Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Kloner
Nov uporabnik

Kraj: Ptuj

clio - volan gre po svoje

Napisal/-a Kloner Ne apr 06, 2008 2:13 pm

Imam cliota 1.4 16v letnik 03. In zdaj se je pojavil sledeči problem. Ko se peljem po kaki ravnini mi avto kar sam potegne malo v levo ali pa desno. Preveril sem že in volan nima "lufta". Prav tako ne more biti kriv tlak v pnevmatikah. Zanimivo je, da je bil avto pred dobrim tednom na optiki (takrat zato, ker je pobiralo notranje robe gum). No tedaj sem še imel zimske gume gor potem pa sem dal letne. In zdaj ta teden so se začele pojavljati omenjene težave. Je že imel kdo podobne probleme oz. mi zna svetovat, pomagat? Prvo sem razmišljal, če bi mi na optiki pozabli kak vijak zategnit, vendar bi tedaj čutil na volanu tudi ko avto stoji. V ovinkih pa gre avto normalno. Vsakega uporabnega nasveta bom vesel, ker mam malo komplekse pred tem, če bi mi volan naenkrat "spusto" ali pa zablokiral.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Ne apr 06, 2008 2:17 pm

Tole kar opisuješ bi lahko bil luft v volanski letvi.....Če se pelješ naravnost pri 80-90 in s hitrimi manevri premikaš volan ( zelo malo levo desno), se avto odziva ali gre naravnost?
Zadnjič spremenil lisko, dne Ne apr 06, 2008 2:18 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
martk
Uporabnik

Napisal/-a martk Ne apr 06, 2008 2:17 pm

Ni nujno, da je spredaj problem. Je bill avto kdaj že "na mizi"?

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne apr 06, 2008 2:29 pm

Kaj pa, če je stvar samo v na neravnine precej bolj občutljivih letnih gumah?

Uporabniški avatar
zupi13
Mojster foruma

Kraj: CE

Napisal/-a zupi13 Ne apr 06, 2008 2:36 pm

Kaj pa če so na cestišču kanali od tovornjakov??? Včasih zna bit to kr hud problem, ko zapelješ v kakšnega... :?
Slika

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne apr 06, 2008 2:51 pm

Ni nujno, da so kanali - lahko so manjše neravnine ali manjši previsi cestišča, a ker so morda letne toliko bolj občutljive na neravnine, to on močno čuti (še posebno, ker obratno ni čutil in ker je sprememba nenadna).

Uporabniški avatar
dnovak24
Uporabnik

Napisal/-a dnovak24 Ne apr 06, 2008 3:00 pm

to temo si bom sposodil in vprašal:

nad 130hm/h mi začne rahlo tresit avto, do 130 je pa dokaj dobro. Na avtu so zimske gume in so scentrirane! Kaj bi lahko bil vzrok?

Uporabniški avatar
HOLLAND
Novinec

Kraj: V deželi sonca in vina

Napisal/-a HOLLAND Ne apr 06, 2008 3:12 pm

dnovak24 je napisal/-a:to temo si bom sposodil in vprašal:

nad 130hm/h mi začne rahlo tresit avto, do 130 je pa dokaj dobro. Na avtu so zimske gume in so scentrirane! Kaj bi lahko bil vzrok?

Če so feltne "dokaj" zvite so lahko 5x scentrirane pa bo vseeno treslo! A maš na kakšnem kolesu dosti svinca gor?

Uporabniški avatar
dnovak24
Uporabnik

Napisal/-a dnovak24 Ne apr 06, 2008 3:15 pm

hm, mislim da ni neki preveč svinca. Mislim da so ravne use 4.

Uporabniški avatar
HOLLAND
Novinec

Kraj: V deželi sonca in vina

Napisal/-a HOLLAND Ne apr 06, 2008 3:20 pm

Pol pa mogoče rahlo jajčaste gume???

Uporabniški avatar
dnovak24
Uporabnik

Napisal/-a dnovak24 Ne apr 06, 2008 3:28 pm

lahko da je to ane? hm hm, al feltne al gume, druga skor nemore bit ane? zj če zabremzaš pa ti trese pol so diski, v mojem primeru ni tega.

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Re: clio - volan gre po svoje

Napisal/-a Nejko87 Ne apr 06, 2008 3:55 pm

Kloner je napisal/-a:Imam cliota 1.4 16v letnik 03. In zdaj se je pojavil sledeči problem. Ko se peljem po kaki ravnini mi avto kar sam potegne malo v levo ali pa desno. Preveril sem že in volan nima "lufta". Prav tako ne more biti kriv tlak v pnevmatikah. Zanimivo je, da je bil avto pred dobrim tednom na optiki (takrat zato, ker je pobiralo notranje robe gum). No tedaj sem še imel zimske gume gor potem pa sem dal letne. In zdaj ta teden so se začele pojavljati omenjene težave. Je že imel kdo podobne probleme oz. mi zna svetovat, pomagat? Prvo sem razmišljal, če bi mi na optiki pozabli kak vijak zategnit, vendar bi tedaj čutil na volanu tudi ko avto stoji. V ovinkih pa gre avto normalno. Vsakega uporabnega nasveta bom vesel, ker mam malo komplekse pred tem, če bi mi volan naenkrat "spusto" ali pa zablokiral.

-So letne gume širše?
-Si feltne menjal? Če si... pridejo mogoče bolj iz centra (drugačen et) bolj ven?

dnovak24: V tvojem primeru bi pa napako iskal zadaj...
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

Uporabniški avatar
dnovak24
Uporabnik

Napisal/-a dnovak24 Ne apr 06, 2008 6:45 pm

ok hvala za odgovore pol bom preveril zadnje gume in felte, lahko da je to to.

hvala

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Ne apr 06, 2008 7:11 pm

dnovak24 je napisal/-a:ok hvala za odgovore pol bom preveril zadnje gume in felte, lahko da je to to.

hvala

EE imel podoben primer pa sem vse na novo scentriral p0 5500km in je bilo ugotovljeno , da so gume slabo centrirane imam zimske Ecotrack tako, da je bilo čez 2500km spet isto sedaj pa grejo itak dol do zime.

Uporabniški avatar
dnovak24
Uporabnik

Napisal/-a dnovak24 Ne apr 06, 2008 7:15 pm

hm hm, pol se to razštelajo mogoče ja zaradi slabih gum oz. jajčastih?

na začetku vem da sm šou po slabem mescu spet na centriranje in je spet mogu centrirat.

Uporabniški avatar
ronnie
Novinec

Napisal/-a ronnie Ne apr 06, 2008 7:48 pm

Kloner
če nimaš lufta na ležajih amortizerjev, bi se zapeljal še enkrat na optiko
Simptoni mi delujejo v žrgonu povedano: napačno odprta kolesa
ali poleg tega, da ga vleče enkrat levo drugič desno,
ga tudi težko naravnost voziš- niti ne zmam opisat, skratka žoprno do kraja.

P.S.
a je enako če avto pospešuje kot če mu spustiš gas?

Kloner
Nov uporabnik

Kraj: Ptuj

Napisal/-a Kloner Po apr 07, 2008 7:24 pm

lisko avto se odziva.....vendar mi je danes res nekaj padlo v oči...da pri rahlih ovinkih v desno je čisto drugačen občutek kot pri ovinkih v levo...saj ne vem kak bi opiso ta občutek, samo zgleda kot bi se gume v levo bolj pozno "prilagodile" ovinku. mogoče pa se v levo stran čuti nekaj lufta pa je to ta občutek? saj niam pojma več...skratka odločo sem se, da jutri dam gor zimske gume in z njimi naredim nekaj testne vožnje, da bom lahko počasi začel izključevati morebitne povzročitelje napake. no po resnici povedano bi bil srečen, če bi ugotovo, da so res kaj gume krive...ker vseeno ni tak vlki strah sedeti za volanom kot pa če misliš, da ti lahko v vsakem trenutku zataji volan. btw....kje je kaka posodica za olje servo volana pri cliotu? če ve kdo....da bi še to malo prevero...ker o servo volanu pa niam ravno preveč pojma....

ronnie....avto se ne glede na to, če pospešuješ, bremzaš al normalno pelješ vedno enako vede.....res pa je da če volan držiš full močno, da potem re avto normalno...samo moreš res držat kot norec.....aja pa tisto kot je nekdo reko, da mogoče so krive valovite ceste...to se mi dogaja vsepovsod, tak da ta možnost sn že davno izključo...

Uporabniški avatar
dnovak24
Uporabnik

Napisal/-a dnovak24 Po apr 07, 2008 7:45 pm

verjetno imaš električni servo volan, torej brez olja, to možnost lahko izkjučiš.

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass Po apr 07, 2008 7:49 pm

Kloner je napisal/-a:lisko avto se odziva.....vendar mi je danes res nekaj padlo v oči...da pri rahlih ovinkih v desno je čisto drugačen občutek kot pri ovinkih v levo...saj ne vem kak bi opiso ta občutek, samo zgleda kot bi se gume v levo bolj pozno "prilagodile" ovinku. mogoče pa se v levo stran čuti nekaj lufta pa je to ta občutek? saj niam pojma več...skratka odločo sem se, da jutri dam gor zimske gume in z njimi naredim nekaj testne vožnje, da bom lahko počasi začel izključevati morebitne povzročitelje napake. no po resnici povedano bi bil srečen, če bi ugotovo, da so res kaj gume krive...ker vseeno ni tak vlki strah sedeti za volanom kot pa če misliš, da ti lahko v vsakem trenutku zataji volan. btw....kje je kaka posodica za olje servo volana pri cliotu? če ve kdo....da bi še to malo prevero...ker o servo volanu pa niam ravno preveč pojma....

ronnie....avto se ne glede na to, če pospešuješ, bremzaš al normalno pelješ vedno enako vede.....res pa je da če volan držiš full močno, da potem re avto normalno...samo moreš res držat kot norec.....aja pa tisto kot je nekdo reko, da mogoče so krive valovite ceste...to se mi dogaja vsepovsod, tak da ta možnost sn že davno izključo...

Nek luft imaš nekje, a je na podvozju ali na volanu je pa drugo vprašanje, pelji k mehaniku.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
sofoiks
Nov uporabnik

Napisal/-a sofoiks To apr 08, 2008 7:49 am

meni isto dela na laguni da moram močno držat volan ker mi ga hoče potegniti na stran odvisno od luknje oziroma tiste flike na cesti me že malo jebejo. Sam sumim servo pumpo ker mi tudi kdaj pa kdaj ko na mestu obračam volan neha servo delat koda ga nebi imel potem dam samo malo gas in je uredu
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov