Nasveti in napotki ter povpraševanja...

pehtran
Nov uporabnik

Kraj: ljubljana

naknadna montaža klime

Napisal/-a pehtran Sr mar 05, 2008 2:01 pm

Se tak poseg sploh izplača? Koliko pride, če ne grem ravno na uradni servis?
Hvala!

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr mar 05, 2008 2:21 pm

Pred parimi leti sem jst sprašval v BEJA, pa so rekl da pride 400.000 sit bivših.

Grega_
Novinec

Napisal/-a Grega_ Sr mar 05, 2008 2:39 pm

Kateri avto?Že ima inštalacijo za klimo?
Meni se je splačalo, avto je že imel inštalacijo in vse luknje za cevi, vgradili smo kompresor,cevi,hladilnik,škatlo s filtrom klime vse priklopili na obstoječe konektorje in zadeva laufa. Cena 400 EUR. Klima je rabljena iz drugega identičnega avtomobila. Dela je bilo za eno dopoldne.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Sr mar 05, 2008 4:29 pm

Po številnih debatah v preteklosti, smo nekako ugotovili da je sicer veliko odvisno od avta in koliko ima kaj predpriprave narejene in prostora za to; v glavnem se pa nekako ne splača.

Takšen poseg imam jaz letos namen narediti v traktorju Goldoni 3070, letnik '97. Moral bom kupit eno klimo iz nekega avta - najbolje iz kakšnega manjšega in čimbolj preprosto. Računati moram na to, da tak tip kabine kot je, ni bila mišljena za klimo (kabine s klimo so precej drugače oblikovane in vse), marsikaj bo treba improvizirat. Gledal sem že nekatere komplete avtomobilskih klim na bolhi, za manj kot 250 €.

Trenutno pa me zanima sledeče:
- Je vseeno če vse aluminijaste cevi nadomestim z gumijastimi?
- Če že aluminijaste, kdo vse jih izdeluje, sploh v MB ali moji okolici? In približno koliko računajo?
- Glede kondenzorja (hladilnik ki je sicer montiran za odbijačem), ali lahko leži vodoravno, oziroma malo nagnjen in vodoravnega položaja? Ali pa mora obvezno biti v pokončnem položaju? (V našem novejšem traktorju je sicer skoraj vodoravno, glede avtomobilskih pa ne vem)

Sicer bom šel k enemu mojstru za klime v naši okolici, a vseeno vprašam še tu na forumu, če kdo kaj ve več.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

pehtran
Nov uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a pehtran Če mar 06, 2008 10:05 am

Gre za golfa 3, letnik 1998 dizel..... V odličnem stanju, 50.000 km prevoženih, zelo ugodna cena, ker bi ga kupil od žlahte. Če ima pa prostor za inštalacijo... ? ne vem, ampak verjetno ja, ker ima večina golfov tega letnika že klimo.
miha

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Če mar 06, 2008 10:29 am

sebaveh je napisal/-a:Trenutno pa me zanima sledeče:
- Je vseeno če vse aluminijaste cevi nadomestim z gumijastimi?
- Če že aluminijaste, kdo vse jih izdeluje, sploh v MB ali moji okolici? In približno koliko računajo?
- Glede kondenzorja (hladilnik ki je sicer montiran za odbijačem), ali lahko leži vodoravno, oziroma malo nagnjen in vodoravnega položaja? Ali pa mora obvezno biti v pokončnem položaju? (V našem novejšem traktorju je sicer skoraj vodoravno, glede avtomobilskih pa ne vem)

Aluminijaste so cevi iz razloga ker je hladilni plin noter pod pritiskom torej NE ne moreš dat gumiastih ker jih bo razneslo.
Edina možna menjava za aluminijaste bi bile bakrene take kot so na hišnih vgradnih klimah.

Če boš dal hladilnik klime vodoravno obvezno zraven ventilator, ki bo vlekel skozi klimo zrak(ne sme potiskat amapak vlečt!). Klime so spredaj pred odbijačem navpično ravno iz razloga hlajenja ko se avtomobil pelje, zato imajo avtomobili dodaten ventilator poleg tistega od motorja za vlek zraka ko avto stoji da se plin hladi.

Še to, če avtomobil nima predinštalacije (lukenj in prostora) in nimaš rabljene (izpravne) klime iz identičnega vozila ki si jo dobil za male pare se vgradnja NE izplača. Z delom vred pride vse skupaj od 1600€ pa naprej odvisno od modela avtomobila. Mislim da bi bilo za Lantro bivših 340kSIT za Cliota so govorili 450 za Golfe pa od 490 dalje.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Grega_
Novinec

Napisal/-a Grega_ Če mar 06, 2008 3:26 pm

Sebaveh: cevi klime dobiš tudi tukaj http://www.bolha.com/oglas2198367
Pehtran: poglej v prostoru mašine, ali je spodaj pri jermenici konektor za kompresor, potem pri meni poleg amortizerja je bil še prostor za rele, v notarnjosti avtomobila poglej tam kjer je pri teh golfih stikalo za vklop klime če je v ozadju za plastiko konektor s kabli itd., tako boš videl ali že imaš inštalacijo.

Uporabniški avatar
AudiFreak
Uporabnik

Kraj: Ried im Innkreis

Napisal/-a AudiFreak Če mar 06, 2008 4:11 pm

Na VW servisu za A4 letnik 1996 okrog 2000€.
Nimam privilegijev za branje tega foruma, ampak vseeno berem.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Napisal/-a sebaveh Če mar 06, 2008 5:29 pm

Malo sem si ogledoval cevi in klimo pri našem drugem novejšem traktorju. Od kompresorja gre dober meter gumijaste visokotlačne cevi (Goodyear A/C napis) do vznožja kabinskega A stebrička, blizu pedalov za zavore. Od tam pa po notranjosti A stebrička na vrh kabine (ca. 170 cm, verjetno aluminijaste cevi). Na vrhu kabine pa ta isti visokotlačni vod spet po slabem metru dolgi gumijasti cevi do kondenzorja (ki leži skoraj vodoravno, pod kotom ca. 30° - ima seveda še ventilator). Iz kondenzorja pa po ALU cevi v en valj (filter), iz njega pa do reducirnega ventila. Od tega ventila naprej pa je že itak nizek pritisk.

Mislim da je tu najvišji tlak običajo 25 Barov. Cevi za tak tlak običajno tudi niso problematične, saj vem da imamo takšne tlake tudi na škropilnici. Pa so cevi tam še daljše, cenejše, in spustijo le, če se kje preribajo. Seveda pa ne bi uporabil kar teh, temveč raje namenske za klimatsko napravo.

Pač, gumijaste bi dal najraje zato, da se izognem tem spojkam med gumijasto in aluminijsto cevjo. Ostrih pregibov in kolen pa verjetno tudi ne bom potreboval. No, mogoče največ dve - na vrhu stebrička kabine.

To, da mora kondenzor (hladilnik) imeti ventilator, mi je čisto jasno. Skrbi me le, kako se bo obnašal plin - namreč v tem hladilniku se ohladi in preide iz plinastega stanja v tekoče. Pri pokončni montaži je logično da bo kapljal iz zgornjega priključka proti spodnjemu. Če pa je skoraj vodoravno, ali malo pod kotom, pa nevem kako bo. :? Saj pri novem traktorju z original klimo to deluje (celo pri vožnji po strmem hribu navzdol, kjer skoraj naprej visi), za ta primer pa nevem... Mogoče obstajajo različni hladilniki za različne kote montaže :? :?:

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Napisal/-a sebaveh Po mar 10, 2008 10:13 pm

Pa še eno vprašanje zaenkrat:
Glede jermenice na kompresorju - namreč skoraj vsi kompresorju na avtih imajo jermenice za ploščati jermen z vzdolžnimi utori. Na traktorju pa imam klinasti jermen. Sklopko in jermenico na kompresorju vem da gre razstavit, nevem pa, ali se dobi jermenica za klinasti jermen?? Da bi jo zamenjal, ali kako drugače prilagodil iz ploščatega na klinasti jermen. V skrajnem primeru bi lahko dal tudi strugarju narediti drugo jermenico, če bi šlo?

kandy
Novinec

Napisal/-a kandy Po mar 10, 2008 11:38 pm

pehtran veš težko da ma golf kaj pripravljeno za klimo. sem slišal da so delali v golf 4 pa ni bilo nič pripravljeno,sam če se znajdeš se splača.Tistega je prišlo 300-400 evrov..seveda sam delal.dele dobiš na odpadu

Uporabniški avatar
aygo
Novinec

Kraj: slovenija

Napisal/-a aygo Po mar 10, 2008 11:52 pm

Ko sem imel Felicio 1.6 je imela že močnejši alternator in na jermenici prostor za jermen za povezavo s klimo.Tako da bi pri Golfu tudi pričakoval kaj podobnega.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver To mar 11, 2008 6:05 am

sebaveh je napisal/-a:To, da mora kondenzor (hladilnik) imeti ventilator, mi je čisto jasno. Skrbi me le, kako se bo obnašal plin - namreč v tem hladilniku se ohladi in preide iz plinastega stanja v tekoče.

Se mi zdi, da si malo pomešal..
Plin gre najprej v kompresor (kjer se stisne v tekoče stanje, ampak se pri tem ogreje), nato gre preko filtra v hladilnik, kjer se z zunanjim zrakom +ventilator ohladi (še vedno v tekočem stanju). Nato gre v izparjevalnik (tista "pečica" v zračnem kanalu za kabino), kjer ob prehodu plina iz tekočega nazaj v plinasto stanje odvzema toploto zraku, ki šiba v kabino. Pri tem se ustvarja kondenz, ker se pri ohlajanju zraka izloča vlaga na mrzli površini izparjevalnika.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 To mar 11, 2008 8:18 am

Nene, plin se utekočini šele v kondenzatorju, kjer se mu, močno stisnjenemu, odvzame toplota. Baje je celo škodljivo, če se proces utekočinjanja začne že v kompresorju, ker se ta lahko poškoduje (tekočina ni stisljiva).
@sebaveh: možno je, kar si napisal, da mora biti kondenzator približno vodoravno. Vprašaj še na forumu http://www.strojnistvo.com. Tam delajo vse živo iz klim...

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar To mar 11, 2008 10:37 am

Energetik81 je napisal/-a:Nene, plin se utekočini šele v kondenzatorju, kjer se mu, močno stisnjenemu, odvzame toplota. Baje je celo škodljivo, če se proces utekočinjanja začne že v kompresorju, ker se ta lahko poškoduje (tekočina ni stisljiva).
@sebaveh: možno je, kar si napisal, da mora biti kondenzator približno vodoravno. Vprašaj še na forumu http://www.strojnistvo.com. Tam delajo vse živo iz klim...

Za informacijo:

Klima deluje po sistemu vplinjanja tekočega plina. Logika je v tem da se za vplinjanje porablja energija(edotermna reakcija) ki jo dobimo iz okolice, posledica je da se okolica ohladi(hladilni del klime) ker toploto porabi plin za uplinjanje. Da pa snov ki je sicer ob normalnem atmosferskem stanju plin spraviš v tekočino ji moreš povečat tlak okolja oziroma to snov s kompresorjem stisneš in dobiš tekočino. Pri tem pa NASTAJA toplota(eksotermna reakcija) katero je treba odvajat v okolico.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 To mar 11, 2008 11:33 am

Templar, sej sm isto napisal, ampak plin se utokočini šele v kondenzatorju (hladilnik) ki je za kompresorjem, sicer bi prišlo do poškodbe kompresorja. Zato se mu pa reče kondenzator, ker tam plin kondenzira. Med kompresorjem in kond. pa je samo plin močno stisnjen a preveč topel, da bi se že utekočinil...

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus To mar 11, 2008 1:54 pm

Sebaveh, a si ziher da nisi gledal alu cevi, oblečene v gumo (zaradi manjših temperaturnih izgub)?

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Napisal/-a sebaveh To mar 11, 2008 2:22 pm

Sem prepričan da je bila gumijasta v celoti. Pač tisti del od kompresorja do vznožja kabine. In od vrha kabine do kondenzatorja. Mehka, lahko sem jo zvijal kolikor se jo je dalo, nekajkrat je pošteno navita in speljana okoli mašine... Vmes, v stebričku kabine pa je aluminijasta očitno.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov