Nasveti in napotki ter povpraševanja...

ris
Nov uporabnik

Vectra 1.6i, l.95 javlja EGR problem - kaj in kje je EGR?

Napisal/-a ris So maj 10, 2008 10:03 pm

Danes mi je Vectra 1.6i, l. 95 (bencinar) med vožnjo kar naenkrat izgubila moč in po nekaj metrih crknila, posvetila je lučka za motor. Ko sem hotel vžgati, je najprej samo verglalo v prazno. Malo počakam in po nekaj časa je vžgala, peljem naprej par km, nato se zgodi isto. Spet malo počakam in spet lepo vžge. Potem po par km, pred enim ovinkom, na začetku klanca, spet hoče crkniti, ampak na ostrem ovinku pa kar spet dobi moč, ampak od sedaj sveti lučka za motor ves čas. Vseeno se pripeljemo cca 80 Km do doma brez kakršnihkoli težav, dela normalno, samo lučka za motor sveti. Ko doma motor ugasnem in nato spet prižgem, lučka ne sveti več, motor lepo teče.
No, potem sem s tisto finto s sponko preveril diagnostiko in mi je javilo napako št. 47 - 'Linear exhaust gas re-circulation (EGR) position'.
Morda kdo ve kaj to pomeni? Kje najdem to reč, kako izgleda? Je možno, da je treba samo očistiti? (kot sem bral po raznih forumih, ampak za dizle - turbine)
Kakršnegakoli nasveta bom vesel.

Uporabniški avatar
sejjaretun
Uporabnik

Kraj: Wien

Napisal/-a sejjaretun So maj 10, 2008 10:12 pm

mogoce je napaka vezana za lambda sondo,men se je to tudi znalo zgodit.
ali pa je nekaj pac zamaseno...

Uporabniški avatar
HOLLAND
Novinec

Kraj: V deželi sonca in vina

Napisal/-a HOLLAND So maj 10, 2008 10:33 pm

EGR je ventil, ki vrača neizgorele pline nazaj v motor, kako zgleda poglej na Google. Verjetno se ti je samo zapacal in ga moraš očistit.

Uporabniški avatar
Pavka
Stalni uporabnik

Kraj: IZLAKE

Napisal/-a Pavka Ne maj 11, 2008 5:51 am

Označen z rdečo
Slika
Bolje se je slabo peljati kakor dobro hoditi

ris
Nov uporabnik

Napisal/-a ris Ne maj 11, 2008 1:15 pm

Hvala; sem ga našel in odvil, ampak ne vem pa, kako naj bi ga očistil. Zadeva res deluje kot ventil na vzmet, ki ga očitno odpira in zapira. Opazil sem, da če sem ga popolnoma odprl, se je zataknil in sem ga potem malo odpiral in zapiral in obračal tisti čep, da se sedaj ne zatika več. Ne vem pa, če je bil v tem problem. Bomo videli.
Kako je pa z 'računalnikom' - ga moram resetirati, da bo normalno delal? Menda se samo odklopi akumulator za nekaj časa, da se izbriše napako.

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Kraj: koroška

Napisal/-a hribko Ne maj 11, 2008 2:33 pm

ti svojega še lahko tako resetiraš,novejše avte pa že moraš na računalnik priklopit da ti napako izbrišejo.
sestavi nazaj,mogoče ti pa sploh nebo treba resetirat.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 6 gostov