Najprej lep pozdrav vsem skupaj. Sem nov na forumu.
Že kar nekaj let ga berem in do zdaj sem izvedel že dosti koristnega, no da ne bom dolgovezil bom kar postavil vprašanje.
Pred dvema mesecema sem iz Italije pripeljal Peugeot 106 s16, letnik 2003, se pravi zadnji model s prevožinimi 85000 km. Vse lepo in prav, če avto na nizkih obratih ne bi cukal. Kaj bi to lahko bilo? Avto ko vžgem (na mestu) dela odlično. Ko pa se vozim nekje na nizkih obratih začne cukat (včasih več včasih pa je neznostno) na visokih obratih pa spet dela normalno. Najprej sem zamenjal svečke, potem še stikalo oz. tipalo vode, to pa zato, ker ko smo avto dali na tester smo ugotovili, da pri normalni delovni temperaturi motorja dobiva računalnik podatek kot da bi bila temperatura nekje okrog 43 stopinj. Potem sem po moji logiki preštudiral, da avto zato verjetno dobiva več benzina in zato "cuka" in potem posledično tudi iz avspuha bolj kadi in diši po benzinu. Potem sem ga poskušal malo spraviti k pameti, tako da sem mu dodal več zraka (vzel dol originalni zračni filter) in speljal samo cev ven, bilo je boljše ampak še vedno daleč od idealnega.
Glede računalnika pa mi je kolega rekel, da so novejši modeli od letnika 2000 imeli Bosch-ov elektroniko, moj pa jo ima od magneti marelli (se pravi od starejšega modela)
Je mogoče, da je to krivda? Če so slučajno menjali,da so dali gor od Magneti marelli, (ki tudi naj bi bila boljša in naj bi avto imel več konj?) se pravi bolj enostavno če zamenjaš računalnik s kakšnim drugim kaj povleče za seboj? Kaj je potem potrebno še zamenjat?
Omenit sem tudi pozabil, da ko npr. iz 4. menjam v 3. in hočem dat gas, avto na začetku najprej malo zamori, potem pa podivja. (tako je vedno če dam v nižjo ali v višjo prestavo) Občutek imam, da so nekaj manipulirali s temperaturo vode...
Upam, da mi boste lahko kaj pametnega svetovali.
Vnaprej sem vam lepo zahvaljujem.
Pozdrav Matjaž