Nasveti in napotki ter povpraševanja...

UFOking
Nov uporabnik

Odlomljen stojni vijak - elektroerozija - kdo v Mb?

Napisal/-a UFOking Sr jul 09, 2008 4:35 pm

Pozdravljeni!

Ne vem kje bi to vprašal, zato sprašujem kar na tem forumu.
Imam pa sledeč problem. Na mašini od motorja, se mi je zlomil stojni vijak, ki drži cilinder in je en del ostal v bloku. V vijak sem nato malo zvrtal in probal zadevo odtegnit z svinjskim repom, nakar se je ta zlomil in ostal v vijaku. Sedaj pa je problem, da se tega ne da ven dobit ali zvtat ali bilokaj, ker je pretrd in baje mi ostane samo še blok vstran vrečt ali pa elektroerozija s katero se baje da vijak ven požgat.
Zdaj me pa zanima, če pozna kdo koga, ki to dela v Mb ali okolici? Baje so to delali v TAM-u samo tega več ni, potem pa mi je še nekdo rekel, da je delal to tudi en možakar (Trstenjak) pod Pohorjem.

Hvala in lep pozdrav

Uporabniški avatar
TUNING_BOY
Uporabnik

Napisal/-a TUNING_BOY Sr jul 09, 2008 5:03 pm

to mamo mi na šihtu za erodirat(žgat)-od kakega motorja maš to? Sem pa iz okolice sl.bistrce drugače (če niso prevlke dimenzije bi se lahko zmenla kaj), vendar ne prej kot drug teden, ker sem drug teden popoldan na šihtu pa bi lahk naredu, ali pa v soboto
__+__ 2FAST 4YOU__+__

Uporabniški avatar
sablač
Stalni uporabnik

Kraj: štore-celje

Napisal/-a sablač Sr jul 09, 2008 9:27 pm

mal objasn ta postopek,se zna gdaj prav pridet.lp in hvala.m.
Vsi so vedeli da je to nemogoče. Potem pa je prišel nekdo, ki tega ni vedel in uspelo mu je!

Uporabniški avatar
GorazdO
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a GorazdO Sr jul 09, 2008 10:15 pm

A da bi dal pa čez vijak (oz. njegov ostanek) matico in jo zavaril na vijak od znotraj, pa ne bi šlo?
Mi smo tako odvijali vijake s Tomosovih glav, kadar se je polomil vijak... (ko si usekal z auspuhom kam...)
Power is nothing without Control; so Think, Feel, Drive...

Primoz_86
Stalni uporabnik

Napisal/-a Primoz_86 Sr jul 09, 2008 10:45 pm

sablač je napisal/-a:mal objasn ta postopek,se zna gdaj prav pridet.lp in hvala.m.

Na enem potencialu imaš elektrodo, na drugem obdelovanec. Pod vplivom električnega toka pride do odnašanja materiala z obdelovanca. Eletroda in obdelovanec sta na zelo majhni razdalji, tako da prihaja do iskrenja, cca vsako sekundo se elektroda odmakne, da olje spere umazanijo (železo).

Stroj izgleda podobno kot rezkar (freza), le da ima namesto mize banjo, v kateri se zbira olje, ki izpira obdelovanec. Namesto rezkarja pa imaš elektrodo poljubne oblike (narediš jo na frezo ali na CNC stroj)

Na ta način se da izdelovati tudi navoje v trde materiale, z žično erozijo se da izdelati zobnike ipd. Večinoma se obe vrsti sicer uporablja za izdelavo orodij (kalupov) za plastične izdelke

Postopek je počasen, dostikrat jo je treba pustit prižgano čez noč

UFOking
Nov uporabnik

Napisal/-a UFOking Sr jul 09, 2008 11:04 pm

GorazdO je napisal/-a:A da bi dal pa čez vijak (oz. njegov ostanek) matico in jo zavaril na vijak od znotraj, pa ne bi šlo?
Mi smo tako odvijali vijake s Tomosovih glav, kadar se je polomil vijak... (ko si usekal z auspuhom kam...)

Žal ne moraš zavarit ostanek vijaka, ker je oni odlomljen delček 3mm v bloku in ga nič ven ne gleda. Sem pa prej nekaj brusil oz. vrtal z Dremlom z tako majhno bunkico oz. glavico, ki je prevlečena z diamantom in se kar nekaj pozna, samo je pa hitro ta nastavek fuč, tako da bom jutri nabavil še ene 3 pa probal. Upam da mi uspe.

Uporabniški avatar
GorazdO
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a GorazdO Sr jul 09, 2008 11:32 pm

Aha;
mirno roko želim, pa srečno... :D
Power is nothing without Control; so Think, Feel, Drive...

Uporabniški avatar
Misak
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Misak Če jul 10, 2008 7:58 am

Šlo bi navarjanje materiala z notranje strani ven in nato privaritev matice. Tako smo reševali podobne probleme na šihtu (delam na kliniki za repaturno varjenje in lahko povem da se najdejo dodajni materiali, ki zdržijo boga in pol). Seveda pa je tako stvar treba variti po TIG postopku.

Elektroerozija je problem, ker je treba erodirati v oljni kopeli, kar pa dvomim da boš lahko cel blok potopil v tako kad.

LP
Da bi zmanjšali število prometnih nesreč na naših cestah,
bi morali moškim prepovedati točiti alkohol.
In ženskam bencin!

Uporabniški avatar
TUNING_BOY
Uporabnik

Napisal/-a TUNING_BOY Če jul 10, 2008 2:04 pm

no mi mamo na šihtu tri elektroerozije, pa tud žično erozijo in ostale CNC stroje

Primoz_86-
tako elektroerozija kot žična erozija ni namenjena izključno izdelavi orodij za plastične izdelke ampak tudi za vse ostalo-naprimer z elektroerozijo lahko izdeluješ gravure na utopih (utopno kovanje), kalibrirne kladice,... na žični eroziji lahko režeš obrezilne in prebijalne nože, obrezilna orodja, ... pač vse kar je kovina in prevaja tok-(primere uporabe sem naštel iz naše firme)
__+__ 2FAST 4YOU__+__

UFOking
Nov uporabnik

Napisal/-a UFOking Pe jul 11, 2008 5:31 pm

Zrihtal zadevo sam.
Pa hvala vseeno!

Lp

Primoz_86
Stalni uporabnik

Napisal/-a Primoz_86 Pe jul 11, 2008 10:24 pm

TUNING_BOY je napisal/-a:no mi mamo na šihtu tri elektroerozije, pa tud žično erozijo in ostale CNC stroje

Primoz_86-
tako elektroerozija kot žična erozija ni namenjena izključno izdelavi orodij za plastične izdelke ampak tudi za vse ostalo-naprimer z elektroerozijo lahko izdeluješ gravure na utopih (utopno kovanje), kalibrirne kladice,... na žični eroziji lahko režeš obrezilne in prebijalne nože, obrezilna orodja, ... pač vse kar je kovina in prevaja tok-(primere uporabe sem naštel iz naše firme)

Ja, skratka je zelo uporabna zadevščina, našo se sicer skoraj izključno rabi za izdelavo orodij, žične pa ne poznam preveč.

Elektroerozija je problem, ker je treba erodirati v oljni kopeli, kar pa dvomim da boš lahko cel blok potopil v tako kad.

Bloka ni treba potopit v olje, le eno šobo montiraš da šprica v luknjo.

Uporabniški avatar
TUNING_BOY
Uporabnik

Napisal/-a TUNING_BOY Po jul 14, 2008 11:12 am

ja samo če je potopljeno je manj možnosti da ti zakuri elektrodo
__+__ 2FAST 4YOU__+__
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov